Oppskrift: Dette kan du svare de selverklærte «nøytrale» i Midtøsten-konflikten

Maddam Palestina

Når nyansene ikke finnes, kan man ikke finne på nyanser. I en asymmetrisk konflikt som Midtøsten-konflikten er, er det helt legitimt å bruke sterke ord og virkemidler.

 

Ikke la noen få deg til å tro at bruk av sterke ord og virkemidler gjør deg mindre habil i debatten om Midtøsten. Om noen ikke tåler sterke ord og virkemidler, skal de heller ikke tåle det som skjer mot palestinerne akkurat nå. De aller sterkeste ord blir til ingenting når fosfor brenner opp barnekropper.

 

Det aller viktigste er å finne info om hvordan man kan hjelpe, uansett standpunkt. Info om dette, finner du her, signert Nora Fjelddalen

 

Først en kjapp sjekk om hvilken side du står på. Er du mot dehumanisering av en bestemt gruppe mennesker? Om ja, pro Palestina. Da kan du lese videre.

 

«Du, det Palestinaskjerfet er greit passé, da»

– Da er kanskje nyhetene om en okkupasjonsmakt som forrige uke drepte 800 palestinere derav 200 barn  greit passé også. Come again?

 

«…men Hamas» #1

– …gjemte seg ikke på stranda blant de fire guttene som sparka fotball, de gjemte seg ikke i FN-campen hvor barn gjorde lekser og de gjemte seg ikke inne i barnekropper som lå på operasjonsbordet til Mats Gilbert”

 

«De er så sinte alle de som diskuterer Midtøsten. Glad jeg ikke har tatt et standpunkt. Holder meg unna det tullet der» #1

– Gratulerer! Du er Israel-venn. Flagg, fredspris og Mp5 blir sendt i posten.

«Det argumentet holder ikke, så jeg prøver igjen: De er så sinte alle de som diskuterer Midtøsten. Glad jeg ikke har tatt et standpunkt. Holder meg unna det tullet der» #2

– Nøytralitet er stille aksept.

«…men Hamas» #1

– …gjemte seg ikke på stranda blant de fire guttene som sparka fotball, de gjemte seg ikke i FN-campen hvor barn gjorde lekser og de gjemte seg ikke inne i barnekropper som lå på operasjonsbordet til Mads Gilbert”

 

«…men Hamas» #2

– Støtter jeg ikke, selv om all form for motstandskamp i Palestina er et naturlig symptom på okkupasjon og undertrykkelse. Hamas er en sunnimuslimsk militær organisasjon. Det finnes fortsatt liberale palestinere som også driver motstandskamp.

 

«….men Hamas graver tunneler for å frakte livsfarlige våpen i. Derfor må IDF bombe disse tunnelene»

– Tunnellene er gravd for å smugle mat og vann, det vil si; primærbehov for mennesker som palestinere er fratatt tilgangen til. Om det smugles våpen gjennom samme tunneler, er det fortsatt et naturlig symptom på okkupasjon og undertrykkelse. 

 

«Men å ta et klart standpunkt pro Palestina er å støtte Hamas»

– Nei. Å ta et klart standpunkt pro Palestina er å ta det palestinske folk i forsvar, uten å støtte Hamas, Fatah, PA, Shihad eller PFLP. Med den retorikken der, kan jeg like gjerne anklage deg for å støtte den nye israelske presidenten Reuven Rivlin som har et klart standpunkt som motstander av dannelsen av en palestinsk stat, og en som støtter de jødiske bosettingene på palestinsk jord til det fulle: «Rivlin har i sin karriere ikke lagt skjul på at han drømmer om et større Israel utvidet over alt landområdet mellom Jordan-elva i øst og Middelhavet i vest.» (NRK)

 

«Men det er jo ingen tvil om at Sidsel Wold og Fredrik Græsvik har valgt side» #1

– Vær i Gaza i én time akkurat nå, og se om du klarer å ikke velge side.

 

«Men det er jo ingen tvil om at Sidsel Wold og Fredrik Græsvik  har valgt side» #2

– Om du ikke tåler å se sannheten, ta deg en runde Øverland i skammekroken.

