Kvinnebrigadene i Ukraina

De siste månedene har vi alle vært vitne til en frigjøringskamp mot korrupte ledere og russisk overmakt som har utspilt seg på Maidanplassen i Ukraina. Det færre har fått med seg er at det også har vært kvinnefrigjøring på gang. I demonstrasjonene har ikke yngre kvinner lenger villet henvises til tradisjonelle kvinneoppgaver som matlaging, vasking og pleie. De har opprettet egne kvinnebrigader og krevd å delta i front side om side med mennene.

ukraina2

Illustrasjonsbilde: Faksimile fra reportasjen Changing face of Ukraine’s resistance av Brenna Rhoda

Høye hæler

Jeg må innrømme at når jeg tenker på ukrainske kvinner ser jeg for meg høye hæler, høye kinnebein og høyt score på femininitetsskalaen. Jeg vet selvsagt at Ukraina er hjemlandet til feministiske aktivistgrupper som Femen, men ukraina er også et utrolig patriarkalsk samfunn og dette er ikke noe som har blitt mindre tydelig etter oppslutningen til de høyreekstreme har økt. Det forventes at damer skal være omsorgsfulle mødre og at menn skal ri i bar overkropp på hvite hester og ha sort belte i karate. Et raskt blikk på statistikken viser at det er omtrent 10% av medlemmene i det ukrainske parlamentet som er kvinner, og kvinner utgjør 80% av de arbeidsledige.

Jeg vet hvordan jeg skal lage mat. Jeg vet hvordan jeg skal gjøre rent. Og jeg vet hvordan jeg skal tenke, hvordan jeg skal organisere og hvordan jeg skal kjempe

Trosser kjønnsroller

Nettopp derfor lar jeg meg fascinere av det jeg har sett og lest om hopetallet av unge kvinner som har trent, maskert seg og organisert selvforsvarskurs for å delta i det som etterhvert lignet mer på en borgerkrig enn demonstrasjoner på Maidanplassen i Ukraina. Faktisk er hele 47% av demonstrantene på Maidanplassen kvinner! Flere av disse har bidratt med tradisjonelle kvinneopgaver som å dele ut mat og te, og de har gjort en beundringsverdig innsats med å roe ned gemyttene. Men mange unge kvinner har også trosset formaninger og tradisjonelle forventinger, og ønsket å birda med mer.

ukraina

Illustrasjonsbilde: Faksimile fra reportasjen Changing face of Ukraine’s resistance av Brenna Rhoda

I et intervju med Voice og America uttalte en av demonstrantene “Nina” at “guttene sitter bare der og later som de er viktige og kule, mens det er kvinnene som egentlig arbeider.” Hun er en av de mange som har brudt med de tradisjonelle kjønnsstereotypiene, og forklarer det selv på denne måten: “Jeg vet hvordan jeg skal lage mat. Jeg vet hvordan jeg skal gjøre rent. Og jeg vet hvordan jeg skal tenke, hvordan jeg skal organisere og hvordan jeg skal kjempe.”

En annen demonstrant, “Yulia”, bor til daglig i London med foreldrene sine, men er ukrainsk statsborger. Etter opptøyene begynte reiste hun til Ukraina for å lære å demonstrere, kjempe og forsvare seg. I en reportasje laget av Al Jazeera sier hun at er forberedt på å gjøre alt. “Jeg er klar for å kjempe for menneskerettighetene mine og for et bedre liv for folk i hjemlandet mitt. Selv om jeg må dø for det.”

Hva nå?

Den 27. februar trådte en ny regjering på plass bestående av tre partier fra opposisjonen, hvorav Julia Timosjenkos parti er ett av dem. Med russiske soldater på Krimhalvøya er konflikten likevel langt fra over. Det internasjonale samfunnet fordømmer rettmessig Russlands innmars på Krim og brudd på folkeretten, men hvem vet om EU, NATO og IMF, som står på andre siden og venter kan gi ukrainere den selvstendigheten og frigjøringen de egentlig fortjener. Jeg tenker at de ukrainske kvinnene likevel kan sies å ha vunnet et slag i sin frigjøringskamp med så stor deltakelse i demonstrasjonene og radikale brudd med tradisjonelle kjlnnsroller. Nina Potarska, en av hovedorganisatorene av Kvinnebrigaden, sa i intervjuet til Voice of America at det viktigste i løpet av demonstrasjonene var for kvinner å innse at de kan bestemme selv hvordan de vil delta. Det var viktig at kvinnene forsto at de bør delta i alle områder som påvirker deres framtid og deres liv.

Kvinner i krig

På det forrige landsmøtet til SV stemte vi over om jenter skal ha verneplikt. Jeg stemte for, selv om jeg vet det høres rart ut at deltakelse i krig kan være kvinnefrigjørende. Men for meg handlet det nettopp om å bryte med ideen om at kvinner ikke er like modige og handlekraftige som menn. Det gjenstår å se hvilke konsekvenser det får at nesten halvparten av demonstrantene på Maidanplassen var kvinner, men jeg blir overrasket hvis det ikke får noe å si.

Illustrasjonsbilder: Faksimile fra reportasjen Changing face of Ukraine’s resistance av Brenna Rhoda

 

Om forfatteren

Ingrid

Ingrid

Ingrid er 32 år og offentlig ansatt filosof, men vil helst drive med politikk, samtaler og tøys med de hun er glad i.

Visit Website

Comments are closed.