Akne på hjernen
I dag gjesteblogger Hanne Willoch på Maddam.
«Sjokknyheten» om bruddet mellom Tone Damli Aaberge og Aksel Hennie 25. februar blir omtalt i 60 redaksjonelle medier og hashtagget med #toneaksel i mer enn 1600 tweets bare den første dagen. I tillegg viet NRKs Trygdekontoret i forrige uke en hel sending til å diskutere bruddet.
En åpenbar forklaring på interessen er at Tone og Aksel er kjendiser, men et kjendisbrudd dekkes som regel med en notis. Så hvorfor blir vi så hysteriske denne gangen?
Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven Tone og Aksel gjorde det slutt?
Da bomben om bruddet gikk av på VG Nett trodde jeg først ikke det var sant. Etter å ha sett Tone prøve brudekjoler i sin egen reality-serie over seks episoder (ja, seks episoder er til og med mye om Barack Obama), så kommer dette faktisk som et sjokk. «Da blir JEG årets brud likevel!» roper min gode venninne som skal gifte seg til sommeren. Reaksjonene er mange, og de fleste er enten ironiske, humoristiske, eller direkte skadefro.
Reaksjonene er mange, og de fleste er enten ironiske, humoristiske, eller direkte skadefro.
Hvorfor ler vi så hjerterått av et kjærlighetsbrudd? Hvorfor setter vi oss opp på våre moralske hester og oppfører oss som at vi aldri har hørt om brudd og utroskapsrykter før? Medieprofessor Espen Ytreberg knytter hysteriet til det han hevder er et moderne fenomen. Nemlig det at vi alle «skal være noen». Vi skal ha en tydelig personlighet. Ytreberg kaller kjendiser i dagens samfunn for menneskemutanter, fordi de dyrkes frem til å ha mer personlighet enn oss dødelige. Klarere farger, strammere kropper, større smil og heftigere kjærlighetsliv. Mer volum av alt.
Drunk on «love»
Både Aksel og Tone har brukt sosiale medier som en måte å by på seg selv, sin forelskelse og seksualitet. Mens de fleste kjendiser, både politikere og artister, bruker Twitter som en måte å personifisere og promotere seg selv, tar Tone og Aksel det noen skritt videre:
@tonedamli: Verdens beste kjæreste … #kjærligheten (16. mars 2012)
@tonedamli: E I tidenes modus #ung #fri/forlova #forelska #yr #nydusja #overgangslys #ferie (7. juli 2012)
@AkselHennie: Ser at det er førstesidestoff i Dagbladet at dama mi kler av seg. Da skapes det i så fall tunge nyheter hjemme hos oss hver dag! @tonedamli (17. april 2012)
@tonedamli: E veldig forelska i kjæresten min @AkselHennie (28. mai 2012)
Forbilder for kjærlighet og forelskelse
Filosofen René Girard hevder at våre begjær dannes gjennom å etterligne andre menneskers begjær. Er det sånn at vi mimer Aksel og Tones begjær for hverandre, slik de gir uttrykk for gjennom sosiale medier, sånn at også vi begynner å begjære dem? Blant mine venner er det ikke vanlig å uttrykke sin kjærlighet for hverandre i sosiale medier. Tvert i mot så blir dette ansett som kleint, og noe som hører hjemme i den private innboksen. Likevel har jeg en følelse av at mange (pluss mørketall) innerst inne blir misunnelige på Tone og Aksels angivelige begjær for hverandre.
Både Aksel og Tone har brukt sosiale medier som en måte å by på seg selv, sin forelskelse og seksualitet.
En sjuk kultur
Uten å vite, så vil jeg likevel tro at blottleggingen av «det perfekte forholdet» og den ville kjærligheten kan føles som en hodepine når kjærligheten brister. Det kan være betimelig å spørre seg om vi har fått en kultur, der man bruker de mest private følelser og det intime i et forhold, i ren markedsføring.
Dette må jo være fake. Ingen kan da være så lykkelige?, tenker man kanskje
Tradisjonelt har vi sett at makt og posisjoner har kunnet gi sex. I dette tilfellet ser det ut som man har en motsatt situasjon, der noen bruker sitt seksualliv til å skaffe seg posisjon, eller rettere sagt – kjendisstatus.
Selv har jeg måttet gå noen runder med meg selv for å skjønne hvorfor jeg himler med øynene av de hyppige kjærlighetserklæringene. Dette må jo være fake. Ingen kan da være så lykkelige?, tenker man kanskje. Men når Tone skryter av sitt kjærlighetsliv til oss «vanlige», så tror jeg at vi ikke bare føler irritasjon, men også beundring og misunnelse.
Når det er sagt, tror jeg likevel ikke at det er glede vi føler når boblen til Tone og Aksel sprekker. Jeg tror bare vi er lettet. Mutant-bruddet bekrefter livets gang, at alle bare er mennesker, og at vi trygt kan gå hjem og lage en sunn suppe med stavmikser og krangle med kjæresten.
Hanne Willoch er 28 år, utdannet medieviter og jobber som medieanalytiker.
Forsidebilde hentet fra Wikimedia Commons http://
Bilde 1: Skjermdump Twitter @nattogdag
Bilde 2: Faksimile VG Nett http://www.vg.no/musikk/artikkel.php?artid=10107864
Bilde 2: Skjermdump Twitter @toneda
Bilde 3: Skjermdump Twitter @toneda
Kloke ord Hanne! Det med lettelse er nok litt sant. Men ikke glede. Vil jo at alle skal ha det bra, men liker å få bekreftet at kjærlighet er mer hardt arbeid enn lekre ord.