– Om IDF hadde kjørt ut rosa tanks og gitt sukkerspinn til alle barna, hadde nok Sidsel Wold rapportert om det også. Det har dessverre ennå ikke skjedd. Akkurat nå skal du være innmari glad for at de begge er i live og kan rapportere om hva som skjer. For akkurat nå skyter IDF mot journalister. Og de har allerede bomba Al Jazeera.

 

“Alle kriger er kompliserte. Det måtte faktisk sivile tap i Tyskland for å vinne over nazistene også. Selv om det var trist”

– Jasså, så du trekker inn Tyskland. Interessant. Men ja, trist med sivile tap. Der kan vi være enige, gitt.

 

«Du sprer jødehat ved å være så Israelfiendtlig»

– Nei, det gjør du ved å kalle andres standpunkt mot så menneskefiendtlige handlinger som IDF driver med for jødehat. Alle ved sine fulle fem forstår at israelske myndigheters handlinger ikke kan straffes jøder. Det er jo ikke sånn at du går rundt og sprer hat mot tyskere heller, selv om du anser Holocaust som menneskers verste handling i historien?

 

– I en konflikt hvor nyanser ikke finnes, trenger vi absolutt ikke MIFF til å skape falske nyanser. En organisasjon med Fred i navnet støtter akkurat nå et militærregime som til nå har sprengt 800 mennesker hvorav 200 barn i filler. På ei uke. MIFF tillegger også norske jøder meninger de tar sterk avstand fra, og på den måten setter de både jøder og muslimer i fare i Norge.

 

«DET var barnslig. Å trekke inn nazi-Tyskland»

– Sier du det, ja. Skal vi ta en runde Øverland igjen?

 

«Vi trenger MIFF for å skape nyanser i debatten»

– I en konflikt hvor nyanser ikke finnes, trenger vi absolutt ikke MIFF til å skape falske nyanser. En organisasjon med Fred i navnet støtter akkurat nå et militærregime som til nå har sprengt 800 mennesker hvorav 200 barn i filler. På ei uke.  MIFF tillegger også norske jøder meninger de tar sterk avstand fra, og på den måten setter de både jøder og muslimer i fare i Norge. 

«Så du tror at det å dele bilder og Al Jazeera-linker hjelper? Gå nå heller i demonstrasjon»

– Om jeg ikke har mulighet til å gå i demonstrasjon, kan jeg i det minste gjøre mitt ved å spre viktig info.

– Palestinerne står med ihjelsprengte barn i hendene og roper til Vesten: “Spre dette, fortell! Fortell dem dere kan om hva som skjer.” NRK-dokumentaren “Gazas tårer” viser bilder av barn som har fått sprengt hjernen i filler, av barn som som er ihjelbrent av fosforbomber og barn som er skutt og drept av perfeksjonerte skudd fra IDFs soldater.

 

«Ja du er litt av en folkehelt, som bruker sosiale medier til å spre bilder av døde barn» #1

– Palestinerne står med ihjelsprengte barn i hendene og roper til Vesten: “Spre dette, fortell! Fortell dem dere kan om hva som skjer.” NRK-dokumentaren “Gazas tårer” viser bilder av barn som har fått sprengt hjernen i filler, av barn som som er ihjelbrent av fosforbomber og barn som er skutt og drept av perfeksjonerte skudd fra IDFs soldater. Sterke virkemidler skaper sterke reaksjoner. Sterke reaksjoner som må til. Det er bare et av mange virkemidler som må til som gjør at flere åpner øyne og endrer standpunkt og begynner å politisere vreden. Disse bildene er nøyaktig hva okkupasjonsmakten ikke vil at verden skal se. Nettopp derfor er det viktig at verden får se dem.

 

«Ja du er litt av en folkehelt, som bruker sosiale medier til å spre bilder av døde barn» #2

– Det er hverken feil eller riktig å spre slike bilder. Men om disse bildene kan få én til til å skifte standpunkt i en så urettferdig konflikt, har det hatt en effekt. Å velge å ikke spre, har jeg stor forståelse for. Men kritiser ikke dem som gjør det.

 

“Så du tror at en demo kan redde palestinerne?”

– Så du tror at det å ikke demonstrere redder dem?

«Jeg holder meg unna pro Palestina-demonstrasjoner. Det er jo bare venstresidepartier som er representert der. Kunne ikke falt meg inn å stemme på venstresida». 

