Machiavellis damer – kvinnene i ”Game of Thrones”

doreah-dany-irriI disse dager sender NRK andre sesong av den kritikerroste TV-serien “Game of Thrones”, basert på George R. R. Martins “A Song of the Ice and Fire”.  Med drager, demoner og varger tas vi med inn i en Machiavellis  verden der du skal være forsiktig med å følge etiske idealer – det kan fort koste deg livet. Som mange andre er jeg bitt av basillen. Jeg har sett alle episodene, slukt bøkene, og når neste bok slippes finner du meg i den lange køa utenfor Outland sammen med andre fantasy fans.

Snille piker kommer til himmelen

Fantasiverden Martins tar oss inn i er en mannsdominert verden, med sterke kjønnsroller, der kvinner skal være passive, dydige og prektige, mens mannfolka får tilfredsstilt sine behov med prostituerte. Men selv om kvinnene som bryter med kjønnsrollene møter solid motstand, kommer de lengre enn sine søstre som føyer seg inn i de tradisjonelle rollene.

Som i den virkelige verden:  Snille piker kommer til himmelen, vi andre kommer så langt vi vil.

Kvinnene i “Game of Thrones”

arya-with-swordDet var nettopp de sterke kvinnene i den mannsdominerte verden som først fanget min oppmerksomhet. Allerede i første episode var jeg blitt et stort fan av den adelige guttejenta Arya Stark fra kongefamilien i nord.

Arya er bustete på håret, avskyr feminine sysler og får mark av sitte rolig. Hun vil være aktiv, men møter stor motstand fra omverden som helst vil se at hun ter seg sømmelig og blir en nydelig kvinne. Likevel er det nettopp denne tøffheten, og bruddet med kjønnsrollemønstrene som holder henne i livet i den lovløse verden hun kastes ut i.

Allerede etter første sesong dreper den 9 år gamle jenta en jevnaldrende gutt i selvforsvar, og han blir ikke den siste.

Det er ikke bare Arya som bryter med de strenge kjønnsrollene. Igjennom serien blir vi kjent med flere og flere sterke kvinner:

Brienne – kongerikets farligste kriger

brienne-gwendoline-christie-helen-sloanDen som i størst grad bryter med kvinneidealene er Brienne av Tarth. Høy, muskuløs og avskyelig er Brienne  en av Westeros dyktigste krigere.  Hun blir kronet til en av Lord Renlys Baratheons  nærmeste riddere etter å ha funnet et sverdslag med 116 andre krigere.

At Brienne møter motstand for sin maskuline opptreden er bare fornavnet. Hun må tåle spydige kommentarer om hennes utseende, voldelige angrep og sosial uthengelse for å være den hun er, og ikke prøve å være noen andre.

Men samtidig oppnår hun også stor respekt for den styrken hun har, og selv den sleske Jaime Lannister innser at han hadde ikke vært i livet uten Briennes sterke krefter. 

Daenerys Targaryen – a women to rule them all.

Red Waste-<br /><br /><br /><br /><br /><br />Rakharo is ahead of the gameDaenerys Targaryen er den eneste gjenlevende etterkommeren av slekten Targaryens som med sine drager styrte det store riket Westeros . Daenerys har i hele sitt liv levd i eksil, men er fast bestemt på å gjeninnta tronen som familien hennes en gang mistet. Daenerys maktambisjoner møter også ekstra motstand i det mannsdominerte samfunnet fordi hun er kvinne. Hun sliter med å få autoritet på grunn av sitt kjønn.

Hennes flotte utseende gjør at menn rundt henne først og fremst ser på henne som en potensiell hustru, og ikke den lederen hun er som temmer drager for å erobre makt.

Likevel utpeker Daenerys seg som en het kandidat til å vinne den lange maktkampen om Westeros, selv om hun aldri har satt sine ben på det store kontinentet alle kjemper om. Det er også det motet hun viser som rett og slett holder henne i livet.

Asha Greyjoy – den fødte leder av Iron Island.

gemma-whelanAsha Greyjoy  er kong Balon Greyjoy av Pykes eneste gjenlevende barn som har blitt oppdratt på Jernøyene, og er derfor en naturlig etterfølger etter sin far. Som en tøff, myndig og dyktig hærfører har hun også det som skal til for å være leder. Men som de andre damene i serien møter også Asha motstand fra det mannsdominerte samfunnet de lever i.

Selv om hennes fars ønske og hennes evner gjør henne til en naturlig leder, setter folkets krav om at kongen må være en mann en stopper for dette.

De har aldri blitt styrt av en kvinne, og skal heller ikke bli det.

