Gazahjelp i sommervarmen – hva kan du gjøre?

Maddam Palestina

– Traumene og sjokkene vil påvirke deres liv i framtida. Hvis dette fortsetter, vil de snart ikke vite hva det vil være å leve i fred. De vokser opp med troa at verden er et voldelig sted, der døden kan komme når som helst,

sier Hassan Ziada, psykolog på Gaza Community Mental Health Center til Dagbladet.[1]

Skildringene fra Gaza de siste dagene er grusomme og brutale. Over 170 døde på seks dager. 1,8 millioner mennesker fanget på et bittelite område, uten bomberom, uten tilgang på drivstoff. Sykehus uten nødvendig utstyr, medisiner eller helsepersonell. Og bomberegn.

Kontrasten til min egen rolige tilværelse på terrassen på hytta er grell. De eneste lydene jeg kan høre er en fugl som kvitrer og en snekke som putrer over fjorden. Min største bekymring er at det skal komme en regnskur. Og da kan jeg bare springe inn i varmen. Tryggheten. Barna på Gaza hører lyden av bomber. Og vet at det ikke finnes noen bomberom å flykte til.

 

Avmakt

Krigen i Palestina, som så mange andre forferdelige konflikter i verden, gir en vond avmaktsfølelse. Kvinner, menn, ungdom og barn blir drept. Og her sitter jeg og gjør ingenting. Ikke fordi jeg ikke bryr meg. Ikke fordi jeg ikke vet. Ikke fordi jeg er likegyldig. Men fordi jeg ikke vet hva jeg kan gjøre. Hva hjelper?

Jeg kan ikke redde verden. Men det gir meg ikke rett til å gjøre ingenting. Mona skrev om konflikten på Maddam i går og siterte Dante: ”Det varmeste stedet i helvete er reservert dem som under store moralske kriser opprettholder sin nøytralitet.” Vi kan ikke sitte stille. Vi kan faktisk gjøre de tingene som skaper små sirkler av endring vannet.

 

Dette kan du gjøre for Gaza

 • Meld deg inn i en organisasjon som jobber med solidaritet med Palestina. For eksempel PalestinakomiteenNorsk Folkehjelp eller en av organisasjonenei Fellesutvalget for Palestina.
 • Gi et bidrag til hjelpearbeidet – stort eller lite. For eksempel gjennom Palestinakomiteen, Norsk Folkehjelp eller Røde Kors.
 • Lær mer. For eksempel se denne videoen og få med deg hovedtrekkene i konflikten på bare 6 minutter.
 • Spre informasjon! Del skildringer, bilder og nyheter på Facebook og i andre kanaler så flere kan se og lære.
 • Boikott israelske varer. Noen vanlige israelske varer er Jaffa appelsiner, brusmaskiner fra SodaStream, hårprodukter fra Maroccan Oil, kosmetikkprodukter fra Ahava og undertøy fra Victoria’s Secret. Flere produkter finner du her og her.
 • Gå ut i gatene og delta på markeringer til støtte for palestinerne. Protester! Bli med å legg press på den norske regjeringa for å avslutte handel og investeringer i Israel, avslutte all våpeneksport og innføre sanksjoner. I forrige uke har det vært markeringer i flere norske byer hvor mange tusen har deltatt. Vis at du ikke finner deg i Israels menneskerettighetsbrudd mot palestinere.
 • Si imot. Ikke sitt stille når noen hevder det er snakk om to likeverdige parter. Forklar hvis noen lurer på hvorfor nyhetene bare leser opp dødstall på palestinere, ikke israelere. Fortell hvorfor det er viktig at Sidsel Wold ikke gjengir israelske myndigheters beskrivelser av situasjonen, men viser et annet bilde. For ”… det er ikke nøytralt å veie folkeretten og brudd på folkeretten likt, det er en falsk balanse å sammenlikne Gaza med Tel Aviv.”[2]
 • Stem på eller meld deg inn i et parti som mener at en balansert Midtøsten-politikk vil være å sanksjonere en stat som okkuperer en annen. SV, Rødt, Ap og Senterpartiet er gode kandidater. Sehva partiene mener om konflikten mellom Palestina og Israel her.

