Maddam i Malmø!

nf2014 banner

Nordens største feministiske konferanse er i gang! Maddam er på plass sammen med tusenvis av feminister fra hele Norden. Dagevis med debatter, foredrag og inspirerende samtaler står for tur. Med andre ord er vi endelig i et utopisk univers omringet av feminister fra ulike land, samfunnslag og generasjoner. Her er det økologisk mat, dagis for unga og tegnspråktolk til foredragene.

Men konferansen er ikke bare svensk feministmoro og moteriktige handlenett med feministlogoer. Her diskuteres og drøftes alvorlige og brennaktuelle tema.

I dag har vi blant annet hørt redaktør i Dagbladet Marie Simonsen fortelle om hvordan hun som offentlig meningsytrer og kommentator har blitt utsatt for hatmeldinger og trusler gjennom 20 år. En dag hun kom på kontoret fant hun en øks adressert til seg. Mannen som hadde sendt øksen hadde skrevet truende brev i en lang periode.

I Norge har det fra politisk hold vært en holdning om at nettroll sprekker i sola.

I Norge har det fra politisk hold vært en holdning om at nettroll sprekker i sola. La dem prate ut i ytringsfriheten navn så ser alle hvor urimelig og teite kommentarene er.

På samme seminar kunne Ronald Craig fra likestillings- og diskrimineringsombudet fortelle at det ikke finnes noen tegn på at netthets forsvinner ved hjelp av denne «Alt må frem»- taktikken. Tvert imot mener Craig at mye tyder på at det blir med sjikanering av at hetsen får eksponering.

Vi har nesten ingen forskning i Norge på sjikanering og hets knyttet til kvinnehat. Vi har ingen handlingsplan eller offentlige tiltak mot hatpraten.

Hvor går grensen mellom kjipe men såkalte harmløse kommentarer på nett og i anonyme brev og de alvorlige trakasserende tilfellene som ender i trusler og vold? Så lenge vi tillater sjikanerende ord og trakassering i kommentarfeltet og bagatelliserer de såkalte trollene ved å tenke at de ikke er farlige, risikerer vi at flere vokser frem og at kvinnehat blir normalisert.

Hvem er disse folka som kommer med grov sjikane og trusler av kvinner i offentligheten?

Uten kunnskap er det få løsninger. Men trollteorien er utdatert. Som Marie Simonsen sa: Om noen år så sier vi «Hvorfor tillot man det skje så lenge? Og i ytringsfrihetens navn?»

Den gode nyheten er at Erna Solberg visstnok skal lage en plan. Det er på høy tid. Forventingene er store.

nordiskforum

Foto : FattaAtt publik 3 Nordiskt Forum Fredag av Mir Grebäck von Melen (lånt av Nordisk Forum).

Om forfatteren

ane

Jeg er 28 år. Er statsviter med forkjælighet for juss. Opptatt av en bred likestillingsdebatt og en politikk som evner å ta inn over seg flere dimensjoner ved folk flest. Etter å ha kastet diverse flink-pikenykker på havet har jeg blitt en en livsnyter. Det anbefales!

Visit Website

One Comment

  1. Thomas 18/06/2014

    http://nf2014.org/wp-content/uploads/2014/06/FEMINISTISKA-%C3%96VERENSKOMMELSER-OCH-KRAV_slutdokument.pdf

    Det blir stadig vanskeligere å betrakte feminisme som kamp for likestilling mellom kjønnene, snarere enn kamp for kvinners interesser. Lukter sexisme og to spiseskjeer for mye girlpower lang vei.