MadDam gir deg våre beste ekspertråd

Foto: Auntie P, (CC BY-NC-SA 2.0)

Foto: Auntie P, (CC BY-NC-SA 2.0)

Spar tid i hverdagen med 70/30-prinsippet

Er du en perfeksjonist? Hater du å levere fra deg noe uten at du selv mener at resultatet er av ypperste klasse? Sliter du med å rekke alt du skal gjøre og opplever mye stress i hverdagen? Sånn må du gjerne fortsette å ha det, men du kan også vurdere å heller få bedre tid og rekke mer ved å begynne å leve etter 70/30- prinsippet.

Internett flyter over av ekspertråd om hvordan man skal få dreisen på de mest opplagte ting. Vi har nå lest lest hundrevis av artikler av typen ”Slik kommer du raskt i form”, ”Slik sparer du penger i hverdagen”, ”Spar tid på sminken”, ”Rent hus på 1-2-3” og ”Slik lager du lekker sommermat på 10 minutter”. Ida Jackson skrev i mai i år et svært presist og lesverdig blogginnlegg der hun gir DEG verdens beste ekspertråd om slanking. MadDam plukker nå opp tråden og vi skal fremover dele VÅRE ekspertråd med DEG. Første tips ut er hvordan spare tid i hverdagen med 70/30-prinsippet.

 

 

Faksimile fra kk.no og dinepenger.no

Faksimile fra kk.no og dinepenger.no

Faksimile fra klikk.no og dn.no

Enkelt prinsipp

Kort fortalt handler prinsippet om at de første 70% av resultatet kan du oppnå ved kun å legge inn 30% innsats. Men hvis du vil helt opp til 100% resultat må du legge inn de resterende 70% med innsats for å oppnå de siste 30% med resultat.  For å side det enkelt: det er lett å imponere med 70% resultat, men veldig krevende å oppnå 100% resultat.

 

Ingen vits i å være god i alt

Hvis du opplever mye stress i hverdagen er det på tide å stikke fingeren i jorda og innse at det er bortkastet å forsøke å være god til alt. Personlig mener jeg at det er helt greit å ikke være god i noe, men helt middels på det meste, hvis man ønsker det.  Da kan du bare legge inn 30% innsats i alt og surfe gjennom livet med å cashe ut 70% resultat på alt du foretar deg. På den annen side er det også veldig tilfredsstillende å føle mestring ved å være skikkelig god til noe, og det er jo dumt å kaste bort et talent hvis man har et.

Prioritering

Hemmeligheten ligger altså i prioritering. Jeg mener at man må forsøke å begrense seg til å være god på noen områder. Jeg foreslår at du velger deg 2-3 områder der du vil bli skikkelig god. Eksempler her kan være at du vil prioritere jobb, familie/venner og en fritidsaktivitet og at man her legger inn den ekstra innsatsen som kreves. På alle andre områder kan man nøye seg med 30% innsats og 70% resultat. Gode eksempler her kan være husvask, matlaging, mote, sminke,  avislesing og blogging.

 

Få et enklere liv. You can do it!

Lykke til!

Foto: Nomadic Lass, (CC BY-SA 2.0)

Foto: Nomadic Lass, (CC BY-SA 2.0)

 

 

Forsidebilde:

Free advice, Redfishingboat, (CC BY-NC 2.0)

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

One Comment

  1. Crvena 28/09/2013

    Her er mitt eksperttips. Vær glad i ungene dine, oppdra dem til selvstendige trygge individer, og vær hemningsløs på soverommet. Alt annet vil da gå som en lek! Pluss, alt annet er ikke i nærheten av å være viktig sett opp mot punktene over.