When women succeed, America succeeds

Horrorstatistikk for kjønnsbalanse i kongressen gjør at USA ligger bak land som Afghanistan, Algerie, Burundi når det gjelder likestilling i politikken. Dette er ikke bare dårlig for likestilling, det er også dårlig for økonomien – og det har noen av demokratene skjønt. Spørsmålet er om de klarer å gjøre noe med det i kongressvalget 4. november.

Kun 18% kvinner i Kongressen
Med bare 18% kvinner i Kongressen ligger USA helt nede på 85. plass når det gjelder kvinnelig representasjon i politikken. “Hvis dette hadde vært et annet land hadde vi tenkt at noe var alvorlig galt”, sa Brenda Choresi Carter fra Women’s Donors Network på et av Washington D.C. mange politiske seminarer nå før valget. Til sammenligning har Afghanistan 28% og Norge 40% folkevalgte kvinner.

Den 4. november er det såkalt mellomvalg her i USA, der alle i Representantenes hus og 1/3 av senatorene står på valg. Mellomvalg får ofte ikke så mye oppmerksomhet, og den største utfordringen for mange av kandidatene er å få velgerne opp av sofaen og stemme. For oppnå det må kvinnene komme på banen.

Hillary Clinton frir til kvinner
”When women vote in America, America wins”, sier Hillary Clinton og hamrer løs på republikanerne for å gå i mot homoekteskap og retten til abort.

I disse dager teller Hillary på knappene om hun skal stille til presidentkandidat. Vinner hun, vil hun bli den første kvinnelige president noensinne i USA. For å gjøre det, trenger hun kvinnene. I de siste ukene har hun reist rundt og støttet kvinnelige kandidater for kongressen på arrangementer som skal gi kvinner et ekstra push for å gå og stemme på valgdagen. Demokratene frykter at kvinner vil holde seg hjemme og at deres parti dermed mister verdifulle grunnfjell-velgere.

Registrerte velgere stoler dobbelt så mye på demokratene som republikanerne når det gjelder å være god på temaer som er spesielt viktig for kvinner, viser en Washington Post-ABC News-måling. Kvinnerettigheter har blitt en viktigere sak siden 2010, da republikanerne beveget seg enda lenger til høyere med Tea party-bevegelsen og mange av dem ble valgt inn i Kongressen.

65% av USAs folkevalgte er hvite menn, selv om de utgjør bare 31% av befolkningen.

Hvite, rike menn har da en “veto-sikker minoritet” i det politiske systemet. Faktisk så kan hvite menn kan blokkere alle vedtak.

Demokratene har mer enn 100 kvinner som stiller til valg i høst, men det ser dårlig ut for demokratene i dette valget, og da også for kvinnelige kandidater.

Obama vil bekjempe Mad Men-tilstander
I sin tale på Labour Day, som er åpningen på årets valgkamp i starten av september, snakket Barack Obamas om kvinner og likelønn. Det gjorde han også i årets state of the Union-tale til Kongressen som var i januar:

”It is time to do away with workplace policy that belongs in a Mad Men episode”, Barack Obama i årets state of the Union-tale til Kongressen.

Kvinner og arbeidsliv er et tema presidenten fokuserer mye på. Denne uka er lik lønn for likt arbeid tema for ukens diagram på presidentens nettsider:

equalpaychart

Samtidig skal det sies at nå i valgkampinnspurten er president Obama så upopulær at Demokratene holder ham unna velgerne, men førstedame Michelle Obama har fortsatt draget, og reiser rundt for å støtte kandidater som trenger litt ekstra drahjelp. Kvinnerettigheter er en av sakene hun kjører.

When women succeed, America succeeds
Det er ikke Michelle Obama alene om. Flere av demokratenes kongressrepresentanter fokuserer på likestilling i sin valgkamp. Slik som kongressrepresentant Donna Edwards som på et møte i Washington denne uka sa at:

”Tiden har kommet for å ikke bare spørre kvinner om de vil stille, men å faktisk stå bak dem”.

De to demokratiske senatorene Kirsten Gillibrand og Elisabeth Warren hadde en Twitter-storm i forrige uke for å  få kvinnelige velgere til å stemme.

Demokratenes leder i Representantenes hus, minoritetsleder Nancy Pelosi, kjører også kampanje om kvinnerettigheter:

Kampanjen #womensucceed er ikke nådig mot republikaneres mangel på kvinnepolitikk:

“Instead of passing legislation to ensure women receive equal pay for equal work, they support putting bosses in charge of women’s health freedoms. They even threatened to shut down the government to stop women from accessing Planned Parenthood.”

Mens demokratene sier de vil:
– garantere lik lønn for likt arbeid,
– sikre betalt sykefravær for bade menn og kvinner
– øke tilgangen til billige barnehager.
– styrke loven om vold mot kvinner og
– utvide kvinners tilgang til helsetjenester og familieplanlegging.

Folkevalgte kvinner = økt velferd
For de som lurte, nei, man skal ikke velge kvinner bare fordi det ser fint ut i statistikken. Det er viktig for at hele befolkninga skal være representert, og fordi man da ser en annen og bedre politikk enn om landet kun styres av menn. Faktisk så ser man at delstatene med flere kvinnelige folkevalgte har høyere minstelønn enn andre delstater.

I de 10 statene med størst kvinnerepresentasjon er minstelønna på 8,11 dollar i timen, mens den i statene med lavest representasjon kun er på 6,90 dollar.

Look to Norway
Å få kvinner ut i arbeidslivet lønner seg for økonomien. Det er jo Norge et bevis på. Velferden vår kommer ikke bare av olje, men av kvinners deltakelse i arbeidslivet. Norge har tjent mer på at kvinner ble aktive i yrkeslivet fra 60-tallet enn vi har på olje.

Demokratene har skjønt dette. Det gjenstår å se om de faktisk får gjort noe med det. De kan jo starte med å stille med flere kvinnelige kandidater og føre en mer kvinnevennlig politikk. Og vinne valget, selvsagt.

Forsidebilde: 2011 National Partnership Luncheon 2529 by Tedeytan  (CC BY-NC-SA 2.0)
Diagram: Chart of the week

Om forfatteren

Mona

Comments are closed.