«Lite sannsynlig»

Om forfatteren

Kari

Kari

Kari ble født i går, men var oppe hele natta (32 år på papiret). Stemte Harding, ikke Kerrigan i 94. Skrev særoppgave om Anja Andersen i 6. klasse. Tidligere medlem av BOING-klubben. Evig dyrker av det middelmådige.

Visit Website

7 Comments

 1. Christoffer Vågnes 07/04/2014

  Takk for at du belyser et viktig tema! Rasisme og fobi liker ikke dagslys. Her gjør Gjerstad  ingen tjenester for seg selv eller sunnmørsposten. Det er også tydelig at smp har postet denne saken. 
  Gjerstad selv er ikke sunnmøring. Disse holdningene er ikke typiske for sunnmøringer generelt. Jeg er fra Ålesund og vil heller ikke assosiseres med disse holdningene. Ellers kan du lese mine synspunkter om anmeldelsen på min kommentar på smp.no. 
  Takk. :) 

 2. Anne 07/04/2014

  Romeo – gutt under fattigdomsgrensa??

 3. Olav Andreas 07/04/2014

  Denne anmelderen i Sunnmørsposten har et poeng. Jeg har heller ikke sett filmen, men dersom det nevnte forholdet beskrives som et helt vanlig kjæresteforhold som foregår med foreldrenes velsignelse så er det faktisk lite troverdig. Om det går utover hele filmens troverdighet er en annen sak. Det er nå engang slik at kvinner i Norge fremdeles i 2014 stort sett etablerer seg oppover eller sideveis på den sosiale rangstigen, mens menn stort sett etablerer seg sideveis eller nedover. Dvs at noe så ordinært som at universitetsutdannede kvinner etablerer seg med menn med grunnskole/yrkesskole er relativt uvanlig (selv om mennene faktisk ofte kan ha høyere lønn). At en jente fra “beste vestkant”, med alt det medfører av muligheter for å lykkes yrkesmessig og sosialt (og nei, jeg sier ikke at det gir bedre forutsetninger for å bli lykkelig) blir kjæreste med en person fra den mest stigmatiserte av alle innvandrergruppene i Norge, vil være et så stort sosialt sprang som det omtrent er mulig å få til i Norge. Som en typisk Romeo og Juliehistorie, så ville dette forholdet vært meget troverdig, men som et vanlig forhold som foregår med foreldrenes bifall er det ikke det. At det fremdeles er slik i 2014 er vel neppe noe en journalist fra Sunnmørsposten kan lastes for.  Forøvrig synes jeg den hersketeknikken du benytter ovenfor journalisten her er ufin. En gjennomsnittlig Sunnmøring er dessuten mer bereist enn en Osloborger.

 4. Kari Author

  Hei, Anne! Jeg blingsa der, gitt. Er veldig lenge siden jeg så filmen (Har ikke lest boka), og mente å huske at han var fattig rebell på slutten. Uansett, så var det feil, så jeg har endra posten :)

   

  Hei, Christoffer! Nei, jeg forstår at majoriteten av sunnmøringer har disse holdningene, og jeg går ikke rundt og har fordommer mot dem heller. Var vel bare et kvast stikk tilbake til anmelderen. Kan godt forstå om det ble oppfatta som usaklig. Det beklager jeg. 

   

  Hei, Olav Andreas! Tar med meg poengene dine, men nå har det seg slik at de aller fleste fra Oslo ikke reagerer på i filmen som det anmelder i Sunnmørsposten reagerer på. De aller fleste som har sett Natt til 17 finner den veldig troverdig. Da må man kanskje også være fra Oslo for å forstå det? Hvis ikke bør man kanskje begrunne nettopp det. Jeg er fra vestkanten og jeg vet at mora mi ikke hadde reagert på kjæresten jeg hadde valgt grunnet etnisitet. Det gjelder også majoriteten av dem jeg kjenner. Så om anmelder i SMP snakker på vegne av seg selv og sine, må jeg også få lov å gjøre det. 

   

   

 5. Bashe Nilsen 08/04/2014

  Filmanmelderen er ikke fra Sunnmøre, men fra Tysnes utenfor Bergen. Så da får du kanskje bytte ut fordommene mot sunnmøringer med fordommer mot striler, ellers er det dobbel rasisme.

 6. Annelie 08/04/2014

  Da skulle du ha lest innleggene til Vanylvingen Øystein Storeide i Sunnmørsposten. Ha ha, den fyrn har et tankesett som hører hjemme i de mørke år. Likestilling er et fremmedord for ham.

 7. Ivan Olsen 08/04/2014

  Dette er ikke primært et spørsmål om rase, men om klasse.  
  Jeg er født og oppvokst på Oslo øst, og jeg mener anmelderen har helt rett når han kaller dette forholdet “ganske usannsynlig”. Jeg finner det helt usannsynlig at noen med førstehånds erfaring fra klassesamfunnet i Norge og Oslo  skulle se særlig annerledes på dette.
  Vi lever i et samfunn bygd opp på både klassestrukturer og rasestrukturer.