Lille Pille

piller

Er p-piller seksuell frihet for kvinner?

For kort tid siden tok KrF opp debatten om gratis p-piller til kvinner i aldersgruppen 20 til 25 år. Aborttallene må ned fordi kvinner under 25 år tar topper abortstatistikken. AUF og SV stilte seg umiddelbart bak kravet, mens helseminister Jonas Gahr Støre svarte at dette er feil bruk av penger på friske unge kvinner. Pengene burde isteden sluses inn i tiltak med mer positiv effekt, hevder Støre. Jeg mener at han delvis har rett, selv om han med fordel kunne utdype hvilke andre tiltak han ser for seg.

Prevensjon burde være gratis og lett tilgjengelig. Og det må være en målsetting at færrest mulig unge kvinner blir satt i den vanskelige situasjonen det er å bli ufrivillig gravid. Jeg synes likevel at det er på sin plass med en noe mer årvåken debatt om både sex, prevensjonsbruk og kvinnefrigjøring. Hva er det som gjør at kvinner under 25 år topper abortstatistikken? Er det utgiften på p-pillen som er problemet? Burde det være en målsetting av flest mulig kvinner, uavhengig av om de er i fast forhold eller ikke, går på p-piller?

Debatten om bivirkninger og helseutfordringer knyttet til p-pillebruk  har vi forlengst parkert og forlatt.

Et naturlig sted å begynne er å snakke om dette som et ansvar som deles av begge kjønn, og ikke bare er et kvinneanliggende. Hva utgiften angår, koster p-piller et sted mellom 30 og 50 kroner i måneden dersom han og henne deler utgiften seg i mellom. I så fall er det neppe prisen som gjør at ikke flere unge kvinner går på p-piller. En mer sannsynlig forklaring har med livssituasjon å gjøre, der en del unge mennesker bytter sexpartnere oftere enn senere i livet. Vi vet for eksempel at klamydia er mest utbred blant unge under 25 år. Til en hver tid har om lag en av 20 seksuelt aktive under 25 år klamydia. At klamydia er såpass utbredt i denne aldersgruppen er en indikator på at kondombruken er altfor dårlig. P-pillebruk vil ikke få bukt med dette problemet, her er det faktisk bare kondom som er løsningen.

Hormonene påvirker hjernen og nervekretsløpet. Såpass vet vi med sikkerhet. Men hvordan det påvirker kvinners helse i det lange løp vet vi mindre om.

Så er det de helsemessige konsekvensene av hormonell prevensjon, som ingen enda har trukket inn i debatten. Og det er jo ikke så merkelig, med tanke på at kvinner alderen 16 til 20 år allerede har rabatt på p-piller. Debatten om bivirkninger og helseutfordringer knyttet til p-pillebruk ser det ut til at vi har parkert og forlatt for lengst.

Til tross for at p-pillen har vært feminismens lille maskot siden 60-tallet, er det ingen grunn til å gi ukritisk hyllest til hormonell prevensjon. Sexhormonsyklusen regulerer cirka 150 forskjellig systemer i kroppen, som alle blir undertrykte av hormonell prevensjon. Disse systemene påvirker igjen andre systemer i kroppen og slikt sett også energinivå, hukommelse og konsentrasjonsevne, stoffskiftet, søvnmønster, immunsystemet, opptaket av vitaminer i kroppen og kroppstemperatur. Helseproblemer som er forårsaket av hormonell prevensjon er paranoia, økt risiko for kreft, angst, nedsatt leverfunksjon, depresjon, blodpropp og endringer i sexlyst. Hormonene påvirker hjernen og nervekretsløpet. Såpass vet vi med sikkerhet. Men hvordan det påvirker kvinners helse i det lange løp vet vi mindre om.

Seksuell frihet er å kunne beskytte seg mot både kjønnssykdommer og uønsket graviditet, uten å måtte forstyrre kroppens naturlige mønstre på en helseskadelig måte.

P-piller som prevensjon fungerer utmerket for mange kvinner, men mange kvinner sliter med bivirkningene i hverdagen. I mine samtaler med kvinner om p-piller er det som oftest redusert sexlyst, humørsvigninger, ømme bryster og nedstemthet som trekkes frem. Det er bekymringsverdig at mange kvinner går rundt i det stille og lurer på om det er dem (eller forholdet) det er noe feil med når sexlysten og humøret svikter, hvis det i realiteten er p-pilla som er problemet. Min påstand er også at helsevesenet er for dårlig til å gjøre undersøkelser (for eksempel ta blodprøver for å undersøke risiko for blodpropp) før p-piller deles ut og til å informere om og ta på alvor de bivirkningene kvinner har når de går på hormonell prevensjon.

