Dropp OL – sats på velferd!

olnei23

Vet du ikke hva du skal stemme i folkeavstemning om OL? Stem nei! Her får du vite hvorfor:

Det er ingen tvil om at OL er gøy. Men et OL vil koste 33 milliarder kroner som er alt for mye penger.

33 milliarder kroner er. 33 milliarder kroner er 52 380 flere lærere i skolen, 24 461 nye sykehjemsplasser eller 341 317 nye barnehageplasser. Og det er nesten syv nye Opera-hus.

OL har blitt et gigantisk pengesluk og en kostandskarusell. Det er rett og slett for dyrt.

Nå er det på tide at noen forteller IOC, Gerhard Heiberg og de andre IOC-pampene, at nok er nok. Vi er glad i OL, men vi sier nei til denne kostnadskarusellen.

Nå ser det også ut som om Oslos innbyggere er like skeptisk som meg og SV til denne kostnadskarusellen. De ser at det er våre penger, felleskapets penger, som vil bli brukt på festen som IOC-pampene setter standarden for. Og at dette er penger som må tas fra skolebudsjettet, helsebudsjettet eller barnehagebudsjettet. For i motsetning til byrådet, så skjønner folk at både statsbudsjettet og kommunebudsjettet er felleskapets penger. Og det er vanlige folk som du og meg som skal stå der å betale regningen.

Byrådet i Oslo lokker med byutvikling, bedre kollektivtransport og bedre idrettsanlegg. Men det er ikke de idrettsanleggene, den byutviklingen eller de kollektivsatsningene som Oslo eller Oslos innbyggere trenger, men hva et OL trenger.

OL vil heller ikke gi de idrettsanleggene barn og unge i Oslo trenger, men store og dyre anlegg som er tilpasset et OL-arrangement.

SV har levert inn forslag om at i stedet for å bruke 150 millioner kroner på bare å søke på OL, kunne vi ha blitt de samme pengene på oppgradering av idrettsanlegg over hele byen.

I dette forslaget staset vi på fleridrettshallen på Årvoll og Korsvoll, fullføring av Readybanen, langrennsarenaen på Skullerudstua, fotballstadion på Valle Hovin, Sagene klubbhus, klubbhuset til veitvet Sportsklubb, utskiftning av banen på Jordal, Kringsjå sandvolleybane, Linderudkollen langrennsanlegg, svømmeannlegg på Stovner og Dælenga idrettshall. 150 millioner til breddeidrett, idrettstilbud for barn og unge over hele Oslo. Men desverre ville Høyre, FrP, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet bruke pengene på å søke på OL, istedet for å satse på breddeidrett i Oslo.

OL vil heller ikke gi den satsningen på kollektivtransport som Oslos befolkning trenger, men hva et OL-arrangement har behov for.

Kollektivsatsningen for et OL-arrangement handler om å oppgradere tbanen opp til Holmekollen, en tbane på vestkanten som nettopp har blitt rustet opp og som få bruker. Det Oslo derimot trenger er en økning av kapasiteten på hele tbanenettet, som kun kan gjøres med en ny tbanetunnell som kan øke antall avganger. Og som kan gjøre at folk i Grorudalen, på Oppsal, på Lamberseter og Manglerud, folk over hele byen, får flere avganger i timen.

Til slutt sier byrådet at vi må ha et OL for å få i gang boligbyggingen i byen. Prisene er alt for høye. Jeg er helt enig i at det står for dårlig til med boligbyggingen i byen og at prisene er for høye.

Men da trenger vi ikke OL, men et handlingskraftig byråd. Og det har vi dessverre ikke.

Og det er litt pinlig å se at byrådet selv sier det står for dårlig til med både boligbyggingen og byutviklingen i Oslo som de selv har ansvaret for, og innrømmer at de ikke kommer til å gjøre noe for verken unge som sliter på boligmarkedet eller øke satsningen på byutvikling. Men at det håper i det lengste at et OL kan fikse det for dem. At Oslo trenger et politisk skifte. At 17 år med høyrestyre i hovedstaden er for mye, er et stort problem. Men det kommer vi tilbake til i kommunevalget om 2 år.

Jeg sier dropp Oslo-OL og bruk milliardene på velferd, skole og samferdsel

Om forfatteren

Ingvild Reymert

Ingvild Reymert

Jeg er 28 år og brenner for solidaritet, rettferdighet og miljø. Jeg er fast representant for SV i bystyre i Oslo, der jeg jobber for en by der det er mindre forskjeller på folk. En rettferdig boligpolitikk, et arbeidsliv der alle har ett på hele og faste stillinger og likestilling er tre av mine kampsaker.

Visit Website

4 Comments

 1. Crvena 04/09/2013

  Et eksepsjonelt navlebeskuende innlegg i debatten for og mot OL. Missforstå meg rett, jeg er intenst imot OL. Men det skuffer og skremmer meg hvor lite Oslo sine borgere ser hvor forkastelig det er at det er kun Oslo sine borgere som skal stemme over om NASJONEN skal betale for to ukers fyllefest i Oslo. 
   
  Vi renner over av manglende infrastruktur som trengs for å ha et konkurransedyktig næringsliv. Prøv å få penger til dette fra sentralt hold og en får en byråkratisk finger i retur. Ellers er det lite som er mer stakkarslig en Oslo-borgere som klager på kollektivtilbudet. Kollektivtilbudet i Oslo er milevis fremfor ALLE andre steder i Norge!

 2. Rune 05/09/2013

  Oslos borgere skal bare stemme over om vi synes bystyret/byrådet vårt skal gå videre med søknaden. Hvordan våre innbyggere styrer våre lokalpolitikere har ikke folk i andre deler av landet så mye med. Vi bør riktignok lytte til dem sånn for høflighets skyld, men de bør på ingen måte ha noen stemmerett i denne sammenhengen.

  Derimot har de selvsagt all mulig rett til å bli hørt i spørsmålet om hvorvidt nasjonale politkere skal betale. Dessverre ligger det ikke an til folkeavstemning om dette, så der får man påvirke ved å stemme på de som vil stemme nei og bygge en nei-opinion. For en gangs skyld kan den misforståtte motviljen mot hobedstaden kanskje føre til noe godt.

 3. Enig med crvena. Hvorfor skal osloborgere stemme, men alle betale? Og oslofolk burde prøve kollektivtilbudet mitt med en buss i timen frem til kl 21, og ingen busser på søndager, før de klager på sitt eget. Og kollektivtilbudet her er sikkert bedre enn landsgjennomsnittet

 4. Silje 07/05/2014

  Skjønner ikke hvorfor de ikke kan foreslå Lillehammer i stedet! Det er det iallefall utstyr fra før, og ikke minst – snø!!