Den egoistiske hora

door

Etter Tanja Rahm stod fram som tidligere prostituert med en et sterkt og kraftig innlegg forrige uke har debatten om sexkjøpsloven rast i norske medier. Politikere, prostituerte, horekunder, og feminister har alle sterke meninger om saken. Denne debatten er på helt feil premisser, og hvis den fortsetter i den formen den har nå, har vi sviktet flertallet av de prostituerte.

Som vanlig har debatten blitt en digital skyttergravskrig mellom to kompromissløse grupper. Tanja Rahm og feministene kommer med krasse, følelsesladde og til tider unyanserte innlegg, og et fåtall resurssterke prostituerte og norske horekunder kommer med like krasse, følelsesladde og unyanserte innlegg tilbake.

Dette er ikke unikt på noen som helst måte, de fleste debattene i norsk media og media generelt preges av hersketeknikker, generalisering, og få andre nyanser enn sort og hvitt. Men det som gjør denne debatten helt feilslått, er det faktum at disse resurssterke, hvite middelklassekvinnene er gjort til talspersoner for norske prostituerte, og de har fått monopol på sannheten.

De fleste prostituerte har ikke havnet der for å finansiere studier, eller etter å ha tatt et bevisst yrkesvalg. Ja, jeg snakker om trafficking. Mellom 12-27 millioner kvinner, barn, og menn er sexslaver. I 2010 fikk 319 ofre for menneskehandel bistand fra politiet. Mørketallene er enorme.

Den bittelille minoriteten av de ressurssterke prostituerte som blant annet Hege Grostad representerer, er nettopp det. En bitteliten minoritet bestående av ressurssterke, norske kvinner. De få som tviler på at disse kvinnene er i stand til å ta sine egne valg, har skylapper for øynene. For de vet akkurat hva de driver med, og de vet at de blir hørt. De har en unik posisjon, fordi det er veldig få som tørr å stå fram, og det er umulig for andre å argumentere mot deres erfaringer.  Tanja Rahm er så langt den eneste debattanten som ikke tilhører middelklassen.

Et av hovedargumentene de bruker er at det er lettjente penger. De ønsker seg status som vanlige arbeidere, sånn at de kan fortsette å tjene gode penger på sex. Det er motivasjonen deres for å bidra til oppheving av sexkjøpsloven.  De glemmer ofrene for menneskehandel, og alle de som har blitt utsatt for vold eller fått psykiske problemer som følge av prostitusjon, i jakten på en enklere hverdag for seg selv. Selv om de har rett om sin egen situasjon, er dette fullstendig egoistisk.

Disse kvinnene kaller ikke en spade for en spade

brothel

Disse kvinnene kaller ikke en spade for en spade. Istedenfor å bruke yrkestittelen «prostituert», titulerer de seg med finere begreper som «eskortepike», og «sexarbeider». De fjerner seg fra realiteten i deres egen situasjon, og forsøker å framstille seg som noe annet. Kanskje ser de sitt virke som noe helt annet, på bakgrunn av den markante sosioøkonomiske forskjellen mellom dem og «de andre»? Det er isåfall interessant på mer enn én måte.

Hvis sexkjøpsloven oppheves, sender det et signal om at det er greit å kjøpe sex. Hva som er ok prostitusjon og ikke vil ikke være selvsagt. Da blir egoister som Hege Grostad nødt til å leve med vissheten om at de har bidratt til å legitimere noe som rammer mange, mindre privilegerte kvinner på forferdelige måter.

 

Gjesteblogger: Nora Warholm Essahli, hun er 18 år, aktiv i Rød ungdom og driver Kvinnefronten Trondheim.

 

Bilder:

No Prostitutes, Jon Cockley, (CC BY-NC 2.0)

No Prostitutes here, michaelpickard, (CC BY-NC_ND 2.0)

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

5 Comments

 1. thea 29/01/2014

  Har hørt at rødt er for at nordmenn ikke skal tjene mer enn en million kroner i året, hva synes du om denne saken? Og hva synes du om lekser i norsk skole? Hadde vært interessant å lese et innlegg om begge disse spørsmålene.

 2. ragnar næss 02/02/2014

  Poenget er vel at det er å begynne i feil ende å fokusere på dette at sex og penger utveksles. De ressurssterke selgerne bør få være i fred med sin geskjeft og menn som ønsker å bruke penger på disse bør las i fred. Man må begynne med alle de prostituerte som sliter med alvorlige problemer. De plukker man ikke ut ved å begynne med en drabelig påstand om at det er selve sex-salget/kjøpet som er sakens kjerne. Poenget er at sexsalg fungerer bra for noen og ikke for andre, bortsett fra at alle rammes av samfunnets stigmatisering. Å legge seg opp i andres seksualliv er lissom en slags menneskerett!!!???Den metodisk sett beste undersøkelsen  på feltet viser at en svært stor andel av kvinner som selger sex ikke har verre enn andre kvinner  med samme alder, utdannelse og bakgrunn. Det som gjenstår er da en arv fra mer puritanske tider. jeg vil heller gfokusere på å gjøre det lettere for ofre for trafficking å få opphold i Norge, samt gjøre det lettere for kvinner som selger sex å kunne samarbeide om å eie en leilighet kanskje endog med en securitas-vakt. I dag er dette umulig fordi kvinner som er ofre for menneskehandel får seks måneder til å “tenke seg om”. Dernest er det ut av Norge for å møte de bakmennene hun evt valgte  å vitne mot. Disse kvinnene trenger reell beskyttelse på ubestemt tid, ikke tid til å tenke seg om… Og de som selger sex kan ikke dele en leilighet og ansette en vakt pga fortolkningen av hallikparagrafen.(Dette opplyste Hege Grostad på vårt møte i Mannsforum.org 19.juni.) Dette er jo en helt vanvittig anvendelse av hallikparagrafen som vitterlig skulle beskytte kvinner mot halliker som utnytter dem. Men her brukes altså loven for å hindre prostituerte fra å organisere seg for sikkerhet og selvforsvar. Mens flertallet vil slåss for å hindre menn i å kjøpe seksuelle tjenester  opprettholder vi altså regler som gjør prostituerte mer sårbare.   

 3. Fordi det er lovleg å selgje sex i Norge, står Hege Grostad fritt til å registrere eit enkeltmannsforetak (noko ho for så vidt også har gjort). Dette gir ho samme rettane som andre sjølvstendig næringsdrivande. Hege Grostad opparbeidar seg pensjonspoeng, skattar og blir samtidig beskytta frå at ein hallik tar mesteparten av kaka. Eg syns at det er viktig at norske sexarbeiderar kjemper mot det stigmaet som følgjer med å selgje sex, men kampen deira mot sexkjøpslova stiller eg meg relativt uforståande til. Framfor alt fordi eg trur det er lite strategisk for dei sjølve. 

 4. Crvena 05/02/2014

  @KAI
   
  Er det ikke noe ironisk over det at staten skattleger et salg det ikke er lov å gjennomføre?

 5. ragnar næss 08/02/2014

  staten skattlegger inntekt på salg av en tjeneste det ikke er lov å kjøpe. det er en merkelig situasjon