Slepp kvinnene til!

pinkmafia

Dei siste vekene har vore dårlege veker for likestillinga.

 • Det me har sett av ny politikk frå dei blågrå partia har vore store skritt attende, både når det gjeld abort og fedrekvote.
 • I partia på venstresida er det veldige mange flinke menn, både i partileiingane og på Stortinget. Men kvifor så mange menn? Og så få kvinner?
 • Klassekampen er blant dei som har ført ein debatt om kva som bør vere vegen vidare for venstresida. Dette har stort sett vore ein debatt mellom menn. Kva med kvinnene?

Dette viser ein ting:

Likestilling kjem ikkje av seg sjølv!

Eg veit at det er mange menn som er like provoserte over denne utviklinga som meg. Det er veldig bra. Og om du er mann som vil bidra, men er usikker på korleis,  går det an å byrje med å lese denne artikkelen, som eg blei glad av å sjå bli delt blant nokre vener på Facebook tidlegare i veka. Artikkelen “Dont be that dude” er ei hugseliste for mannlege akademikarar, men er eigentleg nyttig for alle menn som jobbar stadar med overvekt av menn. Det er mange små vanar ein kanskje ikkje tenkjer over som kan vere ekskluderande for kvinner. Dersom fleire menn tenkjer litt over desse tinga, vil det bli enklare for kvinner å ta plass på line med menn.

Å få til likestilling handlar om store og små grep, det må skje både på Stortinget, på jobb og på kjøkenbenken heime. Skal me gå framover, og ikkje baklengs saman med dei blågrå partia, inn i framtida, må me alle stå opp for likestillinga framover.

Bilde: The Pink Mafia (CC BY-NC-SA 2.0) av Andrew Becraft

 

Om forfatteren

trine

trine

Eg er 29 år, bur på Haugerud og jobbar i SV. Distré og stort sett ganske blid. Liker å bruke tida mi på kaffi, bøker, skog og politikk.

Visit Website

5 Comments

 1. Crvena 03/10/2013

  Jeg leste listen du lenket til. Jeg er oppgitt… Dette bare MÅ være for amerikanere, for det denne listen skjer ikke i Norge i dag. Det vil si, å be en slutte å tenke på sex 100% er så tullete at det knapt kan beskrives. Vi er og blir seksuelle individer, og den dagen jeg ser ei flott dame og IKKE tenker “Oi oi oi!” så skyt meg, for da er livet ikke lenger verdt å leve. Lenkene videre fra det du lenket til blir jo bare verre og verre og forfekter et samfunn der vi alle skal være grå mus, blottet for lyst, smil, flørt og lek. Om verden blir slik, så skyt meg, for den verdenen vil være tortur å leve i. 

 2. Maren 19/10/2013

  Jeg leste også teksten Trine lenket til (“don’t be that dude”) og synes den var relevant for norske forhold. Hvis en mann tar på seg å organisere adventskalender vil jeg bli enormt overrasket. Det har aldri falt meg inn at noen av mennene på min arbeidsplass kan ta ansvar for noe sånt. Det var en kul og tankevekkende liste! Ingen steder så jeg noe om at vi skulle bli mennesker som ikke tenkte på sex, flørtet eller lekte. Jeg forstår virkelig ikke hvordan Crvena tolket det sånn. 

 3. Crvena 22/10/2013

  @Maren
   
  fordi den artikkelen er så langt borte fra den verdenen jeg lever i som overhode mulig? 

 4. Crvena 22/10/2013

  Vi har f.eks. dette sitatet: “Don’t comment on a woman’s appearance in a professional context.”
   
  Det er greit.. Skal aldri si at en dame på jobb er flott med den nye sveisen, aldri gi komplimenter for de nye skoene, aldri meddele at hun løfter stemningen på hele kontoret med måten hun er på. 
   
  Videre: Don’t talk over your female colleagues.
   
  Skal aldri igjen snakke med en kollega om fotballkampen i går, siden ingen av damene på kontoret er interessert i fotball. Ei heller skal jeg ikke diskutere siste tekniske nyvinning i mitt fagfelt med en kollega, da damene på kontoret ikke jobber innen mitt fagfelt. 
   
  Denne er jo fantastisk! Make sure your department seminars, conference symposia, search committees, and panel discussions have a good gender balance.
   
  Neste gang vi har kunder inne på seminar skal jeg hente en tilfeldig dame på kontoret til å presentere sammen med meg, for som nevnt, det er INGEN damer som jobber med det jeg jobber med i firmaet jeg jobber i! Men igjen, det er jo nok fordi kvinner har blitt kvotert ut fra stier som leder dit… Eller hvordan det var kvotering fungerte nå igjen. 
   
  Her fortsetter vi:  Pay attention to who organizes the celebrations, gift-giving, or holiday gatherings.
   
  Det er festkommiteen som består av tre menn og én dame!
   
  Når vi snekker om kvotering: Don’t refuse to go through doors opened by women, insist on carrying their field equipment, or otherwise reinforce stereotypes that women need special treatment because of our gender. 
   
  Betyr det at vi endelig skal slutte å kvotere kvinner, eller er det slik at kvinner ennå trenger litt spesialbehandling for å komme frem i verden?
   
  Slik kan en holde på punkt for punkt for punkt,. Hele den amerikanske artikkelen er så mannshatende at den er totalt ubrukelig om en ønsker å ha en atmosfære preget av gjensidig respekt og rettferdighet. 

 5. Jørgen 28/10/2013

  Ikke ofte på disse sidene, men her må jeg si meg helt og fullstendig enig med Crvena. Punktene på denne listen var enten fullstendig selvfølgelige (“Learn how to apologize”…) eller helt på viddene, nettopp fordi det er ting man gjør med begge kjønn. Jeg sier det gjerne dersom en kollega ser ekstra flott ut en dag, uavhengig av om det er en mann eller kvinne. At man ikke skal komme med seksuelle bemerkninger er en selvfølge. Selv om det ikke er forbudt å flørte på arbeidsplassen, så flørter man ikke med alle. Jeg kaller ikke noen av mine kolleger Miss eller Mrs uansett, jeg kaller dem ved fornavn. Det gjorde jeg også på universitetet. Muligens etternavn for professorene, noen av dem (som oftest menn…) var litt hårsåre på denslags. Jeg tar gjerne jobben som sekretær i et møte. Ikke fordi jeg vil at kvinnene skal slippe, men fordi jeg er den raskeste til å skrive. Rent praktisk med andre ord. Nekte å gå gjennom en dør som holdes åpen av en kvinne? For noe sprøyt, er det virkelig noen som ville nektet det?? Jeg synes hele “holde døra åpen”-greia er noe tull uansett, jeg klarer å åpne dører, og vil heller det enn å småløpe de siste ti meterne fordi en eller annen gjøk jeg ikke kjenner står og venter på meg med døra åpen. Og så “må” jeg si “takk” til vedkommende også… Mansplaining? Don’t get me started. Leste en del på den siden det var linket til, og herregud så mye sprøyt og hårsårhet.