Cersei Baratheon – serien mest upopulære rolle

cerseiDen iskalde, kyniske og maktsyke dronningmoren Cersei Baratheon er den man får minst sympati for i serien, i god konkurranse med hennes eldste sønn.

Cersei går over lik for å få det som hun vil, og det er ikke grenser for hva hun vil ofre for å beholde makten.

Samtidig er det ikke å unngå å se at Cersei Baratheon også blir brukt i det kyniske maktspillet. Hun ble giftet bort for at hennes familie skulle få mer makt, og med en gang hennes ektemann, kongen, er dø, vil faren igjen bruke henne til å opprettholde familiens makt. Hadde Cersei vært mann hadde hun fått den posisjonen hun nå ofrer liv for å få. Hun er Tywin Lannisters eldste barn og det er bare feil kjønn som gjør at hun ikke er den rette etterfølger av Casterly Rock.

Sansa Stark – snille piker kommer til himmelen

sansa-starkDen eneste sentrale rollefiguren som ikke bryter med kjønnsrollene er Sansa Stark. Den yndige, veloppdragende og vakre adelsjenta og eldre søster til Arya Stark, representerer selve kvinneidealet i George R. R. Martins verden.

Likevel var det nettopp hennes pliktoppfyllende jag etter å være den perfekte kvinne som førte til farens brutale død.

Vi andre kommer så langt vi vil

Selv om kjønnsrollemønsteret åpenbart er til hinder for både Arya, Brienne, Daenerys, Asha og Cersei, oppnår de langt mer med å bryte med det enn Sansa gjør med å følge det.

Moralen er den, som i den virkelige verden, at snille piker kommer til himmelen, mens vi andre kommer så langt vi vil.

Bildene er hentet fra http://winteriscoming.net/media/images/

Om forfatteren

Ingvild Reymert

Ingvild Reymert

Jeg er 28 år og brenner for solidaritet, rettferdighet og miljø. Jeg er fast representant for SV i bystyre i Oslo, der jeg jobber for en by der det er mindre forskjeller på folk. En rettferdig boligpolitikk, et arbeidsliv der alle har ett på hele og faste stillinger og likestilling er tre av mine kampsaker.

Visit Website

26 Comments

 1. Magne D. Antonsen 14/01/2013

  Bra blogg, Ingvild!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea _a_ vg.no 

  :-)

 2. The Mountain That Rides 14/01/2013

  En bra serie med mange fargerike karakterer, men ingen slår Tyrion :P

 3. Martine Votvik 14/01/2013

  Hvis du ikke har lest denne, bør du ta en liten titt :)
  http://www.overthinkingit.com/2011/05/10/game-of-thrones-feminism/
  Jeg er litt uenig i moralen du forespeiler her, samtlige av disse damene/jentene dras rakt til helvete gjennom det de opplever. Sansa får i alle fall ikke sjansen til å oppleve mye himmel. En del av de unge kvinnene som føyer seg mer tradisjonelt etter spillereglene opplever mer trygghet og flere goder. Tenk på Margaery Tyrell.
  Jeg tror det er en litt annen moral i game of thrones, det er: “det nytter ikke hvor moralsk du er, hvor sterk du er, hvor kløktig du er, glemmer du at det er et spill uten regler, så er du død.”
  Jeg er litt overasket over at du ikke nevnte noe om Catelyn, hun kan vel kanskje avskrives som hysterisk bekymret mor, men hun er en av de smarteste personene i bøkene, tragedien hennes er at hun gang på gang ikke lyttes til.

 4. Reddit.com/r/asoiaf 14/01/2013

  Vet ikke helt om du ikke har satt seg helt inn i serien, eller om du bare oversetter og forenkler teksten. Det er ihvertfall et par feil i dette innlegget.
  Mest irriterende er vel hvordan du omtalte den adle Stark familien. De har ikke noe blod fra house Targaryen (unntak av Jon Snow), og kan derfor ikke ses på som kongelige. Eneste unntak er kroningen av Robb Stark, kongen som tapte norden, som er irrelevant for resten av Stark barna.
   
  Jeg håper virkelig du ikke har lest bøkene på norsk da det er til å være flau over. Jeg håper du bare har oversatt uttrykk som, virkelig, ikke kan oversettes for å nå et større publikum. Jernøyene. Pøh!
   
