Rolness sin netthets

Fritt Ord har publisert en rapport om status for ytringsfriheten i Norge. De ser på ulike sider av den norske ytringskulturen, kort sagt er det noe som blir kneblet og ikke kommer til ordet.

debatt

Martine Aurdal leste sammendraget og kom til at kvinner fremdeles blir netthetset og ikke kommer like til ordet som hvite menn. Kjetil Rolness slår tilbake med en gang: Tallene til Fritt Ord viser at det ikke er en stor forskjell på kvinner og menns netthets.  Kanskje grunnen til at kvinner ikke deltar like mye i den offentlige debatten er at de ikke er så interessert. Det er tross alt kun en tredjedel av kvinner som vet hva handlingsregelen er, mens over 70% vet hvem eksen til Tone Damli er.

Til det siste først. Du skal ha hatt ganske sterke skylapper på norske nettaviser for ikke å ha fått med deg hvem som er eksen til Tone. Jeg vil påstå at dersom du er mann og ikke har fått det med deg så ser du ikke mye på nyhetene du heller.

Men hvorfor, hvorfor må Rolness sette opp netthetsgrupper opp mot hverandre? Ja menn blir hetset på nett. Det er ingen som får gjennomgå mer i norske kommentarfelt enn Eskil Pedersen og Jens Stoltenberg.

Kvinner blir likevel hetset på en annen måte. Det er nærere og det spiller mer på redsler vi får banket inn at kan skje alle slik som voldekt. Om man er i tvil sjekk blant annet oppsummeringen til Spillpikene om Gamergate. Det er ikke tvil om at kvinner og menn behandles annerledes på nettet.

Og det må sies, noen grupper er veldig mye mer utsatt enn andre. På Maddam så har vi lagt oss på en policy at vi ikke gidder kjipe kommentarer i kommentarfeltet. En periode var det ganske ille, nå har det dabbet litt av. De innleggene som utmerker seg i en særklasse med netthets er kvinnelige muslimer. Så også når vi hadde en slik skribent.

At denne gruppen derfor trues fra å uttale seg må nesten sies å være opplagt, de får hvertfall mye mer enn det vi andre får.

Rolness har kanskje likevel litt rett i at kvinner er mindre polemiske og ikke så opptatt av Urix. Jeg kan være lettvint å si at kvaliteten på den polemiske debatten i Norge gjør at enkelte av oss ikke gidder å gå inn med full tyngde. Men uavhengig av kvaliteten er det likevel slik at selv om det er forskjeller så betyr ikke det at de er statisk.

Jeg ser på det som en utfordring å få flere kvinner til å interesserer seg for politikk og samfunn. Rolness ser det som noe uforanderlig. Det er godt det er forskjeller på oss.

 

Bilde: Debatt om romfolk, fotograf Oslo museum, CCS

 

 

Om forfatteren

Ingrid

Ingrid

Jeg er en 30 år gammel jurist med mann, barn og hund. På mange måter veldig konvensjonell, på andre måter ikke. Er politisk rådgiver for SV på Stortinget og ellers interessert i friluftsliv og hundetrening.

Visit Website

9 Comments

 1. Jeg har ikke rukket å lese rapporten grundig ennå. Står det noe særlig der om formen og innholdet i de ubehagelige kommentarene – altså om det er en forskjell på netthetsen rettet mot kvinner og mot menn?

 2. Oddur Ballsen 26/11/2014

  Det er sikkert nyanser i dette, som det er med alt.

  Men at det refereres til den rent ut tullete “#Gamergate”, synes jeg ikke er særlig proft. Man trenger ikke surfe lenge på den saken for å skjønne at det er en eneste smørje der kun de som er aller mest skruppelløse i forhold til sin egen politiske agenda trekker konklusjoner.

 3. Jonas 28/11/2014

  “Jeg vil påstå at dersom du er mann og ikke har fått det med deg så ser du ikke mye på nyhetene du heller.”

  Jeg anser meg selv som en som leser mye nyheter og er aktiv i samfunnsdebatten. Jeg er forøvrig også mann (så jeg antar at du misliker meg allerede), og om det så sto om 100 millioner kroner så hadde jeg ikke klart å svare på navnet til eksen til Tone Damli.

  “Kvinner blir likevel hetset på en annen måte. ”
  Here we go again. Glasstak, usynlig diskriminering man ikke kan sette ord på, “innprogrammert” forskjellsbehandling osv. Argumenter uten innhold egentlig.

  Og når det kommer til kvinner og debatt på nettet, kan jeg kun komme med mine egne erfaringer, der jeg har lagt merke til at kvinner er langt mer aktive i debatter som gjelder omsorgspørsmål, trygd, eldreomsorg, funksjonshemmede osv.

