Gravid? Hold kjeft

”Ah, drikker du ikke?! Er du gravid?!”

Spør en fjernt bekjent meg i en sosial sammenheng, på et utested eller under en formell middag.

Siden jeg nå offisielt er gravid vil jeg på vegne av alle mine medsøstre som enten ikke vil si at de er gravide, prøver å få barn eller av en eller annen god grunn ikke vil drikke alkohol den kvelden:

”Hold kjeft, det har du faktisk ingenting med!”

I de siste månedene har jeg altså ikke drukket, fordi jeg har vært gravid. Å ikke drikke i sosiale sammenhenger har vært en ganske spesiell, annerledes og litt urovekkende opplevelse. Et slags sosialt eksperiment.

Det første som overasket meg var alle de, gjerne folk som jeg så vidt vet hva heter, i de mest upassende situasjoner spurte meg høyt og tydelig om jeg var gravid. Hva tenkte egentlig disse menneskene på? Trodde de virkelig at jeg kom til å svare ærlig på dette spørsmålet? Bekjenne meg til dem og si at jeg var gravid? På dette tidspunktet viste bare mannen min og jeg at jeg var gravid, og jeg hadde tenkt at det skulle fortsette sånn en god stund fremover. Jeg kom i alle fall ikke til å fortelle en nesten vilt fremmed at jeg var gravid.

Svaret på spørsmålet ble som regel en dårlig unnskyldning: ”Jeg prøver å drikke litt mindre”, ”Jeg skal opp tidlig i morgen” eller ”Jeg har litt hodepine”. Men noen var faktisk så dumme at de ikke ga seg der, og fulgte opp med ”Ja, ja det sier de alle. Men de er gravide!”.

I ettertid har jeg lurt på om de egentlig skjønte hva de spurte meg om. Tenkt hvis svaret hadde vært:

– ”Nei, jeg har prøvd å bli gravid i tre år. Det har ikke funka. Det er faktisk utrolig kjipt. Jeg fortsetter å prøve, og drikker derfor ikke i dag”. 

– ”Ja, men jeg er bare i 6. uke og jeg har hatt fire spontanaborter tidligere så jeg er redd det ikke går denne gangen heller”. 

– ”Nei, jeg er faktisk alkoholiker”. 

Jeg er ganske sikker på at ingen av de som spurte meg hadde tenkt over at dette kunne være tilfelle, at disse menneskene ikke var kjipe men bare  ikke skjønte hva de spurte om.

For de som er usikker på når det er greit å spørre om noen er gravide er det åpenbart behov for noen tips:

Ikke spør! Det er som regel alltid feil å spørre om noen er gravid. Både når kvinner ikke drikker eller om de har fått en liten mage. Og til syvende og sist, dette har du ingenting med. Man får tidsnok vite at noen er gravide eller har fått et barn. Så drit i å spørre, og la kvinner få drikke alkoholfritt øl, brus og vann i fred!

 

Bilde tatt av Connor Turner: http://www.flickr.com/photos/ctoverdrive/5907706616/sizes/z/in/photostream/

Om forfatteren

Ingvild Reymert

Ingvild Reymert

Jeg er 28 år og brenner for solidaritet, rettferdighet og miljø. Jeg er fast representant for SV i bystyre i Oslo, der jeg jobber for en by der det er mindre forskjeller på folk. En rettferdig boligpolitikk, et arbeidsliv der alle har ett på hele og faste stillinger og likestilling er tre av mine kampsaker.

Visit Website

26 Comments

 1. Susanne Kaluza 27/05/2013

  Word! Tommelfingerregeln kan være: Spør aldri, med mindre folk åpenbart er 8 måneder på vei. Enda mer irriterende er kommentarer på gravditet basert på kroppsfasong. I året etter at sønnen min ble født ble jeg sikkert spurt fem ganger om jeg var gravid. Til slutt begynte jeg bare å svare: “Nei, jeg er åpenbart fortsatt bare litt tjukk.”
  Grr. Skjønner ikke hvorfor kvinnekropp er ok å kommentere med en gang man er i potensiell barnefødealder?

 2. Ingvild Reymert Author

  Helt enig. Folk må drite i å kommentere både kroppsfasong og drikkevaner.

