Snikrasismefiseringa av Norge – en fortelling om ubehag

”Det er underlig å komme til Norge og se at det er greit å skille folk på bakgrunn av etnisitet. Det er skikkelig ubehagelig å se hva som skjer i Norge. Jeg hadde ikke forventet det”. Ordene kom fra en svenske jeg kjenner. Ingen samfunnsdebattant eller yrkespolitiker, men en vanlig og solidarisk innstilt svenske.

Jeg er ikke rasist, men…
Den norske folkesjela er muligens raus, åpen og dugnadsorientert, men det har likevel skjedd noe i den norske debatten rundt innvandringsspørsmål.

Innvandrere generelt og muslimer spesielt blir fremstilt som trygdesnyltende, voldtektsmenn som sitter og planlegger neste terrorangrep. Eller som Siv Jensen sa «Det vi ser i Oslo er en flom av kriminelle asylsøkere som selger dop og voldtar jenter uten grunn». Dette er ikke nytt i Frp. I 2005 sa daværende leder Carl I. Hagen at ”Jeg vet jo at ikke alle muslimer er terrorister, men at alle terrorister er muslimer, det har vi jo sett”.

Når lignende utsagn gjentas nærmest på daglig basis av enkelte i media eller i kommentarfelt på internett blir det for mange en vedtatt sannhet at det er innvandrere og muslimer som er det store ondet her i verden. Når jeg beveger meg utafor nabolaget mitt, eller utafor byen jeg bor i, spør folk:

”Tør du å bo på Grønland?” fra Oslo-folk, og fra resten av Norge ”Tør du å bo i Oslo?”

Og så: ”det bor jo så mange muslimer der”. Hæ? Hva har skjedd? Hvordan kan noen, gjerne velmenende og hyggelige folk, i det hele tatt stille spørsmålet om jeg tør å bo i nærheten av muslimer? Virkelig?

Det er ofte skapte problemtillinger framfor reelle samfunnsutfordringer som er gjenstand for gjentatte debatter rundt innvandring. Myter om at muslimer vil ta over landet og påstander om at integreringspolitikken ikke virker har fått fotfeste, til tross for at det ikke finnes tallgrunnlag for noen av påstandene.

Derimot er tallenes tale så tydelige at det er underlig at slike debatter i det hele tatt blir reist, i alle fall at den blir stående oppreist.

Når rasistisk politikk kritiseres må ikke partiet eller personen som fremmer politikken forsvare den, det holder å påpeke at motstanderen ”drar rasismekortet”. Bevisbyrden er snudd. I tillegg må en hver antirasist som ønsker troverdighet skyndte seg å forsikre alle om at man for all del er i mot tvangsekteskap, omskjæring og konebanking. Det er helt på jordet at debatten er snudd til dette – når ble det egentlig ugreit å være antirasistisk, men greit å være rasist?

Skavlan-sensuren
I den norske utgaven av Skavlan en gang før jul utfordret den svenske komikeren Özz Nûjen Jens Stolenberg. Da innvandringspolitikk ble et tema sensurerte NRK svenskens angrep på Frp og Høyre.  Mens man i den norske versjonen lar Jens Stoltenberg få avslutningsreplikken til rungende applaus fra publikum, fortsetter diskusjonen om innvandring i den svenske versjonen av Skavlan. Applausen var faktisk ikke til Stoltenberg, men det ble for ubehagelig å forstyrre gullrekka med en debatt om hvordan rasismen har fått vinne terreng i vårt lille kongerike.

Visst er det ubehagelig. Det er ubehagelig å ikke få komme på jobbintervju eller å bli avvist i boligjakta fordi du heter Ali og ikke Andreas. Og det er ubehagelig å få beskjed om at utestedet du skulle gå inn på har dresskode, mens hvitere folk med mer slitte klær får passere. Ubehaget finnes. Spørsmålet er bare om det skal forbeholdes de som får sin hverdag forringet eller vi som får Skavlan forstyrret.

Etnisk norsk

Uttrykket «etnisk norsk» er hyppig brukt i Norge – og mye mer utstrakt og akseptert enn hva etnisk svensk er i Sverige.

I Sverige oppfattes det som et rasistisk uttrykk, i følge den svenske journalisten Björn Lindahl.

I Norge har vi ofte doble standarder knyttet til dette begrepet. For å sette det på spissen; når en etnisk norsk mann dreper partneren sin kalles det familietragedie, når en mann med pakistansk opprinnelse begår samme handling kalles det æresdrap. Begrepet ”etnisk norsk” benyttes for å skille oss fra de andre. Samme handling framkaller ulike assosiasjoner og får dermed helt forskjellig betydning.

Det er et problem at menn dreper kvinner, at marginaliserte grupper selger dop og at jenter voldtas, men kriminelle handlinger løses verken ved at de etnifiseres eller knyttes til religion – heller tvert om.

Den glemte debatten
Etter terrorangrepet 22. juli er det et paradoks at man gir regjeringstillitt til et parti som har blant sine hovedsaker å begrense innvandring. Det Norge trenger nå, er mer inkludering, og ikke mer ”jeg er ikke rasist, men”. I Norge blir det oppfattet som helt OK å komme med fordommer fremfor fakta om andre folkegrupper. Det kan til og med skje uimotsagt. Söta bror har et poeng. Og rasismen er mer ubehagelig og farlig enn innvandring.

 

Red: Vi har nå dessverre måtte sperre kommentarfeltet på dette innlegget. 

Om forfatteren

Mona

54 Comments

 1. Crvena 22/01/2014

  Sånn går det når en stemples som rasist bare fordi en f.eks. stiller seg kritisk til de politiske og kvinneundertrykkende plaggene hijab, burka og niqab. Å ikke kunne påpeke og kritisere elendige strømninger i bestemte kulturer uten å bli stemplet som rasistisk, da polariserer en hele debatten. 

 2. Helge Hole 22/01/2014

  “Den norske folkesjela er muligens raus, åpen og dugnadsorientert….”
  Nei den er ikke det lenger… Trist men f.. så sant. Vi har nok med oss sjøl og “vårres” oljemilliarder.
  Shame on us. “Vi har alt, men det er også alt vi har” er det blitt sagt. Sant!
  Skulle jeg flytta til Oslo, ville jeg bodd på Grønland! Hyggelig strøk og sykt god mat!! 

 3. Helge Hole 22/01/2014

  Hvorfor kan ikke folk stå fram med fullt navn i slike innlegg/debatter? Sykt irriterende, hva er dere redde for? Hvem er du, CRVENA?
  PS: GLEMTE Å SI AT DET ER HYGGELIGE MENNESKER OGSÅ PÅ GRØNLAND.

 4. Crvena 22/01/2014

  @HELGE HOLE
   
  Ene og alene fordi hvis en kritiserer en ukultur som innvandrere tar med seg inn i landet så har en venstreradikale “antirasister” sin utidige og udemokratiske trakassering og terrorisering å se frem til. 
   
  Forøvrig, jeg reiser land og strand rundt både innenlands og utenlands. Ett av de stedene jeg vegrer meg mest for å gå alene etter mørkets frembrudd er Grønland i Oslo. Om du lurer på hvorfor kan du se på politiet i Oslo sin statistikk over vold, ran og voldtekt. Plottet inn på et kart er det merkelig tett mellom disse punktene nettopp på Grønland. Så joda, det finnes hyggelige mennesker på Grønland, men det finnes skremmende mange uhyggelige mennesker også der. 

 5. Gabriel 23/01/2014

  Jeg har ikke noe tvil på at CRVENA er en ”delux” rasist. Det jeg lurer på er at hvorfor han/ hu skammer ser over det og vil ikke være den som han/hu er. Du må være stolt av din ” Rasistisk ukultur”, på lik linje som ” innvandrerne er stolt av sin ukultur”(du selv beskrev det som ukultur). De prøver ikke å skjule det heller. Det er trist at du CRVENA i sitt egent land tør ikke å komme ut av skapet, står frem og stolt roper ut at: Ja! jeg er en rasist. Tro meg, du får mye mer fred i sjelen hvis du gjør det.

  De første 3 linjer du skrev her ligner mye på hvordan ABB identifiserte dagens problemstillingene med innvandrer og ”venstreradikale”! Uansett, ikke glem at, slike holdningen som dine, fremprovoserer ABBs type handlinger. Forresten er du ikke av de typene som sier: jeg er imot ABBs handlinger, men er enig med hans ideer! Vær deg selv, vær stolt og åpen om hvem du er og hva er dine verdier. Livet er for kort å leve i samfunnets sprekker.

