MadDam gir deg våre beste ekspertråd #2

Spar tid ved å skumlese artikler og bøker

Det er krevende å skulle holde seg oppdatert på de siste kompliserte diskusjonene om klimaforhandlinger, asylinstituttet, velferdsstatens fremtid og den nyeste boka til Per Sandberg. Veldig krevende, og dessuten ganske kjedelig når det innebærer å lese 10-15 bøker for å sette seg skikkelig inn i ting.

Men heldigvis er det ikke nødvendig å lese alt. Som den lathansen jeg er, vil jeg gjerne være med i debatten, men jeg orker ikke gjøre alle leksene helt ferdig. Det holder som regel å gjøre leksen sånn passe bra. Du trenger ikke lese alt, så lenge du har fått med deg det viktigste. Her deler jeg mine beste tips med deg.

Les også ekspertråd #1 om hvordan du kan spare tid i hverdagen med 70/30-prinsippet!

We advise

1) Les sammendraget

Ok, denne er opplagt men jeg tar den med likevel. Er det en artikkel/ rapport/ utredning el. du skulle ha lest og forstått: Les sammendraget. I tillegg bør du lese konklusjonen. Sørg selvfølgelig for at du har forstått det som står der. Hvis du ikke forsto det: se i innholdsfortegnelsen og les/ skumles det kapittelet eller avsnittet som du ikke forsto.

2) Les innlesning og avslutning

Hvis det er en artikkel uten sammendrag, konklusjon eller kapittler holder det ofte å lese innledningen, bla/ scrolle gjennom og lese første setning i hvert avsnitt og så lese avslutningen grundig til slutt. Da får du som oftest med deg hovedpoenget.

3) Les noen utvalgte kapitler

Hvis vi snakker om en bok, av typen boka til Per Sandberg eller Kristin Halvorsen, er det litt vanskeligere å finne sammendrag og konklusjon. Det betyr likevel ikke at du trenger å lese hele boka. Også her vil jeg anbefale deg å lese første kapittel og deretter bla deg gjennom boka, kapittel for kapittel, og sjekke hva de handler om og lese litt her og der. Det kan også være lurt å lese deler av siste kapittel. På denne måten får du en god oversikt over innholdet og i diskusjoner kan du henvise til de delene av boken du faktisk har lest.

4) Les anmeldelsene

Hvis du ikke vil kjøpe boka, og ikke kan låne den på biblioteket eller av noen andre, er det ofte en svært god erstatning å lese anmeldelser. Det er bare å søke litt på internett, du finner garantert noe. NB! Det holder ikke å lese bare én anmeldelse. Du bør minst lese to, men helst lese tre-fire stykker. Da er det lettere å fange opp bredden av hva boka handlet om og i diskusjoner kan du drøfte litt og henvise til det den ene anmelderen mente på den ene siden, og det en annen mente på den annen side.

Gode råd

5) Les kronikker om temaet

Aktuelle bøker, rapporter ol. som kommer ut følges nesten alltid opp av en kronikk fra forfatterne. Denne får man ofte svært mye ut av å lese. I tillegg kan det hende at kronikken skaper debatt og at andre svarer med debatt- eller blogginnlegg. Les disse også, da er du sikret god oversikt! Hvis det er kjedelig å lese lange kronikker: gå til punkt 2).

6) Sjekk statistikk

Ofte er det lurt å sjekke statistikk på temaet. Pugg noen sentrale tall og sørg for at du husker kilden. Min favorittside er ssb.no. De har både gode temasider i tillegg til en svært fin statistikkbank.

7) Les avisartikler om temaet

Ofte holder det å sette av 15 minutter til å klikke rundt på de siste 4-5 avisartiklene om temaet. OBS! Nettaviser er lumske og lurer deg til å klikke på andre ting enn interessante artikler om uførestatistikken. Plutselig har du havnet inne på kjendis.no og oppdaterer deg på graviditeten til Tone Damli istedet. Her er det viktig å være disiplinert!

8) Sjekk hva folk skriver på Twitter

Dette er siste skanse. Hvis du har skikkelig dårlig tid, men likevel vil holde seg oppdatert på de siste debattene: sjekk hva folk skriver på Twitter. Pass på at du følger sentrale politikere, journalister, samfunnsdebattanter, forståsegpåere og andre skråsikre folk på Twitter. Da kan du nesten alltid sjekke innom og få med deg de siste meningsytringene om de siste hotte samtaletemaene.

9) Les nøye noe du liker

Pass på at du innimellom tar deg tid til å kose deg med å lese hele bøker og hele artikler som du faktisk har lyst til å lese og kos deg med disse!

 

Lykke til!

 

 

Forsidebilde: Free adviceRedfishingboat(CC BY-NC 2.0)

Bilder i bloggpost:

Free adviceAuntie P, (CC BY-NC-SA 2.0)

Pengegaver og gode råd modtages her, Risager, (CC BY-SA 2.0)

 

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

One Comment

  1. Susanne
    Susanne 26/11/2013

    Jeg liker ekspertrådene!