 3. Tove Henny Lehre 27/05/2013

  Hjertelig takk, Ingvild. Det er på tide at vi tar opp dette med drikkekulturen og alminneliggjøringen av alkohol.  Bl.a. i partisammenheng. Jeg er så lei av at foredragsholdere får vin som m”plaster på såret” for at vi ikke har anledning til å gi honorar. Det er å dytte alkohol på folk. Det er å alminneliggjøre alkohol. Og for alle oss andre som velger å ikke drikke, er det slik at vi tar imot “selvfølgeligheten” og gir den videre, eller at vi lar den stå.
  “Er du på slanker`n” er det spørsmålet folk retter mot meg (jeg er jo feit) – og da jeg hadde bil: “du lar ikke bilen stå i kveld da”. Noen ganger kom det som en oppfordring, “la bilen stå du kan overnatte”. Gjestfritt og raust, men er det riktig? . Det jeg syns er veldig ille er når noen øver drikkepress på andre. Enten man er 17 eller 70 år bør ett “nei takk” være tilstrekkelig. Alt for mange nøder, som om vinen er likestilt med bestemors kakefat. Men slik er det ikke.  Mener man noe med solidaritet, så bør det vises ved at man ikke tar avstand fra mennesket, men alkoholen. Det skal ikke være en selvfølge, og forbruket bør reduseres i politiske sammenheng.

 4. Frk. Out of Work 27/05/2013

  Word, man må for guds skyld aldri spørre om noe som kan oppfattes som støtende, krenkende, insuinerende og det ene med det andre…
  En hårreisende ting folk får seg til å spørre meg om når jeg er ute, er f.eks; “Hva driver du med da?” eller “Hva har du studert?”
  Herregud! Så sykt frekke, fordomsfulle og ufølsomme folk er!
  JA, riktignok er jeg kirurg (ortoped, ja, jeg ved det er kirurgiens bratsj, så kom med vitsene), fikk sekser på alle fag på vgs. og var elevrådsleder sammenhengende fra 8 kl, til 3 på videregående.
   
  Men, i det siste har jeg bare hatt lyst til å svare; DET HAR DU FAEN IKKE NOE MED, DITT UFØLSOMME SVIN!
   
  Hva om svaret hadde vært;
   
  Nei, forsøkte 12 år på rad å komme inn på statsvitenskap på UiO, men fikk det ikke til, fordi jeg var for DUM, nå jobber jeg på statoil og har pollenallergi.
   
  Eller; Nei, foreldrene mine hadde ikke 140 hyllemeter av vestens litterære kanon i stua, og curling-kosta ikke meg inn på Katta eller Barrat Due. 
   
  Eller; Nei, faren min voldtok meg fra jeg var  8 til 12, jeg har mareritt hver natt, leser Nabokov mens jeg risser opp armene mine, og går på NAV 24/7..
   
  Dette kunne folk fått som svar, når de er så ufølsomme og spørr slike ufattelig syke frekke spørsmål!!!
   
  Grrrrrr…

 5. Sigurd Richardsen 27/05/2013

  Som totalist blir jeg utsatt for utrolig mye tøvprat, men slipper spørsmål om graviditet. At alkohol skal være limet i sosialt samvær, bør være like ut som sigaretten.

 6. Jenny 27/05/2013

  Dette er idiotisk, men takk for lite tekst ellers hadde jeg ikke giddet lest tullet.
  Man må kunne stå på egne ben og godta at folk kan spørre om _alt_ mulig. Men det er kun når man er gravid at gravidspørsmålet blir vanskelig å svare på.
  Så hvorfor hisse seg så jævlig opp? Hvis at en person spurte deg og du fortsatt går å tenker på det har du problemer…
  Det finnes veldig mange årsaker til at folk ikke drikker men den vanligste tullemåten å spørre om er jo om man er gravid.
  Men ingen sier at drikking er et must og man kan gå på medisiner som ikke skal mikses med alkohol(pencilin & antibiotika), treningskosthold uten alko osv.
  Ellers gode unnskyldninger er jo skal opp tidlig i morgen, skal kjøre noen etterpå, er syk osv..
  Dra ut, ha det gøy, drit i alle slike spørsmål fra “fremmede”. Og hvertfall ikke gå å tenk å gnag på de som du gjør her. Da vil alt bli dårlig.