– Om det bare er venstresidepartier som er representert i pro Palestina-demonstrasjoner, er det venstresidepartiene og demonstrasjonene det er noe galt med? Alle partier er velkommen til å representere Palestina i denne asymmetriske konflikten. Om partiet ditt har avstått fra å holde appell i slike demonstrasjoner, er det kanskje på tide at du begynner å se på det ditt partis utenriksprogram.

 

«Det finnes mange andre verre kriger. Som Syria. På tide å utvide synet litt?».

– Som Palestinavenner også både markert seg i solidaritet for og samtidig bedt om å ta i mot 5000 flyktninger for (Men som den norske Høyre/Frp-regjeringa avslo). Israel/Palestina-konflikten innehar mye mer assymetri enn Syria, og det er rett og slett enklere å ta et standpunkt. Når vendte du blikket mot Syria sist, din dårlige rasshølretorikkfaen?

«Du bryr deg åpenbart ikke om hvordan de israelske barna har det»

– Jo, fordi ingen liv er mer verdt enn andres. Det er åpenbart at en stor andel israelske barn lider samme nød som mange av de palestinske barna. Den psykiske påkjenninga som rammer både palestinske og israelske barn er utilgivelig. Barn kriger ikke. Barn vil ikke ha krig. Barn okkuperer ikke.

«De som svarer MIFF i debatten er jo like ille som MIFF”

– It’s a shitty job, but someone’s gotta do it. Jeg er veldig glad for at noen orker å svare MIFF med hard mynt. De kan ikke svares nok.

«Det blir for drøyt å kalle den israelske staten for barnemordere»

– De 200 barna ble ikke sprengt i filler av seg selv. Om ditt barn ble drept, hva ville du kalt morderen? «Med rett til å forsvare seg selv»?

«Det blir for drøyt å kalle den israelske staten for barnemordere. Hvorfor kan du ikke være litt mer saklig, sånn som Sven Egil Omdal i Aftenbladet?

– Jeg er saklig. Nøyaktig like saklig som Sven Egil Omdal.

Skjermbilde 2014-07-25 kl. 15.46.11

«Det blir helt på jordet å kalle Israels okkupasjon og handlnger for apartheid»

– Ok, du om det. Jeg og mange andre er uenig. 

«Skal si dere ræddisene ikke har forandra dere mye de siste førti årene»

– Takk og pris for det, for det har dessverre ikke Midtøsten-konflikten heller. Den har forverret seg betraktelig. Med utvidelse av okkupasjon og enda større undertrykkelse.

«Du er naiv» #1

– Oi, der vant du debatten! KØDDA. https://twitter.com/Tuftebarten/status/227286650374475776

“Du er naiv” #2

– Naiv er det reaksjonære ordet for revolusjonær. Velkommen etter senere.

“Du er naiv” #3

– Fordi? Hei, hvor skal du? Forlater du debatten med dette?

 

Hva du ikke skal gjøre:  

 

– Dele bilder på facebook med engler og statements som “I just want peace. Why can’t we all get along?”, med mindre du vil bli husket som et ignorant rasshøl.

– Ytre ting som “Det er forferdelig med krigen i Midtøsten. Vi får håpe partene kommer til enighet. Det er jo ikke noe vi kan gjøre uansett. Ta vare på hverandre, folkens”

– Ytre «Det er tapere på begge sider, derfor holder jeg meg nøytral». Gratulerer, du har nettopp innrømmet at du ikke er nøytral, eller at du ikke tør å ta et standpunkt. Så klart er det sivile som lider på begge sider, og vi som tar de undertrykte palestinerne i forsvar, ønsker ikke israelerne noe vondt.

– Mene som Jonas Gahr Støre greide å plumpe ut av seg i Dagbladet her forleden; at Israel har rett til å forsvare seg. Du hjelper hverken israelere eller palestinere ved å ta et slikt standpunkt. Så lenge okkupasjonen fortsetter og et folk lider, kommer terror til å oppstå igjen og igjen. Dessuten er ikke det Israel gjør forsvar. Så lenge okkupasjonen fortsetter er det alltid Israel som angriper.