 6. Kari-Mette Fjell 23/01/2014

  FNs definisjon er rasisme: «…enhver distinksjon, ekskludering, restriksjon eller preferanse basert på rase, farge, avstamning eller nasjonalt eller etnisk opphav som har til formål eller effekt å nullifisere eller svekke anerkjennelse, nytelse eller utøvelse på like vilkår av menneskerettigheter og fundamentale friheter i det politiske, økonomiske, sosiale, kulturelle eller noe annet område i det offentlige liv.» Ved å uttale “en ukultur som innvandrere tar med seg inn i landet”, svekker du en hel gruppes anerkjennelse, og det er da pr definisjon rasistisk. Prøv heller å rette kritikken mot handlingen og personen som utførte den. Kulturer er forskjellig også innad i land og trosretninger. Du og jeg er nok vokst opp i forskjellige kulturer, noe som har gjort meg til venstreradikal antirassist og deg til rassistisk høyrepoppulist.

 7. Crvena 23/01/2014

  @GABRIEL
   
  Du demonstrerer veldig tydelig hvorfor en sjelden tar sjansen på å påpeke negative trekk i en del av den kulturen mange innvandrere tar med seg.

 8. Gabriel 23/01/2014

  Men morsomt du er CRVENA, uten tvil. Har du ikke noe speil i huset, eller :)
   

 9. @Gabriel
  Jeg er ikke sikker på om du troller eller om du faktisk er så aggressiv / usympatisk som du virker som. Når du stempler @Crevena som delux rasist og om en som fremprovoserte ABB samtidig som du kritiserer han / henne for å ikke fremstå med fult navn så tror jeg toget har gått intellektuelt for din del 
  @ Madam
  “Innvandrere generelt og muslimer spesielt blir fremstilt som trygdesnyltende, voldtektsmenn som sitter og planlegger neste terrorangrep.”
  Det er vel ytterst få som uttaler seg på den måten du later som her, men dog: det er jo et ubestridelig faktum av innvandrere fra noen nasjoner / kulturer ligger skyhøyt over alle andre når det gjelder lav arbeidsdeltagelse og høy kriminalitet.  Tallenes tale er klare hevder du, og klarer å komme opp med en 2,5 år gammel artikkel som sier at alt går, bra, kjempebra, med integrering, mye bedre enn noen sinne før. Vel, PST mener fremdeles at ekstreme islamister er den største trusselen mot Norge. Hver somalier som kommer til Norge koster Norge 9 millioner. Innvandrere, spesielt fra noen nasjoner / kulturer ligger skyhøyt høyere enn oss andre i kriminalitetsstatistikken. FYI: det er ikke fordommer hvis det er sant.
  Ja, Ali har sikkert mange ubehagelige situasjoner som Andreas ikke har, og jeg støtter fult ut å gjøre noe med dette. Men det er også et annet ubehag: Det vi andre opplever med økte voldtekter og annen kriminalitet, økt terrortrussel, at skattepengene våre brukes på et uendelig antall økonomiske flyktninger som på sikt vil rasere velferdsstaten som er bygd opp gjennom tiår.

 10. Jonny Axelsson 23/01/2014

  Det er mange eksempler på folk av utenlandsk opphav forskjellsbehandles, men æresdrap-eksempelet var ikke godt. Hvis ektemannen dreper sin kone er det sjalusidrap, eller hva det skulle være. Æresdrap er når den dreptes familie dreper for å beskytte familiens ære. og det er det lite tradisjon for i Norge, eller storparten av verden for den saks skyld.

 11. Magne D. Antonsen 23/01/2014

  Hei Mona!
  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no
  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.
  Hilsen Magne i VG 

 12. Hanne Hetland 23/01/2014

  Syns noe av det mest tragiske og sjokkerende med rasismen i Norge er hvordan vi ser på tryggheten og freden vi har i landet vårt som et privilegium. Et privilegium vi ikke vil dele med “utlendingene”. Det å slippe og leve i frykt for din og dines helse og liv burde ikke være et privilegium, og vi har ikke rett til å selv velge hvem som får oppleve dette og ikke. Jeg hører hele tiden disse menneskene som stiller spørsmålet “fortjener de å få bo i landet vårt?” “burde de få lov til å komme her?”, og det er noe av det mest motbydelige du kan si. Er dere klar over at det, i de aller fleste tilfellene, er snakk om mennesker, familier, som rømmer fra døden i hjemlandet? “fortjener de å få bo i landet vårt?”, fortjener de å dø? Fortjener de å leve i krig, i frykt, omringet av død og fattigdom? 
  Jeg er selv bare 18, det er mange som ennå ser på meg som et barn, jeg ser ennå på meg selv som et barn. Jeg bor hjemme, jeg vasker ikke mine egne klær, jeg kjøper ikke egen mat, jeg kan ikke kjøre bil selv, jeg er ikke voksen ennå. Jeg våger fremdeles å hevde at jeg har bedre forståelse for dette enn andre som uten tvil defineres som voksne. Jeg er flau. Hvorfor forstår jeg, barnet, at disse menneskene er nordmenn de og? De har kommet her for å leve et normalt liv, et liv vi tar fra dem ved å skape disse skillene mellom nordmenn av forskjellig hudfarge. Hvor kommer denne fremmedfrykten fra, og hvorfor rammet den ikke meg? 

 13. Eirik 23/01/2014

  Mange her inne vil nok kalle meg rasist, men det får heller bare være… Mye av debatten blir helt feil når man ikke tillater nyanser. Enter er man “antirasist” eller så er man “rasist”. Hvorfor er det slik? Hvorfor er man rasist ved å påpeke svakheter ved dagens innvandring? Hvorfor er man rasist ved å si at mennesker er forskjellig, eller påpeke kulturforskjeller? Det er svakheter ved dagens innvandring, mennesker er forskjellig og det er kulturforskjeller! Forskjeller på både godt og vondt. Det er ingen hemmelighet at innvandrere er høyt representert i kriminalstatistikken. Nordmenn er overrepresentert, men det skulle da bare mangle; det finnes mange flere nordmenn i Norge enn innvandrere. Poenget er at kriminalitet blant innvandrere kan reduseres ved hjelp av enkle tiltak. Selv politiet er nå for lukkede asylmottak, i følge Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold (artikkel på NRK i november 2013). Er han også rasist nå?
  Hele debatten er “helt på trynet”, når man kan enten rope “rasist” eller påstå at den andre “drar rasismekortet med en gang”. Jeg har egentlig meldt meg ut av hele denne debatten da den bare fordummes av begge sider, men å ikke evne å se at det faktisk finnes problemer med dagens innvandring, er bare naivt og uklokt på lang sikt.

 14. C'est moi 23/01/2014

  Sorry meg, men blir ikke dette knebling? Synes det er så trist at man ikke kan snakke åpent om dette. Det er et betent samtale-tema, og det er slitsomt å bli beskyldt for å være rasist i øst og vest om man uttaler seg litt sleivete om andre kulturer/raser/alt som ikke er norsk. Og med sleivete mener jeg da ching-chong, neger. Ord som egentlig ikke er særlig kraftfulle i seg selv.
  Man må snakke om ting for å gjøre det mer åpent. Jeg må være veldig ærlig om min “tilstand” for at folk ikke skal bli skremt. Hvis ikke blir det bare ekkel hysj-hysj eller man unngår å snakke om det. Det er trist, men må man så må man.
  I denne saken tror jeg det er viktig å se forbi de dumme ordene, og heller prøve å se hva som ligger i påstandene, ikke ta ordene, men det som ligger bak. Være litt raus, lizzåm. Det går begge veier … Folk som automatisk beskylder meg for å være rasehater, lesbehater, homsehater, eller hva enn det skal være, de havner raskt i “kjedeligbåsen”. De er så konforme. Jeg er så lei av å bli fortalt hva jeg skal mene, og ikke minst, hvordan jeg skal uttale meg om ting. Det er tanke-knebleri. Minner meg egentlig om 1984 …
  Skal innrømme at jeg ikke har lest innlegget, siden det florerer av lignende type innlegg på nettet, allerede overskriften fikk meg å forhåndsdømme (slemme, slemme meg, så fordomsfull jeg er), så hvis jeg ikke har svart på innlegget beklager jeg.

