For sånt blir det unger av.

 

Leder i KrF, Knut Arild Hareide, har fått barn og nå vil han at flere unge kvinner også skal få det

sperm and the egg

Hareide har nylig blitt pappa og barneentusiasmen smitter over på politikken. I et innslag på Dagsrevyen, torsdag 25. april, sier Hareide at KrF nå vil belønne unge kvinner som får flere barn tettere og tidligere. Jeg undrer meg over hvorfor ikke Hareide nevner menn og fedrene er med et ord, spesielt med tanke på at alderen på førstegangsfedre både er høyere og at menn i snitt får færre barn. Det er nå en gang slik at dersom kvinner skal få barn så trenger de (enn så lenge) en mann. Men hele ansvaret for reproduksjonen legges på kvinnenes skuldre og beskjeden vi får til det kjedsommelige er at vi nå må se å få ut fingeren.

 Om det er biologien vi hører tikke, skulle  tikkingen begynt mye tidligere

Tiktak – den biologiske klokka tikker

Dette knyttes som oftest til kvinners biologi. Kvinnenes fruktbarhet synker etter de fyller tretti og herfra går det radig nedover, får vi høre. Så tiktak tiktiak summer det inni hodene på tusenvis av kvinner. Er det virkelig lyden av den biologiske klokka vi hører? Selv tror jeg denne tikkingen i ustrakt grad er samfunnsprodusert, og av slike som Hareide. Det er i hvert fall besynderlig at  klokka begynner å tikke når kvinner nærmer seg tretti eller har passert tretti. Spesielt med tanke på at kvinner har vært fruktbare siden begynnelsen av tenårene og at kroppen, fra biologiens side, er best rustet for graviditet i begynnelsen av tyveårene. Om det er biologien som tikker, skulle med andre ord tikkingen begynt svært mye tidligere.

sarah - 28 weeks pregnant

Til døden skiller dem ad?

Menn derimot tar det med ro og hører få tikkende biologiske klokker, til tross for at også deres fruktbare organer går ut på dato. De har nemlig fått det for seg at de er fruktbare hingster til døden skiller dem ad, og at det er kvinnenes fruktbarhet det står på. Noen (som Hareide) utsetter derfor familie til de er godt i havn med karrieren i slutten av trettiårene. Nei så visst, har de ingen hastverk. De kan jo bare finne seg en yngre kvinne, som er fruktbar. Og det er jo uansett å foretrekke, så vinn-vinn. Tror de.

Lite press legges på menn for at de skal skjerpe seg og komme i gang med reproduksjonen.

Når ”svømmerne” svikter

Forskning viser at spermienes bevegelighet blir dårligere med alder. Bevegeligheten blir redusert med 0,7 % per år, hvilket er vesentlig for at de skal nå egget og unnfangelse kan finne sted.

Risikoen for dårlig bevegelighet hos spermiene – etter mannens alder:

 • 25 prosent ved 22-årsalder
 • 40 prosent ved 30-årsalder
 • 60 prosent ved 40-årsalder
 • 80 prosent ved 60-årsalder

Hvis vi ser på ereksjonen, avtar mannens potens med årene. Seksuelt er mannen på topp når han er rundt 20 år. Da er testosteronnivået er på sitt høyeste og når testosteronnivået daler, skal det mer til for å vekke de seksuelle lystene, sensitiviteten i penis synker og det tar lenger tid å få ereksjon og på å oppnå orgasme. Fra mannen er 40 til han blir 70 år synker antallet som er i stand til å gjennomføre et samleie fra 60 til rundt 30 prosent. I tillegg krymper både penis og testikler med alder. Konklusjonen er derfor at fertiliteten hos menn synker betraktelig med årene. Men lite press legges på menn for at de skal skjerpe seg og komme i gang med reproduksjonen. Ingen sier heller at det kan få helsemessige konsekvenser for evnen til reproduksjonen og helsa til barnet når menn utsetter å få barn.

Gamle menn og unge kvinner

Dette har trolig sammenheng med at vi har fått det for oss at en eldre mann passer bedre med en yngre kvinne, enn omvendt. Dette til tross for at en ung mann (i tyveårene) og en noe ”eldre kvinne” (i slutten av trettiårene) passer langt bedre sammen, seksuelt sett.

I innslaget på Dagsrevyen spurte journalisten Hareide hva som er grunnen til at han ikke fikk sitt første barn før han hadde passert 40, hvis det var så viktig å få barn tidlig. Til det svarte han at slikt ikke alltid er så lett å planlegge. Nei, sier du det, Hareide? Og som nyhetsankeret etterpå påpekte, er kona til Hareide under 30. Og er visst det som er avgjørende. For Hareide.

