Voldtatt på UKA – 40.300 i Trondheim mener hun selv er delvis skyldig!

bilde adressa

Mandag arrangerte studentfestivalen UKA temafesten «Life in colours» for 6000 mennesker i teltet i Dødens dal. «Alt for høyt rusnivå» og «Vesentlige ordensproblemer» sier politiet til Adresseavisen i går. På forsida er det at en voldtekt og et voldtektsforsøk er anmeldt etter arrangementet. På kommentarplass blir det anbefalt at UKA slutter med temafester, siden det får slike tragiske utfall som en voldtekt. Jeg er enig i at utfallet er tragisk, men ikke at UKA må slutte med temafester fordi noen voldtar. Det problemet løses kun hvis menn slutter å voldta.

Ikke overrasket

Jeg er dessverre ikke spesielt overrasket over at det dukker opp en anmeldt voldtekt etter et arrangement der poenget er dans, maling, rus og fest. Til sammenligning blir jeg heller ikke overrasket over voldtekter etter store russetreff, festivaler med teltcamp og ellers fester i Telenor Arena der alle har på hvite klær. Voldtekt skjer så alt for ofte, og vi burde daglig vært overrasket over hvor få voldtekter som faktisk blir anmeldt. Det som er overraskende er holdningene til akkurat voldtekt av kvinner.

26% av menn mener kvinner selv er skyldige i voldtekten, hvis de har flørtet

Hvem har ansvaret for at ei ble voldtatt under UKAS arrangement? Svaret, for meg, er åpenbart og enkelt. Det er gjerningsmannen. Det er heller ikke så åpenbart for alle at det kun er den som utfører voldtekten som har ansvaret. Ipsos MMMI gjennomførte i vinter en undersøkelse om befolkningens holdninger til voldtekt, på vegne av Amnesty. Der kommer det fra at 26%, 26%(!?) av mennene som er spurt mener kvinnen kan skylde seg selv (hvis hun flørtet). For å sette det litt på spissen: fler enn 1 av 4 menn som plukket opp adressa i går tenker at den voldtatte jenta hadde delvis ansvar selv for at hun ble voldtatt. Med 310 000 lesere på nett og papir er det 40 300 menn som tenkte i går at offeret i Dødens dal var delvis skyldig selv. Og det er høyst sannsynlig at alkohol var inne i bildet på et slikt arrangement, noe som gjør det enda lettere å plassere en god bunke skyld på jenta.

Den nye barne- og likestillingsministeret beviser, kjedelig nok, også at det er relativt vanlig å mene at jenter har medansvar. “Jentene har eit ansvar for kva situasjon dei set seg i, men gutane har også eit ansvar for å respektere eit nei. Eg meiner både gutane og jentene har like mykje ansvar ” uttalte Horne til NRK. Videre sier hun at:”Ein må gje klar beskjed på kor langt ein vil gå når ein rotar med ein person.” Men hva om du ikke gir klar beskjed på forhånd om hvor langt du vil gå, er du da delvis ansvarlig for at du ble voldtatt?

Nå tror (og håper) jeg at det faktisk ikke sitter 40.300 mannlige trøndere å tenker dette om akkurat denne saken. Men bildet viser at vi har en lang vei å gå når det kommer til synet på voldtekt. Det er lett for alle å se at det kun er gjerningsmannen sin feil i såkalte overgrepsvoldtekter. Det som noen åpenbart kan ha vanskelig for er å se, er at det fortsatt kun er gjerningsmannens feil når det er flørting, fest og rus involvert. Det blir enda vanskeligere for noen å se at det kun er gjerningsmannen sin feil når vi legger på et nachspiel, vi tar med en klining tidligere på kvelden og soving i samme seng som gjerningsmannen.

Det hjelper lite at vi nekter UKA å arrangere temafester så lenge holdningene om hvem som er ansvarlig for voldtekter er slik de er i dag.