 15. nordmann? 23/01/2014

  Det mest tragiske er  når du er født og oppvokst I et land, men ikke føler deg helt velkommen lenger,fordi du ikke heter Ole eller er blond.
  Jeg opplever rasisme nesten ukentlig p.g.av dette og syns det er trist at det skal vær slik. hvor skal jeg gjør av meg da? jeg er jo født og oppvokst her akkurat som deg, trenger du å se på meg som annerledes fordi om jeg ikke er blond eller ikke heter Ole eller har en annen religion?
  De senere årene har jeg vurdert kraftig å flytte til mitt “hjemland ” nr 2 spesielt etter en episode I Bergen der en person spaserte mot meg og sa, dra deg hjem til der du kommer fra, Jeg svarte takk jeg skal tenke på det.
  Jeg blir så trist av å tenke på at mine 2 små skal få oppleve dette :(
   
   
   
   

 16. Espen 23/01/2014

  Var rett før jeg skrev et konstruktivt innlegg, men så så jeg at forfatteren var SV politiker. Moving on.

 17. Olav 23/01/2014

  Å kreve at de som anklager deg for rasisme har noe solid å underbygge påstanden med skulle da bare mangle! Det er ikke å «snu bevisbyrden», men å holde fast på bevisbyrden slik den en gang var. Rasisme har tatt over for det som før var ufølsomt, ukorrekt, litt på kanten, provoserende, konservativt eller å stille krav. Begrepet er så og si tømt for innhold og det er umulig å vite hva som mener eller hvilken handling som er begått ved bare å referere til begrepet rasisme. 
  Jeg er ikke rasist, men jeg mener politiuniformen skal være fri for personlig politiske og religiøse meninger. Loven er nøytral og du representerer staten, en oppgave som er svært uvanlig i samfunnet vårt. 
  Jeg er ikke rasist, men ønsker ikke å tilpasse julefering. Jul er nøytralt nok i seg selv (slå det opp!). Det får være en øvelse i toleranse og tilpasning fra de som har et anstrengt forhold til jul. 
  Jeg er ikke rasist, men ser ikke hvorfor andre flagg er relevant for den norske grunnlov. Det er hverken barnas dag, andre lands dag, fellesdagen eller noe. Det er en helt ukomplisert markering hvor de som ikke ønsker å delta lar vær og de som deltar gjør det. 
  Jeg er ikke rasist, men jeg vil ikke vestlige medier, politiet og politikere skal beklage publisering av Muhammedtegninger og andre krenkende vitser. Å herse med makt er så grunnleggende i samfunnet vårt at ved å fjerne dette mister vi mye av det som gjør landet vårt til et fritt land. Å lyve til de som føler seg krenket er en løgn og det utsetter en nødvendig tilpasning. 
  Jeg er ikke rasist, men jeg ønsker å behandle alle folk likt og setter dermed samme krav til alle. 
  Jeg er ikke rasist, men jeg ser ikke noe galt med ordet neger. Hva er galt med å være født sør for Sahara? 
  Jeg er ikke rasist, det er deg det er noe galt med. Du skaper rasisme ved å misbruke begerepet og du holder hele menneskeheten tilbake.

 18. Judas Jakobsen 23/01/2014

  Man glemmer ofte at en meget stor del av asylsøkerne vi får besøk av er hardbarkede rasister selv. Og om noen av oss blir en smule skeptiske på grunn av våre erfaringer er ikke akkurat noe vi kan klandres for? 

 19. Daniel 23/01/2014

  rasisme kommer fra frykt og frykt er instinkt-basert. Og i mange tilfeller er instinkt sterkere enn fornuft. Ettersom jeg har sett det, har innvandrerfiendtligheten blitt større de siste åra p.g.a. vold og kriminalitet. Ja, det er noen som syter og klager på trygdesnylting og jobbstjeling og blablabla, men jeg tror (eller liker iallefall å tro) at de fleste av dem kommer til å bry seg mindre om det, bare vi får løst problemet med volden og kriminaliteten. Men beklager å måtte si det, men vi får nok kun redusert rasisme/innvandrerskepsis om volden og kriminaliteten reduseres, det kan nok bare skje i den rekkefølgen, uansett hvor mye man ønsker motsatt, desverre.

 20. fariba 23/01/2014

  Jeg er 16 år jente, jeg respektere hva du mener og skriver, men det du skriver er bare feil fordi du skrev at muslimer er de mest onde her i verden, la meg spør deg om noen er virkelig alle muslimer onde, terrorister eller kriminelle? Jeg er enig med deg at noen muslimske folk har gjort noe kriminalitet, men har ikke Anders Breivik gjort noe kriminalitet også han som er Kristen. Han drepte mange ungdommer i Utøya, vi kan ikke si alle kristne er terrorister eller kriminelle fordi Anders Breivik drepte så mange ungdommer. Vi kan ikke si alle ungdommer voldtar jenter natt i første fordi det er noen norske ungdommer som gjør det.

 21. Jonas Gal Støre 23/01/2014

  Hanne Hetland:
  Greit at du mener at vi nordmenn ikke skal være så dømmende, men faen skjæra meg. Når nordmenn slenger ut at folk er rasister bare fordi de ikke er enig i deg, eller din tankegang så så er du ikke noe bedre selv.
  En ting er jo hva media har skapt, eller ikke skapt. Hva hver enkelt mener er opptil dem, men det framstår som utlendinger er dårlig mennesker. Det hadde ikke vært nesten noe diskusjon som oppleves som rasistisk, hvis media ikke hadde eksistert.
  En annen ting er jo, hvorfor skal en nordmann helt uten videre godta at det kommer mange utlendinger fra alle mulig steder i verden og søker asyl i Norge uten at han kan gi sin mening om det.
  Det er ikke nødvendigvis utlendinger sin skyld at de ikke blir integrert, men mer politikernes! Hadde de faktisk gjort jobben sin med å sette folk fra da f.eks. Somalia (som er en stor gruppe som er lite integrert) på tvungen norskkurs, så hadde de kommet veldig mye lenger. Det er jo helt usaklig hvor lite staten bidrar med av integrering for dem. Hva med heller å jobbe for integreringen?
  Og det kan forsovet alle nordmenn gjøre til daglig. Men hvis du er skeptisk, så må du vel få lov til å være det. De HAR en annen kultur. Vi har en annen kultur. En såkalt introvertkultur kan man si.
  Og det at folk kommer fra krigsherjede land, hvordan tror du de “tenker” i forhold til nordmenn? De har jo en klart mindre sperre for å begå kriminelle aktiviteter/vold etc.. enn oss?
  Uansett, jeg mener når Norge ikke klarer å ordne opp i sitt eget land, bør de hverken sende ut penger eller ta inn nye mennesker. Kan nevne en ting: ELDRE. Jeg gruer livet av meg, til å bli gammel og havne på sykehjem med så dårlig respekt Norge har for de eldre.
  Er det greit at eldre bare blir dopet ned fordi det ikke er “kapasitet” til å følge dem opp?
  Vil du at jeg skal dope deg ned så du ikke klarer annet enn å ligge på gangen å gjøre i buksa?
  Hva med å kjempe for noe litt mer viktig? Få heller politikerne til å gjøre jobben sin! Istedenfor at de slåss om hvilket parti som er best. Det er INGEN eldre mennesker som skal ligge på gangen og bli dopet ned pga kapasitetsproblemer. Det er ingen som ikke skal få den behandlingen de trenger hvis de er syke! Uannsett kostnad! Hvis staten hadde hjulpet alle som var syke og fått rævva i gir hadde vi ikke trengt å bruke så ufattelig mye penger på sykelønn og trygd. Det er bare tull alt sammen!
  Ett spill for galleriet! Med flere friske mennesker blir det mer skatt i kassa! Ikke ut av kassa!
  Men dette vil ALDRI skje.
  Det må være videokamera på nav sine kontorer med pålagt opptak for å sikre at alle som går til nav får den hjelpen de skal ha! Da kan man bare si at man vil se videoen uten at nav må gi sitt samtykke.
  Og da må nav plutselig følge loven om forsvarlig saksbehandling.
  Vet du hvor det blir av pengene som husbanken gir som bostøtte? De går fra staten til staten!
  Får du sosialstønad er du pliktig til å søke om bostøtte! Det får du alltid fra husbanken når du er nullskatteyter opp til en viss grense. MEN, da får du avkortet stønaden fra sosialen slik at du likevel ikke får den bostøtten! Da går nemlig pengene rett tilbake til staten fra staten!
  Og til forfatter av denne siden:
  Jeg foreslår at du tar deg en tur på byen og spør dørvaktene om hvorfor de ikke slipper inn utlendinger! Er dere 5 norske og en utlending, er det ikke noe problem. Men kommer flere utlendinger kommer de ikke inn. På byen er det diskriminering av alle slag. Der jenter som regel har forrett foran gutta med gratis inngang osv..
  Når det gjelder rasister. Hva mener du om at store deler av norske innvandrere ikke lar sine søstre gifte seg/være kjærester/henge sammen med nordmenn? Vet du hvorfor? Fordi det er skam å “blande blod”. De vil ikke blande seg med oss nordmenn. Spør du meg så er det temmelig drøy rasisme.

