Les e-bøker GRATIS!

Maddam gir deg våre beste ekspertråd #3

 

Har du et android nettbrett eller en iPad? Liker du å lese bøker? Vil du ha ting gratis? Da bør du snarest skaffe deg et lånekort hos Deichmanske bibliotek og lese videre her.

 

IPad

Bokbransjen får stryk

Personlig er jeg skikkelig oppgitt over de norske bokhandlernes manglende evne til å komme opp med gode digitale løsninger for bøker. Alle kjedene har sin egen e-bok app, utvalget er dårlig, prisene stive og forsøket på et koordinerende system får slakt. (Les mer i innlegget Bokskya er værre enn ingenting) Jeg er også veldig glad i lydbøker. Man skulle tro at etter suksessen til WiMp og Spotify, burde det være lett å finne et system for abonnement eller kjøp til PC og bærbare enheter. Men nei. Bransjens forsøk har vært prosjektet Ordflyt. Jeg aner ikke hvordan det går med dette prosjektet, men det virker ikke å ha særlig høy prioritet, for det har vært på uttestingsstadiet i uminnelige tider. Jeg har registrert meg som testbruker og brukte til alt overmål penger på å laste ned en lydbok til mobilen min, for så å finne ut at offline-funksjonen ikke fungerte. Den eneste muligheten var altså å streame boka over mobilnettet. Det var litt uaktuelt på stranda i Mauritius, for å si det sånn.

Folkebiblioteket ruler

Likevel, jeg har ikke gitt opp min søken etter gode løsninger som gjør at jeg kan nyte litt litteratur på lesebrettet eller mobilen. Endelig har jeg funnet løsningen, og den er det verken Aschehaug eller Gyldendal, Norli eller Ark som har bidratt med. Det er rett og slett det gode gamle offentlige biblioteket, Deichmanske i Oslo. Vidunderet heter eBokBib, er helt gratis og fungerer nøyaktig som det skal. Heia biblioteket!

eBokBib – med låneren i fokus

For å sitere fra Bibsyst.no: “Det er enkelt å bruke eBokBib. Du logger inn med ditt nasjonale lånekort og tilhørende PIN-kode. Hvis du ikke har nasjonalt lånekort, kan du logge på med lokalt lånernummer og tilhørende PIN-kode hvis biblioteket ditt har åpnet for dette.”

Og det er faktisk like enkelt sagt som gjort. Det er kun tre enkle steg for å ha tilgang til en rekke e-bøker helt gratis:

 1. Du må være låner hos biblioteket. Det er lett: Bli låner
 2. Du må registrerer deg på biliotekets mine sider, Mappa Mi. Det er også lett.
 3. Du må laste ned appen i Google Play eller AppStore, og så må du logge deg på med ditt lånernr. og PIN-kode. Kanskje ikke overraskende at jeg også mener at det er lett, men hvis du har problemer kan du se på siden som forklarer alt.

Bli en e-låner du også

Ingen ting å vente på

Foreløpig er det 446 titler tilgjengelig i appen. Hver bok finnes i 5 eksemplarer. Hvis alle 5 er utlånt, kan du sette deg på venteliste. Du kan låne opptil 2 bøker samtidig. Du kan låne hver bok i 14 dager og den leveres tilbake automatisk når tiden er ute, ingen kjipe gebyrer her altså. Hvis ingen står på venteliste, kan du forlenge lånet. Se skjermbilder fra appen under.

Lytt til vårt ekspertråd, og last ned eBokBib i dag. Det er ingen ting å vente på!

 

Liker du ekspertråd? Les de tidligere innleggene i serien:

Spar tid i hverdagen med 70/30-prinsippet

Spar tid ved å skumlese artikler og bøker

 

Bilder fra appen:

Finn Bøker

eBokBib

Bokside

 

 

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

11 Comments

 1. Eva Mostraum 17/02/2014

  Og for alle oss som ikkje bur i Oslogryta, og det er dei fleste nordmenn, så tilbyr no fleire og fleire folkebibliotek e-boklån. I Hordaland som eg kjenner best til, tilbyr Bergen off. bibliotek e-bøker via eBokBib og alle dei andre folkebiblioteka i fylket tilbyr e-bøker via E-lån Hordaland.
  Eg håpar at Maddam har lesarar andre stader i landet som kan informere om dei lokale folkebiblioteka sine eboklån.
   

 2. Sunniva Author
  Sunniva 17/02/2014

  Godt poeng, Eva!  :) Det er mange flere bibliotek enn Deichmanske som har åpnet for e-lån gjennom eBokBib. Dere som leser må gjerne legge igjen en kommentar her hvis dere vet om flere bibliotek som gir denne muligheten.

   

 3. Mette 17/02/2014

  Ved Stavanger bibliotek tilbyr vi også eBokBib med nærmere 700 titler per dags dato. Et veldig populært tilbud! Mer info her:
  http://stavanger-kulturhus.no/STAVANGER-BIBLIOTEK/Eboeker

 4. Elin fra Av en annen verden 17/02/2014

  I Rogaland har Stavanger bibliotek eBokBib og Ryfylkebibliotekene WebLån. Personlig foretrekker jeg WebLån, siden jeg da kan lese bøkene på det fine lesebrettet mitt. :-D Er ikke superglad i å lese e-bøker på mobil eller nettbrett…

 5. Unni 17/02/2014

  Men kan ein låne lydbøker på same måten? Eg er så lei av å låne lydbøker på CD. Det er litt 1990

 6. Eva Mostraum 18/02/2014

  Unni, eg trur ikkje at noko bibliotek tilbyr e-utlån av lydbøker enno, men eg veit at det blir jobba med det. Forhåpentlegvis tar det ikkje alt for lang tid.

 7. Grete Haugen Sandvik 18/02/2014

  Så flott at du har funne løysinga på problemet via biblioteket ditt, Madame!
  Eg vil berre føya til at ein kan låna e-bøker via Ryfylkebiblioteket.no dersom ein har lånekort i eit av Ryfylkebiblioteka (kommunane Finnøy, Forsand, Hjelmeland, Sauda, Strand og Suldal). Våre e-bøker kan du lesa på lesebrett, nettbrett, PC eller smarttelefon. E-lydbøkene er ikkje på plass, men me håper saman med mange andre at dei kjem snart.

 8. Daniel Milford 18/02/2014

  Savner bare muligheten til å få dette inn på min Kindle, som er overlegen ethvert nettbrett for lesing. Skjønner at det er vrient å få til for utlån, men hadde likt et bedre norsk e-bokutvalg for salg, iallfall.

 9. Birgit 18/02/2014

  I Oppegård og resten av Akershus har vi også samme mulighet for å låne e-bøker. Tar kun noen sekunder å laste ned en bok, og den kan lånes i 3 uker og enkelt fornyes. Fungerer superfint :-)

 10. Pål Hilmar Sollie 26/08/2014

  Takk for knallbra tips. Har allerede lest første boka sånn, og kommer til å bruke dette mye!

 11. Richard Organ 01/10/2015

  Det er fantastisk….nesten syv år siden jeg var i Norge men nu har jeg et lånerkort og PIN… og eBokBib(også to bøker) på min Android…men jeg ønsker det på min PC som synes UMULIG… ER DET MULIG?