Hvorfor fotball-VM med bismak?

Banner VM

Det er VM og det er VM i Brasil. Jeg har ventet på dette siden tantebarnet mitt satt i barnevogna, hun er nå 9 år. Det har hele Brasil, men det ble ikke den drømmen folk flest hadde sett for seg.

Korrupsjonen, den absurde pengebruken på fotballstadioner, kjempen FIFA og politikere som bryter løfter er grunnen til at det i juni 2013 var 10 millioner brasilianere i gatene og protesterte. ”Vi vil ha FIFA-kvalitet i skolen” var en av parolene. Folket som demonstrerte ønsket det vi her i Norge tar for gitt: en god offentlig skole, helsetjenester til alle og fungerende kollektivtransport.

Folk er først og fremst bekymret for pengebruken, for det å bruke mange milliarder på fotballstadioner, når store deler av befolkningen ikke er koblet på kloakknettet og millioner fortsatt lever i fattigdom.

Mye av kritikken kan sammenlignes med debatten i Norge om IOC og OL, men dimensjonen er bare så ekstremt mye større fordi FIFA er så stort. Det blir for eksempel brukt 270 millioner dollar bare på én eneste stadion. Den befinner seg midt i regnskogen, det er vanskelig for biler å komme til, og det er ingen lag i Manaus som kan bruke stadionen etter VM. Dermed er disse millionene kun for de 4 kampene som skal spilles der i løpet av de neste ukene. Det er åpenbart provoserende, spesielt for millioner av fattige som vil ha bedre utdanning til sine barn. Barn som i dag ikke har sjanse til å komme inn på de offentlige universitetene fordi de med privatskole i ryggen tar alle plassene.

Men VM må da gi Brasil masse penger? Det skulle man tro når det er anslagsvis seks hundre tusen turister som skal innta landet, men sannheten er at Brasil betaler regninga mens FIFA tjener pengene. Organisasjonen som tjener milliarder betaler ingen avgifter, moms eller skatt, og de har nylig blitt dømt for flere tilfeller av korrupsjon. Brasil har endret lover fordi FIFA har krevd det. I sin tid ble det forbudt med alkohol på og rundt fotballstadioner, fordi det resulterte i vold og uro. Nå har FIFA fått igjennom at det skal selges alkohol, fordi hovedsponsoren deres Budweiser krever det. FIFA overkjører politikerne, folket og demokratiet.

I motsetning til Norge, der det så å si daglig er en eller annen demonstrasjon foran Stortinget, har det ikke vært noen kultur for å demonstrere i Brasil. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at Brasil levde under et militærdiktatur i 20 år fram til 1985. Derfor er det helt eksepsjonelt når ti millioner mennesker demonstrerer for bedre velferd og mot korrupsjon.

Nå er VM i gang, men FIFA vil være et problem også i framtiden. Organisasjonen er en koloss, men hvis idretten vil er det mulig å endre FIFA. Idrett og fotball er fest, det er en fest vi kan få også innenfor vertslandets egne premisser. Når landet selv bruker penger på å investere i VM, burde det være gitt at det også sitter igjen med overskuddet.

Enn så lenge fortjener i hvert fall Brasil gull, spør du meg.

 

Lese mer om VM med bismak? Følg Brassespark med bismak på facebook.

Foto: by Gustavo Gomes (CC BY-NC 2.0).

Om forfatteren

Olivia

Olivia

Jeg er født i Rio og vokst opp på Lambertseter i Oslo. Studerer barnevern på HiOA. Aktiv i Oslo SV der jeg er vara til stortinget og fylkesstyremedlem, og i FO-studentene der jeg representerer barnevern i arbeidsutvalget. Jeg er ikke født feminist, men frelst i ung alder.

Visit Website

2 Comments

  1. Eirik 17/06/2014

    Ikke for å krangle, men Arena Amazônia i Manaus skal da vitterlig brukes etter VM: Det blir jo den nye hjemmebanen til Nacional Futebol Clube, siden deres gamle stadion Vivaldão (bygget på slutten av 50-tallet, og sist ombygget i 1970) ble revet i 2011 for å gjøre plass for Arena Amazônia. Den nye stadion er forøvrig akkurat like stor som den gamle, med 46.000 tilskuere. (redusert kapasitet til 40.500 under VM pga presseplasser o.l.)

    Det finnes sikkert mange eksempler på sløsing i forbindelse med slike arrangement, men det her var et dårlig eksempel.

  2. Fotball er en fantastisk sport, og fotball i Brasil er fotball på sitt beste.
    Men FIFA er noe av det minst sportslige som finnes, er helt enig med deg.