  Jeg er enig at noen i FRP kanskje kan fremstå som litt rasistiske i noen få av sine uttalelser.
  Men det Siv sier er jo bare satt på spissen, som politikere gjerne gjør..
  Jeg er mer opptatt av at folk bruker hodet når de stemmer og ikke stemmer på Jens, som presterte å si i ett intervju at han ikke var så bekymret for hva Norge skulle leve av i fremtiden, når oljen tok slutt..
  Det er ikke gøy å ikke få komme på intervju bare fordi du heter Ali. Det er ikke gøy å ikke komme på intervju bare fordi du er over 50. Men nå er det vel mest media sin skyld hvis nordmenn flest skulle være skeptisk til utlendinger. Men hvem sin skyld er det at de over 50 ikke får komme på intervju?
  Det er vel ikke sånn at alle de som er over 50 ikke kan jobbe? Og utlendinger kan være like flinke på jobben som nordmenn. Ja, flinkere også! Men det er vel mer at de skal passe inn (perfekt). Og da vil de helst ha folk som er så “perfekte” som mulig i forhold til jobben. Da pirker man på alt som kan pirkes på. F.eks. at en utlending KAN, bare kan, ha en liten talefeil, eller en liten kulturforskjell i oppførsel eller annet som kan gi en egentlig så liten byrde at det er latterlig. Men dog.. Og da blir alle dratt under en kam. Jeg synes ikke det er rasistisk, eller diskriminerende fra dems ståsted.
  Du må jo alltid se fra begge sider.
  Er du redd når du går alene i mørket og ser en litt skummel utlending. Hva vet jeg, men er man da rasist?
   

 22. fariba 23/01/2014

  dere er redde fordi islam er den andre største verdensreligionen, dere er redde derfor dere sitter der og skriver det negative om islam, men ikke om det positive fordi dere er redde, vis flere kristne konverterer til islam. Hvorfor nevner dere ikke buddhister, jøder eller hindu? men islam.

 23. Eirik 23/01/2014

  Fariba: Det er DU som nevner Islam og muslimer her, ingen andre… Alle andre som kommenterer her snakker om innvandring generelt, uavhengig av religion. 

 24. Sadie Kinnunen 23/01/2014

  Kjære Fariba!
  Vil du vite hva er jeg redd for?
  At en man som er fra “den andre største verdensreligionen” får det for seg at det er fritt fram til å klå på lillesøsteren min eller rope hore til henne, bare fordi hun er ikke surret i en gardin fra topp til tå.
  At min lillebror kan bli rana midt på lyse dagen av en som ikke har nok penger til khat, eller som bare gjør det fordi han kjeder seg.

  Dere truer, slår og dreper deres egne for Gods sake, når de tør å si ifra om saker og ting som foregår i deres miljø.
  Fadime, Kadra, Amal.
  Trenger jeg å nevne flere?
  Hvorfor nevner vi ikke buddhister, jøder og hindu?
  Nevn EN av overnevnte som har sprengt seg selv og tok mange andre i døden.
  Bare EN.

   

 25. Roger Pettersen 23/01/2014

  @Sadie Kinnunen

  http://www.deliberation.info/the-jewish-suicide-bomber-you-never-heard-of/

  Her har du en jødisk selvmordbomber, og ja det har vœrt en kjent taktikk fra de i årevis.

  http://www.nydailynews.com/news/world/indian-politician-calls-hindu-suicide-bombers-target-muslims-article-1.293970

  Og her har du en hindu.

  trur du skal sjekke ut litt hva du snakker om før du går å kommenterer som en villmann/dame.
  forøvrig er jeg enig i at ingen skal behandle lillesøsteren din som dritt uavhengig av religion.
   
   

 26. Marte 23/01/2014

  Dra rasist-kortet igjen!Værsåsnill, ikke nevn Sverige i en debatt om innvadring, der mister du allerede det poenget du kanskje hadde. De er så redde for å tråkke på noens føtter at det er de som ender opp med å bli tråkket på. Tilstandene i Sverige er ille, og jeg er sjeleglad for at nordmenn ikke tar imot det svenskene, og delvis danskene gjør.
  Det er heller ikke rasistisk å si etnisk- norsk. Blir oppgitt av det du skriver, for det virker veldig lite reflektert.
  Jeg skjønner heller ikke hvorfor du vil skjule etnisiteten til en evt. drapsmann eller voldtekstmann i slike saker? Det er godt kjent at de fleste overfallsvoldtektene er gjort av en med utenlandsk bakgrunn. Et eksempel: (http://www.nettavisen.no/nyheter/article3260189.ece)
  At du stemmer rødt er åpenbart, for det er kun de som alltid må trekke frem ordet “rasist” for å få frem meningen sin. Er drit lei det, og det fører til en elendig nyansert og falske debatt.
  PS! Det er en grunn til at man er nødt til å si “Jeg er ikke rasist,” og det er fordi man blir stemplet som det med en gang man kritiserer en innvandrer, eller selve innvandringen.

 27. Hanne Hetland 24/01/2014

  Til Jonas: 
  Jeg er enig i det du sier angående ansvaret til politikerne i denne saken. Og jeg prøver ikke å fremme en hippie ideologi om at alle er like på innsiden, jeg er fult klar over kulturforskjellene. MEN, det er slik du sier med at vi er skeptiske til at disse menneskene som kommer fra krigs rammede land skal komme inn her som provoserer meg, personlig. Vi er heldige, helt utrolig heldige, som er født i Norge og ikke Afghanistan. Hvorfor skal ikke oss priveligerte rævhull hjelpe de mindre heldige? De som sitter i støvet av bombene, hvorfor skal vi nekte dem tryggheten vi alle fortjener når vi selv har så mye av det? 
  Vi er langt i fra overbefolket og vi har ressursene til det, jeg mener også at vi trenger en mer bærekraftig politikk for å få det til å fungere, men jeg mener ikke løsningen er å slippe mindre flyktninger inn i landet vårt. Lukkede asylmottak tviler jeg også på, disse kommer til å fungere som fabrikker for subkulturer og vil hemme integreringsprossessen, etter min mening. Jeg tror, uansett, at den vidt spredte negative holdningen til innvandrere generelt hemmer integreringsprossessen. Har hørt det som uten tvil er ung og dum rasisme fra flere av mine gjevnaldrede, og jeg hadde heller ikke klart å integrere i et samfunn hvor hatet mot meg var så utrolig sterkt som det det faktisk er hos noen. Hvorfor skal vi ikke hjelpe de som trenger det når vi har mulighet til det? Hele nasjonen gråt 22. juli 2011, kan du i det heletatt tenke deg å leve i de tilstandene dag inn og dag ut? Når normen blir disse grusomme angrepene? 