– Nei, for fader. Jeg sa at du IKKE skulle dele peace & love-bilder på facebook. Kampen mot apartheid i Sør-Afrika ble ikke vunnet ved at Nelson Mandela gikk rundt med englevinger og blåste såpebobler. Pasifisme og passivisme er to vidt forskjellige ting.

– Tro at organisasjonen MIFF (Med Israel For Fred) driver med fredsarbeid. Slukte du nettopp propagandaen deres? Think again. Om MIFF og IDF (Israel Defence Force) sprer propaganda om at terrorister gjemmer seg på sykehus for deretter å sprenge sykehuset, er man passe tjukk i huet om man har vært med å spredd denne propagandaen.

– Tro at Hamas jobber for fred. Hamas er en islamsk organisasjon som ønsker Israel borte for alltid. Å ta Palestina i forsvar, er ikke det samme som å ta Hamas i forsvar. Hamas er likevel et negativt symptom på undertrykkelse, og kan aldri unnskyldes, men forklares.

– Unnskylde terror. Terror kan aldri unnskyldes fra noen sider. Terror utføres også av begge sider. Å forstå årsaken til terror, er ikke det samme som å unnskylde den.

– Vise til egenutnevnt edruelighet i debatten ved å ytre ting som at Hamas bruker sivile skjold fordi du har sett propaganda fra IDF som hevder dette. Les heller hva Amnesty har å si om saken: «Following Tuesday’s attack on an UNWRA school in the Jabaliya refugee camp, Israeli government spokespeople said their forces shelled the school after Palestinian gunmen fired at them from it, but this is disputed. The artillery strike, which killed some 40 Palestinians, including children, and wounded more than 50 others, appears clearly to have been a disproportionate attack.» http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/news/gaza-civilians-endangered-military-tactics-both-sides-20090108

– Stemme Høyre eller Frp ved neste Storting- eller Kommunevalg. Nei. Høyre og Frp vil aldri bli Palestinavenner, selv om du kanskje en gang var på fest med Torbjørn Røe Isaksen og han sa noe fint om Palestina og fred, eller leste noe “nøytralt” vissvass i Minerva som overså historiske fakta. Husk at Frp støttet apartheidregimet i Sør-Afrika. De støtter okkupasjonsmakten Israel også.

– Tro at i det øyeblikket det forhåpentligvis blir våpenhvile mellom Israel og Hamas, så er alt greit og erstatte Palestinaskjerfet med Acne ss14. Les Mads Gilberts rapport fra Gaza som ble levert før angrepene fra Israel, og forstå at så lenge okkupasjonen vedvarer, muren ikke rives og apartheidet ikke forsvinner, vil palestinerne sakte, men sikkert utviskes. Det betyr etnisk rensing av et folkeslag, og en kjapp titt tilbake i historieboka vil fortelle deg hvilket folkeslag det skjedde med sist. Ikke la palestinerne få lide samme skjebne. Siden årtusenskiftet har et palestinsk barn blitt drept hver tredje dag. Hver tredje dag. Over 80 % av palestinske barn lider så kraftig av underernæring, vann- og blodmangel at de dør alt for tidlig. Dette er langsomme drap. Det palestinske barn nå har opplevd av frykt, kommer til å prege dem resten av livet.

– Holde dine jødiske venner ansvarlige. Dine jødiske venner er mest sannsynlig i mot den terroren israelske myndighetene driver med, og er dessuten nøyaktig like ansvarlig som deg selv. Israelitter på grensa sitter med barn som er like redde og psykisk ødelagt av det som skjer. Hver eneste dag.

– Hevde at så lenge det finnes terror fra begge sider, så er det uavgjort. Okkupasjon skaper terror, og for hvert uskyldige liv som går tapt under både okkupasjon og bombing, skapes en ny terrorist.

– Begynne å tro at NRK, Amnesty International, Mads Gilbert og den palestinske befolkninga tar feil fordi Israelvennen du har som nabo sier det.

– Tro at en konflikt som har krevd 800 menneskeliv av et folkeslag på en uke kan tillate seg at du er nøytral.

– Tro at det ikke kan tillates å kalle dette etnisk rensing. Denne infografikken forteller noe ingen tør å si.

