For mange jenter?

Uten navnforside

For mange jenter?

For et par år siden meldte en venninne og jeg oss på DJ-kurs i regi av Akks i Oslo. Læringskurven var bratt, men det føltes veldig bra å kunne ta styring over musikken.  Det ble med småsnurring på hjemmefester, men da Røa senter spurte om vi ville spille på deres interne julefest i fjor så feiga vi ut. Uten teknisk utstyr og med en god posjon usikkerhet valgte vi å avslå tilbudet om spillejobb. 

Too Many Girls (TMG) kaller de seg. Oslos kuleste kvinnelige DJ-crew som består av en hel bråte damer, men har en fast kjerne der Tonje B. Andersson er nestleder, Charlie Selvig tar seg av økonomien, Ingeborg Aarsand tar seg av booking og Ida Moen er styreleder. Poenget var å starte en åpen og inkluderende greie og på den måten også komme i kontakt med enda flere bra folk og lage et nettverk. Målet er å ta kontroll over festen. TMG skriver til meg:

Vi hadde bare lyst til å starte en kvinneklubb med tak i!

– TMG har som mål å få nye jenter med bak spakene og vi tar inn med oss jenter som ikke nødvendigvis har spilt så mye før og gir de makta over dansegulvet! Vi er slik i stadig vekst og antallet djs som spiller i løpet av en kveld kan være fra 3 til 15 og når vi ikke spiller, så danser vi, sier TMG i et intervju til Suzann Aabel

TMG_#2 (2)

Her er TMG. Foto: Elizabeth Higson

Gode formål

Ikke nok med bra musikk og damer. Pengene de tjener gir TMG til veldedige formål.  Pussy Riot, Borgen Brenner, Allout.org, Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Norsk Kvinnesaksforening og GayRussia er noen av de som har fått inntektene fra spillejobber. «Vi vil gjennom å donere overskuddet av vår virksomhet til flere veldedige formål, kaste lys på situasjoner vi mener fortjener oppmerksomhet.” sier TMG til meg.

Det er altså ikke for mange jenter i DJ-verden. Det akter TMG å gjøre noe med.

dj ane

Her prøver jeg meg på en hagefest i 2012. DJ Hanefar. Foto: privat

Feminister

Det er ikke til å skuffe under en stol at en DJ har mye makt i det rommet hun er i. Der det er makt er det som kjent også ofte flertall av menn. Slik er det også statistisk sett i DJ-båsene i Oslo. Det er altså ikke for mange jenter i DJ-verden. Det akter TMG å gjøre noe med.

Hvis du ikke har skjønt det enda: Ja, TMGer feminister og mener i tillegg at det er problematisk når folk kvier seg for å kalle seg selv feminist.

Til Suzanne Aabel har de sagt:

– Vi er feminister og stolte av å kalle oss det! Vi ser at mange unge kvinner kvier seg for å kalle seg feminister i dag, noe vi finner en smule problematisk egentlig, for lever vi i en likestilt verden? Feminisme er for oss målet om å leve i et samfunn der alle mennesker har like rettigheter og like sosiale og økonomiske muligheter uavhengig av kjønn: noe vi vet at ikke er tilfelle i dag.

insta Ane

Mitt eget DJ-crew. Vi kaller oss DJ-Hanefar. foreløpig. Her på en av våre få spillejobber for venner

Jippijeej. Jeg må finne ut mer om TMG. Jeg vil både ta opp platesnurring og være tøffere på spillejobber fremover. Hipp hurra for piker, vin og dans!

Sjekk ut bloggen deres her.

Lytt til et set her på Soundcloud

Og her på Spotify

I kveld spiller Too many girls på Revolver i Oslo:

TOO MANY GIRLS inviterer til pardy i kjeller’n på Revolver Lørdag 30. November fra ca kl 23. FB-event her.

Om seg selv skriver jentene:

TOO MANY GIRLS bygger på idealistisk tankegang og består av en eklektisk gjeng med freidige jenter som ennå ikke har rukket å falle helt utenfor samfunnet. Med honoraret for spillejobbene støtter vi saker vi tror på. Den rullerende besetningen som varierer mellom 4 til 10 jenter, har alle mad skills og spiller rett fra hjertet. Det er aldri godt å si hvor mange jenter det blir, men det blir garantert for mange og det blir garantert gølv.

 

 

Om forfatteren

ane

Jeg er 28 år. Er statsviter med forkjælighet for juss. Opptatt av en bred likestillingsdebatt og en politikk som evner å ta inn over seg flere dimensjoner ved folk flest. Etter å ha kastet diverse flink-pikenykker på havet har jeg blitt en en livsnyter. Det anbefales!

Visit Website

7 Comments

 1. Crvena 30/11/2013

  Så, en kan ikke være en dyktig kvinnelig DJ uten å være feminist?

 2. Author

  Joda Crvena. Det kan man.

 3. DJ PY 01/12/2013

  Det er egentlig ganske respektløst ovenfor DJ-håndverket å gå inn i det med noen som helst annen intensjon enn genuin musikkinteresse – og da er kjønn irrelevant. At det er flere mannlige enn kvinnelige DJs er nok riktig, men årsaken til det er mye mer kompleks og sammensatt enn at det er en “maktposisjon”.

 4. Crvena 01/12/2013

  @DJ PY
   
  Jeg er helt enig med ditt innlegg her. Årsaken til at det er så mange flere menn som er dyktige DJ’er en kvinner finner du i gårsdagens Dagbladet.
   
  Kjetil Rolness har atter en gang kommet med en viktig kommentar for å bredde kjønnsdebatten:
   
  http://www.dagbladet.no/2013/11/29/kultur/meninger/ideer/lordagskommentaren/kjetil_rolness/30589207/
   
   
  @ANE
   
  Jeg spør fordi hele artikkelen oser av “Føkk mannfolka vi ska’vise’rem atte damer kan! Stå på barrikada medsøstre og bekjemp patriarkene!” I stede for det som burde ha vært fokuset “Musikk er et utrolig viktig element i menneskers velvære. Som dyktig og dedikert DJ kan en styre en stor gruppe mennesker og gi dem en ekstremt bra rus gjennom bass, trommer og rytmer som fenger.” Atter en gang så sitter en igjen og kjenner på dette at feminisme handler om å hate mannfolka og ikke om å være dedikert til å være et engasjert menneske og å være faglig dyktig.

 5. toomanygirls 02/12/2013

  kommentarfolkgjeng: slutt å tilegn folk egenskaper. @DJ PY hva vet du om vår intensjon bak å gå inn i dj-ing? @crvena slutt og karakteriser folk som mannehatere og slutt og fortell oss hvor vi skal ha “fokuset”. dessuten har vi ikke fokus på noe som helst fordi vi er ikke fotografer, vi arbeider med lyd.

 6. DJ PY 02/12/2013

  Er det for vanskelig å svare saklig på kritikken vår istedenfor å beskylde oss for objektivisering?

 7. Crvena 02/12/2013

  @TOOMANYGIRLS
   
  Det jeg skriver er de inntrykkene jeg sitter igjen med etter å ha lest teksten. Dette sinte svaret fra dere  mer underbygger en avviser de tankene jeg har gjort meg. Hadde musikken vært det viktige her, så hadde musikken vært det eneste som ble nevnt. Dessverre så ligger hovedfokuset på “Føkk patriakene!” Håper nå uansett at dere finner nok glede i musikken til å glemme kjønnskrigen og varter opp med rytmer som får både menn og kvinner lyst til å være sammen som menn og kvinner.