 28. bonkers 24/01/2014

  Dette er nedverdigende å se folk bli så følelsesmessig over et problem som bør behandles av rett avdeling og politikere i regjeringen. men helvete lar alle gjøre det.  Etniske nordmenn oppfører seg som innvandrerne er så dumdristig de kommer til deres land for å håne deg, voldta dine døtre, ta din rikdom og la .. folk faktisk har problemer eller virkelig god utdannelse, det er derfor de har kommet her. Som for hva historien har lært meg det er bare den hvite rase som har vært i stand til å oppnå en slik hån så velformulert, som historien har lært og fortsatt lærer oss i dag … eksempler er, voldtekt av Afrika for ressurser og dele ut land mellom europeiske nasjoner, voldtekt av Amerika og nær utryddelse av et folk med en rikere kultur enn sin egen og til slutt å ende med hvorfor ikke nevne den vedvarende voldtekt av jorden ved vestre påvirket-drevet industri, trenger jeg å tegne et bilde for det også. “Når jeg snakker om rik kultur mener jeg ikke juletider eller å sette foreldrene i en gamle folk hjemme.”  Men etter dine standarder det synes alle som ikke er etniske nordmenn har null rettigheter til å høste fra jordsmonnet, spesielt hvis det jorda er i dine hellige norske grenser, .. men i all hast du glemmer at de fleste av disse innvandrerne der gitt reiser dokumenter til den såkalte hellige mål (hvor mange ønsker å forlate så snart de ankommer), så hvordan de er galt å være i landet hvis regjeringen tillot dem i . Og hvis ingen omreisende dokumenter der gitt, men personen er funnet i Norge jeg ærlig tror rett avdeling skal styre slike saker og styre innføringen av slike ulovlige innvandrere for sikkerheten til nasjonen.  Noen sa de hadde ingen problem med å kalle folk neger vel jeg har ikke noe problem med å kalle folk som deg hvit søppel ut av respekt for meg selv jeg vil ikke si verre ord og for respekt for lover jeg vil la det bli med det. noen andre sa han ble ranet for penger til å kjøpe khat, ville han ha likt det mer hvis han ble ranet for penger til å kjøpe jeans fra jack og jones eller kanskje en brunfarge på brun og bild? er vi ikke er kulturelt forskjellige mennesker med forskjellige problemer .. hjelpe fikse dagens moderne problemer, men ikke stereotyper og skape større skille.Slutt å prøve å gjøre oss hvite, og hvis du ikke liker det du vet hva jeg har hørt, Thor sette en annonse ute, og de ansetter i mars. Såvidt am bekymret jorden er vårt til å dele og alle nordmenn er velkommen til å hvor er fra. Før du peke fingre på innvandrere eller lage forbindelser mellom rase statistikk og kriminalitet du bør huske vi er alle i håndflatene våre regjeringen, og hvis de bestemmer seg for å presse vi alle føle klemme mens noen føler grepet. ta for eksempel kr.700 millioner NAV avtale, er det ikke et eksempel på svindel av folk i høye steder, eller er det bare dyre faste kostnader.

 29. StoltMuslim 24/01/2014

  Får min del ble alt forandra etter ABB sitt terrorangrep. Og en ting jeg virkelig har blitt klar over er at media elsker å sette islam og muslimer generelt i dårlig lys. Hvorfor er det sånn? Sist jeg sjekka ble terrorangrepet i Norge gjort av en etnisk norsk mann, ingen terrorgruppe eller en muslim i det hele tatt. Jeg har sett flere kommentarer på nettaviser og på facebook at innvandrere snylter staten og er late og ikke gidder å jobbe, men samtidig har jeg sett kommentarer hvor folk syns det er greit å ikke ansette innvandrere. Altså, hvordan skal innvandrere få seg jobb når ingen vil ansette dem. Nå sier jeg ikke at dette gjelder overalt. Men jeg har opplevd selv dette, at arbeidsgivere helst vil ansette “hvite” mennesker enn mørkhudede. 

  Og tilbake til å sette muslimer og islam i dårlig lys. Har noen av dere noen gang tenkt på; hvorfor vil en muslim mann bombe en moske? Vi leser hver dag i nyhetene om hvor mange muslimer som døde i et terrorangrep i muslimsk land, hvor en moske har blitt bombet. Hvorfor vil en muslim mann/kvinne bombe et sted som er hellig for dem? Fordi de er ikke muslimer! Ingen av terrorgruppene (al-qaida, taliban etc) er muslimer i mine øyne. Og jeg kan love deg, flere millioner andre muslimer er enige med meg. Og jeg kan si en ting til, de fleste muslimene i hele verden er virkelig lei av å bli stempla terrorister. 

  Kos dere med litt statistikk 

  http://www.washingtonsblog.com/2013/05/muslims-only-carried-out-2-5-percent-of-terrorist-attacks-on-u-s-soil-between-1970-and-2012.html

 30. Jarle 24/01/2014

  Her er kjernen til problemet.

  Du skriver:

  “Myter om at muslimer vil ta over landet og påstander om at integreringspolitikken ikke virker har fått fotfeste, til tross for at det ikke finnes tallgrunnlag for noen av påstandene.”

  Her henviser du til en artikkel som inneholder mange fakta: blant annet at fortsatt hentes 3 av 4 ektefeller fra utlandet, store grupper er fortsatt utenfor arbeidslivet, osv osv osv.

  At det på enkelte områder går bedre, vil ikke si at det ikke fortsatt er problemer.

  Det finnes nemlig veldig mye tallmateriale som tilsier at noen innvandrergrupper er sterkt overrepresentert i grupper som ikke bidrar positivt til landet: ved å være i arbeid, ikke utnytte sosiale goder unødvendig, holde seg vekk fra kriminalitet, fullføre utdannelse, integrere seg fullt ut i det norske samfunnet, etc.

  Når innvandrere for eksempel ikke integrerer seg i normale “norske” organisasjoner, men er aktive i innvandrerorganisasjoner, så bidrar de til å etablere kulturer og sosiale sirkler ved siden av de “norske”. Positivt eller negativt? Det får en hver person gjøre seg opp sin mening om. Jeg mener det er verdinøytralt personlig.

  For øvrig har Sverige mye større problemer rundt innvandrergrupper og integrering enn Norge: og de tør ikke en gang erkjenne at de muligens har ett problem, da de aldri kan omtale identifiserbare grupper.

  Enn så lenge i Norge er det fullt mulig å si at en spesiell gruppe er spesielt overrepresentert i negative aspekter rundt innvandring. Og derfor bør fokuseres spesielt på i innvandringsdebatten. Og jeg snakker da ikke om svensker eller polakker, men Somaliere og Irakere.

  Det er kun ett land som er spesielt overrepresentert på kriminalstatistikk som ikke er “muslimsk” (Chile – som er katolsk), og derfor blir mange negative til muslimer. Ikke bra, men løsningen er ikke å fornekte at man har ett problem, men å fokusere på gruppene så de slutter å være overrepresentert.

  Ved å forholde oss til virkeligheten kan vi endre den. Positivt.

  Hvis vi følger svenskene, så nekter vi for at noen grupper har større problemer, trenger større fokus og ressurser, og skaper mye større problemer for oss selv når det “eksploderer” om 15 år.

 31. For å backe opp “CRVENA”
  Voldsrapport fra 2009 for eks.
  side 14
  https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/oslo/Vedlegg_1288.pdf

 32. haho 24/01/2014

  Tør du bo på Grønland? Spørsmålet blir stilt i innlegget. Jeg har bodd på Grønland fra tidlig på 90-tallet til 2008. Utviklingen på de 16 årene jeg bodde ble mer og mer uutholdelig ettersom årene gikk. Jeg har ikke noe imot utlendinger. Er til og med gift med en. Kortversjonen er at å være “etnisk norsk” ble en minoritet. Episoder på gata med “sharia-politiet” som gikk og kjeftet opp muslimsk ungdom var ikke noe hyggelig å være vitne til. Veldig mange var det umulig å komme i kontakt med. Virket som de ikke ville integreres, og ikke ville ha noe med “oss vantro” og gjøre. Da vår sønn skulle innskrives på skolen og det viste seg at han var den eneste “blonde og blåøyde” i klassen, og at mange av barna snakket dårlig norsk var saken enkel. Vi MÅTTE flytte. Ut fra hva jeg registrerer er forholdene på Grønland blitt ennå verre i de siste seks årene. Det har verken med fremmedfrykt eller rasehat og gjøre. Det ble bare uutholdelig.

