Når lek blir alvor

Mens den formelle likestillingen har kommet langt i Norge, har de uformelle kjønnsrollemønstrene fått et tilbakeslag. Samfunnet har blitt mer kjønnet og ulike forventninger til kvinner og menn har økt. Og kjønnsopplæringa starter tidlig.

Mye har gått riktig vei når det gjelder formell likestilling og lovverk her i landet. Vi har fått retten til abort, likestillingsombud, likestillingslov, felles ekteskapslov og rause foreldrepermisjonsordninger.

Det formelle handlingsrommet har blitt større, samtidig som kjønnsrollene, som i stor grad avgjør hva vi oppfatter at er riktig og galt, mulig og umulig, har blitt trangere.

Rammene for hva det vil si å være mann og hva det vil si å være kvinne, har blitt snevret inn.

Barselinfo til mor og barselinfo til far
Gravide her i landet får mye informasjon, blant annet et hefte om utviklinga i et svangerskap der en del er til mor og en del er til far. Informasjon om fosterets utvikling og livet med baby knyttes til totalt ulike forventninger hos kvinner og menn. Ei venninne som venter barn påpekte at mens et i hennes del av heftet var forslag til lette turer i fine omgivelser og rolige kafébesøk, ble mannen hennes oppfordret til tøffe turer i skog og mark og et mye mer aktivt liv med babyen. Kjønnsstereotypene lever med andre ord i beste velgående og starter faktisk ved unnfangelsen.

Jente-godteri og gutte-godteri
Her om dagen var jeg på en barnebursdag. Masse lykkelige barn som løp rundt og lekte. På slutten fikk alle til stor begeistring med seg en godtepose. Men ikke godteposene var ikke like. Guttene fikk poser med bilde av fotball, mens jenteposene var prydet av prinsesser i store kjoler. Disse jentene trengte ingen påminnelse om at prinsesse var idealet, de var allerede tyllet inn i hver sin yndige prinsessekjole. Det holder altså ikke at feststemte bursdagsbarn kler seg som prinser og prinsesser og gir hverandre rosa og blå leker. Også slikkeriet skal klistre kjønnslogo på barn.

2575633785_05ebcd7692_b

 

Legodamer som samler på diamanter
I min oppvekst hadde vi barbiedukker og forskjellige varianter av mannlige superhelter, men variasjonen av mer kjønnsnøytrale leker var likevel langt større enn i dag. Kjønnsnøytrale små lego-mennesker har blitt supplert med lego-jenter, som består av feminine lekefigurer med forskjellige hårfarger og frisyrer, fine hester, rosa legoklosser og flotte hus. Settene inkluderer en bodyshop og et motedesignerverksted, og lego-jenter som samler på diamanter i ei bøtte.

Utformingen av figurene får organisasjoner mot spiseforstyrrelser til å reagere: – Dette bidrar til kjønnsstereotyper som gjør jenter misfornøyd med sin egen kropp.

Ingen regulering av markedet
Likestilling og markedsregulering er ofte to sider av samme sak. Samtidig som regulering av velferd, lovverk og arbeidsliv har sikra likestilling og muligheter, har markedskreftene fått prege kjønnsrollene. Markedets trang til å ekspandere presser fram stadig flere skapte behov. Vi blir ikke bare fortalt at vi trenger mye mer enn vi faktisk gjør, vi blir også fortalt at vi kan kjøpe identitet og sjølbilde som gutter og jenter, kvinner og menn.

Når gutter og jenter ikke kan bruke det samme, trenger man alltid en av hver sort. Jenter og gutter kan da ikke arve hverandres barneklær, leker eller utstyr. Slik veksles barnetrygd fort inn i rosa og blått.

Hvordan blir framtida under en regjering som både vil svekke velferd og likestilling og gi mer frislipp til markedskreftene?

 

Forsidebilde: Alle-små-piger-vil-gerne-være-prinsesser-film #lyserødt #prinsenpådenhvidehest #prinsesse av Linse Daugaard. (CC BY-NC 2.0)
Bilde 2:  Pink princess av Arild Storaas. (CC BY-NC 2.0)

Om forfatteren

Mona

4 Comments

 1. Eirik 24/06/2014

  At barselinfobrosjyrene inneholder forslag til lettere fysiske aktiviteter for nybakte mødre enn nybakte fedre kan ha sammenheng med at sannsynligheten for at far sliter med ettervirkninger etter graviditeten som bekkenløsning og lignende er minimal.

 2. Mona Author

  Ja, det er jo logisk at mye av informasjonen er ulik, siden situasjonen er ulik for foreldrene. Poenget mitt er at måten man oppfordres til å være sammen med barna på er kjønnet. Det er jo for eksempel ikke noen grunn til å kun oppfordre far til å gå tur i skogen.

 3. Andreas 25/06/2014

  Problemet med leker er at ingen ønsker at deres barn skal skille seg ut og der med risikeres å utsettes for mobbing. Følgelig gjør alle som “alle”. Og her i Norge står janteloven så sterkt at det så godt som garanterer en fortsatt konservativitet når det gjelder kjønn.
  Der med skjer det lite i videre utvikling av feminisme. Folk fortsetter å tenke i kjønn.
  Og feminister her i Norge, dette er ikke et angrep men en bemerkning, står alt for lite samlet og støtter hverandre alt for dårlig – noe som fører til at janteloven også gjelder blant feminister. Mange feminister er redde, faktisk så pass at de får angst, for å uttale seg i frykt for å bli misforstått, angrepet (verbalt), tråkket på. Og dessverre er vi alt for dårlige, her i Norge, på å støtte opp om hverandre slik at mange, veldig mange, blir stående alene mot bermen som møter dem med kritikk. Noe som gjør mange feminister sårbare. Noe som igjen fører til at mange feminister ikke våger å uttale seg eller demper seg for å ikke bli tråkket på.
  Dette er trist. For det gjør at de reaksjonære vinner frem.

 4. Mona Author

  Jeg har inntrykk av at mange feminister støtter hverandre, men folk har sikkert ulike erfaringer her. Ja, til at feminister står sammen!