Gamle fedre

Jeg vil også informere folket om risikoen når en eldre mann blir sammen med en ”ung fruktbar kvinne”. Sannsynligheten for at han kan gjøre kvinnen gravid er mindre og sannsynligheten for abort er langt høyere. Risikoen for spontanabort er 69 prosent større for par der mannen er 50 år eller eldre, enn hos par der han er mellom 25 og 29. Resultatene peker også i retning av at gamle fedre har større sannsynlighet for å få sønner med lavere IQ og dårligere sosiale ferdigheter, og med lidelser som autisme og schizofreni. Hyppigheten av dårlige sosiale evner økte med 50 prosent hos gutter med fedre over 45.

 selv satser på å få barn når jeg er 40, da med en mann som er 22 år som strutter av gode ”svømmere”, og har både størrelsen, sensitiviteten og ereksjonen intakt. For sånt blir det unger av!

Få ut fingeren sjøl!

Hvis det biologien skulle være rettesnor for hva vi anbefaler folk burde altså Hareide også be mannfolka om å få ut fingeren. Menn burde, i ung alder, gå mer mer aktivt med å finne seg en make og legge til rette for at han og partneren kan få barn så snart som mulig. Det kan han gjøre ved å forplikte seg, vise at han ønsker seg barn og er klar til å ta halvparten av byrdene og gledene som kommer med å få barn.

Hva med assistert befruktning, KrF?

Hvis det vesentlige for KrF virkelig er at kvinner får flere barn tidligere, anbefaler jeg KrF å gå inn for assistert befruktning for enslige kvinner. Hvis staten sponser slik befruktning, og gir gode økonomiske betingelser for unge alenemødre, kan det blir fart på sakene. Det er en helt ok løsning for meg. Men antageligvis ikke for KrF. I så fall burde de se å skjerpe retorikken sin.

Rull inn puppen, Hareide

Så bare rull inn puppen, Hareide. Jeg satser på å få barn når jeg er 40, da med en mann som er 22 år, som strutter av gode ”svømmere”, og har både størrelsen, sensitiviteten og ereksjonen intakt. For sånt blir det det unger av!

baltokai

Innen da håper jeg at KrF har satt gode pappapermisjonsordninger for mannlige studenter på dagsorden, slik at de kan få barn tidlig. Min unge fruktbare mann må nemlig kunne til å ta ut minst 50 prosent av permisjonen. Jeg har jo ikke mulighet til å være hjemme med barna hele tiden heller. Jeg har jo trossalt en karriere å ivareta. Akkurat slik som Hareide.

 

 

Bilde: sperm and the egg, sexy eggs, CC BY SA 2.0 

Bilde: sarah-28 weeks pregnant, trevor bair, CC BY NC SA 2.0

Bilde: baltokai, gagilas,CC BY SA 2.0 

Om forfatteren

Malin

Malin

For meg handler feminisme om rettferdighet og frihet. Å skrive om feminisme er viktig, både for meg personlig, men også fordi jeg håper det kan bidra til mer debatt, refleksjon og kjønnsrettferdighet.

Visit Website

12 Comments

 1. geronimo 28/04/2013

  25 prosent ved 22-årsalder
  40 prosent ved 30-årsalder
  60 prosent ved 40-årsalder
  80 prosent ved 60-årsalder

  Litt tregere er noe helt annet enn ufruktbar. Essensen er at menn kan få barn veldig mye lengre enn kvinner og spesielt at mens svært mange kvinner ikke lenger kan få barn fra midten av tredveårene og en god del før den tid og de aller fleste ikke etter førti, så kan menn i den samme alderen det.
   
   

 2. geronimo 28/04/2013

  Anngående at eldre menn og yngre kvinner passer sammen. Ja de gjør stort sett det fordi menn er primært tiltrukket av kvinners utseende og det som menn, UNIVERSELT, finner attraktivt utseendemessig er nettopp tegn på fruktbarhet. Menn har dermed liten interesse for eldre kvinner og dette KAN IKKE endres vesentlig. Kvinner vektlegger også utseende, men legger betydelig mere vekt på selvsikkerhet, økonomi, status, sosial dominans etc. og disse faktorene erverver menn i større grad med alderen. Kombinasjonen er derfor helt natrulig og kommer til å fortsette å være det uansett hvor mye feminister fornekter virkeligheten.
   