  Uansett er jeg stort sett misfornøyd med vinklingen din her, alle bryr seg om kvinners rettigheter, men hvem bryr seg om menn? Det er ikke likestilling på gang i verden, det er feminisme. Sigh. Allikevel har du et godt poeng, og teksten din er omfattende og fin ovenfor de som ikke har lest bøkene.
  Om du har lest A Dance with Dragons så har du nok fått litt empati med Cercei (utrolig nok). Sansa er slettes ikke så uskyldig eller dum som hun kan virke. Det gjelder å lese litt mellom linjene.
   
  Ellers en veldig fint tekst. Takk!

 5. Enig i at det er masse bra damer i GoT, men kan ikke fordra den derre dragedronninga. Hun gjør ikke annet enn å syte gjennom begge de første sesongene, mens folk rundt henne jobber for å få henne opp og frem i livet. Hun ville ikke vært noe uten livakten sin, og mister all makt med en gang mannen hennes dør. Hun er en uinterressant og evneveik karakter med kun dragene gående for seg. Ikke noen personlige egenskaper som får henne opp og frem. Seriøst kan du nevne noen grunn til at noen skal respektere henne i det hele tatt? Sånn bortsett fra dragene?

  De andre kvinnene du har nevnt er jeg helt enig at er badass da. Gleder meg til sesong 3 for å se hvordan det går med favorittkarakteren min i serien, Arya. Og såklart dvergen, men han er mann, så han teller ikke akkurat i dette innlegget.

 6. Håvard 15/01/2013

  En veldig bra artikkel, Ingvild! Er selv veldig stor fan av tv-serien. Skal nok lese bøkene en gang, også, men det blir nok ikke ennå (må konsentrere meg om skolearbeidet…). Gir deg riktignok litt minus for noen skrivefeil og feil ukedag NRK viser det (torsdag med reprise fredag).
   
  Martine Votvik: Kan nok si meg litt enig med deg i at ikke en gang i Game of Thrones havner snlle piker i himmelen, men de som ikke er snille piker får, som i den virkelige verden, mye mer makt! Forslaget ditt på moral er vel nærmest en omskriving av det som sies minst to ganger i sesong 1: “When you play the game of thrones, either you win or you die. There is no middle ground.” 

 7. drosseldaisy 15/01/2013

  Jeg syntes også Osha er en sterk kvinne, som gjør det som må gjøres for å overleve som kvinne og menneske out in the wild og i byen og det som er i the game of thrones. Hun er da en utenom det vanlige også, kanskje ikke med i hoffet, tilbudt sex for lureri men likevel en tøff surviver.
   
  http://www.google.no/imgres?um=1&hl=no&sa=X&tbo=d&biw=1143&bih=517&tbm=isch&tbnid=yQDQNeTTN67LSM:&imgrefurl=http://www.fanpop.com/clubs/game-of-thrones/images/20832062/title/osha-photo&docid=tZPsk99aDCWLfM&imgurl=http://images4.fanpop.com/image/photos/20800000/Osha-game-of-thrones-20832062-500-281.png&w=500&h=281&ei=EJn0UMWkKYOv4AShzIDACg&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=137&dur=151&hovh=168&hovw=300&tx=141&ty=103&sig=111604554733597581907&page=1&tbnh=133&tbnw=244&start=0&ndsp=17&ved=1t:429,r:0,s:0,i:78
   
  Kvinne eller mann; tøff er tøff uansett kjønn
   
   

 8. Trond 15/01/2013

  Alltid en fornøyelse å se hvordan politiske skikkelser som hevder seg opptatt av solidaritet, likeverd og rettferdighet finner helter blant anarkiets verstinger. Som står for den rake motsetning av solidaritet, likeverd og rettferdighet. Som tar det de hevder er sitt, den sterkestes rett. Du har kanskje noe å løre av rollefigurene her, å være ærlig med deg selv og hva du står foræ
  Cersei elsket dessuten også kongen, barskingen som ble konge. Her var det ingen tvang. Hatet mot ham spiret ut fra det faktum at han hele tiden elsket en død kvinne. Du fikk jo med deg et annet kjent sitat fra samme samtale med Stark, overså du bare denne? Cersei er et resultat av sine handlinger, som alle andre. Ingen formildende omstendigheter.
  Seriens suksess bunner vel nettopp i at ondskapen skinner igjennom hos begge kjønn (og hos den midt imellom) og at den kommer i begge former. Åpenlys og taktisk. Foruten det at intet hode er sikkert da.
   

 9. MetteO 15/01/2013

  Også hoppe bukke over Catelyn Stark, da…. tsk tsk ;D

 10. Som andre sier: Du glemte Catelyn!
   
  Sansa går en hard skole, hun tvinges til å lære fort. Hun virker litt forsiktig og naiv, men det er mest fordi hun aldri har hatt grunn til å mistro noen. Etter hvert som det endrer seg så tipper jeg hun kommer til å nå svært langt hun også, for jenta er alt annet enn dum. Men vi får vente og se.
   
