Jeg vil kunne bade og skråle

I løpet av denne sommeren har Oslo blitt en helt ny by. Plutselig forsvant alle konteinerne og vi Oslofolk kan nå bade midt i byen i den vakre Oslofjorden. Ute ved Astrup Fearnley museet og den nye Tjuvholmen, forbi den nye Operaen ute ved Sukkerbiten og Sørenga. Alle som dro til syden hadde åpenbart gjort en stor tabbe, Oslosommeren har aldri vært bedre.

Sørenga banner Olivia Salles

Sørenga etter jobb

I motsetning til Aker brygge er Sørenga og Tjuvholmen så langt plasser byens befolkning tar i bruk – nettopp fordi det ikke er overprisede uteserveringer eller eksklusive båtplasser som opptar plassen, men vann, luft og frirom som kan brukes av hvem som helst.

Når det så plutselig dukket opp “bading forbudt” ute ved Tjuvholmen, skjedde det motsatte. Det var ikke kommunen, men Tjuvholmen Drift- altså de som bor i de veldig eksklusive nye leilighetene – som syns all badingen var forstyrrende og derfor leide inn vektere og satte opp sperrebånd. De hadde vel sett for seg at de midt i Oslo sentrum skulle få ha sine private morgenbad uten å bli forstyrret av studenter og småbarnsfamilier som har omfavnet det nye badestedet.

Også på Sørenga har naboene begynt å klage. De mister nemlig nattlig søvn over badeskrål. Ikke vet jeg hvor de var bosatt før de flyttet til Oslo sentrum, men vi er flere som i årevis har levd med skrål, også utenfor badesesongen.

vi er flere som i årevis har levd med skrål, også utenfor badesesongen

Typisk skrålefolk på Sørenga

Typisk folk som bader og skråler på Sørenga

Oslofolket har denne sommeren virkelig tatt i bruk alle kriker og kroker der det har vært mulig å bade, men bydeler og badesteder oppstår ikke av seg selv. De planlegges og utvikles av politikere gjennom årevis med vedtak og behandling. Det spiller faktisk en rolle hvilke politikere som bestemmer. Oslos politikere burde lytte til folket og følge godt med når den nye bydelen nå bygges ut videre. Visjonen til Fjordbyen er at den skal komme hele byen til gode. Det har den i sommer, men det er ikke gitt at det fortsetter.


Til dere som fortsatt tror Huk er Oslos eneste badeplass, her er noen hotte tips om hvor dere kan bruke de siste sommerdagene i Oslo:

  • Katten er Oslos beste badestrand: Ta bussen på åtte minutter fra sentrum eller ta en fin sykkeltur langs Mosseveien.
  • Kajakk i Oslofjorden: meld deg inn i DNT, ta båten til Langøyene og lån en kajakk (20 kr. for alle under 30 år.)
  • Ferskvann og skogstur: Ta turen til Nøklevann, Lutvann eller Ulsrudvannet. T-banetur på 20 min fra sentrum.
  • Skrål og bad i sentrum: Gå eller ta en bysykkel til Tjuvholmen eller Sørenga.

 

Barecode sett fra sørenga

Barcode sett fra brua mellom Sørenga og Sukkerbiten

Kajakk utsikt fra Langøyene til byen

Utsikt fra DNT-kajakken på Langøyene mot Oslo sentrum

Ferge til vippetangen fra Langøyene

Ferge fra Langøyene til Vippetangen

Langøyene landet i byen

Langøyene

 

Foto: Olivia Salles

Om forfatteren

Olivia

Olivia

Jeg er født i Rio og vokst opp på Lambertseter i Oslo. Studerer barnevern på HiOA. Aktiv i Oslo SV der jeg er vara til stortinget og fylkesstyremedlem, og i FO-studentene der jeg representerer barnevern i arbeidsutvalget. Jeg er ikke født feminist, men frelst i ung alder.

Visit Website

Comments are closed.