Hvor ble det av damene på kinolerretet?

Gender-Inequality-in-Film2

Blant de 500 mest sette filmene fra 2007 til 2012 var 69,2% av de talende karakterende menn, kun 10,7% av filmene hadde et representativt cast, altså halvparten kvinner. 26% av kvinnene er delvis nakne i filmene, mot 9% av mennene. For hver 5. mannlige ressigør er det 1 kvinnelig.

 

bechdel-the-ruleFlere svenske kinoer har begynt med A-merking av filmer består “the Bechdel Test”. Filmene må enkelt og greit passere disse tre spørsmålene:

#1 Er det  minst to (navngitte) kvinnelige  rollefigurer i filmen?
#2 Snakker de med hverandre?
#3 Snakker de med hverandre om noe annet enn en mann?

Disse kriteriene sier ikke noe om hvorvidt det er en “feministisk film”, eller om hvorvidt det er en god film. Den sier i grunn ganske lite om innholdet i filmen, men den sier noe om kvinnelig tilstedeværelse i en film.

Kriteriene stammer fra “The Bechdel Test” som ble lagd av tegneserieskaperen Alison Bechdel i 1985. Utgangspunktet var en humoristisk tegneseriestripe som peke på hvor påfallende mange filmer som ikke består denne relativt enkle testen. De siste årene har testen blitt viktig nettopp for å peke på skjevheten i filmindustrien. Dette sier noe om kvinnehistorier som ikke blir fortalt, det sier noe om en ekstrem skjevhet i representasjon i vår populærkultur.

Så neste gang du er på kino, ta testen. Spør deg selv etterpå: hadde denne filmen (1) minst to (navngitte) kvinnelige  rollefigurer som (2) pratet med hverandre om (3) noe annet enn menn? Er svaret ja har filmen bestått Bechdel-testen og ville fått A-stempel hos flere svenske kinoer. Gå inn på bechdeltest.com så kan du også registrere filmen selv.

Bare så dere får et lite bilde, her er en kort liste over noen filmer som ikke har bestått:

Ringenes Herre-triologien
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Avatar
Shrek
Star Wars trilogien
Ghostbusters
Wall E
Ocean’s eleven
Pirat of the Caribbean-triologien
Toy Story
Pulp Fiction
Home Alone

Passerte Oscarsutdelingene  i 2012 The Bechdel Test?

For flere tester, sjekk ut feministfrequency på YouTube.

Er du fortsatt ikke overbevist? Her kan du få flere harde fakta om kvinner i Hollywood.

 

 

 

 

 

 

Bilder:

Forside og tegneserie: “Dykes To Watch Out For” stripe, av Alison Bechdel.

Infrografikk: “How Have Women Fared in Film? An Infographic”, utsnitt fra awardsdaily.com

 

 

 

 

Om forfatteren

Olivia

Olivia

Jeg er født i Rio og vokst opp på Lambertseter i Oslo. Studerer barnevern på HiOA. Aktiv i Oslo SV der jeg er vara til stortinget og fylkesstyremedlem, og i FO-studentene der jeg representerer barnevern i arbeidsutvalget. Jeg er ikke født feminist, men frelst i ung alder.

Visit Website

One Comment

  1. Crvena 07/02/2014

    Neste gang jeg ser en film så er det én ting jeg kommer til å bry meg om, er det en film jeg tror jeg kommer til å like.