Handymanifisering


sinnasnekkeren riktig

Konseptet er enkelt. Du tar en småbarnsfamilie, gjerne med 3-4 unger. Legger på et håpløst oppussingsprosjekt og blander det hele med dårlig samarbeid om hus- og oppussingsarbeid. Da har du alt du trenger for at TV-Norge skal få laget programmet Sinnasnekkeren. Snekker Otto kommer med teamet sitt. Teamet hjelper familien å pusse opp, Otto er for det meste samlivsterapaut.

Dama klager, mannen har gitt opp

Problemene med og i heimen er stort sett de samme. De starter på for mange ting, og gjør ikke ferdig noen av de påbegynte prosjektene. Dama klager på at mannen ikke gjør noe. Dama er fortvilet. Hun er lei av å bo i et rot. Hun er stort sett klar for å pakke kofferten med mindre det skjer noe. Mannen innrømmer at han har vært litt dårlig til å jobbe med denne oppussingen.

Så er det samlivsterapaut Otto sin tur til å være litt sint, ikke veldig. Han peker på ulike ting som må bli gjort og sier til mannen: «Hvorfor har du ikke gjort dette før? Dette må være ferdig til i morgen». Så setter mannen i gang med snekkerarbeid. Så peker Otto på en ny ting og sier til dama: «Hvorfor har du ikke gjort dette før?» Dama: «Jeg kan ikke sånne manneting jeg. Jeg vet ikke hvordan en gjør det». Så viser samlivsterapaut Otto hvordan den relativt enkle snekkerjobben gjøres og sier: «Dette skal være ferdig til i morgen». Så blir begge oppgavene ferdig til dagen etterpå. Dama er alltid like overrasket over hva hun har fått til helt alene.

Jeg ser et mønster (kan nesten dra det så langt som å kalle det et kjønnsrollemønster). Damene er oppgitte, lei og fortvilet, men de har ikke (før Otto dukket opp) vært spesielt villig til å sette seg inn i hvordan en gjør ting. Men overraskende nok, har også de evnene til å snekre og gjøre andre oppussingsrelaterte oppgaver.

Snekker Otto har skjønt at damene kan. I tillegg til å fikse forhold klarer han å snikhandymanifisere en hel del damer som er overbeviste om at dette er oppgaver bare mannen i huset kan. Jeg liker Otto.

 

Bilde har jeg lånt av TV-Norge, der ser du snekker Otto.

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

5 Comments

 1. Susanne
  Susanne 14/11/2013

  Helt enig, Åshild! Jeg liker også Otto. Sinnasnekkern gjør både at jeg lærer noen oppussingstriks (så jeg slipper å være en av de som sier at jeg ikke kan manneting) og jeg liker at det kommer en håndverker inn i familien og sier: Det funker ikke når dere gjør det på trad-måten :-)

 2. Mann Økseskaft 14/11/2013

  Noen av oss lærte allerede som barn at man bygger rede før man legger egg – ikke etterpå.

 3. Author

  Det jeg egentlig er virkelig redd for Susanne, er å ende opp der selv. Derfor jeg ser på sinnasnekkeren og luksusfellen. Og en ting til som jeg har merket meg er at flere i serien, men også andre, forhandler bort oppussing mot at de gjør husarbeid. Det som fort skjer i sinnasnekkeren er jo at dama gjør alt husarbeidet, men ingen gjør noe med oppussingen.

 4. barbro 15/11/2013

  Hey, nå fikk jeg faktisk lyst til å se et par episoder igjen! 
  Jeg har sett på, sporadisk og umotivert, og mest bare vært frustrert over hvor elendige folk er på å planlegge livet sitt. 
  Ærlig talt, tenker jeg, kan de ikke ta et rom av gangen? 
  Men som du sier, han får alle til å ta i et tak. 

 5. Crvena 15/11/2013

  He he he. jah… Hva skal en stakkars mann si? At dette ikke finnes ukjent? Det er jo ennå sånn at damer ikke kan legge om dekk på bilen, klippe plenen, måke snø, bytte lyspærer, få gang på en krasjet PC, koble sammen TV og resten av multimedieannlegget osv. Det er sånn menn kan det, i følge damene… (Og skal vi være helt ærlige her, så vet damene at de kan, de bare liker å kjenne på den lille og rare følelsen av trygghet det gir å ha en nevenyttig mann i livet sitt).