Mer eventyr til folket

5437096179_659ac8fcf8

Åtte minutter inn i det nye året ble Ester født. Hun ble utropt til nyttårsbarn, og VG laget en gladsak om lille Ester. I kommentarfeltet strømmet gratulasjonene inn, men jevnlig dukket også denne beskjeden fra VG-redaktørene opp: «Vi har fjernet en rekke stygge kommentarer». En del lesere klarte ikke å holde gørra tilbake når det viste seg at nyttårsbarnet har to mammaer.

2013 var året da «homoeventyr» ble et begrep. Solveig Horne hadde tvitret at hun var usikker på om det er greit at det fortelles homoeventyr i barnehagen. Twitter-meldingen illustrerer at det fremdeles er en utbredt oppfatning at seksuell legning, som avviker fra den heterofile, er noe vi må være «litt varsomme med».

Er du homo eller er du hetero? Er du på vei ut av skapet nå? Og hva er du sånn egentlig? Å være bifil anses ikke alltid som et reelt alternativ.

I slutten av november ga Uni Helse ut levekårsrapporten «Seksuell orientering og levekår» om lesbiske, homofile og bifile. Rapporten viser at levekårene og helsa til homofile og lesbiske har blitt likere befolkningen for øvrig, og at aksepten for homofile har bedret seg. Men helt i mål er vi ikke. En av seks menn i undersøkelsen svarer at de ville byttet plass på bussen om de visste at de satt ved siden av en som er homofil, og 24 prosent er enig i påstanden om at homofile menn er frastøtende. Homofile, lesbiske og bifile har også dårligere psykisk helse, dårligere selvvurdert helse, flere seksuelt overførbare sykdommer, opplever mer ensomhet og har flere selvmordsforsøk bak seg.

Av rapporten kommer det også fram at bifile kvinner sliter mest. Hva dette skyldes, kommer ikke frem av undersøkelsen, men forskerne mener at det kan handle om holdningene fra omgivelsene. Aksepten for homofile og lesbiske har økt, men her går kanskje grensen for vår toleranse? Inndeling i seksuell legning, i to kategorier, har også preget forskningen, som ikke har tatt høyde for at bifile er en egen seksuell kategori. Derfor vet vi mindre om bifiles helse og særskilte utfordringer.

For hvis du er «litt homo», i den forstand at du «ofte» forelsker deg i motsatt kjønn, men i blant møter noen av samme kjønn som du også er seksuelt tiltrukket av eller forelsket i, så må du liksom ta et valg: Er du homo eller er du hetero? Er du på vei ut av skapet nå? Og hva er du sånn egentlig? Å være bifil anses ikke alltid som et reelt alternativ.

En god film, er en god film, uavhengig av hvilken seksuell legning karakterene har.

I følge bloggeren Rannveig Svendby, som er bifil, møter bifile fordommer både fra heterofile og homofile. Noen anser bifile som forvirret, eller i en fase der de eksperimenterer eller er på vei ut av skapet som homo. Fordommene dreier seg også om at bifile oppfattes som overseksuelle, sexfikserte, ustabile, utro eller illojale. Dette kan være en av grunnene til at bifile er langt mer tilbakeholdne med å snakke om sin seksuelle legning.

For noen år siden var jeg på skeiv filmfestival i Oslo og så den svenske filmen «Kyss Mig». Filmen handler om en lesbisk og en bifil kvinne som forelsker seg i hverandre. Det var en nydelig film, men da jeg gikk fra festivalen, følte jeg meg litt gretten og snytt. Hvorfor er det bare skeiv filmfestival som viser denne filmen? Denne filmen, dette budskapet, denne kunsten, og denne kjærlighetshistorien angår også meg og oss andre.

En god film, er en god film, uavhengig av hvilken seksuell legning karakterene har. Kjærlighet er også kjærlighet uavhengig av om de som elsker hverandre, elsker noen av motsatt kjønn, samme kjønn eller forelsker seg i begge kjønn. Kort sagt: Et godt eventyr, er og blir et godt eventyr.

Veien til full aksept for seksuelt mangfold fordrer god mangfoldspolitikk, et aktivt og inkluderende sivilsamfunn, lover og regler som forbyr diskriminering og et kulturliv som kan bidra til å normalisere seksuell diversitet. Det var derfor positivt at to filmer og en tv-serie med homofil og bifil kjærlighet fikk mye oppmerksomhet i høst. Jeg tenker på de franske filmene «Blå er den varmeste fargen» og «En fremmed ved sjøen» og den svenske tv-serien «Tørk aldri tårer uten hansker» som gikk på NRK. Fra mitt perspektiv var dette høstens viktigste tv- og filmbidrag, fordi slike fortellinger har sprengkraft til å utvide vår horisont.

tørk aldri tårer

Fra TV-serien “Tørk aldri tårer uten hansker”

Solveig Horne var engstelig for homoeventyr, men i realiteten behøver både barn og voksne  flere eventyr om mennesker som elsker på tvers av kategorier og normer. Kjønn og seksualitet er  mer enn dikotomier, da verden sjelden er så enkel at det kan avgrenses til et spørsmål om enten – eller. Ikke alle føler seg hjemme innenfor kategoriene homo/hetero eller mann/kvinne, for den saks skyld . Noen anser seg selv som et sted i mellom, eller på siden av, slike båser. Og det er faktisk helt greit. Vi må verdsette at vi er forskjellige og inkludere hverandre slik at alle får rom til å være den de er og til å elske slik de vil.