Skjermbilde 2014-07-15 kl. 14.21.15

– Skylde på den israelske regjeringa. Jo, det kan du forsåvidt. Men det er først og fremst den norske regjeringa du skal sette til ansvar og kreve en rettferdig utenrikspolitikk av.

– Tro at du kan være stolt nordmann utenlands om dagen.

– Tro at det vi gjør mot romfolk her hjemme i Norge er en helt annen debatt. Romfolk ble jaget fra sine hjem som kasteløse i India mange generasjoner tilbake, som palestinerne er blitt jaga fra sine hjem i det opprinnelige Palestina. Nå lever de som annenrangs borgere både i sitt eget hjemland og i nabolandene.

God helg.

Bilde: Photo av Ernest Morales (CC BY-NC-ND 2.0)

Om forfatteren

Kari

Kari

Kari ble født i går, men var oppe hele natta (32 år på papiret). Stemte Harding, ikke Kerrigan i 94. Skrev særoppgave om Anja Andersen i 6. klasse. Tidligere medlem av BOING-klubben. Evig dyrker av det middelmådige.

Visit Website

8 Comments

 1. Crvena 25/07/2014

  Det beste med staten Israel er hvordan de har pusset på lebensraum-politikken utformet på 40-tallet. Sakte men sikkert spiser staten Isreal seg inn på okkupert land, samtidig som staten Israel blir indignert og provosert når de okkuperte prøver å hevde sin rett. Å respektere staten Israel er umulig for den som er født med litt hjerte.

 2. Kristin Johnsen 25/07/2014

  Hvordan kan man bli Palestinavenn av å være imot dehumanisering av en hestemt folkegruppe? På Gaza har befolkningen valgt frem et politisk parti som har som uttalt mål å utslette sioniststaten Israel? Hvordan er det i det hele tatt mulig å bli mer dehumaniserende enn det? Det er slik enøyd polemikk som dette her som bidrar til polarisering og til å eskalere konflikten.

 3. Crvena 26/07/2014

  @KRISTIN

  Hadde ikke vært for Israel sin pågående trakasering av menneskene i Gaza og på Vestbredden så hadde aldri Hamas fått folkets stemmer i et demokratisk, fritt og rettferdig valg. Hadde ikke Israel og USA nektet å godkjenne Palestinerne sitt demokratiske, rettferdige og frie valg så hadde vi ikke hatt dagens konflikt. Da hadde vi hatt en fungerende selvstendig Palestinsk stat. I stede for har vi et Israel som konsekvent gjør alt Israel kan for å forhindre og trenere utviklingen av staten Palestina. Mer dehumanisert enn den Israelske stat kan en knapt bli.

 4. Kristina 26/07/2014

  Hva ville Norge gjort om en TERRORorganisasjon skjøt flere hundre raketter mot oss i løpet av få måneder? Skulle vi bare godtatt det? Og om noen bygget tunneler inn til vårt land, skulle vi bare latt dem gjøre det? Tror du virkelig at disse tunnelene ikke skal brukes til våpen? Og tror du virkelig at Hamas ikke vil gå til angrep på sivile israelere om de kommer seg gjennom til Israel gjennom disse tunnelene?
  Israel bruker milliarder på beskyttelse av egne innbyggere, Hamas bruker milliarder på våpen. Hamas bryr seg ikke et sekund om egen befolkning – de bruker dem som skjold – menneskelige skjold. Det rapporteres om barn ned i 12-årsalderen med selvmordsbombebelter rundt livet – men dette mener dere sosialister at er helt greit?
  Israel varsler palestinske innbyggere på forhånd om angrep – kan du nevne en eneste annen militærmakt som gjør dette? Er du i det hele tatt klar over at Hamas ber innbyggerne sine om å bli i bygninger som skal bli bombet, eller gå opp på takene av disse? Og var du klar over at Hamas FAKTISK skyter opp sine raketter fra FN- skoler, sykehus osv? Det er sant, og det er en rekke ganger blitt kritisert av verdensledere. Hamas sitt motto er: “vi elsker døden slik jødene elsker livet”. I deres charter står det at Israel og jødene skal utslettes. DET er midtøstens problem – ikke Israel, som gjør sin plikt som suveren stat, og forsvarer seg selv mot raketter fra en ufyselig og kynisk terrororganisasjon som gir blaffen i egen befolkning, og bruker kvinner og barn som skjold. Det er de som er skyld i at de sivile livene går tapt.
  Hva ville du gjort om du bodde i et land som det daglig ble skutt raketter mot? Du ville kanskje bare latt det holde på?

