Overskudd

21. januar 2014 starte jeg på kurset ‘Kom i form’. Ti uker med intervalltrening, to ganger i uken senere er formen bedre. Jeg er uten tvil bedre til å løpe i fire minutter opp en bakke, og kan løpe lengere og raskere enn ellers. Dette var hovedmålet mitt. I tillegg kommer også målet om å ikke gjøre en alt for dårlig figur for SV-laget i etappeløpet St.Olavsloppet. Så ble vi alle lovet mer overskudd. Det vet jeg verken om jeg har fått, eller hva jeg eventuelt skal bruke til.

Så ble vi alle lovet mer overskudd. Det vet jeg verken om jeg har fått, eller hva jeg eventuelt skal bruke til.

 

sko

Tren – Få overskudd

Hver tirsdag og torsdag har den ivrige lederen av Kom i form-konseptet sendt ut e-poster med positivitet, værvarsel og hvorfor vi skal ut å løpe. Mer overskudd var mildt sagt en gjenganger. Her er to utdrag fra to av disse e-postene:

  • “Husk at vi har 9 uker igjen til å komme i bedre form, bedre humør og til å få mer overskudd!”
  • “I OL går de for gull – vi går/jogger/løper for bedre humør, bedre helse, mer energi og overskudd! -Og noen av oss skal konkurrere mot oss selv og andre  i ulike settinger nå utover året.”

Dette var åpenbart i OL-tider, og det kom også nyttig informasjon om vær og føreforhold. Og med disse e-postene slo det meg tidlig at denne treningen skulle gi meg mer overskudd. Det er jeg usikker på om jeg oppnådde. Jeg er også av den typen som mer en gjerne forteller når jeg selv har trent. De aller fleste venninner  jeg diskuterte intervall-treningen med mente dette kom til å gi meg mye overskudd. Jeg er også innom frua, eller fotballfrue, oftere enn jeg burde. Hun kan ofte fortelle meg (nesten hver mandag) at hun skal ut og hente overskudd, da gjennom trening. I tillegg er det nok av avisforsider som kan fortelle meg hvordan en skal finne overskudd. Menn (som jeg selvfølgelig også hyppig skrøt til)var mer opptatt av makspuls, framgang i bakken og antall armhevinger. Null fokus på overskuddet av treningen fra den mannlige kanten.

Menn trener for å bedre kondisjonene, kvinner for å få mer overskudd.

Jeg tilhører ikke et treningsmiljø, og leser ikke treningsdebatter, men mitt helt klare inntrykk er at menn trener for å få bedre kondisjon eller bli sterkere. Kvinner trener for å få mer overskudd. Problemet mitt med overskudd er at jeg er usikker på hva det er, hvordan det måles og hva jeg eventuelt skal bruke det til. Det å få bedre kondisjon, eller bli sterkere har jeg bedre forståelse for. Det kan en bruke på å løpe lengre, i mitt tilfelle kanskje komme meg igjennom sju kilometer i et etappeløp. Å bli sterkere kan brukes for å løfte tyngre ting, som kan være nyttig i mange hverdagstilfeller.
 Lovnadene om mer overskudd har kun bevisstgjort meg på at det er noe jeg burde mangle, med mindre jeg trener.
Jeg visste at jeg både trengte å få bedre kondisjon og å bli sterkere, men at jeg manglet overskudd visste jeg ikke før jeg starta med trening. Overskudd er etter min oppfattelse noe en har til overs. Noe en i utgangspunktet ikke trenger. Jeg har overskudd av fett på kroppen, det kan jeg spare til hardere tider. Jeg har forhåpentligvis et overskudd på lønningskontoen i enden av måneden, det kan jeg spare til den dagen banken bestemmer seg for å øke renta. Overskudd som oppnås etter trening kan jeg ikke spare på. Lovnadene om mer overskudd har kun bevisstgjort meg på at det er noe jeg burde mangle, med mindre jeg trener.
Her er ikke poenget å motbevise at trening er bra for kroppen. Dette er min egen opplevelse av det å ta del i et fellesskap av kvinner som snakker i stor grad om mangle på overskudd, og det å skape et overskudd. Når en ikke orker mer på slutten av dagen, er det da lett å tenke at en mangler overskudd og må trene mer, for  igjen å orke mer. Eller så kan en tenke at en skal trene for å få en sunn kropp, og så kan en ikke gjøre mer når en ikke orker mer. Uten å tenke på et ikke har samlet nok overskudd på crossfit i forrige uke.
Bilde: (CC BY-NC-SA 2.0)  Run ninja run av Berge Gazen

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

Comments are closed.