 

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

3 Comments

 1. Andreas 17/10/2013

  Hmmm… Til dels en patriarkalsk holdning, “menn tenker sex, jenter er søte og uskyldige, blir en jente med en mann et sted og han voldtar henne har hun vært for lite forutseende, for vi vet jo hvordan menn er”. Til dels mangelen på empati og medfølelse med andre. Det eneste som hjelper er å sikre barn en god oppvekst hvor de får lære seg at de er elsket, samme hva. Så lenge det er barn som vokser opp som lærer seg at de bare er elsket hvis… når… eller slettes aldri får lære seg at de er verdifulle, så vil det også være voksne mennesker som ser på andre uten medfølelse, uten empati. “Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”, Astrid Lindgren. Det er den eneste løsningen jeg tror som er varig, fungerer og som er uavhengig av lover, politikere, regjeringer, skoler, alkohol, og alt mulig annet. Det er ikke mulig å stjele fra noen av omtanke for vedkommende. Det er heller ikke mulig å gå bort og slå til en person av medfølelse med vedkommende. Det er heller ikke mulig å voldta av omtanke, medfølelse, empati… Klisjé, men sånn er det.

 2. Andreas 18/10/2013

  I noen land er det rene mansdiktatur. Hvor kvinner undertrykkes ekstremt må kvinner ty til ekstreme midler for å oppnå sin frihet. –
  Yildirim told police that Gider, a father of two who was married to her husband’s aunt, first raped her in January, when her husband left town to work a seasonal job. (og så står det litt om voldtektene som pågikk over tid)
  On Aug. 28, Yildirim claims spotted Gider climbing up a wall behind her house and grabbed a rifle that was hanging on the wall.
  “I knew he was going to rape me again,” Yildirim said at an Aug. 30 preliminary hearing.
  Yildirim allegedly shot Gider twice and chased him from her property. She claimed in court he was armed at the time.
  “He fell on the ground. He started cussing,” she said. “I shot his sexual organ this time. He became quiet. I knew he was dead. I then cut his head off.”
  kilde: http://www.huffingtonpost.com/2012/09/06/nevin-yildirim-turkey-rape-beheading_n_1861016.html
   

 3. Jørgen 24/10/2013

  Andreas, interessant artikkel. Det står blant annet følgende: “Melih Gökçek, mayor of the capital, Ankara, supports the proposed ban, saying a mother who considers abortion should “kill herself instead and not let the child bear the brunt of her mistake,” IBT reported.” Med andre ord, vedkommende mener at abort er å drepe barnet, og at moren da i stedet for kun å drepe barnet også må drepe seg selv… Spesielt når “her mistake” i dette tilfellet er å ha blitt voldtatt… Fantastisk.
   
  Når det gjelder artikkelen, så er jeg enig i at det alltid er gjerningsmannens ansvar. Jeg synes allikevel det er naivt å ikke “tillate” folk å si at jenter bør passe på seg selv. Man kan ikke si det uten at man dermed implisitt mener at hun også selv har ansvaret. Selv mener jeg det er to vidt forskjellige ting. For å ta et annet eksempel. Jeg har undervist selvforsvar i et par tiår. En stor del av selvforsvar er bevisstgjøring og holdning. Man kan unngå mye ved å gå på de rette stedene og holde seg unna feil steder og feil folk. Å hevde at slik bevisstgjøring er en viktig del av selvforsvar er ikke det samme som å si at det er din egen skyld og ditt eget ansvar dersom du faktisk blir utsatt for vold. Det må gå an å ha to ting i hodet samtidig. Jenter bør faktisk tenke seg om, det er en risiko å gå dritings gatelangs, det må være lov til å si det uten å si at det derfor er deres skyld eller deres ansvar. Det er kun å påpeke en risiko. Vi tar alle et utall mer eller mindre bevisste risikovurderinger i løpet av dagen, personlig synes jeg det er greit å heve bevissthetsnivået på enkelte av disse. Dette gjelder både voldtekt spesielt, og vold generelt. Man kan faktisk gjøre veldig mye for å senke risikoen for å bli utsatt. Det tar fremdeles ikke bort at ansvaret fortsatt helt og holdent er gjerningsmannens og ingen andres, dersom man skulle være uheldig nok å bli utsatt for et overgrep, seksuelt eller ikke.