Seksuell frihet er å kunne beskytte seg mot både kjønnssykdommer og uønsket graviditet, uten å måtte forstyrre kroppens naturlige mønstre på en helseskadelig måte. Feministers agenda i denne debatten burde være å opplyse om ulike former for prevensjon og virkningene av dem, skape rom for åpen debatt om tematikken og være en pådriver for utvikling av stadig bedre og helsevennlig prevensjon. Selvsagt skal prevensjon være gratis. Men den skal også være tilpasset den enkelte kvinnes livssituasjon og helse og fri for bivirkninger som reduserer livskvaliteten.

Teksten var på trykk i Klassekampen mandag 19.august, 2013.

Illustrasjon av : Svein Johan Reisang, www.dontbeholy.com

Om forfatteren

Malin

Malin

For meg handler feminisme om rettferdighet og frihet. Å skrive om feminisme er viktig, både for meg personlig, men også fordi jeg håper det kan bidra til mer debatt, refleksjon og kjønnsrettferdighet.

Visit Website

16 Comments

  1. Ingrid 21/08/2013

    Hei!
    Så fint du setter fokus på dette. Jeg har nettopp sluttet på pillene, etter å ha gått på dem i 7 år, siden jeg var 17. Jeg har tenkt som så at hvis alle hadde så “mye” sexlyst som jeg har, ville ikke pornoindustrien eksistert. Ingen hadde vært veldig interessert.
    Men nå har jeg sluttet, og håper kroppen klarer å reboote seg.

  2. Andreas 21/08/2013

    Skal man få flere gutter og menn til å bruke kondom må man minne dem på hvem som har “makten” til å ta avgjørelsen hvis det blir en graviditet.
     

  3. Men hva mener artikkelforfatteren er alternativet til P-piller? Kondom er et dårlig alternativ når man er i et stabilt kjæresteforhold. Svært dyrt er det også, hvis man skal bruke det flere ganger i uken. De færreste unge kvinner ønsker å bruke kobberspiral. Dermed er P-piller eller annen hormonell prevensjon det eneste alternativet hvis man vil sikre seg mot graviditet. 

  4. Bente 21/08/2013

    Hei.
    Tusen takk for at du tar opp dette på en saklig og god måte! Jeg synes det er kjempeviktig å forhindre ufrivillige graviditeter, men det bør også være mulig å snakke om ulempene med p-pillene. Spesielt for kvinner som ønsker barn med partneren sin, men kanskje har lyst til å vente litt er det ikke sikkert at p-piller med de bivirkningene det kan føre med seg er det rette.

  5. Bente – hva mener du med kommentaren om barn? Det er ingenting som tilsier at p-piller påvirker fertiliteten. Og som sagt – hva er alternativene? 

  6. Andreas 21/08/2013

    Kondom hvis man er avhengig av penetrativ sex og føler seg usikker på hverandre.
    Men sex er ikke avhengig av å være penetrativ for å være god.

  7. Mange synes sex er best uten kondom, i tillegg til at kondomer er både dyrt og potensielt drepen for spontaniteten. Mener du at par skal bruke kondom i årevis? Det tror jeg mange er enig med meg i at er et dårlig alternativ.

  8. Heidi 23/08/2013

    Ida: Enig med deg, det er dårlige alternativer. For noen år siden var jeg overbevist om at p-stav var genialt, til jeg hørte at det er større sjangse for å bli beinskjør. Det virker som om alle prevensjonsmetoder jeg har brukt enten har fucket opp kroppen min, eller bare er et litt dårlig alternativ (kondom er ikke optimalt).
    Andreas: Jeg tenker at hvis vi skal ha en seriøs diskusjon om prevensjon så kan vi bare regne med at penetrering inngår i sexlivet for de fleste, i alle fall dem som føler behov for å bruke p-piller. 
    Jeg har brukt p-piller siden jeg ble i et fast forhold, før det brukte jeg kondom. Nå er jeg gravid, og tenker at jeg helst ikke vil tilbake på p-pillene igjen, jeg føler det er for mange bivirkninger som går ut over livskvaliteten min forøvrig (og jeg har prøvd utallige typer). Hva jeg ender opp med å gjøre, vet jeg ikke. Men at p-piller for mange kvinner er et veldig dårlig alternativ er jeg helt sikker på.

