Lurt av en kvinne? Ingen offerpoeng fra meg.

3958728248_4f0fb38ed8_oHer om dagen (nærmere bestemt 8.januar) kunne jeg lese at mann ønsker juridiske abort i avisa Vårt Land. Det som viser seg, er at denne mannen ikke ønsker å betale for eller anerkjenne på andre måter at han har et barn. Han ønsket ikke barn, men fikk det likevel. Han hevder han ble lurt av kvinnen. Han har gått til rettsak og ønsker nå juridisk abort. Får han det, betyr at han økonomisk og juridisk ikke lenger står som far for barnet. Jeg håper han taper den rettsaken.

Alle som har lyst til å vite hvordan en lager barn, vet det. Du skal ikke langt opp i klassene i norsk grunnskole før en kommer over den tematikken. Det er så enkelt som å bruke prevensjon, ikke ha sex, eller eventuelt ha sex med de av samme kjønn. Det blir det som kjent lite unger av.

Juridisk abort for kvinner?

Dette handler i tillegg om å bli lurt. Premisset for debatten om juridisk abort er at mannen har blitt lurt. To av fem dansker mener menn bør ha rett til juridisk abort dersom ei kvinne velger å få et barn mannen ikke ønsker. Funnet kommer fram i ei meningsmåling TNS Gallup har gjort for Berlingske Tidende. Premisset er at mannen har blir lurt av kvinnen. Hvis det å fraskrive seg alt ansvaret for et barn, skal være mulig for menn, kan en lure på om dette også skal gjelde kvinner? Det finnes nok av kvinner som er mot abort av religiøse, etiske grunner osv. men kanskje ikke ønsker seg barn. Kvinner som ble lurt, tvunget eller presset til å bli gravide. Hvordan denne eventuelle retten til juridisk abort skal fungere i praksis,  forstår jeg heller ikke. Hvis grunnlaget for retten er at mannen har blitt lurt, er det vel alltid ord mot ord.

Det er selvfølgelig aldri noe høydare i livet å bli ført bak lyset. Problemet er at dette legger alt ansvaret på kvinnen. Hvis hun sier hun går på p-piller, men glemte det en dag, skal mannen slippe økonomisk ansvar for barnet da? Hvis kvinnen bruker p-ring, men glemte å sette den inn på rett tidspunkt den uka, skal mannen slippe økonomisk ansvar for det barnet? Jeg håper som sagt den mannen taper denne rettsaken. Ingen offerpoeng fra meg her. Vi lærte alt om dette på ungdomsskolen.

Barns rett til foreldre

Det er selvfølgelig hensynet til barnet som må veie tyngst. Og hvis det gjør det, vil forhåpentlig aldri noen rett innvilge noen juridisk abort. I ekstremvarianten av denne debatten finner du de som mener at menn bør ha rett til juridisk abort uansett og de er lurt eller ikke, som en generell rettighet. Kvinner har fri abort, og det skal menn også ha. Et konkret forslag går ut på at menn, etter å ha fått vite at kvinnen er gravid, skal ha tre måneder på seg til å avgjøre om han vil vedkjenne seg farsskapet. Hvis kvinnen velger å få barnet uten mannens samtykke, skal ansvaret bare være hennes, både juridisk og økonomisk.

Lite symmpati

Jeg klarer ikke å synes veldig synd på denne mannen. Heller ikke for menn i lignende situasjoner. Hvis de samtidig blir forkjempere for mannlige p-piller, så skal jeg vurdere å mobilisere litt sympati for de som er utsatt for det. Men reproduksjon er dessverre urettferdig i utgangspunktet

(CC BY-NC-ND 2.0)  

