OL-rusen er over.

Søndag var siste dag med OL. 14 dager med sport på TV er over. Mange, inkludert undertegnede, føler et aldri så lite tomrom. Jeg har Kjetil2blitt glad i å se på sport, og jeg er spesielt glad i det når det er OL. Jeg synes nok sport, kommentatorer og reportere er så trivelige at jeg aksepterer også mye lettere helt åpenbar kjønnsdiskriminering og kjønnsrollene irriterer meg ikke (hele tiden). Det er vanskelig å irritere seg over kommentarer om kvinner midt i medaljerusen. Men nå er OL-rusen over.

En trenger ikke være god til å gå på ski for å gjøre suksess i OL. Kjetil André Aamodt gjør, ifølge Dagsavisen, OL-suksess på TV-skjermen. Post OL-rusen tar jeg en ekstra titt på hva OL-helten Kjetil sier til Dagsavisen lørdag 15.2:

«Jeg tror menn trenger en kvinne i livet som gir motstand og kommer med korreks. Ellers kan menn bli veldig egoistiske. Så skal man passe seg for å bli tøffelhelt. Det liker ikke jenter. Jeg tror også at kvinner ser de viktige verdiene i livet tidligere enn menn».

Dette kan en fort se ikke har spesielt mye med OL å gjøre, men stod på trykk i avisa under dekke av at det var OL-relatert. Så midt i OL-gleden stusser du kanskje ikke så mye over det Kjetil sier.  Jeg tok meg selv i å tenke at det kanskje var litt trivelig sagt. Men i dag, fire dager inn i OL-tomrommet ser jeg det med nye, OL-frie, øyne. Dette er et klassisk eksempel på generelle ting en sier om menn og kvinner, som overhode ikke er sant, eller på noen måte kan bevises at er sant. OL-helten vår går i den klassiske fella og trekker inn kjønn, kvinner og menn, der det egentlig ikke hører hjemme. En kan fint teste dette, med å bytte ut ordet kvinne med noe annet:

«Jeg tror menn trenger en partner i livet som gir motstand og korreks. Ellers kan menn bli veldig egoistiske. Så skal man passe seg for å bli tøffelhelt. Det liker ikke partnere. Jeg tror også at partnere ser de viktige verdiene i livet tidligere enn menn»

«Jeg tror menn trenger en nabo i livet som gir motstand og korreks. Ellers kan menn bli veldig egoistiske. Så skal man passe seg for å bli tøffelhelt. Det liker ikke naboer. Jeg tror også at naboer ser de viktige verdiene i livet tidligere enn menn»

«Jeg tror menn trenger en hund i lovet som gir motstand og korreks. Ellers kan menn bli veldig egoistiske. Så skal man passe seg for å bli tøffelhelt. Det liker ikke hunder. Jeg tror også at hunder ser de viktige verdiene i livet tidligere enn menn»

ALLE trenger noen i livet som gir motstand og korreks. ALLE kan til tider være egoistiske hvis de ikke må forholde seg til noen andre. INGEN liker tøffelhelter, og ALLE kan ha problemer med å se de viktige verdiene i livet, kvinner som menn. Dette har egentlig ingenting med kjønn å gjøre, men det er utrolig hvordan vi aksepterer slike utsagn uten å sette spørsmålstegn ved de.

Kvinner er det annet kjønn. Kvinner er annerledeskjønnet som korrigerer normen. Man klarer ikke se kvinner som aktive subjekter, da hadde det vært vanskeligere å komme med slike uttalelser. Kjetil må ta litt ansvar, men utsagn av denne typen er overalt. Vi må begynne å sette spørsmålstegn med de.

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

One Comment

  1. Crvena 28/02/2014

    Kort oppsummert, du er enig med Aamodt men liker ikke å innrømme det?