Opplysningstid

aoe5

 

I 2013 hadde jeg shoppestopp – jeg handlet ikke et eneste nytt plagg hele det året. I etterkant har jeg ønsket å være en bevisst forbruker, men det vært vanskelig, ja nesten umulig å finne frem til klær som er laget på en måte som er greit både med tanke på produksjonsforhold, næringskjede og miljø. Plutselig fant jeg et nytt og kult og splitter nytt motehjørne av Oslo.

Jeg hadde vært lei av min egen tendens til å handle et nytt plagg på vei hjem fra jobb fredag fordi den sorte blusen min var skitten fra forrige helg. Jeg var lei av kaos i klesskap og bedritne kvaliteter. Etter flere store dødsulykker ved fabrikker i Bangladesh fikk jeg nok. Jeg tok full avvenning.- cold turkey. Tanken var å komme tilbake som en etisk cool-chic med stram Skandinavisk stil, med enkle, fine og etiske kvaliteter lagets for kropper som ikke er italienske. Hvordan det gikk underveis og til slutt kan du lese her og her.

Men det skjedde ikke. Først og fremst fant jeg ut at det var umulig å orientere seg i motemarkedet. Hva er etisk ok? Hvor er klærne ikke laget under dødelige forhold? Flere sa at de store, svenske og hippe merkene (som koster fire ganger så mye som billigkjedene) er like uetiske og ille som værstingen Hennes &Mauritz. Å være etisk uten å se ut som en etiker er ikke lett.

Plutselig stod jeg midt foran det jeg hadde lett etter. Et norsk motemerke som gjør alt etisk fra A til Å. Er det mulig? Det ser vanvittig kult ut og er ikke for dyrt. Joda, dyrere enn HM og Lindex. Men ikke dyrere enn Acne, APC, og Filippa K. Bare laget på en ordentlig måte.

 

Age Of Enlightment

Age og Enlightment – AoE- heter merket. Navnet, som på norsk er opplysningstid, mer enn hinter til at det er på tide å våkne. Jeg ble så gira med en gang jeg oppdaget merket, og nå ser jeg AoE i D2 og i andre kule magasiner. Klesbransjens svar på Tesla har merket blitt omtalt som.

aoe gutter

 

Plaggene er laget av miljøvennlige materialer, som økologisk bomull og tencel, og er produsert ved Fairtrade-sertifiserte fabrikker i Bangalore i India. AoE har faktisk eksistert i to år. Men først nå i høst er plaggene å finne i butikker. Kolleksjonen, som består av skjorter til menn og kvinner, har plaggene fått navn etter kjente mennesker som har endret verden, og både Mary Wollstoncraft, Lucy Smith og Gro Harlem Brundtland har fått sine navn på klærne.

Klesbransjens svar på Tesla

Sara Fosstvedt er grunnlegger av AoE. Hun har en utdannelse i markedsføring, lang erfaring i klesbransjen og har i liket med meg vært shopping-junkie og materialist. Etter å ha jobbet i Ghana fant hun ut at nok var nok.

aoe

-Det høres ut som en klisje. Men vi må snu forbruket. I dag er det en kunstig etterspørsel etter klær som vokser og vokser, forteller Sara.

Hun er like gammel som meg. Hun jobber beinhardt og lange dager for å realisere drømmen om AoE og for å endre verden. Faktisk.

-Det er vanskelig å være blant de første som bryter sirkelen. Til nå har AoE kjøpt restlagre med økologisk bomull gjennom bomullskooperativet Noble Eco Tech. På sikt ønsker vi å jobbe direkte med bomullsbøndene og bruke deler av overskuddet til høyere utdanning for jentene i landsbyene involvert i produksjonen, forklarer hun.

Min rolle i klesbransjen er å lage en merkevare som faktisk kommuniserer ekte verdier og som gjør det meningsfullt for innkjøpere, selgere og forbrukere å shoppe og være i en bransje som i utgangspunktet er en av verdens verste. Sara Fosstvedt

 

Elendige vilkår for bomullsbøndene

– 12.000 bomullsbønder i India som tok livet av seg 2012, kan Sara fortelle meg.

Økonomiske havner bøndene i en karusell med gjeld og produksjonspress. De er avhengig av dyre sprøytemidler for å tilby mye og billig bomull. Sprøytemiddelprodusentene har patent på giften og bønder havner fort i dyp gjeld til disse selskapene. Livet preges av dyp fattigdom som mange ikke ser muligheten til å komme seg ut av.

Sara Fosstvedt

 

– Min rolle i klesbransjen er å lage en merkevare som faktisk kommuniserer ekte verdier og som gjør det meningsfullt for innkjøpere, selgere og forbrukere å shoppe og være i en bransje som i utgangspunktet er en av verdens verste, har Sara fortalt  Porsgrunn Dagblad.

Fosstvedt er bevisst på hele produksjonskjeden.

– Vi vil bare bruke Fair trade og økologisk bomull. Det er helt avgjørende for å hjelpe de som er nederst på rangstigen i tekstilmarkedet, nemlig bomullsbøndene. Det er viktig at bøndene får langvarige kontrakter som er stabile. På den måten kan man bygge opp noe som er bærekraftig også på lenger sikt, forklarer Sara

aoe4

Markedsføring i sosiale medier

– Vi markedsfører oss gjennom sosiale medier som Facebook, Instagram i tillegg til omtale i pressen. På sikt planegger vi både moteshow på Nobels fredssenter og motemesser.  Videre jobber vi med ambassadører som deler vårt verdisyn, forteller hun.

Målet er å lage tidløs mote som varer lenge. Til det trengs investeringer og kunder. Vi har et ansvar her i nord. Hvem skal kunne starte denne utviklingen hvis ikke vi gjør det? Det er bare rimelig at vi sitter i førersetet og tråkker opp veien til fremtiden.

Etterspør lovfestede etiske og miljømessige krav.

Hva mener du må gjøres politisk for å endre mønsteret?

– Det bør være lovfestede strenge etisk og miljømessig krav fra myndigheter til næringsaktører.  Videre bør alle offentlig innkjøp bør være lovfestet å skulle være sertifisert av både Fairtrade, GOTS og miljømerkingen som Svanemerket.

For min del har jeg endelig funnet det jeg lette etter. Jeg skal ikke la det bli med vindusshoppingen.

Change the world and have fun at the same time:
 

 

 

Bilder lånt av AoE og privat.

 

 

 

Om forfatteren

ane

Jeg er 28 år. Er statsviter med forkjælighet for juss. Opptatt av en bred likestillingsdebatt og en politikk som evner å ta inn over seg flere dimensjoner ved folk flest. Etter å ha kastet diverse flink-pikenykker på havet har jeg blitt en en livsnyter. Det anbefales!

Visit Website

One Comment

Trackbacks for this post

  1. […] Ute etter å være etisk når du shopper? Møt motens svar på TESLA! Trykk her  […]