 7. Karina Åse 27/05/2013

  takler du ikke små-ubehagelige situasjoner? hysj!
  såklart er det en smule udannet å spørre fremmede om du er på tjukka. alle vet det er lett å trå feil i sosiale situasjoner. når folk ikke kjenner hverandre så godt men praten går, så er det plutselig noen som sier noe som kan fornærme eller såre. om det også inntas alkohol er det nesten uunngåelig.
  da syns jeg det er viktig å være romslig med hverandre.
  det å tenke “hva om jeg kunne blitt fornærmet eller såret” er veldig menneskelig, men totalt unyttig.

 8. Hildegerd 27/05/2013

  Å be folk om å holde kjeft vil altså da bare nøre under myten om slemme gravide.

 9. Ingvild Reymert Author

  Hei Tove, enig med dine kommentarer. Siden mamma er avholds har jeg sett hvor sosialt slitsomt det kan være å avstå fra alkohol. Sånn burde det ikke være, og når jeg nå ikke drikker selv har jeg fått enda større forståelse for hvor sentralt alkohol er i en hver sosial sammenheng og hvor annerledes man er når man ikke drikker. Ingen burde forklare seg når de ikke drikker, det er den enkeltes valg som folk må respektere.

 10. Marianne Kristiansen 27/05/2013

  skjønner det så godt de som nesten ikke har lyst til å møte opp i sosiale sammenkomster.
  Blir irriterende at man ikke kan få sitte med brusglasset sitt ifred uten masse teite kommentarer!! Har opplevd det endel ganger,men nå vet jo de som kjenner meg at jeg ikke drikker,så de pleier skjeldent å si noe på det,men er nesten aldri ute heller da.
  Og i familie sammenkomster så får jeg å skjeldent høre noe,bare litt småerting,men jeg er så gal at når jeg tar frem bilnøklene for å dra hjem så sier de at “du kan da ikke kjøre nå”, da bare ler jeg og sier at “jeg  er edru og kan være gal som dere,men jeg vil huske dere imorgen,det vil ikke dere” blir alltid tatt med humor…!
  men opp med tommelen for oss alle,uansett graviditet eller fordi man ikke tåler eller liker å drikke alkohol!!
  man kan da ha det gøy selv om man ikke drikker,det har ihvertfall jeg,og det er nok å andre som har det.
  Har å 2 voksne døtre som omtrent aldri drikker,de har hatt festperioden sin,og klare fint å ha det gøy uten alkohol de å… (har jo sett hvor gal jeg kan væra uten,så gått i god skole der :)) )

 11. Irene 27/05/2013

  Veldig enig! Det er særdeles uhøflig å spørre om det. Og mens det er snakk om hva man kan “gjøre” mot gravide: hva i all verden er det som er gjør det greit å klappe en fremmed dame på magen, bare fordi den tydeligvis inneholder en baby?
  Når det gjelder drikking så er jeg selv totalavholds, jeg begynner å bli rimelig lei av at samme person for hundrede gang skal være “morsom” på min beskostning og kommer med den obligatoriske: “Nei, skal vi ikke prøve å lure i ‘a litt, dere? Hadde det ikke vært moro å se Irene full? Haha!”
  Har selv skrevet et lite blogginnlegg hvor jeg prøver å forklare hvorfor jeg ikke drikker: http://vinterjenta.blogspot.no/2013/05/jeg-drikker-ikke-alkohol.html

 12. Barbarella 27/05/2013

  Jeg blir ofte spurt om jeg er gravid. Jeg pleier å si, “Nei, jeg er bare tjukk.” Er egentlig ikke spesielt tjukk heller, men har litt svai rygg og er ikke så flink til å dra inn magen hvis jeg tenker på noe viktigere. Jeg ser at de skammer seg, da. Og de ber om unnskyldning, og prøver å bortforklare.
  Jeg liker det ikke, det er sårende. Men jeg ville aldri i verden svart: “Hold kjeft.” At en annen er tankeløs betyr ikke at jeg skal droppe alt jeg har av oppdragelse og oppførsel. Discord breeding discord. Jeg synes det var et dårlig råd.
  Mye av det du deretter skriver er jeg enig i. man bør tenke seg om; folk kan ha vansker med å få barn eller av andre grunner bli lei seg. Men må man ta alt opp i verste mening da? Sier du aldri selv noe galt, tråkker du aldri i salaten? I tillegg har jeg vanskelig for å respektere dine meninger når du skriver “Drit i å spørre, etc.” Antagelig synes du at det er tøft og opprørsk mot borgerlige koservative å uttrykke deg på den måten. Jeg synes bare det vitner om dårlig dømmekraft og liten respekt for språket vårt.