  9. Andreas 23/08/2013

    Heidi: Jeg tror ikke du fikk med deg den biten Malin skrev om å unngå kjønnssykdommer. Det er derfor jeg er så kynisk realistisk, ønsker man å unngå kjønnssykdommer har man bare to valg. Men for all del, jeg kan ta feil…

  10. Malin Author

    Hei Ida. Jeg mener at det er få gode alternativer til p-piller, men at p-pillene slik de er i dag ikke er gode nok. til tross for at mange vurderer det dithen at p-piller er det “beste av det verste”, må vi kunne ha en åpen samtale om bivirkninger og ulemper. jeg mener at kvinnebevegelsen må legge press på myndighetene for å prioritere kvinnehelse høyere, og forskning, kunnskapsheving og informasjon om prevensjon. selv om kondom ikke er så gunstig for alle, kan det for noen være det beste alternativet. for single damer som bytter partner oftere er det også mest sikkert å bruke kondom, også med tanke på kjønnssykdommer. Det finnes også alternativer til hormonell prevensjon slik som man kan lese om her: http://sexfordeg.no/guider/prevensjonsguiden/ikke-hormonell-prevensjon.aspx. Det er også verdt å sjekke ut FAM-metoden (Fertility Awareness Method). Poenget med dette teksten er å få frem at vi må ha en mer åpen, erfaringsbasert og kunnskapsbasert debatt om p-piller og ikke bare mate alle unge kvinner med det, for å unngå uønsket graviditet. Det finnes faktisk flere hensyn når man skal snakke om prevensjon enn uønsket graviditet. Og det faktum at så mange kvinner sliter med bivirkningene burde gjøre det til et tema vi burde snakke mer om.

  11. Malin Author

    Det er mulig å bestille kondomer gratis på nett, så vidt jeg vet.

  12. Malin Author

    Hei Heidi. legene sier at det er lettere å sette inn en kobberspiral etter at man har født. kanskje det er et bedre alternativ. svært få bivirkninger i hvert fall:) jeg hadde gått for det.

  13. Susanne

    Syntes Malin har et knakende godt poeng her. “Alle” bruker det fordi det ikke finnes et bedre alternativ. For å gå litt i sur-bitch-feminist-argumentasjonen: Jeg er litt usikker på om alle bivirkningene fortsatt hadde vært der om menn måtte bruke piller. Og det er uansett viktig at man sammen kan diskutere at et faktisk kan få mange bivirkninger for de som bruker dette over lang tid. Og hva som kan gjøre med det. 

  14. Bente 27/08/2013

    Jeg ser at jeg var litt uklar i en kommentar over. Jeg mener ikke at p-piller kan påvirke fertilitet. Det jeg mener er at for mange vil det viktigste være å minimere risikoen for graviditet så mye som mulig, og da er p-pillen et godt alternativ på tross av bivirkningene. Men for andre personer i andre livssituasjoner kan det være bedre å bruke mer usikre metoder og heller risikere en graviditet, for eksempel i en livssituasjon hvor man vet at man ønsker barn med partneren sin, bare ikke akkurat nå. Det virker som om det norske helsevesenet alltid anbefaler den sikreste metoden, uavhengig av bivirkninger. Dette er nok det riktige for veldig mange, men for meg som er opptatt av å unngå bivirkninger og allerede har et barn med samboeren min ønsker jeg å ta en mer helhetlig vurdering hvor jeg kan se bivirkninger og sjansen for å bli gravid i sammenheng og finne den prevensjonen som passer best for meg, men jeg sliter med å finne seriøs informasjon om dette da så godt som all seriøs informasjon fokuserer nesten utelukkende på hormonell prevansjon.

  15. Crvena 01/09/2013

    Kvinner under 25-år tipper jeg dominerer abortstatestikken fordi disse ikke er i forhld der de ønsker å få barn og fordi karriere er viktigere en barn for disse. 
     
    Når det kommer til p-piller vs annen prevensjon så vil en effektiv metode være å informere menn om det lille faktum at det er kvinnen som har ALL makt ved en eventuell graviditet. Menn må innse at om de er så dumme at de ikke bruker kondom når de har sex med en kvinne de ikke virkelig vil ha barn med så vil de ende opp med å få smekk på pungen. En pekefinger for sykdommer finnes ikke virkningsfull. (La oss være realistiske her). Forøvrig er det tull å nekte for at sex uten kondom er bedre en med. Kondomløs sex er betraktelig bedre en sex med kondom!
     
    Ellers så savner jeg skikkelig oppfølging og press på p-piller for menn. Et konsept jeg tror er mer egnet for menn som allerede har barn en barnløse menn. Det er tross alt en viss forskjell på menn og kvinners produksjon av cellene som trengs for å få barn. 

  16. Line 09/12/2013

    Jeg synes det er verd å nevne de positive bivirkningene av p-pillene også. Selv har jeg blitt fullstendig kvitt menssmerter og humørvingninger siden jeg begynte på p-piller. For ikke å nevne muligheten til å kunne hoppe over mensen når det virkelig ikke passer å få det. De pillene har rett og slett gjort livet mitt mye bedre, og jeg ville ha gått på dem om de så ikke beskyttet mot graviditet.