Det er ingen israelske varer i mitt kjøleskap. Jeg tvinger meg til å se nyhetene. Ikke fordi jeg kan redde verden alene. Men fordi jeg kan være en del av det. Theo Koritzinsky skrev på sin facebookside i går:

– Konfliktene mellom Israel og palestinerne er snart 70 år. Den er nå mer låst enn på lenge. EU, og særlig USA, har nøkler. Vi andre må påvirke det lille vi kan. Vi må – for å spare liv. For både Israels og Palestinas fred.

 

[1] http://ipad.dagbladet.no/2014/07/14/nyheter/gaza/hamas/krigen_i_gaza/palestina/34324860/

[2] Sven Erik Omdal. (http://www.adressa.no/pluss/article9907486.ece#.U8EDy0W0nch.facebook)

Bilde: Photo av Ernest Morales (CC BY-NC-ND 2.0)

Om forfatteren

Nora

Nora

Jeg er 28 år, jobber som daglig leder på SVs partikontor og er leder av Oslo SV. Jeg samler på mye rart og er glad i planter, våren på St.Hanshaugen, en god kopp kaffe og snille folk.

Visit Website

8 Comments

 1. marie 15/07/2014

  Dere kom meg i forkjøpet – har tenkt på å skrive et slikt innlegg ei stund. Får mange spørsmål om hva man kan gjøre. Så fint at du har samlet det Nora!

  Vil bare legge til en ting – Si ifra til politikerne du har stemt på om at dette er viktig for deg og at du ønsker at de tar ansvar og fører en aktiv politikk for å få en slutt på okkupasjonen. Jeg synes det er ekstra viktig for de som faktisk stemte på noen av partiene som sitter i regjering eller er støttepartiene. I dag er det de som kan gjøre mest med norges diplomatiske innsats – også får vi heller håpe det er mer fredsvennlige partier som representerer oss om tre år igjen.

  (Gjerne les innlegget mitt om hvordan det kjennes å være glad i en palestinsk familie i disse dager: http://mariebs.wordpress.com/2014/07/08/jeg-vet-ikke-hva-jeg-kan-skrive/ )

  Lykke til med videre arbeid! Håper mange ser denne listen og handler etter den!

 2. Kenneth 17/07/2014

  Kan jeg på noen måte melde meg frivillig til å dra ned til Palestina og hjelpe til?

 3. Kristina 24/07/2014

  Jeg synes det en stor skam at det kan skrives slikt antisemittisk oppgulp som dette på norske nettsider. Jeg skammer meg over den skandaløst ubalanserte dekningen av Israel-Palestinakonflikten i norsk media.
  Hvorfor er ikke dere fra den radikale venstresiden mer opptatt av konflikter og nasjoner i verden hvor det virkelig foregår menneskerettighetsbrudd? Hvorfor nevner dere ikke Nord-Korea, Syria eller andre konflikter for den slags skyld? Jeg synes det er uforståelig at det skal rettes et slikt hat mot Israel og israelske jøder – jeg synes rett og slett det er skremmende.
  Det er selvfølgelig forferdelig hver gang et sivilt liv går tapt – men hvorfor nevnes ikke Hamas bruk av menneskelige skjold? Hvorfor nevnes det ikke at Israel, sannsynligvis som den eneste nasjonen i verden, varsler sivilbefolkningen før de går til angrep? Og værforhold nevnes det ikke at Hamas bevisst bruker barn og kvinner som skjold, og forteller sin egen befolkning at de ikke skal høre på israelerne, og heller gå opp på hustakene? Det israelske Forsvaret rapporteter til og med om barn ned i 12-årsalderen med selvmordsbombevbelter på deg? Hvordan kan dere forsvare en terrororganisasjon med så uendelig lite respekt for egen befolkning? Hamas sitt motto er ” Vi elsker døden like mye som jødene elsker livet”. I deres charter står det at alle jøder skal utryddes og landet Israel skal utslettes – hvordan kan man støtte dette? De har til og med selv uttalt i videoer at de bruker menneskelige skjold for å oppnå dette.
  Hva skulle Israel gjort? Hamas har bombet dem med en lang rekke raketter over lengre tid – hvilket land i verden ville bare godtatt en slik bombing? Hvem ville godtatt at en terrororganisasjon bygde tunneler som kun skal brukes til å drepe og kidnappe jøder. En ting som er helt sikkert er at Hamas i alle fall ikke sparer sivile liv! Israel har brukt milliarder på å bygge tilfluktsrom og beskyttelse for sine innbyggere – Hamas bruker pengene på våpen. De gir blaffen i egen befolkning. Israel forsvarer deg selv – det har de en rett og PLIKT til. Det er Hamas sin feil at sivile liv går tapt. De har også motsatt seg et hvert forsøk på våpenhvile – mens Israel ønsker fred. Hamas ønsker ikke fred – de ønsker å utslette Israel og alle jøder – noe alle skolebarna opplæres til på skolen, mens også gjennom palestinsk media. Jeg håper aldri de når det målet.

