Kvinners vei til bedre helse

 Å være en “flink pike” er såkalt fenomen. Vi kjenner alle noen som er det. Flink pike altså. I magasinet i Aftenposten på lørdag skulle derfor flinkismenn gi flinkiskvinner råd om hvordan ikke slite seg ut og bli sykemeldte.

 

5052934347_d19569e510_z

«Flink pike»-debatten handler om flinke piker og kvinner som blir syke og trøtte av å tilfredsstille krav. For å være ærlig, er flink pike-debatten en avsporing. Kvinner sliter seg ut på grunn av ulike forventninger til kjønn og summen av tilbakemeldinger som følge av sitt kjønn. Kvinner sliter seg ut fordi de har andre forutsetninger for å lykkes i arbeidslivet og tjener mindre. Kvinner blir utslitt fordi normen i dette samfunnet og i arbeidslivet er menn. Kvinner sliter seg ut fordi et kvinneliv i Norge fortsatt utfolder seg og oppleves vesensforskjellig fra et gutte- og manneliv.

Hvorvidt man kommer seg opp og frem har også sammenheng med klassebakgrunn og oppvekstsvilkår. Å spørre menn, som er født inn i overklassen eller øvre middelklassen, om råd er derfor på grensa til frekt. Er det noen som skulle lytte i disse spørsmålene, er det menn med et langt mer privilegerte utgangspunkt.

Jeg ser det for meg: en skikkelig flink renholderske sier til vaskekosten at den får ta trappevaska selv i dag.

De fleste kvinner i dette landet tilhører dessuten ikke overklassen eller kulturelitesjiktet. For mange av dem vil denne saken i Aftenposten virke totalt uinteressant og irrelevant. Ja, kanskje til og med fremmedgjørende og noe latterlig. Hva syter middelklassekvinner over egentlig? Og hvorfor skal en overklassemann gi råd? Astrup, for eksempel, sier i intervjuet at han er opptatt av å delegere vekk arbeidsoppgaver til andre for å rydde unna mer tid. Jeg ser det for meg: en skikkelig flink renholderske sier til vaskekosten at den får ta trappevaska selv i dag.

Jeg måtte tenke litt på dette med menn og kvinners strategier i arbeids- og familieliv og gå litt mer detaljert til verks. Eksemplene er hentet fra virkeligheten, venner, bekjente, observasjoner og eget liv. Hvordan kan kvinner prioritere seg til bedre helse eller bli mer strategisk?

Noen grep kvinner kan gjøre på veien mot mer lykke, mindre stress og suksess

Hjemmet, parforholdet/familien og relasjoner:

1. Bruk aldri sminke, dropp all shopping, napping av bryn, shaving av legger, moter, trender osv. Om du er singel, skal du da se at menn da kommer løpende. De synes du er så innmari tøff og kul som går i mot skjønnhetsidealet og klarer å prioritere det som er viktig. Menn har alltid blitt mer sjarmert av sterke kvinner, enn kvinners utseende.

2. Ikke ha dårlig samvittighet. Den som bryr seg minst om andre, kreves det minst av. Og motsatt. I alle relasjoner er det viktig å etablere tidlig at du er en som skal få, og ikke en som skal gi.

3. Be mannen din om å planlegge alle middager og innkjøp. Tilby deg å bistå. Ja, han må gjerne sende handlelista på SMS. Det tar langt mer tid og krefter å planlegge innkjøp og middag, enn å gå innom butikken.

4. Når det er festmiddager, lager du maten. Hverdagsmiddagene kan mannen din lage fra nå av.

5. Gi mannen din hele familiekalenderen, med alle avtaler, og be han planlegge og forberede. Alltid la mannen din tenke, bekymre seg og planlegge og så kan du heller bare utføre om nødvendig.

6. Når du skal på ferie med familien, så pakker du bare til deg selv siste time før avreise. Om det betyr at alle i familien blir solbrent og spist opp av mygg, fordi de ikke tenkte på å ha med solkrem og myggmiddel, stikker du bare på stranda. Da kan de ligge på hotellrommet og krepere sammen. “Learning by doing”, som det heter.

7. Når ungene blir syke, forlanger du at mannen din skal være hjemme.

8. Lag aldri kake! Aldri tenk på interiør! Hundre prosent bortkastet tid. For vi alle vet jo at samfunnet digger damer som ikke finnes opptatt av hus og hjem.

9. Vær så lenge på jobben som du vil, og si at din partner bare må forstå at “din jobb faktisk krever” dette av deg. Han vil vel ikke at du skal miste din posisjon og gode lønn…hæææ?

10. Sett av tid til å gjøre unyttige ting selv om du har to små barn hjemme: Se fotballkamp, tren til birken og arranger playstationkvelder med venninnene. Ungene kan noen andre ta seg av. Kanskje mannen din? Ikke det? Nei, da får han tenke ut en løsning.

11. La skittentøyskurven hjemme hope seg opp til store hauger og si til deg selv at du gir blanke faen. Til slutt må mannen din ta klesvaska. Da kan han jo slenge med ditt skittentøy også?

12. Ikke bry deg så mye om familiemedlemmer som har det vanskelig. Konsentrerer deg om deg selv. De må ta ansvar for sitt liv. Og det finnes alltids noen andre kvinner i familien som trår til om det trengs.