  Nyheter der det kommer fram at systemet har sviktet funksjonshemmede blir ofte malt med kommentarer som “SJOKKERENDE!!” fra “Kvinne 37år”, mens kommentarfeltet stort sett er tomt hva kvinner angår i nyheter der f.eks IS henretter journalister på film.

 4. Nivlheim 29/11/2014

  Hva er GamerGate? Kort fortalt, er det et konsumentopprør mot det spillere mener er uetisk spilljournalistikk. http://wiki.gamergate.me/index.php?title=GamerGate

  Hvorfor bruker dere uskyldige gamerjenter som et argument for deres sak? Skammelig, Madam.

  https://www.youtube.com/watch?v=tzwGIHUCtjU

 5. maddam

  Mener du at det ikke er trakassering av kvinnelige gamere, eller at Gamergate ikke handler om det?

  Ang. det første, så var det nettopp en sak på NRK om at jenter som spiller blir trakassert: http://www.nrk.no/norge/nettspillere-later-som-de-er-menn-1.12002951

  Ang. det andre, artikkelen til Spillpikene var veldig god, syns vi. Ja, det handler om uetisk spilljournalistikk, men det handler også om seksuell trakassering. Les den.

  “Samtidig er det vanskelig for Gamergate-tilhengere å hevde at kjønnsdimensjonen er irrelevant når kritikken og truslene i dominerende grad har vært rettet mot kvinnelige indie-utviklere som Quinn og Brianna Wu, kvinnelige journalister og kritikere som Alexander og Anita Sarkeesian, og deres mannlige støttespillere.”

  http://spillpikene.no/2014/11/06/gamergate-spilljournalistikk-og-grumset-fra-internett/

  Vet ikke helt om det er vi som oppfører oss skammelig her.

 6. Nivlheim 30/11/2014

  Gamergate handler slettes ikke om trakassering av kvinnelige gamere, nei. Leste du, eller så du i det hele tatt på linkene i innlegget mitt?

  Gamergate-tilhengere, eller netthetsere, som dere kaller oss, har donert over 110 000 dollar til blant annet:
  http://gamergate.me/cs_cause/fine-young-capitalists-women-making-video-games-charity/
  https://www.crowdrise.com/gamergatestompsoutbullying/fundraiser/
  – Fått greenlight’et et spill på Steam av en kvinnelige utvikler på én dag: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=340877105
  – Tvinger frem endring i spillbransjen: http://theralphretort.com/reports-gamergate-helps-achieve-historic-win-internet-ethics/

  I mellomtiden gjør anti-gamergatere (som dere støtter?), slike ting som dette:
  – Oppfordrer til mobbing av gamere: https://archive.today/YmExr
  – Boikotter kvinnelig spillutvikler: http://techraptor.net/content/untimely-gamer-attempts-boycott-seedscape-developers-political-views
  – Angriper feminister som støtter Gamergate: https://twitter.com/CHSommers/status/536311631035506689

  For å svare på den siste setningen din: Jeg vil oppfordre Maddam til å være ærlig med leserne sine. De aller fleste med kapasitet til å klikke seg dypere inn i en sak som Gamergate, vil fort se at dere deler meninger med mobbere og korrupte journalister.

 7. Jeg har skrevet laaangt (klikk her for å lese) om hva forskerne sier om rapporten, og hva tallene faktisk sier. TL;DR: Forskerne forteller oss at kvinner får en annen type netthets enn menn, men av en eller annen grunn uforståelig grunnn gir de oss ikke de konkrete tallene, så det er umulig å ettergå det konkrete innholdet i dette. Hvis vi tar utgangspunkt i forskjellene mellom minoritet og majoritet, så kan dette tyde på at minoriteter får mer hets av visse typer, men at de samtidig får tilsvarende mindre av andre typer – og det er ikke automatisk gitt at den ene typen er ‘verre’ enn den andre.

  Og selv om jeg ikke er enig med Rolness’ kategoriske avfeiing av at hets rammer kvinner verre enn menn, så er det et faktum at tallene i denne undersøkelsen ikke gir noen holdepunkter for å påstå en slik kjønnsforskjell – og det er kategorisk feil når Martine Aurdal skriver f.eks. at “kvinner (…) forteller i rapporten at negative erfaringer har gjort dem mer forsiktige [enn menn] med å ytre seg,

 8. Einar Næss Jensen 10/12/2014

  Det er i høyeste grad tvil om kvinner og menn behandles anderledes på nett. OGSÅ når det gjelder #gamergate.

  Forøvrig har jeg null peiling på hvem eksen til Tone er. Og ikke kan jeg fatte og begripe at det skal havne i kategorien “nyheter” heller.

Trackbacks for this post

 1. […] Gamergate handler slettes ikke om trakassering av kvinnelige gamere, nei … på linkene i innlegget mitt?Gamergate-tilhengere, eller netthetsere, som dere kaller oss, har donert… …read more […]