 4. Kristina 24/07/2014

  Ops, litt feil i teksten ser jeg. Det skal stå HVORFOR, ikke værforhold, og “selvmordsbombebelter på SEG”

 5. Crvena 25/07/2014

  @KRISTINA

  Den største tabben FN noen sinne har gjort var å tillate opprettelsen av en egen stat for Jøder. Det var gode og sterke krefter i gang for å danne en stat der alle verdensreligionen kunne utøves fritt og alle kunne bo sammen, men nei, det var ikke godt nok for Jødene. Siden den gang har det ikke eksistert noen mulighet for fred i regionen. Staten Isreal oppfører seg som den gedigne bølla som hele tiden pirker borti den spinkle Petter-Mobbeoffer til Petter-Mobbeoffer får nok og med sin spinkle hånd klasker til Bølla. Så skriker Bølla over seg og anklager Petter-Mobbeoffer for å overfalle ham og følger så opp med å grisebanke Petter-Mobbeoffer.

  Om det å stå på de svakes side gjør meg til en antisemist så er jeg en stolt antisemist. Gi palestinerne en egen stat nå!

 6. Ingri 25/07/2014

  Miljøpartiet de grønne (mdg) er vel også en god kandidat til partier man bør stemme på eller melde seg inn i?

 7. Guri 30/07/2014

  Kan også nevne at Care jobbar spesifikt i Gaza. Her kan ein støtte deira arbeid der: http://www.care.no/Stott-CARE/Gaza/

 8. Bianca 01/08/2014

  @ Kristine

  Dette har absolutt ingenting med antisemittisme å gjøre.(Hvis vi skal være pinlig nøyaktige så er palestinerne faktisk semitter, de også.) Du trenger ikke hate jøder eller israelere bare fordi du misliker den israelske regjeringens politikk.

  For meg virker det litt komisk at du klager på mediedekningen i Norge, samtidig som du helt tydelig viser en kraftig slagside selv, og gjengir informasjon du har lest tilsynelatende ukritisk. Du skal ikke tro på alt du leser på internett, vet du – heller ikke på alt IDF eller MIFF skriver.

  Du vet helt tydelig ikke nok om denne konflikten. Charteret du henviser til er f.eks. fra 1987, det ble hastig skrevet under den første intifadaen, og Salaam Fayad har flere ganger uttalt at det ikke lenger kan regnes som Hamas’ ideologiske fundament.

  Når det er sagt – det er vel ingen eller svært få på den “radikale venstresida” du snakker om som er spesielt begeistret for Hamas. Men man kan likevel fortolke og forstå Hamas som en reaksjon på mange tiår med frustrasjon. Uten at det på noen som helst måte forsvarer Hamas’ voldshandlinger.

  Mange på “din” side av konflikten later til å tro at det er Hamas som er det grunnleggende problemet i denne konflikten, og at alt løser seg dersom Hamas bare legger ned våpnene. Men da tør jeg minne om at palestinerne ikke hadde det så veldig stas før Hamas kom på banen heller.

  For oss som støtter palestinerne handler ikke dette om å forsvare Hamas, men om å forsvare palestinske sivile som ikke har noe som helst med Hamas å gjøre. Israels reaksjon er alt for voldsom, og rammer alt for mange sivile. Det de gjør nå representerer ingen løsning på konflikten, og på sikt vil det bare føre til mer hat, mindre forsoning, og større risiko for Israel.

  Israel nekter å forhandle med Hamas. De nektet å godkjenne samlingsregjeringen med Fatah i 2006, de nektet å godkjenne den nye teknokratregjeringa som kom i stand i år – de nekter kort sagt å ha noe som helst med Hamas å gjøre. Men hvis det noen gang skal bli fred må man faktisk involvere Hamas. Jeg sier som Moshe Dayan, “If you want to make peace, you don’t talk to your friends, you talk to your enemies”.