Bare en sur, bitter alenemor?

gutt

For noen uker siden så jeg filmen ”Mamma” av Xavier Dolan sammen med min eldste sønn. Vi var like rødkantete i øynene begge to da vi gikk ut av kinosalen. Den handlet på sett og vis om oss.

Jeg vet hva det vil si å oppdra et barn med ADHD alene.

Å oppdra et barn med kraftig ADHD vil si å måtte planlegge alle ferieturer i detalj, med en plan A, B og C, der plan B og C dreier seg om ulike måter å evakuere søsken på eller la en annen voksen ta med seg barnet med ADHD hjem. Det dreier seg om å kanalisere rundt 70 % av voksenoppmerksomheten til ett barn, og la de andre barna lære seg å leve med at de må gå stille i dørene og noen ganger vente lenge på at mamma har tid til å se på tegningen de har laget. Det dreier seg om å gå på foreldre- og elevkveld på ungdomsskolen med en stor bandasje i panna som skjuler kuttet etter CDen som fløy gjennom lufta under gårsdagens klinsj. Den fant sted etter en grensesettingssituasjon som i de aller fleste familier foregår på en relativt rolig måte. Og så tørker man tårer, gir hverandre klemmer og sier unnskyld og trøster barnet som ikke alltid har kontroll over seg selv og som uttrykker et enormt selvhat for nettopp dét, før man later som ingenting og leker ”velfungerende” og er sosial med andre.

Å leve med et barn med kraftig ADHD innebærer at hver gang telefonen ringer innenfor vanlig kontortid, spretter skuldrene oppunder ørene fordi det sannsynligvis er skolen, og du må legge fra deg alt og kjøre og hente, fordi det skar seg i dag også. Han glemte nemlig å ta medisinene sine etter frokost, og da fungerer det bare ikke.

Og selv om du har andre voksne i livet ditt som fungerer som støtter når det blåser som verst, vet du at egentlig har han bare deg.

Hvis du dør, er han alene.

Alt har en grense

Til slutt klarte jeg ikke mer. Alle hjelpetiltak på lista var oppbrukt. Nederst sto det: ”institusjonsplassering”. Jeg tok den sinnssykt tunge avgjørelsen å sende ham fra meg. Jeg lurte ham, til og med. Vi gikk på kafé. Drakk kakao og snakket om fine ting. Han sa til meg: ”Mamma, Tupac Shakur lagde en sang til moren sin. Det skal jeg også gjøre en dag”. Etterpå satte vi oss i bilen. Han visste ikke hvor vi skulle. Vi kjørte til barnevernets kontor. Der ventet en kurator og to sivile politimenn. De kjørte ham til et sted så langt fra folk at det eneste han sa da han kom dit var: ”Fy søren. Herfra er det ikke noe vits i å rømme, en gang”.

Jeg gråt, men ikke før etter at de hadde dratt.

Ingen mødre sender fra seg barna sine. Alle vet det.

Hva slags syn på foreldrerollen får gutter som lever med at det er mamma som bærer hele ansvaret alene, og mamma som lever med skammen når ting ikke fungerer?

Det er mødrene som lever med skammen over å ha et barn som ikke fungerer og som ikke klarer å oppføre seg. Det er mødrene som får kjeft av naboen fordi hun ”ikke klarer å ha kontroll på ungen”. Mødre stiller opp, baker kaker, gir klemmer, smiler, hjelper med lekser, gir barna ”myke verdier” og inviterer ungene i gata. Mødre holder familien sammen. Men det naboen ikke vet, er at avtaleboka hennes er like full av møtedatoer med alle offentlige kontorer som finnes på lista, som av jobbavtaler. Det naboen heller ikke vet, er at om kvelden sitter hun og planlegger dagen etter i detalj fordi barnets fungering er 100 % avhengig av forutsigbarhet, og om noe skjærer seg går halve formiddagen med til det. Det naboen ikke vet, er at barnet samtidig, etter leggetid, ligger og gråter fordi han ikke klarer å kontrollere sinnet sitt. Og så savner han pappaen sin, men pappaen hans er ikke der. Han har aldri vært der. Han har aldri vært på foreldremøter, heller. Eller på skoleavslutninger. Eller på fotballkamper. Men ingen stiller spørsmålstegn ved det.

Hva gjør det med gutter å vokse opp med fedre som åpenbart ikke bryr seg? Gutter som blir tenåringer og som skal bli menn, og fedre selv en dag. Hva gjør det med gutter å vokse opp med mødre som skal fylle to foreldreroller, noe som egentlig er en umulig oppgave? Hva slags syn på foreldrerollen får gutter som lever med at det er mamma som bærer hele ansvaret alene, og mamma som lever med skammen når ting ikke fungerer?

