Ingen nazister i vårt bibliotek

I går var den svenske kunsteren Lars Vilks i Norge for å holde foredrag for document.no om den svært omstridte kunstneren Dan Park. Park har opp til flere ganger, sist i sommer, blitt straffedømt for rasistiske utsagn. Han er en mann som har deltatt i nynazistiske demonstrasjoner og laget plakater som hyller Anders Behring Breivik. Han har plassert en boks med teksten Zyklon B utenfor den jødiske forsamlingen i Malmö, Zyklon B er navnet på en gass brukt i nazistenes konsentrasjonsleirer til massehenrettelser. Dette arrangementet kan ikke tolkes på noen annen måte enn at det har som mål å spre nazistisk propaganda, likevel har altså vårt kommunale bibliotek valgt å åpne dørene sine for hans forsvarstale.

Når vi vil verne om ytringsfriheten, betyr ikke det at vi ikke kan vurdere hvem vi vil slippe til i de byggene som nettopp skal romme fellesskapet.

Nazikrek ut av vårt bibliotek

På samme måte som at jeg ikke ønsker at nynazister skal få låne lokaler på min barneskole, vil jeg ikke gi Document.no og Lars Vilk rett til å bruke Deichmanske bibliotek, vårt bibliotek. Når vi vil verne om ytringsfriheten, betyr ikke det at vi ikke kan vurdere hvem vi vil slippe til i de byggene som nettopp skal romme fellesskapet. På biblioteket skal alle føle seg velkomne: barn som gleder seg til å finne en ny bok, skoleelever og voksne av alle hudfarger. For meg er rasisme og nynazisme det motsatte av fellesskap. For fellesskapet, det rommer oss alle – uavhengig av etnisitet eller farge – i fellesskapets rom er vi alle likeverdige mennesker.

I Norge har det fra politisk hold vært en holdning om at rasister og “nettroll” sprekker i sola. Svaret har vært: La oss gi dem rom til sine hatefulle ytringer, så ser alle hvor urimelige og latterlige holdningene er. På samme måte svarte også biblioteksjef Kristian Danielsen på NRK radio når hun forklarte hvorfor de hadde tillatt arrangementet: alt må frem.

når alt skal løftes frem, så betyr det at gruppene som er ofrene for alt hatet må tåle desto mer eksponering for disse ekstreme holdningene

Men det er ikke slik det fungerer. Ekspertene sier tvert i mot at det ikke finnes noen tegn på at f.eks netthets reduseres ved hjelp av denne «Alt må frem»- taktikken. Det er mye som tyder på at det blir mer sjikanering av at de hatefulle ytringene blir løftet fram i lyset. Og når alt skal løftes frem, så betyr det at gruppene som er ofrene for alt hatet må tåle desto mer eksponering for disse ekstreme holdningene.

Vår tids rasister sprer hatet sitt under et dekke av at de bare bruker ytringsfriheten

For eksempel har en av politikerne som Dan Park har portrettert, opplevd ekstremt mye sjikane og trusler etter at bildet av ham kom ut i media. Vår tids rasister sprer hatet sitt under et dekke av at de bare bruker ytringsfriheten. Som en konsekvens av dette, reduserer de friheten til mennesker med andre hudfarger og religioner enn dem selv. Deres frihet til å slippe hets og sjikane, deres frihet til å ytre seg offentlig uten å føle frykt.

Vi trenger ikke se langt tilbake i vår historie, for å se hvordan ekstreme ytringer førte til ekstreme handlinger:

  • I Oslos gater kan vi se minnesteiner innfelt i asfalten, til minne om de nesten 800 jødene som ble deporterte under andre verdenskrig. Dette kunne skje fordi jødene som gruppe ble umenneskeliggjorte i den offentlige debatten, akkurat som Lars Vilks gjør når han illustrerer jøder som griser.
  • 22. juli så vi den ytterste konsekensen av hva som kan skje, når en dypt rasistisk og kvinnefiendtlig ideologi får vokse seg ekstrem i en enkeltperson. Feilaktige og forenklede forklaringer på hva som er galt med verden, kan få ufattelig grusomme utfall.

Vi trenger ikke godta at rasister får bruke vårt kommunale bibliotek til å spre sine budskap, derfor var det også mange som i går demonstrerte i regnet utenfor biblioteket. Deichmanske bibliotek burde sagt nei til å åpne dørene sine for en dypt rasistisk forsvarstale uten at noen får sjansen til å si dem i mot.

 

Denne teksten er en redigert utgave av appellen jeg holdt på demonstrasjon utenfor Deichmanske bibliotek 23. oktober. Demonstrasjonen var i regi av Antirasitisk senter og Radikal portal. Her er appellen i sin helhet.

 

Foto: Christian Boger, Radikal Portal.

Om forfatteren

Olivia

Olivia

Jeg er født i Rio og vokst opp på Lambertseter i Oslo. Studerer barnevern på HiOA. Aktiv i Oslo SV der jeg er vara til stortinget og fylkesstyremedlem, og i FO-studentene der jeg representerer barnevern i arbeidsutvalget. Jeg er ikke født feminist, men frelst i ung alder.

Visit Website

One Comment

  1. Jenny 02/11/2014

    Enig i allt!