 5. Kari Author
  Kari 26/07/2014

  Kristina: Jeg skulle diskutert dette med deg, men kommentaren din er så parodisk at du neppe har kunnet lest ferdig teksten min. For alle svarenr til det du skriver står der.

 6. Kristin Johnsen 27/07/2014

  @CRVENA

  Du bør nok lese deg litt opp vedrørende menneskerettigheter og demokrati på Gaza. Etter Israels uttrekning fra Gaza i 2005 og Hamas maktovertakelse har de tatt full kontroll over rettsvesen; politiske motstandere fengsles, tortureres og henrettes. Æresdrap på kvinner aksepteres uten at en finger løftes. Anbefaler HRWs rapporter om situasjonen. Hvordan kan noen som kaller seg “feministisk bloggkollektiv” ta side med et slikt terrorregime. Ledelsen, som er søkkrike, sitter nå trygt blant venner i Qatar og avviser enhver våpenhvile mens befolkningen liter enorme tap. Dette er og forblir en gåte.

 7. Karen Golmen
  Karen 28/07/2014

  Til Kristin Johnsen

  Du spør: “Hvordan kan noen som kaller seg “feministisk bloggkollektiv” ta side med et slikt terrorregime.”

  Kari skriver i kronikken sin:

  «…men Hamas» #2

  – Støtter jeg ikke, selv om all form for motstandskamp i Palestina er et naturlig symptom på okkupasjon og undertrykkelse. Hamas er en sunnimuslimsk militær organisasjon. Det finnes fortsatt liberale palestinere som også driver motstandskamp.

  «….men Hamas graver tunneler for å frakte livsfarlige våpen i. Derfor må IDF bombe disse tunnelene»

  – Tunnellene er gravd for å smugle mat og vann, det vil si; primærbehov for mennesker som palestinere er fratatt tilgangen til. Om det smugles våpen gjennom samme tunneler, er det fortsatt et naturlig symptom på okkupasjon og undertrykkelse.

  «Men å ta et klart standpunkt pro Palestina er å støtte Hamas»

  – Nei. Å ta et klart standpunkt pro Palestina er å ta det palestinske folk i forsvar, uten å støtte Hamas, Fatah, PA, Shihad eller PFLP. Med den retorikken der, kan jeg like gjerne anklage deg for å støtte den nye israelske presidenten Reuven Rivlin som har et klart standpunkt som motstander av dannelsen av en palestinsk stat, og en som støtter de jødiske bosettingene på palestinsk jord til det fulle: «Rivlin har i sin karriere ikke lagt skjul på at han drømmer om et større Israel utvidet over alt landområdet mellom Jordan-elva i øst og Middelhavet i vest.» (NRK)

  Hun skriver også følgende under hva man IKKE skal gjøre:

  “- Tro at Hamas jobber for fred. Hamas er en islamsk organisasjon som ønsker Israel borte for alltid. Å ta Palestina i forsvar, er ikke det samme som å ta Hamas i forsvar. Hamas er likevel et negativt symptom på undertrykkelse, og kan aldri unnskyldes, men forklares.

  – Unnskylde terror. Terror kan aldri unnskyldes fra noen sider. Terror utføres også av begge sider. Å forstå årsaken til terror, er ikke det samme som å unnskylde den.”

  Tror du fikk ganske grundige svar på spørsmålet ditt der. Til neste gang vil jeg anbefale å rent faktisk lese en kronikk man kritiserer før man kritiserer den og beskylder avsenderen for feilaktige meninger.

 8. Kristin 28/07/2014

  Selvmordsbomber og rakettangrep fra Gaza utelukkende et symptom på okkupasjon? Kanskje du da kan forklare hvorfor terrorangrep som dette er svært utbredt i land i samme region som derimot ikke er “okkupert” av Israel? Er du helt sikker på at det ikke kan skyldes andre faktorer?

  Er de mange kvinnene som drepes i æresdrap på Gaza (les HRWs rapporter) også et naturlig symptom på okkupasjon, kanskje?