 13. Marthe 27/05/2013

  Utrolig hvordan det å ha en eller annen form for tilstand gir mennesker rett til å blande seg inn i det utrolige. Jeg er anorektisk. Da har vist alle og enhver lov til å spørre og å kommentere på hva jeg veier. Flott. Det er jo ikke et sårt tema..

 14. Morten 27/05/2013

  Til Barbarella:
  Finner dessverre ikke “liker”-knappen, så sier det heller her!

 15. Karin Glæstad Vilming 27/05/2013

  Fint innelegg med mange flotte kommentarer. Ettersom vi er få som ikke drikker – enten det er i en periode eller hele tiden – blir vi utsatt for folks intoleranse. De fleste av oss har intoleranse i forhold til det som bare 10 % av befolkningen gjør. Derfor er det en fin erfaring å ta med seg å vite hvordan det oppleves. Vi kan faktisk bli litt klokere av det.
  Mitt råd til deg som er gravid og ikke ønsker å få spørsmål om det. Finn en annen som ikke drikker, eller spør en du kjenner om hun/han også kan la være å drikke denne gangen. Jeg har ofte opplevd at når jeg sier alkoholfritt, er det flere andre som velger det samme. Og da er det plutselig ingen som behøver å si hvorfor.
  Men jeg blir sjeldent spurt om hvorfor jeg ikke drikker – det er kanskje fordi jeg liker å fortelle hvorfor.
   

 16. Eirik Sandaas 27/05/2013

  Hei.  Jeg kan nok skjønne det kan være irriterende, men det er nok stort sett hyggelig ment. Det å vise interesse for andre ligger i ryggmargen for de aller fleste som er normalt sosialisert, og de færresten tenker nok over “worst case scenario”. 

  Når det er sagt, så er det forunderlig det der at man trenger en “unnskyldning” for ikke å drikke. Akkurat som man ikke burde trenge en “unnskyldning” for å droppe desserten, be om vegetarmat eller man står over dansen.
  Enten det er fordi man er på penicillin, bare trøtt, ikke liker smaken, vet at verten bare servere det billigste skvipet man får på polet, er gravid, er alkoholiker eller rett og slett vet man har en lang dag foran seg dagen etter, så er burde det være helt kurant å si: “Nei, drikker alkoholfritt i dag jeg.”
  (Og jeg har, vank i bordet,  personlig aldri opplevd at noen har reagert spesielt på det. )

 17. Matja 27/05/2013

  Jeg er av den typen som ikke gidder å irritere meg over slike kommentarer. Men som avholdsmennske er det litt slitsomt å ALLTID måtte forklare HVORFOR man ikke drikker.
  Men når jeg spør tilbake: hvorfor drikker du da? (noe jeg mener er et like relevant spørsmål), da kommer folk seg bort fort gitt ;)
   
  (men jeg synes det er å gå over grensen å spørre om folk er gravide, men man kan like gjerne bli såra over andre, uskyldige spørsmål om barn og graviditet som folk ikke vet kanskje kommer uka etter en spontanabort).

 18. Det oppstår alltid pinlige situasjoner når man sier nei takk til alkohol. Vi tok opp sommerfesten på jobben, og de begynte å diskurtere  hvordan de skulle komme seg til festen, og jeg tilbød meg å kjøre siden jeg aldri drikker i jobbsammenheng og har en 7 seter. Jeg hadde ikke ventet alle de teite spørsmålene og det stresset som oppstod etter den kommentaren. Jeg forklarte ganske stoisk at jeg ikke er komfortabel med å drikke alkohol generelt, og derfor kun drikker hvert jubelår, og da alltid i små lukkede lag med kun familien i forbindelse med mat. Dette gav dem enda mer vann på mølla inntil en klok kollega sa: ” Er det ikke pussig å oppdage hvor kraftig drikkepresset er i det norske samfunnet? Det er ikke lov å uttale at man ikke drikker alkohol?” 
  Hun har så rett, kollegiet mitt som jeg oppfatter som et trygt og åpent sted der man kan ha ulike politiske meninger, ulike religiøst ståsted, generelt møte aksept for de mest utrolige meninger, kan man allikevel ikke ha lov til å være avholds uten at det må være en god grunn.  
  Det er faktisk et kraftig stigma, og jeg har måttet tåle masse terging om at jeg ikke stoler på dem, at jeg sikkert er en av de som danser på bordet om jeg drikker. Fint at du setter fokuset på en debatt som burde bli tatt opp oftere. Det burde være nok å si: “Jeg drikker ikke alkohol!” End of discussion. 
   