   

 3. geronimo 28/04/2013

  En annen faktor her er at kvinner i betydelig større grad enn menn er opptatt av å få barn og at feminister har lurt kvinner til å tro at det å vente med barn til de har en solid etablert karriere er en god ide. I og med at man gjerne er i midten av tredve årene innen man har kommet så langt er da løpet kjørt for svært mange kvinner, men ikke for menn. Derfor er det helt legitimt å fokusere mye mere, nesten utelkkende på kvinner i denne sammenhengen.
   
   

 4. Logical 28/04/2013

  Det forandrer ikke på det faktum at sannsynligheten for komplikasjoner er større jo eldre mannen er, Geronimo. Og at menn derfor bør få barn tidligst mulig. 

 5. Karen Golmen
  Karen 29/04/2013

  Applaus for deg, Malin! Dette er seriøst folkeopplysning.

 6. Geronimo 29/04/2013

  “Det forandrer ikke på det faktum at sannsynligheten for komplikasjoner er større jo eldre mannen er, Geronimo. Og at menn derfor bør få barn tidligst mulig.”
  Sjansen er liten og det er et hav av forskjell på å dra en viss nytte av å få barn tidligere og å måtte få barn tidligere for å i det hele tatt kunne. For kvinner er dette ESSENSIELT for menn er det i beste fall et gode.

 7. Kristine 08/05/2013

  Strålende lesning!! :-)

 8. Andreas 10/05/2013

  Veldig godt skrevet! Flott innlegg Malin! Dette likte jeg. :)
  Assistert befruktning for single er for øvrig et alt for lite diskutert tema… Eventuelt alt for dominert av høyresiden.

 9. Romy Rohmann 11/05/2013

  Helsemessige konsekvenser med eldre fedre!
  Det er forsket lite på de helsemessige konsekvenser av eldre fedre. Men blant barn med ulike autismeforstyrrelser er det større andel eldre fedre.
   

 10. Crvena 08/06/2013

  Grunnen til at Hareide ikke nevner menn med ett ord er det faktum at kvinner sitter 100% med makten når det kommer til graviditet og fødsel. Menn har én mulighet, det er å ikke ha sex om han ikke vil bli far. Kvinner kan styre unnfangelse og avbrytelse av svangerskap mer eller mindre etter eget forgodtbefinnende. Med andre ord, menn står med lua i hånden  og er totalt overgitt til kvinnene sine innfall. 
   
  Løsningen kommer ikke før vi har kunstige livmorer slik at både menn og kvinner kan bestille seg barn når de er klare for det. 

 11. Susanne
  Susanne 08/06/2013

  Crvena: Alternativt kan man jo finne en dame man faktisk stoler på. Veldig få damer jeg kjenner er uinteressert i å involvere en partner i både tilblivelse og avbrytelse. Om du har så dårlig dømmekraft, kan du kanskje få hjelp av en venn. 
   

 12. Anne Bitsch 26/11/2013

  Gode poenger! Men: Det er omstridt hvorvidt kvinners fertilitet daler så drastisk etter fylte 30 som fødselsideologene skal ha det til. Ifølge en dansk vitenskapelig studie var det ikke stor forskjell på hvor mange kvinner i 20-åra og slutten av 30-åra som ble gravide innenfor et år, selv om alder er den sterkeste negative faktor i forbindelse med graviditet (f.eks. viser noe forskning at risiko for spontanaborter øker med kvinners alder – men skal ikke kunne si hvordan mannens alder påvirker spontanabort, kjenner ikke studiene du refererer til). Se mer om den danske studien om graviditet, fertilitet og alder her: http://jyllands-posten.dk/livsstil/ECE5740451/alderen-afgoer-ikke-kvindens-frugtbarhed/
  Det betyr at det evolusjonsbiologiske argumentet om at menns biologi er styrt i retning av kun å velge unge kvinner kanskje ikke står så fjellstøtt likevel, og at det i alle fall ikke nødvendigvis innebærer at kvinner må bære hovedansvaret. Valget om barn er og blir for det meste et fellesskapsprosjekt som er tjent med grundig overveielse og at både mor og far er så likestilte og økonomisk selvberga som mulig.
  Omvendt syns jeg kanskje ikke at løsningen er å likestille den kjipe masinga og utidige innblandingen i folks reporduktive privatliv – det hadde vært veldig greit om både menn og kvinner slipper at andre mener så veldig mye om når og hvor mange barn en skal få, og at de gode rådene begrenser seg til dem som er av ren helsemessig karakter.