 33. Rune 24/01/2014

  Det er masse negativt knyttet til innvandring, og innvanderere (spesielt fra ikke vestlige land) topper så og si alle negative statistikker som finnes i dette landet. Det må være lov å mislike dette, og påpeke det som et problem. Å feie alle ubehagelige temaer under teppet i ren Stoltenbergstil er både patetisk, galt og farlig. Vi snakker her om reinspikka harde fakta, ikke rasisme. Men verden har jo blitt fullstendig sinnsyk. Hvis man ikke er 100% positiv til innvandring og alle innvandrergrupper så er man rasist, og hvis man ikke står med regnbuedressen på og jubler hemningsløst over at voksne mannfolk i rumpeløse bukser råkliner under homoparaden så er man homofob og homohater. Man kan ikke diskutere med folk som artikkelforfatter og hennes likesinnede venstreraddiser. Deres åpenlyse forakt og hat mot sine meningsmotstandere må jo også være et paradoks for en gruppe folk som helt tydelig ser på seg selv som moralsk overlegne.

 34. Kristin 24/01/2014

  Dette er en vanskelig debatt, og den ender ofte med at den ene siden beskylder den andre siden (og motsatt) enten for å være rasist, uintelligent, uopplyst og lignende. Man skal velge sine ord med omhu, og det ene begrepet etter det andre inkluderes i rasismebegrepet. 
  Når det er sagt opplever jeg det som et paradoks at såkalte (i mangel av bedre ord) ikke-etnisk norske blir omtalt med nettopp det begrepet eller “av utenlandsk opprinnelse” når det er noe negativt/kriminelt. Men med en gang det er noe positivt så snakker vi om nordmenn. 

 35. David 24/01/2014

  Dette blir for dumt. Uansett hvordan antirasister liker å fremstille Norge og nordmenn så er faktumet at Norge er, og blir sett på utenfra som et veldig åpent og tolerant samfunn. Det er vel nesen ingen land i verden hvor du kan gå like trygt på gate som i Norge uansett etnisitet, legning, eller sosial status. 
  Man er ikke rasist fordi man påpeker at afrikanere i Oslo som på åpen gate prøver å selge deg dop er et problem, eller at det er lite hyggelig å møte en forlatt rumener leir, hvor alt som er etterlatt etter leiren deres er haugevis med søppel
  Jeg tror ikke folk går rundt og er rasister fordi dem har ett innebygd hat som er rettet mot alle innvandrere, men heller er et resultat av det folk ser, og opplever. 
  Det kan hende det er en grunn til at en asiater er ofte veldig godt likt, mens rumenere og somaliere i mindre grad er det.
  Norges innvandringsdebatt er veldig bra, se på Sverige hvor det er heksejakt, om noen så mye som antyder til at innvandring ikke utelukkende er positivt. Men det er i Sverige SD virkelig har vokst opp å ligger (ifølge meningsmålinger) nå an til å få rundt 10% oppslutning i riksdagene. 
  TL:DR
  Norge er et av verdens mest tolerante samfunn i forhold til holdinger til innvandrere
  http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/05/15/a-fascinating-map-of-the-worlds-most-and-least-racially-tolerant-countries/

 36. Nemi 24/01/2014

  Har lest alle innleggene her og min konklusjon  det finnes gode og dårlige mennesker i alle folkeslag.Men det kan ikke benektes at enkelte kommer til Norge for å få alle fordelene .Jobber sammen med mennesker fra forskjellige deler av verden og ser ofte  de som vil integreres og jobber
  .Og ser også de som er mer borte fra jobben enn de er på jobb Og som ikke er interessert i å integreres..Arbeidsmoral er fullstendig fraværende.Men for all del, norske gjør det samme
  .Og enkelte fra andre nasjoner  har en nedsettende holdning for andre folkegrupper.Også  for norske
  Men hvis det blir kommentert er det lett å skylde på misforståelse”.Kan  ikke norsk så godt”
  .Hører ofte  mobbing blant innvandrere som de forventer  skal bli akseptert.Hvis vi svarer på samme vis blir vi rasehatere med en gang.Vi må integrere de som bor her før vi kan ta inn flere fra andre nasjoner.Eldreomsorg,skole,helse er områder det bør satses på.Men det har ikke kommunene og staten penger til,merkelig samfunn vi lever i.Men ta pengene våre og reise ut av Norge og opprette talentløse prosjekter i andre land til millioner kroner ,ja  det har vi råd til.Norge er et demokratisk land?Kanskje det er meg det er noe galt med som er født og oppvokst i dette landet?Skulle tro at folket fikk bestemme,ikke bare “de på øverste hylle”.Men sånn er det i dette landet.Og papirflyttere med kaffekoppene sine  blir det flere av for hvert år.Flere som ikke vet og ikke kan.Og hvor ansvarsfraskrivelsen ligger på topp.Hurra for oljenasjonen Norge som tar vare på alle.Også Mullar Krekar.Hurra, vi får sikkert stjerne i himmelen en dag.
  Selv innvandrere og asylsøkere jeg jobber sammen med er enige med meg,bare så det er sagt. De mener også at de må integreres de som er i landet før vi kan ta inn nye mennesker til Norge.

 37. Ratze Puttz 24/01/2014

  Som flere oppover her sier så påker jeg også dette, jeg er ikke rasist!!!. Her kan man sitte og skrive side opp og side ned, men det gidder jeg ikke. Det som de fleste her uten om ekstreme vestresiden som kun vil pøse inn flest mulig, er det en ting vi alle har til felles.
  Når nye borgere komme til landet på besøk eller skal bo hos meg forventer jeg at de følger de normer og regler som er satt for det stedet du kommer. Det samme gjelder når jeg er på besøk hos andre eller i andre land. Dette er selvøfgelig som mange sier her at det er politikernes feil, ja de kan ta noe av skylda absolutt i forhold til at de ikke blir intergret nok, men da spør jeg: Hadde jeg flyttet til f.eks. Nord-Kora, Midtøsten, eller Afrika samme hvor det er og oppført meg som noen av de som kommer inn til Norge eller andre oppfører seg og ikke følger loven hva hadde skjedd da? Jeg vil ikke at vi gjør som i noen av disse landene med de helt borti natta huleboer straffer, men her kunne de bare blitt sendt tilbake igjen. Ingen som har bedt dere komme hit, men har dere lyst til å være med på og bygge Norge enda bedre enn det er er dere hjertlig velkommen fra meg. :) Hadde det vært hjemme hos meg hadde jeg kasta dem ut hvorfor, jo det er vel vanlig folkeskikk og vise litt ydmykhet når folk står der med åpne armer for at du skal få et bedre liv. De som der i mot er interrest i å ta i mot kunnskap, jobbe og respektere lover og relgene vår, la de for all del bo her det tror jeg alle Normenn er samtemte om.
  En siste ting slutt med det forbanna rasitkortet det derimot skaper rastisme!!!!! Dette er ikke rasisme det er et ønske om at godt land og bo i uansett hudfarge noe jeg selv aldri har brydd meg noe om.

 38. Kurt Friestad 24/01/2014

  Jeg er imot islam og den galskapen som følger med. Kall meg gjerne rasist for at jeg er imot islam, da blir jeg stolt.

 39. Ivar 24/01/2014

  Hvordan er det rasistisk å være mot en totalitær ideologi? En ideologi som ikke akkurat gjør landene den rår i til attraktive boligplasser for vestlige mennesker fra demokratiske land. Dersom du åpner øynene, ser du kanskje en sammenheng mellom tvilsomme steder i Midt-Østen og Afrika og islam.

 40. Pk svensken 24/01/2014

  Bästa jag läst!. och exakt samma obvservationer har jag gjort.

 41. Tina 24/01/2014

  Du drar frem viktige poeng – bra!
  Ettersom det er en stund siden jeg bodde i Norge, vet jeg ikke 100% hvordan ting ser ut der, men tenker det sikkert er tilfelle. Derimot er jeg ikke helt enig i at Sverige er noe bedre eksempel. Jeg får mange spørsmål fra svensker “tørr du bo i Malmö – tørr du bo i Rosengård?” og det er mye diskriminering på grund av navn både i forhold til jobbintervju og leilighet. Dette gjøres skjult, så det er vanskelig å bevise. Arbeidsgivere skjuler seg ofte bak unnskyldningen at det er så mange søknader at vi kan ikke gå igjennom alle.

 42. Typisk skudd i blinde fra den radikale venstresida. Å kvele debatten ved å kalle all kritikk mot innvandring for rasisme. 
  Det store spørsmålet handler om hvor villige vi er til å beholde norsk kultur og norske verdier. Med dagens utvikling er det bare et tidsspørsmål før Norge ender opp som en nasjon uten dette. Når skal politikerne slutte å se mellom fingrene og faktisk gjøre noe av betydning med denne utfordringen? 
   