   

 19. Annika TOaO 28/05/2013

  Det de egentlig lurer på, men ikke tør å avdekke helt, er om de skal ta ditt manglende alkoholkonsum som en kritikk av sitt eget.  Derfor håper de du på et eller annet vis er “tvunget” til å avstå.

 20. Elisabeth 28/05/2013

  Takk! Etter å ha vært og fortsatt er i den situasjonen at vi har prøvd i 2,5år uten hell å bli gravid, så har denne kommentaren vært ganske sår flere ganger. Jeg skjønner jo at det er magefølelse og at folk derfor spør, men som du sier så bra man vet aldri hvilken situasjon som ligger bak.
  Og til slutt – du har en fin fin blogg med fine tekster og tanker!

 21. undrende 28/05/2013

  UFf- nå må folk slutte å være så nærtagende for alt mulig. Si bare at du er avholds eller at det å ikke drikke alkohol er mitt valg. Hva er problemet liksom? 
  Synes det har blitt et symptom for vårt samfunn at vi ikke tåler noe som helst lenger. 

 22. Takk! Jeg er ikke gravid eller har foreløpig ikke prøvd å bli det heller, men har tenkt på det samme så mange ganger! Hva med den gangen jeg prøver eller er gravid uten å ville annonsere det til hele verden? I min familie er det ganske vanlig å ta seg et glass til maten. Jeg må innrømme at jeg faktisk gruer meg til den tiden kommer at jeg må si nei uten å kunne gi noen god grunn til hvorfor.
  Da jeg var på fadderarrangementer som student var jeg syk og kunne ikke drikke alkohol på over ett år. Jeg tror faktisk jeg måtte forklare meg til absolutt alle jeg møtte om hvorfor jeg hadde med en flaske saft.

 23. Izayoi 29/05/2013

  Jeg er avholds, og tro meg, selv om jeg sier det, så kommer kommentaren: “Åh, er du gravid/Syk/ etcetcetc”
  Egentlig er det litt fasinerende at de ikke da bare innser at jeg er avholds etter eget ønske, og tar til takke med det, men nei, her skal det graves!
  :)

 24. Crvena 08/06/2013

  Som ufrivillig avholdsmann har jeg lært meg trikset i å stoppe en debatt om hvorfor en ikke drikker. Si, med en arrogant og avvisende tone “Jeg drikker ikke fordi jeg ikke gidder!” Sett gjerne blikket rett i øya på dem samtidig. Skal en få bukt med kryssforhørene som oppstår når en avstår fra å konsumere alkohol som må en behandle de som stiller spørsmålene som idioter. For, det er tross alt det de er. 

 25. Susanne
  Susanne 08/06/2013

  Enig med mange over. Men det er ikke bare at folk spør som er litt kleint. Det er jo mange som ikke spør, men hvor det er ganske lett å se hva folk tenker. Kanskje på tide å skape en kultur hvor det faktisk er helt greit å være avholds uten at man er “fast” avholdende, gravid eller kjører bil? Er jo egentlig litt trist at vi ikke kan forestille oss at folk ikke drikker uten at det er en grunn til det. 

 26. Det er faktisk IKKE hyggelig å bli spurt om en er gravid dersom man enten ikke er det, eller man ønsker å vente med å meddele til andre at man faktisk er det.
  Jeg har selv opplevd å bli spurt flere ganger om jeg er gravid, bare fordi jeg ikke har hatt en kropp som en blyant siden jeg var liten jente. Og det med alkohol og sosiale sammenkomster/tilstelninger skal ikke være synonymt. Det må få være opp til enhver om man ønsker å drikke alkohol, og når man gjør det.
  Dersom noen velger å la være å drikke alkohol eller har en kropp som er litt over “normalen” så vit at et “lite tullespørsmål” fort kan ende med fatale følger for den du spør. Det å være gravid eller ikke er faktisk en ganske personlig ting og skal ikke spøkes med. Respekter andres privatliv!