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

7 Comments

 1. Marthe 15/01/2014

  Kvinner skal ha alle rettigheter og alle goder. DET skal være en selvfølgelighet. En mann derimot?! For at han ikke skal være et mannsjåvinistisk svin, så må han bukke, skrape, bøye og føye seg. HVor er rettferden i det?! Kvinner skal ha 100% av styringen når det gjelder graviditet, enten hun mener hun skal ha barnet eller ikke vil ha det. Jeg har vært borti en siyuasjon som var andre veien rundt hvor det ble graviditet etter en one-nightstand. Han ville desperat ha det barnet, hun gav f… og tok abort. Han sørger ennå og det har passert år… Det eksisterer ikke likestilling når det gjelder graviditet og baby. JA, vår kropp og sånn, men jeg syns det er fryktelig urettferdig å bare bestemme seg for at menn ikke bør ha noe de skulle ha sagt når det gjelder noe så viktig som et barn. Tenk så trist det vil væreå vokse opp med en far som ikke vil ha noe med deg å gjøre og som du VET ble tvunget av din mor til å bli pappaen din? Unger har en fantastisk evne til å plukke opp på ting så om Far ikke vil ha noe med dem så kommer de til å plukke opp på det og hva sags selvrespekt kan en kvinne sitte med når hun med viten og vilje utsetter barnet sitt for det? Bedre da å frita far for økonomisk ansvar mot at han holder seg unna (om det er slik at han ikke vil ha noe med barnet å gjøre i utgangspunktet). Da kan hun i det minste gå med ryggen rak!

 2. - O. 15/01/2014

  En annen stygg ting her er jo at det er staten som må tre inn i fars sted – altså at det er våre skattepenger som skal dekke mors bidragsforskott, barnepensjon mv. Lite aktuelt.
  Litt som foreldrene som gikk til sak mot staten etter mislykkede steriliseringer og krevde erstatning for at de hadde fått barn. Retten konkluderte med at vilkåret om økonomisk tap ikke var oppfylt – det er  ikke et erstatningsbetingende tap å få reprodusere seg.
  Nei, bedre å gjøre det beste ut av det. Om det er bidragene han absolutt vil slippe å betale får han følge godt opp både mor og barn, og vurdere om han på et tidspunkt kan gjøre gjeldende at det er til barnets beste å ha fast bosted hos ham. Da må til og mer mor betale bidrag…

 3. Ståle Botn 16/01/2014

  Leste samme artikkel. Tenker at det er ok at fyren slipper unna om han føler seg lurt. For å unngå slik svindel i fremtiden bør han få utført en enkel kastrering uten kostnader.
  Ståle

 4. Crvena 16/01/2014

  Tja, menn ønsker nå en rett til å fraskrive seg ansvaret for et barn. Det er da lite i forhold til kvinners rett til å drepe samme barnet. Da gjerne uten barnets far sitt samtykke. 
   
  På den andre siden, menn som stoler på kvinner og deres påstand om bruk av preventiver er komplette idioter. En VET at kvinner IKKE er til å stole på når det kommer til dette temaet. 

 5. Mikael 02/02/2014

  Om en kvinne “glemmer” prevensjon så er det hennes plikt å informere mannen om dette slik at han faktisk er klar over at det er en viss risiko for å bli gravid. Gjør hun ikke det burde han helt klart ha rett til en “juridisk abort”. 
  Det er veldig lett for en kvinne å sjekke om han bruker prevensjon (en kondom er sjelden helt usynlig), mens en mann KUN har kvinnens ord for om hun bruker prevensjon eller ikke…

 6. Crvena 03/02/2014

  @MIKAEL
   
  Derfor antar alle smarte menn at hun IKKE bruker noen som helst form for prevensjon.

 7. Mikael 04/02/2014

  @CRVENA

  Sant. Jeg pleier å anbefale alle å bruke kondom uansett hva dama måtte si om prevensjonsbruk, men forstår jo at det kan være vanskelig for mange dersom de faktisk er i et forhold. Mangel på tillit er jo ikke akkurat populært…
  Det er igrunn litt merkelig at mange kvinner ser ut til å synes at det er helt greit for en kvinne å lure en mann, mens om en mann lurer en kvinne så er helvete løst rimelig kjapt. Er det rart mange blir småkvalme av å høre ordet “likestilling” i dagens samfunn…?