Skudd fra hofta

 

Kvinne: vær en løs kanon så skal du se at du blir likestilt

 

5891208610_96291e4eca_z

Det er kvinnenes feil at vi sjeldnere sitter i paneldebatter, sjeldnere har maktposisjoner, sjeldnere uttaler oss i media og generelt sett har mindre makt enn menn. Vi er for blyge, vi tar for lite plass, vi roper ikke høyt nok, vi krever ikke nok og vi stoler ikke på oss selv og våre ferdigheter og kunnskap. Dit vi nå har kommet i likestillingen, står og faller resten på oss. Vi må skaffe oss mer ”baller”, og det er hver enkelt kvinnes eget individuelle ansvar.

Tar vi tar samfunnsdebatten som eksempel, innebærer det å lære seg kunsten å komme på trykk. Det gjør du ved å skyte fra hofta, og skryte uhemmet og hjertelig av deg selv på sosiale medier. Å finne sin plass inn i samfunnsdebatten handler også om å mene noe ”radikalt” og provoserende og å mene det inderlig nok. Du må kunne kaste deg inn enhver politisk debatt og stå parat til å fronte at du har den beste løsningen. Et eksempel er å påstå at et bevis på den grusomme feminiseringen, er at menn tvinges til å se på ”skal vi danse”. Alternativt kan du hardnakket hevde at vi redder kvinner i India ved å kjøpe livmora deres og at vi redder prostituerte i Norge ved å åpne bordeller. Det kan også være effektivt å påstå at kvinner nå særbehandles så mye at de ikke lenger trenger å ha noe inni hodet, så lenge de har en hijab hodet. Sånt skaper debatt og forargelse, og debatt og forargelse skaper mer oppmerksomhet rundt din person. Mer oppmerksomhet rundt din person, gjør deg også aktuell. Og som mer ”aktuell” kommer du fortere på trykk igjen.

Kristian Meisingset, redaktør for Minerva, oppsummerer kvinner ansvar for likestillingen nrk.no/ytring 19.februar:

Noen steder skyldes det kvinnen selv. At hun ikke tør(…). Kvinner må rett og slett få mer baller. Den dagen de løfter haka og tør å la testosteronet fråde, blir de uslåelige.

Jeg skjønner tegninga. Til tross for at jeg har mindre testosteron enn Meisingset, mangler ikke på temperament og ”gode ideer” hos meg. Jeg har tilfeldigvis en debatt jeg ønsker å ta.

Menn er aper

Siden min tilnærming til vitenskap springer ut av det jeg kan erfare, vil jeg hevde at vi har et godt grunnlag for å slå fast at menn er aper. Om de ikke er hundre prosent aper, så ligger de utvilsomt etter i evolusjonen. Av sanselige bevis på dette kan vi se at menn både er hårete og brautende. Noen av dem sitter for eksempel med beina så spredt på bussen at de åpenbart prioriterer velvære for utstyret sitt fremfor å innrette seg etter sosiale normer. Dette er tegn på sosial underutvikling. Stort sett tenker også manneapene bare på knulling og mat. Det er i hvert fall min erfaring!

aper

I ekstreme tilfeller er manneapene så styrt av sine dyriske drifter, at de ikke klarer å dy fra seksuelt trakassere og voldta damer. Det er ille, og dessverre et tegn på at noen menn er mer aper enn mennesker.

I Afrika brøler hanapene til hverandre for å sette hverandre på plass og imponere hunapene. Hos manneapene i vårt samfunn finner brølingen sin plass i mediene og på internett. Fra sine kontorstoler sitter de og slår seg på brystet og klør seg på pungen mens de lirer ut av seg den ene ”gode ideen” etter den andre. Disse “ideene” slenger de ut på sosiale medier godt pakket inn i akademiske begreper for å fremstå langt smartere enn de i virkeligheten er. Slik får de demonstrert sin posisjon overfor de andre manneapene og forhåpentligvis imponert damene i seng.

Det politiske aspektet ved dette handler selvsagt om hvordan vi skal tilrettelegge samfunnet med tanke på at den ene halvdelen av befolkningen er aper.

For man kan si mye om og mangt om mannfolk, men vi alle vet at dette er sant. Og bevisbyrden ligger på dem som ikke har sett det samme! Så la oss nå for en gangs skyld ta utgangspunkt i virkeligheten og de sentrale biologiske forskjellene, som handler om at noen er aper og andre ikke, når vi skal snakke om kjønn.

Jeg synes vi skal ta debatten!

Kvinner uten baller

Man kunne selvsagt si at problemet ikke handler om kvinner er for blyge, men at noen menn både tar og får ufordelmessig mye plass i samfunnsdebatten. Men siden vi lever i et patriarkat, der mannen er normen, er det en udiskutabel sannhet at problemet ligger hos kvinnene.

Det som uansett er sant, er at du tok deg tid til å lese dette ubrukelige innlegget og lot deg provosere. Forhåpentligvis ble du så provosert at du skriver et motinnlegg. Det er bra fordi det betyr mer spalteplass, og derav mer makt. Til meg. Den makta vil jeg bruke til å fortsette å fylle avissider med vås.

Her har du strategien for å lykkes, kvinne: skyt fra hofta og skryt av deg selv med hjertet så skal du nok se at du blir likestilt.

gibraltar-50121_640

 

 

En forkortet versjon av denne teksten var på trykk i Klassekampen i går, 18.03.13.

