10 fun facts om den amerikanske kongressen

Etter å ha vandra litt i korridorene på den amerikanske Kongressen, forstår jeg at den på en måte er speilbilde på USA. Fra bikkjekonkurranser til missiler og tobakkspyttekopper. Her er ti ting du ikke visste om den amerikanske Kongressen.

10.
Hver dag Kongressen er i sesjon åpner de dagen med en bønn. De varierer religion fra dag til dag, både kristne, muslimer og jøder og sikkert flere får sin bønn. Så mye for ikke å ha statsreligion.

9.
Hvert år arrangeres den uoffisielle Top Dog Congressional Contest der de kårer Kongressens søteste hund. Selv stemte jeg på lille Matty, min beste venn på kontoret til kongressrepresentanten jeg jobber for. En av fordelene med å ha en kontorhund er at den underholder gjestene som sitter og venter på møter, slik at vi får jobbet. Her er Matty i anledning Halloween:
Hot dog-dog
Ja, han er utkledd som en hot dog-dog.

Tunnelene er en travel arbeidsplass for en bråte folk og man kan trygt si at andelen afroamerikanere og andre minoriteter er betydelig høyere blant de ansatte her nede enn blant rådgiverne

8.
Under jorda mellom alle de ulike byggene i Kongressen er det mange kilometer med tunneler. Det er en egen verden med garasjer, vaskerom, traller, ledninger og rør. De har til og med en ekte tunnelbane mellom Kongressbyggene. Slik ser den ut:

Kongressens egen tbane

Tunnelene er en travel arbeidsplass for en bråte folk og man kan trygt si at andelen afroamerikanere og andre minoriteter er betydelig høyere blant de ansatte her nede enn blant rådgiverne. For ikke å snakke om minoritetsandelen blant kongressrepresentantene.

7.
En kveld jeg vandret tunnellangs så jeg disse: To missiler!
Mis
Det var rett etter debatten om luftangrep mot ISIL i Syria, men jeg tror ikke det hadde noe med saken å gjøre.

6.
I Kongressen får man gratis brus og godteri hver dag. Selskaper har ikke lov å sponse Kongressen, men kontorene kan ta i mot vareprøver fra selskaper basert i hjemstaten. Dermed har man en omfattende byttehandel mellom de ulike kontorene. Selv uten brusprodusenter i New Mexico har altså vårt kontor alltid et lager av slike:
Sponset brus

5.
Alle kontorene i Representantenes hus har to flagg utafor kontordøra: det amerikanske flagget, hjemstaten sitt flagg, og så er det plass til et valgfritt flagg. Her finner du virkelig bredden i verdenssyn:
FlaggFlagg2

 

 

 

 

 

 

 

 

4.
”Jobber jeg her når jeg er over 30 er jeg en skikkelig taper”, sa en rådgiver i Kongressen til meg her om dagen. Lønna for ansatte i Kongressen er elendig, og det er ikke sikkert man vil bo i kollektiv hele livet.Selv om det å ha sitt virke i disse korridorene gir mye makt og ære, har mange rett og slett ikke råd til å fortsette og jobbe der. Noen jobber der i et par år for å bli attraktive for høystbydende i lobbybransjen. Bare sjefene tjener nok til å bli værende i jobben.

Kongressen er på en måte et symbol på de enorme ulikhetene i lønn og levestandard i dette landet. Mens 50 millioner amerikanere lever under fattigdomsgrensa, tilhører samtlige av de folkevalgte i Kongressen den eksklusive klubben av landets 1 prosent rikeste.

Det er ikke fordi de tjener over 1,1 million kr i året, men på grunn av de enorme summene de har eller samler inn fra private sponsorer for å bli valgt.

3.
Er du en av Norges mange snusere, fortvil ikke – du kunne vært senator i USA. I all fall med tanke på at du lett kunne bli kvitt ekkelskapen før det begynner å renne, – i Senatsalens egen tobakkspytte-kopp!

Snuskopp

Minner meg litt om snuskoppene som florerte på jente-vorspielene hjemme i Trøndelag.

2.
En ting mange har hørt om, men få har sett: Kongressens luksuriøse marmorbadekar fra 1860-tallet, som nå er gjemt bort i et ventilasjonsrom i Senatets kjeller. Det sies at på den tiden kunne senatorer bli forvist fra salen hvis de stinket for mye.Mange av kongressmennene hadde nemlig ikke innlagt vann hjemme. Løsningen? Et bad i lønsjen.
Marmorbadekar

1.
En av kongressens største hemmeligheter, og som ikke en gang Google vet om: De har klinerom i kjelleren! Eller, jeg regner med at representantene gjør andre ting der også. Det er små, private leiligheter med sofa, spisebord, TV og ofte en bar. Her trekker de seg tilbake for å lese, spise eller ha fortrolige samtaler med andre kongressmedlemmer. Mine kolleger er imidlertid overbevist om at rommene også blir brukt til andre ting enn det.

En sen kveld fikk vi en av vaktene til å åpne et av rommene for oss. Slik ser de ut:
20140909_22083020140909_220820

 

 

 

 

 

 

 

 

Det høres kanskje rart ut, men flere kongressrepresentanter bor faktisk på kontoret de dagene de er i hovedstaden. I 2011 gjaldt det 33 stykker. Det sier det er fordi de jobber sinnssykt mye, men det er også for ikke å bli en del av hovedstadslivet. Er det et Oslo-hat i Norge, er det definitivt et Washington D.C.-hat her i USA.

Det hindrer dem ikke i å ha mange fun facts. Denne lista kunne lett vært dobbelt så lang.

 

Alle bilder er tatt av Mona.

 

Om forfatteren

Mona

2 Comments

  1. skagerrak 12/11/2014

    hvilke flagg er det bilde av på nr 5?

Trackbacks for this post

  1. […] Så dagens blogganbefaling må være hennes Ti fun facts om den amerikanske kongressen. […]