¡Hola sexy!

Jeg er på vei hjem fra byen. Det er seint og jeg går så fort jeg kan for å rekke den siste nattbussen hjem til Bærum.  Idet jeg passerer Narvesen på hjørnet hører jeg ham: «Hei beauty, om du blir med meg hjem skal du få suge den store pikken min». Jeg befinner meg i Oslo og det er august.

to jenter

 

Nei, det er ikke flørting, det er et spørsmål om makt.

«¡Hola, mi amor!» «¡Hola, sexy!” «¿Como te llamas bonita?» . Det er oktober, jeg går nedover gata i Guatemala City en formiddag og angrer på valget av kjole. Den er for kort tenker jeg. Jeg har blondt hår, jeg er den eneste gringoen i en kilometers radius og jeg har en kjole som bare så vidt dekker knærne, selvfølgelig får jeg oppmerksomhet på gata. Mye oppmerksomhet. Egentlig har jeg blitt nokså vant til det. Jeg har bare vært i Latin Amerika i en måned, men nå reagerer knapt på tilropene fra mennene langs gata. Jeg blir faktisk nesten ikke irritert lengre engang. Når jeg tenker over det er det litt merkelig, hadde det vært i Oslo hadde jeg definitivt slengt noe tilbake. Hver gang det skjer i Oslo viser jeg fingeren, lirer av meg en liten salve eller i det minste sendt dem et stygt blikk, men her har jeg visst blitt immun. Kanskje fordi jeg aldri hadde kommet noen vei dersom jeg skulle stoppet opp for hver eneste en.

 

Det vil si, jeg trodde jeg var immun, inntil den dagen jeg gikk forbi presidentpalasset og de tre soldatene utenfor, hver med sitt enorme automatvåpen, plystra og ropte. Da ble jeg sint, virkelig sint. Etter å ha brukt flere dager her i Guatemala på å lære om folkemord og borgerkrig var jeg ikke akkurat positivt innstilt til militæret her fra før, og dette fikk meg til å se rødt. Hvordan kan en offentlig tjenestemann, på jobb og i uniform på gata få seg til å rope etter ei jente som antagelig er like gammel som dattera hans?

(…) det du derimot oppnår er at hun føler seg liten og du stor

En annen natt da vi kom hjem seint til hostellet vårt kjørte en politibil forbi. På hjørnet der vi bor henger det prostituerte om kveldene. Unge jenter, flere av dem yngre enn meg, som er nødt til å selge kroppen sin til tilfeldige middelaldrende menn som kjører forbi i biler med sotede vinduer. Og hva gjorde politibilen i det den passerte hjørnet? Jo, den stoppet opp og mennene i bilen plystret etter jentene, før den kjørte videre. Enda et eksempel på eksemplarisk oppførsel fra guatemalanske tjenestemenn…

politi

Hva får dem egentlig til det? Mannen på Jernbanetorget, mennene her i Guatemala City og alle de andre. Kanskje ønsker de å oppnå noe, få en respons og kanskje starte noe, kanskje er det rett og slett flørting. Men hva oppnår du egentlig med å be ei fremmed jente «suge den store pikken din», eller ved å rope etter henne at ræva hennes er fin? Du får det ingen date, ikke noe ligg heller, det du derimot oppnår er at hun føler seg liten og du stor, og kanskje får du en high-five av kompisen din.

 

Nei, det er ikke flørting, det er et spørsmål om makt. Et spørsmål om hvem som er stor og hvem som er liten, hvem som kan holde den andre nede og få henne til å føle seg ekkel og kanskje til og med skremme henne. Det er et spørsmål om makt, og det skjer over alt. Her i Latin Amerika, med machokulturen, er det kanskje mer fremtredende, men tro meg – det skjer også i «likestillingsparadiset» Norge.

fire jenter kuttet

 

Innlegget er skrevet av gjesteblogger Ane Maus Sandvig. Ane er 19 år, sitter i landsstyret til SU og er engasjert i politikk, miljø og feminisme. Hun har vært på brigade med Latin-Amerikagruppene i Mellom- Amerika.

 

Bilder:

Miniskirt, KitEye(CC BY-NC-SA 2.0)

DSCN 6499, CAHairyBear, (CC BY-NC-SA 2.0)

3 31 gradations, Martin Sharman(CC BY-NC-SA 2.0)

 

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

3 Comments

 1. Crvena 29/12/2013

  Tja, hva skal en si?
   
  Har selv stått og observert menn slenge slike ting til damer som går forbi. Som regel får de en finger, i sjeldne tilfeller en flat hånd plantet i ansiktet, som oftest en skyllebøtte av dimensjoner. Men til slutt så går de hjem med ei dame og har seg. Han er et svin, hun er frigjort som bruker sin frihet til å ha sex med hvem og når hun vil. Hvordan dette ender i Latin-Amerika aner jeg ikke.  Men makt, det er det ikke snakk om. 

 2. matpakke.net 29/12/2013

  Hei. Gode observasjoner som er blitt gjort. Seksuell trakassering er jo en form for undertrykking, og det er jo viktig at det blir slått hardt ned på. Rystende at et helt system som artikkelforfatteren beskriver legitimerer og opprettholder et slikt syn på kvinner, der det er fritt frem å kommentere og trakassere deres utseende. For å skape reell likestilling der kjønn ikke skal ha noe å si for ens muligheter i livet, er det viktig å si i fra.

 3. ragnar næss 24/01/2014

  jeg er ikke helt sikker på hva som er problemstillingen her. Når det gjelder å rope etter flotte damer gjør jeg det som mann IKKE, og synes det er en uting. Når det gjelder hvorfor menn gjør slike ting er vel svaret forholdsvis enkelt: det er for å gi uttrykk for følelser av kåthet og det er bedre for den som gjør det å gi uttrykk for det enn å bære det inni seg. Ofte er det blandet med en følelse av håpløshet: man får ikke de damene man gjerne ville ha og i det lite taktiske ropet: Vil du være med meg hjem og suge pikken min”, ligger også et element av aggresjon mot de kvinnene man ikke kan få ut fra deres egen lyst. Da heller PÅTVINGE dem en replikk de ikke kan unngå å høre. Her møter vi en veldig ekkel problemstilling, menns frustrasjon som snur seg til aggresjon i verste fall voldtekt. Kvinners skjønnhet er et maktmiddel, se historien tilbake til Helena av Troja og når kvinner går med korte skjørt demonstrerer de også en slags makt. Da er det noen menn som tenker at de også vil demonstrere sin makt, og så kan det gå galt. I en artikkel “Amerikaniseringen av sex” er det skrevet om at menn – etter at lett påkledning, dype utringinger og korte skjørt kom på moten – måtte lære seg en slags ny disiplinering overfor egne seksuelle følelser. I Europa  på 50-tallet ble dette assosiert med USA. I Chaplin-filmen “En konge i New York” ble dette tematisert ved overraskelsen en konge fra Balkan fikk i New York. Hjemme hadde man ærbare kvinner som var synlige og horer og elskerinner   som var usynlige, men i USA ble sex markedsført OVERALT. og i alle mulige irrelevante sammenhenger. Følgen er en slags seksualisering løpt løpsk
  Men stirrer ikke kvinner også, merker de seg ikke en seksuelt tiltrekkende mann? Se denne videoen
  http://www.liveleak.com/view?i=fe9_1389892607