Debatten om voldtekt

Den siste tiden har voldtekt blitt diskutert mye i media, blant annet på grunn av russetid og russefeiring, men også fordi det har kommet flere meninger om at voldtekt skal graderes, og at ikke alle typer voldtekter er like ille. Synnøve Bratlie har sagt til Aftenposten at «det er veldig stor forskjell på en overfallsvoldtekt og på noe som skjer med en mann du kjenner, etter at du har drukket og hatt kroppskontakt.» Jeg er enig i at det er en forskjell, men ikke si at noe er verre enn det andre, for den som har blitt voldtatt vet hvor ille det er. Voldtekt er voldtekt uansett!

Inge D. Hanssen skriver i Aftenposten at straffeutmålingen for sovevoldtekt er for streng. «Det skal idømmes fire års fengsel for handlinger som kan sidestilles med samleie. Det som i gamle dager ble kalt «tukling», det er nå voldtekt – bestemt av Stortinget» skriver han. Dette gjør meg ekstremt sint, ikke bare fordi det er totalt galskap, men fordi det er personlig.

Jeg vet ikke om jeg har nevnt til noen at jeg tidligere på kvelden klinte med han som voldtok meg. Jeg har ikke sagt det fordi folk kunne komme til å legge skyld over på meg, og det har jeg ikke orket. Noe jeg føler at både Bratlie og Hanssen gjør. Ikke si at det som har foregått var «tukling». Aner du hvor krenkende det er? Jeg tenkte å la denne debatten – eller hva man vil kalle det – gå meg hus forbi. Det ble fort uaktuelt. Det er uaktuelt at jeg skal ta på meg delansvar fordi jeg ble voldtatt. Det er uaktuelt at noen skal ta på seg noe form for ansvar for å ha blitt voldtatt. Det er da vel aldri den som har blitt utsatt for noe så forferdelig sin feil.

dont_rape_klar

Jeg kjenner flere personer som har blitt voldtatt, og alle har sine egne historier. Man kan ikke måle opplevelsene opp mot hverandre, og si at den ene er verre enn den andre fordi det var en overfallsvoldtekt. Det går bare ikke an.

Historiene er mange og sterke, men jeg tror Bratlie tar feil på flere ting enn bare at det burde graderes. Jeg tror ikke det bare ønskes en beklagelse fra gjerningspersonen. Slik er det ikke for meg, og slik er det ikke for mange andre. Hadde jeg kunnet gjort noe nå, så ville jeg – over fire år etter – ha sett overgriperen i fengsel for det han gjorde. Det er ingen overgripere som fortjener å gå fri etter å ha gjort noe som dette.

Innlegget er skrevet av gjesteblogger Anita Ramstad Døsvik som er aktiv ungdomspolitiker, avgangselev på vgs og kjemper for likestilling.

Bilde

Don´t rape | Richard Potts | CC BY 2.0

 

 

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

Comments are closed.