 

Bilde: Mounted shooting,watsonsingelgin`s Photostream, CC BY NC SA 2.0

Bilde: Monkey Grooming,Daisy seneviratne`s Photostream, CC BY NC SA 2.0

 

Om forfatteren

Malin

Malin

For meg handler feminisme om rettferdighet og frihet. Å skrive om feminisme er viktig, både for meg personlig, men også fordi jeg håper det kan bidra til mer debatt, refleksjon og kjønnsrettferdighet.

Visit Website

10 Comments

 1. Kristin Melum Eide 19/03/2013

  Jeg syns du er så borti granskogen kul, Malin! Og forferdelig skarp! Heia, heia, heia!

 2. Sirin 19/03/2013

  Takk Malin, for et morsomt og godt poengtert innlegg. 

 3. Karen Golmen
  Karen 19/03/2013

  Helt pokkers fantastisk bra skrevet!

 4. Vi kvinner må stole på oss selv, skryte med at oss selv og ikke bry oss om hva alle andre mener. Ikke med likestilling som mål, men fordi det styrker oss som individer til å lykkes med våre drømmer og våre livsmål. Jeg synes det er flott at du tar opp nettopp dette, selv om du bruker det med likestilling som mål. Hele opplegget med at menn er aper synes jeg bare er unødvendig. Hvorfor skal vi rakke ned på det andre kjønn for å fremheve oss selv?
  Det viser bare hvorfor vi kvinner er så svake som vi er, fordi vi må rakke ned på noen andre for å føle oss bedre. 
  Slutt med kranglingen mellom kjønn og nedrakking av andre for egen fremhevelse og bruk heller energien på å  fremheve egne verdier og meninger! Hver og en må ta ansvar for seg selv!

 5. Det skal stå “skryte mer av oss selv” i den første setningen der gitt.. 

 6. Malin Author

  Takk Karen, Kristin og Sirin for fine tilbakemeldinger:)

 7. Bente 19/03/2013

  Godt innlegg. Dessverre er det vel “flink-pike-syndromet” og perfeksjonisten som kommer frem i oss kvinner også når det gjelder å uttrykke seg og debattere. Og er vi bare blyge eller også litt for selvhøytidelige? Ønsker man å bli populær eller å utgjøre en forskjell? Ja – valget er vårt!!! 

 8. Malin Author

  Hei Bente. Ja du har nok rett i at en del kvinner er redde for å drite seg ut, og at det gjør dem mer reserverte. Selvsagt burde kvinner øve seg på å ikke være så flinke og riktige hele tiden. Samtidig skal det sies at det ofte kommer hardere sanksjoner mot kvinner som oppom tar plass og skyter fra hofta enn mot menn. Kvinner har mindre handlingsrom til å bli forbanna og å innta radikale standpunkt. Det er ihvertfall mitt inntrykk. Dessuten mener jeg at noen menn har overstort ego. Noen av dem kunne gjerne kunne tenkt seg om et par ganger før de uttaler seg som om de var eksperter på ting de egentlig ikke har så mye greie på. Altså; noen menn kunne med fordel vært mer blyge og ydmyke. Skal vi få til en mer demokratisk og likestilt debatt synes jeg vi må være bevisst på både kvinner og menns adferd som barrierer til likestilling.jeg er ikke med på premisset om at det bare er kvinner som skal innrette seg!

 9. Lars 25/03/2013

  Implisitt hevder du her at inleggene du lenker til (bordeller, Eias kronikk osv) er på samme nivå som å hevde at alle menn er aper, uten å faktisk forklare hvorfor du er uenig.
   
  Eller var det en godt innbakt kommentar til at debatt i media ofte går i slik ubrukelig ad hominem argumentasjon? Isåfall er jeg helt enig og glimrende gjennomført!
  Hvis det ikke var intendert så var det vel litt ironisk?

 10. Kerstin 27/03/2013

  Da jeg gikk på Blindern lærte jeg om patriarkat, kjønnsmaktordning og andre teorier som forklarer strukturell undertrykking: kort sagt hvorfor kvinner har vanskeligere enn menn for å komme seg frem her i verden. De får mindre plass, de blir avbrutt, de blir sextrakassert, deres innsats blir undervurdert slik at de må jobbe dobbelt så hardt for å bli vurdert halvparten så bra. Huffameg.
  Så gikk jeg ut i virkeligheten, jeg fikk meg jobb i en teknisk bedrift i privat sektor. Mannsdominert så til de grader. Etter 6 år ser fasit ut slik: Jeg er aldri blitt sextrakassert. Jeg har aldri opplevd å bli tatt mindre alvorlig fordi jeg er kvinne, eller opplevd at innsatsen min ikke er blitt anerkjent. Derimot har jeg opplevd positiv særbehandling. Jeg blir i større grad enn menn lagt merke til og husket. Jeg får mer taletid enn jeg trenger, og jeg har fått muligheter til avansement som jeg ikke trodde var mulig. Jeg HAR opplevd å bli diskriminert, men da fordi jeg er samfunnsviter og konkurrerer med ingeniører, og det skulle vel for så vidt bare mangle.
  Poenget mitt: ja, det eksisterer diskriminering, men fokuserer man så mye på det at man lager et skremmebilde som ikke stemmer med virkeligheten? Jeg mener det. Jeg ville anbefale alle jenter/kvinner til å velge jobb i tekniske yrker i privat sektor. Det er buskul, du tjener godt, og du er et skritt nærmere innflytelsesrike posisjoner hvis du ønsker det.