13. Når ting blir litt kaotisk hjemme, sier du at du må på jobben, hopper i bilen og stikker eller alternativt gjemmer deg inne på kontoret hjemme.

14  Fortreng følelser og ikke gå til legen. Det er gubben som skal tenke på helsa di og sende deg til legen når du har fortrengt i overkant mye.

15. Ikke velg familie, men sats på karrieren. Det går bra, fordi det er utrolig sosialt akseptert å være singel og barnløs karrierekvinne. Tøffe damer som går egne veier elskes av alltid av alle.

Arbeidsliv og karriere:

1. Ta creds for det dine mannlige kollegaer gjorde eller foreslo. Det betyr lettvinte gratispoeng til deg, og i neste rekke kan det bety forfremmelse eller bedre lønn.

2. Ta på deg masse verv for å ha det på CVen. Men vær så usynlig som mulig på møtene, så du slipper å gjøre noe. Gjør alltid minst mulig og få mest mulig uttelling. Da blir du ikke sliten, men på papiret er du et supermenneske. Kort fortalt: Finnes det snarveier? Bruk dem!

3. Ta bare de oppgavene på jobben som gir lønn, status eller blir sett. Styr unna rutineoppgaver om det er mulig.

4. Om kvinner på jobben forsøker å forstyrre deg med snakk om graviditet og unger, må du forholde deg så keitete til det at de aldri vil snakke med deg om sånt igjen.

5. Manipuler flinke menn rundt deg til å yte enda bedre. Utnytt det faktum at de er samvittighetsfulle og prøver å være flinke til å presse dem enda hardere. Vekslingen mellom overdreven skryt og urealistiske forventninger, fungerer ypperlig til det formålet.

6. Skryt vanvittig mye av deg selv på sosiale medier, og legg til alle som dine venner. Det er viktig med markedsføring av deg selv, og bygge en potensiell heiagjeng på facebook som kan trykke “like” på alle dine viktige innsikter om samfunnet.

7. Ha størst ego i ca hele verden. Alltid tenk at du er genial og mer genial enn de fleste andre. Derfor er det rett og rimelig at du snakker mer enn andre.

8. Det viktigste med det å være flink, er ikke om du faktisk er flink, men om folk oppfatter deg som flink. “Merkevaren” deg selv, må du derfor investere masse tid i så andre forstår hvor avgjørende du er.

9. Kom i kontakt med “viktige folk”. Det er langt viktigere for din karriere hvem du kjenner og er i slekt med, enn om du jobber nitidig og lever gode resultater. Egro skaff deg riktige venner og slektstre.

10. Snakk over hodet på folk. Saus gjerne sammen referanser på bøker du “har lest” og lir av deg en hel haug med påstander. Si det høyt og selvsikkert.

11. Bruk hersketeknikker mot menn fordi de er menn: Bagatelliser det de sier, kall det irriterende anekdoter, krev belegg i forskning, korriger måten de snakker på, still deg uforstående og latterliggjør mest mulig. Hvis du er heldig, blir de så frustrerte at de klikker. Og da kan du bare lene deg tilbake og toe dine hender. Du vant, med bruk av hersketeknikker til du fremprovoserte et følelsesutbrudd. Følelser betyr som kjent svakhet, mest fordi det assosieres med kvinner. Gratulerer!

12. Legg premissene for alle samtaler. Du må ta mest plass og definere hva som skal diskuteres. Da velger du at alle skal snakke om det temaet du kan mest om. Ergo fremstår du som smartest.

13. Aldri sløs bort for mye tid til å lytte til andre. Det er alltid viktigere at andre forstår ditt budskap enn omvendt.

14. Om du har blitt voldtatt, seksuelt trakassert, hatt spiseforstyrrelser eller hater kroppen din fordi du ser retusjert reklame overalt, må du bare skjerpe deg. Ikke ta så på vei. Dine erfaringer er ingen unnskyldning for å bli nervøs, utrygg, deprimert eller engstelig. Nei, fortreng slike erfaringer, ikke plag andre med det, smil alltid (!!!) og lytt god til privilegerte menns råd om hvordan du ikke skal bli sykemeldt.

15. Tenk på deg selv, først, sist og alltid. For hvis du blir sliten, er det alltid bare din feil. Du er feil fordi du ikke klarte å sette grenser, feil fordi du ble sykemeldt. Alle problemer er inni ditt eget hode. Kanskje du rett og slett har dårlige holdninger, som Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten, skrev for et par dager siden?

16. Og sist men ikke minst: jeg anbefale at du bruker en formue på en coach om du virkelig ikke klarer å skjerpe deg og bli flinkere til å bli flink. De står nemlig som gribber og venter på deg for å lære deg å si NEI. Har du ikke penger til coach? Synd for deg. For denne problematikken skal alle løse på egen hånd. Den med mest penger vinner. Sånn er det alltid når problemer skal løses individuelt. Let the game begin!

Lykke til folkens, med slike stategier går vi et varmere og mer inkluderende samfunn i møte der færre blir syke.

 

 

 Bilde: the good girls, susann, CC BY NC ND

Bilde. real women dont use apostoph, carnokNYC, CC BY 2.0

Om forfatteren

Malin

Malin

For meg handler feminisme om rettferdighet og frihet. Å skrive om feminisme er viktig, både for meg personlig, men også fordi jeg håper det kan bidra til mer debatt, refleksjon og kjønnsrettferdighet.

Visit Website

Comments are closed.