En glemt pioner

Apeda Studio New York (Collection Solax) [Public domain], via Wikimedia Commons

Bilde: Apeda Studio New York (Collection Solax) [Public domain], via Wikimedia Commons

Alice Guy-Blaché var verdens første kvinnelige regissør, og laget en av verdens aller første fiksjonsfilmer (sannsynligvis før Georges Méliès laget sin første film). Hun var den første som separerte rollene filmfotograf og regi. Hun var den første som laget en film som kun hadde afro-amerikanske skuespillere. Hun var den første kvinnelige eieren av et produksjonsstudio. Likevel er hun så godt som forsvunnet fra filmhistorien.

Fiksjonsfilmens mor

På hennes tid var film den nye gadgeten. Folk dro for å se levende bilder fordi det var nytt. Da filmer var korte snutter av tog som kjørte inn på togstasjonen, brukte hun filmen til å lage fortellinger. I en verden som var styrt av menn, var hun en pioner som formet film til det den er i dag. Men selv om hun startet å lage film før kvinner fikk stemmerett, burde ikke likevel nåtidens likestilte samfunn huske henne bedre? Ser vi ned på kultur laget av kvinner?

There are inventors of machines, and then there are people inventing what to do with the machines. – Joan Simon

Historien er skrevet av menn

Alice laget over 2000 filmer, men flesteparten av dem ble ikke tatt vare på. Hvordan kunne en slik viktig historisk person bli nærmest glemt? Den første historieboken om film ble skrevet av en venn av Thomas Edison, og handler primært om alt Thomas Edison oppfant. I filmhistorieboken jeg hadde på universitetet, står Alice nevnt to lusne små ganger, som en parentes i historien:

filmhistorie

Tjukk bok med tynne sider og liten skrift, her er det plass til mye detaljer om 100 års filmhistorie. Men det står nesten ingenting om Alice.

alice1

(Ja, hun var jo altså verdens første kvinnelige filmregissør, men sånt sies vel best i en parentes.) Faksimile fra A History of Narrative Film.

alice2

Alice var ansatt hos Gaumont. Ikke et ord om at hun senere ble eier av sitt eget filmstudio, eller at hun laget over 2000 filmer. Faksimile fra A History of Narrative Film.

Men nå kommer filmen om Alice

Jeg hørte ikke om Alice Guy-Blaché gjennom de fem årene jeg studerte film på universitetet, jeg hørte om henne gjennom en Kickstarter pitch. To filmskapere har bestemt seg for å skrive henne inn igjen i historien. De har samlet inn penger for å finne igjen de tapte filmene og til neste år kommer filmen om verdens første kvinnelige regissør.

Forsidebildet av Alice Guy-Blaché er hentet her: Apeda Studio New York (Collection Solax) [Public domain], via Wikimedia Commons

Om forfatteren

Ingvild

Ingvild

Bergenser som bor i Oslo. Jeg er interessert i teknologi, film og internett, i tillegg engasjeres jeg av eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Jeg liker rufsete hunder, rødvin og (e)bøker man blir oppslukt av. Ypperlig på førstelinje IT-support (bytt browser) og trives med raske beslutninger.

Visit Website

2 Comments

  1. Hans-Kristian Rangnes 21/10/2013

    Godt skrevet. De har jo virkelig intervjuet noen store personer til dokumentar. Kommer til å bli spennende å se hva som kommer ut av det..

  2. Ingvild Author

    Hans-Kristian: Takk for det. Jeg gleder meg veldig til å se filmen, det er ingenting som en god dokumentarfilm. Donerer man over $35 til prosjektet så får man en digital kopi :)