Jeg har ikke noe svar på det. Jeg vet bare at mødre som oppdrar barn alene, opplever at de tas for gitt. Mødre er de som tar hensyn og som passer på å ikke fortelle hele sannheten om hvorfor pappa ikke stiller opp og er der, fordi hun vet at sannheten kommer til å skade barnet mer enn de hvite løgnene gjør. Fedre som ikke stiller opp, er det få som stiller spørsmålstegn ved.

Noen ganger brister det, og lysten til i harde ordelag å frese til barnet hvorfor pappa ikke kommer på skoleavslutningen, tar overhånd. Det er utfordrende å være buffer, å ta imot bebreidelser fordi du vil beskytte. Og smerten etterpå, når du ser ansiktsuttrykket og tårene, er vanskelig å bære.

I disse dager hvor fedres vilje til involvering, deltakelse og andel pappapermisjoner er det som løftes frem i lyset, merkes det ekstra godt der situasjonen ikke er slik. Jeg, som andre, berømmer disse mennene som stiller opp. De er ansvarsfulle foreldre, bra menn og gode forbilder, og det er slike Norge vil ha. De får ros, og det er fortjent.

Samtidig er det ekstra viktig å huske på at det ikke er alle som har det slik. Noen foreldre er alene, og noen foreldre er alene om tunge og vanskelige ting. Jeg synes det er på tide å gi dem også den kredibilitet de fortjener. For alt du vet, kan det være naboen din det gjelder.

 

Gutten i teksten er nå 20 år og har gitt sin tillatelse til at den publiseres. Forfatteren ønsker å være anonym av hensyn til barnet.

Illustrasjonsbilde: publicdomainarchive.com

 

Om forfatteren

maddam

maddam

Maddam er et feministisk bloggkollektiv bestående av en gruppe samfunnsengasjerte kvinner som blogger om politikk, samfunn, kultur og likestilling.

Visit Website

6 Comments

 1. Hildegerd Haugen 10/02/2015

  Jeg vet ikke helt jeg da, menn skal ha ros for å gjøre sin simple plikt å stille opp for ungene sine. Er virkelig menn så uselvstendige at de må fortelles hvor flinke de er med barna når de oppfyller foreldrerollen?

 2. CrvenaZvezda 10/02/2015

  Det sier bare noe om hvor hardt menn må kjempe for at kvinner skal anse menn som likeverdige omsorgspersoner.

 3. Hildegerd Haugen 10/02/2015

  Får kvinner ros for å være flinke mødre?

 4. CrvenaZvezda 10/02/2015

  Kvinner blir implisitt oppfattet som flinke mødre, selv om det skulle være overveldende bevis for det motsatte.

  Men nå sporer vi helt av uten å vie oppmerksomhet til det som er poenget over her. At før en dømmer så må en se bak teppet og se hva som befinner seg der. Og så skal vi applaudere alle som strekker seg ekstra og vel så det for sine barn.

 5. disqus_Ys8XpFXh9n 16/03/2015

  Takk for at du våget skrive artikkelen! Godt du valgte å være anonym – for din egen del etter å ha sett de forferdlige innleggene som kom etterpå (Dagbladet). Ingen fortjener slikt. Dette er ikke et innlegg OM MENN, men om de kvinner som faktisk MÅ stå alene som ikke selv har valgt nettopp det.

  Jeg er selv alene med barn som er til utredning. Far er ikke med, verken med barneoppdragelsen eller økonomisk. Gutten min er skjønn, men han er ikke “ønsket” noen plass, kun hos sin farmor – og dit er det jeg tar ham så ofte som jeg har råd og mulighet. Hun er den eneste som bare elsker ham for den han er, men hun begynner å bli gammel og har ikke krefter til ham lengre. Det er bare oss to og jeg ser at kreftene mine svinner og jeg er redd for å dø, for at han skal bli alene – hvem skal da holde ut og gi ham den kjærligheten og stabiliteten han trenger? Når ikke hans egen familie av tante og onkler orker? Jeg har klart å bevare en jobb, men er i lange perioder sykemeldt – på grensen til utbrent og ser at jeg går mot nok en lang sykemelding og stresset og belastningene krever sitt av kroppen. Den sier bare i fra.

  Føler så inderlig med deg! Du har kjempet en kamp som var ment for to voksne, ikke bare en…

Trackbacks for this post

 1. […] Innlegget om den, sure og bitre alenemora fikk mange lesere. Kanskje fordi det er mødrene som lever med skammen over å ha et barn som ikke fungerer og som ikke klarer å oppføre seg? Og det er ofte damer som sliter seg ut som dobbeltarbeidene.  For husmora må velge mellom å å være utslitt og dobbeltarbeidende eller en masete kjeftesmelle. Og ingen av delene er særlig attraktivt. I jula skrev Susanne om høysesongen for mislykka feminister. […]