Beware of pickpockets

«Se opp for lommetyver i dette området» hører du over høyttaleren på trikkene og bussene når du kommer inn til Oslo sentrum for tida.

Jeg skvatt til da jeg la merke til det her om dagen. Jeg måtte se litt ekstra på de folka som sto og venta på trikkeholdeplassen i Heimdalsgata. Hvem av dem planlegger å ta lommeboka mi?

Det er utrolig mange som vil fortelle oss som bor i Oslo indre øst hvordan vi har det. At det er farlig, at man blir slått ned, og at lommetyver stikker av med telefonen vår hele tida. Venner og bekjente vil ikke møtes her, fordi de føler seg utrygge. Jeg er trygg her. Dette er hjemme. Utryggheten er deres og ikke min.

Tilbake til trikketuren. Jeg ser mistenksomt på de som venter på trikken i Heimdalsgata. Jeg kjenner det er ubehagelig. Og jeg tenker at jeg må komme meg til et tryggere sted i byen, vestkanten kanskje? Man får jo denne advarselen kun på holdeplasser i sentrum og Oslo indre øst.

Politiet i Oslo sier at det å informere er et ledd i arbeidet med å forebygge. Bakgrunnen for advarslene på østkanten er at antall lommetyverier har steget betydelig. Det er bra å informere og å forebygge. Jeg tror ikke Oslopolitiet med dette har ønsker om å stigmatisere noen. De vil nok hjelpe folk til å ta bedre vare på tingene sine slik at man unngår å bli frastjålet ting. Likevel sitter jeg igjen med en følelse av utrygghet i mitt eget nabolag. Og jeg kan ikke la være å tenke at slike advarsler deler byen vår stadig mer.

Det er ubehagelig å bli frastjålet ting, det kan også jeg skrive under på. Samtidig ble jeg minst like redd for mine egne tanker som for tingene mine der jeg satt på trikken. Jeg ble fordomsfull. I det jeg hørte høyttaleradvarselen, ble hodet mitt ble fylt av mistenksomhet. Jeg fikk fordommer mot de som sto på den holdeplassen som til og med var min faste holdeplass i flere år. Hvor jeg har flere venner som bor, og hvor jeg selv bor rett i nærheten. Jeg fikk fordommer mot meg selv, med andre ord.

Denne teksten kunne også begynt slik:
«Se opp for hvitsnippforbrytere i dette området» hører du over høyttaleren på trikkene og bussene når du kommer opp mot Holmenkollåsen på Oslo Vest for tida.

Jeg skvatt til da jeg la merke til det her om dagen. Jeg måtte se litt ekstra på de folka som sto og venta på holdeplassen på Holmenkollen. Hvem av dem planlegger å ta skattepengene mine?

Beware pickpockets and loose women

Om forfatteren

Mona

3 Comments

 1. Karen Golmen
  Karen 15/02/2013

  Veldig, veldig godt innlegg – særlig avslutningen din:)

 2. Mona Author

  Takk, Karen! Dette er jo skrevet fort og gæli, med utgangspunkt i hva jeg selv tenkte da jeg hørte advarselen. Sikkert mye annet lurt som også kan sies om dette:)

 3. Kerstin 16/02/2013

  Det beste er at lommetyveriene blir borte hvis man later som om hvitsnippforbrytere på vestkanten er et stort problem. Politisk korrekthet virker!