 43. Thomas 25/01/2014

  Jeg er lei av å bli kalt rasist bare fordi jeg ikke vil ha vidåpne grenser. Vi er et lite land med relativt få mennesker og vi må bare innse at vi rett og slett ikke kan hjelpe hele verden.

 44. Mindre Naiv 25/01/2014

  Myter og sagn har gjerne en kjerne av sannhet, så det er ikke sikkert mytene om at muslimene ønsker å overta landet er så lite reelle som den jevne, blåøyde SV-er ønsker å tro.
  Forøvrig synes jeg selvsagt at det er ille at du ble sosialist-mobbet av en sosialistvenn fra det langt mer politisk korrekte og naive nabolandet Sverige. At svenskene tror Frp og Høyre er den nye nazismen er jo ditt eget parti langt på vei ansvarlige for (ref. eksempelvis Heikki Holmås sine uttalelser om Frp), så akkurat det er vel lite å skrike om for en SV-er. Blir litt som om en Frp-er først skal uttale til verdenspressen at SV er det norske svaret på Røde Khmer og deretter bli overrasket over at noen faktisk har fått med seg det vedkommende har sagt. 
  Rett etter kommentaren min her lenker jeg til en dokumentar som ligger fritt tilgjengelig på NRK. Se hele denne franske dokumentaren om det muslimske brorskapet, og så gjentar du etterpå her at det er en myte at muslimene ønsker å overta verden. Spesielt mot slutten er dokumentaren beskrivende overfor disse milde, uskyldige muslimene du tydeligvis er så glad i. Ironisk nok ville du fått ekstremt innskrenkede rettigheter som kvinne, dersom disse “snille” muslimene fikk viljen sin. At kvinner i det hele tatt forsvarer en så kvinnefiendtlig ideologi som islam finner jeg helt utrolig. Det viser ikke akkurat overveldende innsikt. Hvis ikke man mot formodning faktisk mener at det eksempelvis var riktig at Marte Dalelv skulle straffes for å ha blitt voldtatt i Dubai. Har man sånne forskrudde meninger er det selvsagt helt legitimt å forsvare denne bakstreverske ideologien man kaller Islam. 
  Nå tror du sikkert jeg er rasist, for mange, spesielt på venstresiden i norsk politikk, har visst fått for seg at Islam eller “utlending” er en rase. Men tror du det tar du feil. Jeg har bare øynene åpne for hva som skjer rundt meg, og kaller en spade en spade. Utlendinger som kommer til Norge og faktisk gjør sitt beste for å tilpasse seg det norske samfunnet uten noen skjult agenda eller kriminelle hensikter er i mine øyne hjertelig velkomne. 
   
  http://tv.nrk.no/program/koid25000713/hva-er-det-muslimske-brorskapet
  Dokumentaren sendes også 26.01.2014 på NRK2. 
  Hvis dokumentaren over blir kjedelig kan man også se denne: 
  http://topdocumentaryfilms.com/dispatches-undercover-mosque/
  Eller lese en av disse: 
  http://www.stavangeravisen.com/art.asp?id=68938
  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3982678.ece#.UuMrChDsRhG
  http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Mytene-om-innvandring-7264520.html#.UuMrYhDsRhG
  http://www.nrk.no/norge/flere-utenlandske-fanger-i-norge-1.8351092
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10112166
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10078887
  http://e24.no/makro-og-politikk/etnisk-norske-flytter-ut-av-oslo/20232816
  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/terrorisme/artikkel.php?artid=10114287
  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Det-muslimske-jodehatet-6796018.html#.UuMqjhDsRhE

 45. Ingvar Sveinsvoll 25/01/2014

  Kjære Mona. Først og fremst tydeliggjør du hvor enkelt du faller i den samme fella som du hoverer over i innlegget ditt. Ingen nedsettende kommentar myntet på deg, men det er en kjennsgjerning, og et utbredt menneskelig trekk, at vi generaliserer og maler med sort-hvitt-kosten.
  Vi kan fort bli enige i at det finnes en særdeles uintelligent generalisering av alt fra muslimer, afrikanere, personer fra Østblokken, og i ytterste konsekvens, engelskmenn, skotter, amerikanere, svensker og nordmenn. På samme måten brer rasismen om seg i hele verden. Ikke bare i Norge, men uansett hvor vi befinner oss, og da kanskje i særdeleshet i flere asiatiske land, noen Sør-amerikanske, i Østblokken, osv. Fenomenet kan derimot heller ikke begrenses til nasjonalitet, men som et menneskelig trekk, nedarvet i oss fra stammetilhørighet. Jo større kulturelle forskjeller, jo dypere grobunn for fremmedgjøring.
  Skiller vi ut den banale rasismen som ene og alene går på hudfarge og/eller etnisitet, så trekker vi ut en rimelig idiotisk gruppe fra formelen. Da kan vi ta den nødvendige ingrediensen som bør være hovedpunktet i diskusjonen, nemlig at det som øynene ser, farger ens meninger. Sort-hvitt-diskusjonen faller da igjennom som useriøs og forenklet slik at den ikke fanger opp essensen i problemstillingen.
  Inn i diskusjonen må vi dvele ved, eksempelvis, asylsøkere som selger dop og voldtar. Det handler om den fornuftiges valg om hvem han slipper inn i sitt hus. Det handler ikke om rasisme, men om gode og dårlige mennesker. Farge eller etnisitet har ingenting med om du er et menneske som bygger, eller om du er et menneske som river ned. Det er viktig å huske at det finns et rikt mangfold i alle kulturer, og at f.eks en muslim, like gjerne kan være et forbanna rasshøl, på lik linje som en nordmann kan være det.
  Først når vi tar tak i integrering på en intelligent måte, og samtidig gjør noe med dem som skremmer og fremmedgjør ellers vanlige nordmenn, kan vi sette kraft bak det fargerike fellesskapet, og med det, fullstendig latterliggjøre de banale elementene hvis hovedtanke er rasisme for rasismens skyld.

 46. Hans Petter 25/01/2014

  Det er ikke enkeltpersoner, men media som har skylden. Holdningene hos enkeltpersoner er noe man ikke kan endre over natta, men som endres over generasjoner.
  De største rasistene i Norge finner du i redaktører som tillater å trykke “æresdrap” der mannen som drepte kona ikke kan spore sin herkomst tilbake til Harald Hårfagre. Og journalistene som ikke klarer å balansere artiklene sine, men som på redaktørens bestilling legger inn ord som “æresdrap” eller “ikke etniske nordmenn”. Om fokuset i media på organisasjoner som ikke burde gis medias søkelys, men heller bare beholde PST sitt 0g om klikk-fokuset istedenfor innholdsfokus. De setter listen for debattene til et rasistisk nivå, noe som gjør det enklere for idiotene (og ja da mener jeg alle som fremmer rasistiske holdninger) å spy ut edder og galle i kommentarfeltene til det punktet at media nå snakker om å stenge disse. At de selv er skyldige derimot tør de ikke si.
  At de unnskylder seg med klikk-fokus er å si sitt yrke og samfunnsansvar imot. Og for alle som leser dette og lurer på hva jeg mener, se på VG.no og tell antall artikler om Justin Bieber. De er ikke nyhetsverdige i det hele tatt for VG, burde heller vært i Se & Hør, men de er der fordi folk klikker på dem, og de selger reklame (som med Høyre og FrP er enda viktigere nå enn før) basert på antall klikk artikler får, der igjen antall visninger reklamene får. Debatten burde vris om til nyhetsnorge, og de feil og mangler som er der så lenge de ikke klarer å fremme gode og sunne holdninger, samt å sette listen for debatter rundt innvandring til et nivå hvor debattene blir konstruktive på de områdene vi ser at ting kunne gått bedre.

 47. Sandra 25/01/2014

  Må si, du har et poeng. Men om du kaller meg rasist fordi jeg er skeptisk til innvandring har du ikke helt skjønt poenget. Det er ikke folkene som er problemet, det er måten Norge velger å møte dem på. Integreringa går ikke spesielt bra her, minstekravet måtte vært obligatorisk norskundervisning. Fordi språket er en så viktig del av en kultur. Jeg syns, til vi klarer å ivareta menneskene som allerede bor i dette landet, stopp innvandringa. Lag et bedre system. Når vi har det på plass, kan vi åpne igjen. For slik tendensen er i dag, fungerer det svært dårlig. 