Det er vårt felles ansvar.

 

En kortere versjon av denne teksten var på trykk i Klassekampen mandag 6.januar, 2014

 

Forsidebilde: Gillian Jacobs Lesbian Kiss, LesMedia, CC BY SA 2.0

Bilde: Peter Cederling/SVT/NRK

 

Om forfatteren

Malin

Malin

For meg handler feminisme om rettferdighet og frihet. Å skrive om feminisme er viktig, både for meg personlig, men også fordi jeg håper det kan bidra til mer debatt, refleksjon og kjønnsrettferdighet.

Visit Website

2 Comments

  1. Bianca 07/01/2014

    Veldig bra innlegg! Det er trist og urettferdig at bifile møter fordommer fra både homoer og heteroer. Det er viktig å slå ned på sånne meninger og spøker, i akkurat samme grad som negative holdninger mot f.eks. homofile eller innvandrere. Mange tenker kanskje at det bare er en uskyldig spøk hvis man sier noe i sjangeren “så praktisk å være bifil, høhø, da kan man jo ligge med absolutt alle”. Men da må man stoppe opp og tenke på hva slags bilde man nører opp under, av en gruppe mennesker som like lett kan ta seg nær av kjipe holdninger som det vi andre kan. Heterofile går ikke rundt og er seksuelt tiltrukket av alle de møter av motsatt kjønn, da er det heller ingen grunn til å tenke at bifile kommer til å gå bananas i vennegjengen eller blant kollegaene sine.
     
    Samtidig tror jeg holdningene også varierer ut i fra hvilket kjønnsuttrykk en person har. En feminin bifil kvinne møter nok litt andre reaksjoner enn en bifil kvinne med mer androgyn stil og kort hår (det gjelder også ofte lesbiske kvinner). Jeg tror det dreier seg om at vi har behov for å putte folk inn i bokser, og at de holder seg der. Det er fint å ha en hyggelig norsk-pakistansk kollega på jobben, men ofte annerledes hvis han plutselig vil date datteren din eller bli statsminister. Det er greit at det finnes lesbiske kvinner som er lett identifiserbare og lever sin spesielle skeive livsstil, men annerledes hvis det plutselig er hun på foreldremøtet som jo så helt normal ut. Og når noen går fra å date motsatt kjønn til å date samme kjønn og i tillegg er frekke nok til å ikke velge side, ja da blir det hvertfall bare rot. En av de tingene jeg synes er supert med queer-bevegelsen framfor homo-bevegelsen, er hvordan de bryter ned skillet mellom de monoseksuelle (som bare er tiltrukket av ett kjønn) og resten.
     
    Anbefalt lydspor til denne kommentaren er MEN – “Who am I to be so free” <3

  2. Kris 11/02/2014

    Utrolig sant! Og jeg må si jeg kjenner meg igjen i disse usikkerheten til bifile. Det er vanskelig for mange mener det ikke er en virkelighet, samt at det har på en måte blitt en “trend” hos ungdom mellom 12 og 18, og dermed vanskelig å bli tatt seriøst hvis man innrømmer at man er bifil. Også kommer ofte spørsmål slik som hva foretrekker du opp eller mer perverse ting som *å så du liker trekant da?* ofte inn i samtaler. Jeg personlig er absolutt 50/50 om hva jeg foretrekker, og det kommer ofte and på humør og lignende. 
    Et litt morsomt punkt, i helgen var jeg i New York og jeg og en kompis av meg endte opp i en homsebar på 11th avenue et sted, som var hovedsakelig for menn. Jeg gikk inn og optaget fort at jeg var en av 5 kvinner blant ihvertfall 100 menn som var så godt som nakne. Veldig mange har en teori om at man kan se hvem som er homofil og hvem som er hetero, men la meg si det slik, de mennene her er det mange kvinner referer til som “ekte mannfolk” og jeg kjente et snev av sjalusi over å ikke kunne ta en med meg hjem! Hehe, det var en opplevelse utenom det vanlige, og utrolig gøy å oppleve homofili og ikke bare feminine gutter. Og på tross av å være jente omringet av gutter, behandlet de meg ikke som om jeg var noe annerledes, noe som gjorde hele opplevelsen ti ganger bedre!  
    Igjen, bra skrevet :)