 48. Ujjal Mazumder 25/01/2014

  Ingve, hadde utlendinger fått seg jobb så skulle de sikkert tatt jobben.

  Det er ikke så lett å få jobb når man heter Ali. et eksempel på det er en bekjent som jobber på sykehus. Han gikk inn på et kontor. Sekretæren som har ansvar for å motta søknader satt å sorterte søknadene i 2 bunker. Gjett hva? I den ene bunken hadde du de med norske navn og den andre hadde du de med utenlandske navn :)

  Jeg er ferdig med med min master i indøk om ett år, lurer på om jeg får meg jobb…

 49. Nemi 25/01/2014

  Hva med mennesker over 50 år som ikke får jobb da?Er ikke det diskriminering da?
  Vet om flere med masse kompetanse fra arbeidslivet som ikke får jobb.
  Ikke for å være arrogant,men tror de møter oftere på jobb enn noen av ungdommene gjør.Ser ofte at terskelen blant enkelte  unge ikke er spesielt høy for å være hjemme.
  Og jeg snakker om folk med norske navn som er født og oppvokst i dette landet
  Får jeg jobb om jeg har mastergrad og søker jobb i landet du kommer fra?Det tviler jeg sterkt på

 50. Nicolay 25/01/2014

  Norsk redsel for å bli oppfattet som naive, og dermed på en eller annen måte bli utnyttet, er på grensen til paranoia! Ikke så rart, egentlig, at utlendinger møtes med skepsis og rasisme, når folk er livredde for dem :/ 
   

 51. John-Eldar Pedersen 25/01/2014

  For å finne en løsning må problemet defineres. Slik jeg ser det så er hovedproblemet Islam i seg selv, eller rettere sagt: De leveregler Islam beskriver. For enkelhets skyld: Kan en muslim avsverge sin tro på at “vi andre” er urene? Kan en muslim gi åpen kritikk når udåder utføres av andre muslimer?
  Ett sted må man starte problemløsningen, kan jeg forvente svar fra en muslim?
   

 52. Thor Harald Johansen 25/01/2014

  Man må skille mellom rasisme og kulturelle stereotyper. “Rasisme betegner oppfatningen om at arten homo sapiens – menneske – kan deles inn i forskjellige raser, hvorav noen er mer intelligente eller har andre egenskaper som gjør dem mer verdifulle enn andre.” Å mislike kulturer er for eksempel ikke rasistisk, men det kan kalles fordomsfullt. Nazistene drev med begge delene.

  Jeg tror den norske fremmedfrykten bunner i ting man ikke kan kritisere, men som likevel gjør en ukomfortabel. Høylytt skravling og gestikulering på et fremmed språk med nifse Klingon-aktige lyder. Fremmede manneansikter med øyne og tenner som gløder i mørket, med tilsynelatende permanente aggressive ansiktsuttrykk. Disse tingene er overfladiske, men når man aldri har noe kontakt med dem, er det jo veldig lett å mene at de virker litt nifse.
  Og så vanker de aldri i de samme miljøene som deg. De sliter med å få jobb, men er det så rart? De beste jobbene får man gjennom kontaktnettverket sitt. Jeg har bodd i Oslo og omegn i årevis, og kjenner ikke en eneste flyktning. Det virker rimelig å anta, spesielt med tanke på all denne segregeringen man høre om, at det er det mange etniske nordmenn som ikke gjør heller.

  Jeg tror også at det er mange nordmenn som ganske enkelt støtter seg om den tradisjonelle forståelsen av en stat som en nasjon, med etnisitet og kultur. I USA snakker man for eksempel om individuelle indianerstammer som nasjoner. Benytter man dette begrepet i Norge så består vi nå av mange nasjoner på grunn av alle asylantene våre. De som tradisjonelt har identifisert nasjonen Norge med staten Norge og fortsetter å gjøre det (veldig mange) ser selvfølgelig en konflikt her. Det aner meg at selv en del gamle nasjonalhelter fra 2. verdenskrig ville stille spørsmål ved om det var dette de kjempet for. På den tiden var det jo en selvfølge av nasjoner og stater hørte sammen, med USA som et slags unntak som bekreftet regelen, og selv der innførte de jo til slutt innvandringsstopp, slik vi har i Norge i dag. (Svært få av de vi kaller innvandrere har gått gjennom en vanlig immigrasjonsprosess. Et riktigere begrep er flyktninger eller asylanter.)
  Er det vårt ansvar å hjelpe mennesker i en vanskelig situasjon? Jeg tror ikke det. Er det riktig å gjøre det? Ja, jeg tror det. Men vi må bli flinkere, som enkeltmennesker, til å inkludere hverandre. Snakke med hverandre på bussen. Invitere nabofamilien i hageselskap. Anbefale utenlandske venner til stillinger på jobben. Slike ting kan bety enormt mye, hvis alle gjorde det.

 53. Nemi 25/01/2014

  Problemet er at mennesker som driver med dreping av andre mennesker fra andre nasjoner og egne folk, er stort sett analfabeter og lever i en tidsalder som er tohundre år tilbake i tid.Det forteller folk fra Afganistan, Iran,Irak og India.
  Og kvinneundertrykking er helt vanlig.En kjempesnill og god  mann fra Afganistan fortalte at de er helt tomme i hodet og det eneste de kan er å terrorisere andre og skylde på sin tro.Et menneskeliv betyr ingenting for slike menneskene.
  Snakket med en indisk  bussjåfør som fortalte at ingen jenter eller kvinner blir voldtatt i India.Merkelig at flere fra India forteller at de ikke tør å ta buss alene når de besøker familien i India alene..Det har stått i avisene at flere har blitt voldtatt og ei jente ble drept
  Så da vil det si at jentene og kvinnene lyver da?Jeg vet at disse jentene og kvinnene snakker sant.
  Hadde en lang samtale med bussjåføren  og han benektet at slikt forekommer i India
  Så da kan vi jo tro at den mannlige delen snakker sant? En løgner som beskytter sine mannlige artsfrender der de kommer fra.Kvinneundertrykking finnes ikke i India,ifl.han.Er det virkelig mulig å fortelle slike løgner uten å blunke?
  Og hvorfor går kvinnene fra  bl.a.Afganistan Iran,Irak tildekket?Jo ,det fikk jeg fortalt av ei dame fra Afganistan.En del av mannfolkene derfra blir kåte av å se håret til ei dame?KÅT av å se kvinnehår?Jeg spør bare:Er det mulig?.Hvem har problemer da,er det kvinnene?Det vil si at det er en del horebukker som lever i disse landene.
  Ikke så rart at noen av våre nye landsmenn kaller oss vestlige for horer.På seg selv kjenner man andre er et gammelt ordtak.Tror jeg har en større gudstro enn en del av disse menneskene som har kommet hit og voldtatt landet mitt.
   

 54. Espen 26/01/2014

  Ordet rasisme har blitt så ofte brukt ved feil anledning at det har mistet sin kraft. La oss heller forholde oss til realitetene. Først en liten historie. En bekjent av meg jobbet i Quatar. Han ble en dag påkjørt av en lokal mann. De ble ikke enige om skyldspørsmålet, men forsikringsselskapet var raske med å fastslå at denne ulykken hadde ikke skjedd om nordmannen ikke hadde befunnet seg i Quatar, så da fikk han automatisk skylda for ulykken. Hva er lærdommen av denne historien? Jo, svært mange overfallsvoldtekter, ran, mord, narkotikaforbrytelser m.m hadde faktisk ikke skjedd hvis den kriminelle ikke hadde vært her i Norge. Selvfølgelig er det mange mennesker som trenger beskyttelse, men la meg da spørre. Hvorfor søker de ikke beskyttelse i nærmeste muslimske land isteden for å reise halve kloden rundt for å søke tilflukt hos “hedninger”? Dere ender jo opp med å bo i enklaver med likesinnede likevel, men da på vår bekostning. Ville kristne blitt mottatt med åpne armer i et muslimsk land hvis vi hadde trengt beskyttelse? Neppe. Hvorfor søker man ikke tilflukt i de styrtrike muslimske landene som f.eks Saudi Arabia, Kuwait, Quatar, Dubai osv? Jo, fordi disse muslimene driter i sine “egne”.