  Men når du sier det var hennes pliktoppfyllende jag som fikk faren drept, hva tenker du på da? Sånn jeg ser det så var det Neds hederlighet kombinert med hans snusing i dødsfallet til Jon Arryn som tok hans liv. Hadde han vært litt sleskere, sånn som alle de andre: Littlefinger, Varys, Tyrion, Tywin, Cersei m.fl. og spilt med kortene tettere til brystet tror jeg han kunne ha vunnet maktkampen før den hadde begynt, men som den hedersmannen han er så valgte han å konfrontere Cersei med mistankene sine – Big mistake!

 11. Ingvild Reymert Author
 12. Ingvild Reymert Author

  TIL the Mountain That Rides: Enig. Tyrion og Arya er mine favoritter!

 13. Ingvild Reymert Author

  TIL Martine Votvik: Flere damer jeg kunne ha nevnt, og Catelyn er åpenbart en. Likevel passer hun inn i poenget mitt. Nettopp det at hun ikke står hardere på sitt får alvorlige konsekvenser. Hadde hun i større grad brytt med det som alle forventer av henne, og ståt tpå sitt hadde det kanskje gått bedre. Jeg skal være litt forsiktig med å nevne eksempler her for ikke å ødelegge for dem som ikke har lest bøkene og ikke vil vite hva som skjer.

 14. Ingvild Reymert Author

  TIL REDDIT.com/r/asoiaf: Hei,

  Skal man skrive en tekst om en serie som noen har lest veldig nøye, og noen bare har sett en episode eller to, har jeg valgt å forenkle noen av beskrivelsene. Derfor har jeg kalt Stark-familien kongelige. Dette er en avveining mellom å være pedagogisk eller korrekt.

  Det er nettopp i A Dance with Dragons jeg fikk litt empati med Cercei, hun er nettopp fanget i maktspillet spesielt siden hun er født kvinne. Hadde hun vært født mann hadde hun arvet casterly rock og sånn sett fått den maktposisjonen hun nå går over lik for å få.

  Enig i at Sansa ikke er et dum, men det er nettopp streven etter å bli likt som en adelig kvinne av blant annet Cercei som fører til farens død.

  Ingvild

 15. Ingvild Reymert Author

  TIL BOB: Arya og Tyrion er også mine favoritter, sammen med Jon Snow. Ikke min intensjon å male et perfekt bilde av Daenerys Targaryen, men synes det står respekt av å stå oppreist og kjempe for det hun mener er sitt, selv om oddsen ikke er på hennes side for å si det mildt.

 16. Ingvild Reymert Author

  TIL HÅVARD: Enig.

 17. Ingvild Reymert Author

  TIL DROSSELDAISY: Kunne også ha skrevet om Osha, synes hun passer inn i mønsteret.

 18. Ingvild Reymert Author

  TIL TROND: Leser du A Dance with Dragons får du nok et litt annet syn på Cersei enn du skriver her;)

  Ellers er det fult forenlig med å være sosialist og feminist og like A Song of Ice and Fire!

 19. Ingvild Reymert Author

  TIL ASP: Sansa har ikke skylda for farens død. Det er det helt andre som har. Men det at hun røpte farens planer for Cersei var åpenbart medvirkende – selv om hun åpenbart ikke skjønte rekkevidden av det.

  Har du lest bøkene? Kommer mer og mer frem om omstendighetene bak hva som skjedde der.

 20. Tilla 15/01/2013

  Mye gode poeng her, og mange ikke fullt så gode kommentarer! For de av oss som har lest alle bøkene så er det hårreisende å hevde Daenerys ikke har noe å by på. Hun hevder seg bare smått i innledningen, men kommer stadig større og mer imponerende tilbake gjennom historiens løp. Arya på sin side viser seg både sterk og feig på samme tid frem til siste bok. Fordi det er nødvendig for å overleve. Catelyn er utelatt og når man vet hvordan det går med henne fremover er nok det likegreit. (Spoioer!!) Sansa fremstår mye sterkere når hun kommer seg ut av Kings Landing, og viser nye sider av seg selv som er viktig for å overleve når hun kommer til Vale of Arryn… 
   

 21. Jason Fox 15/01/2013

  Daenerys er den kvalmeste karakteren i hele serien. Et barn som får ideer om noen hun aldri hadde krav på, og går over stokk og stein for å få det. Kvinner som henne er motbydelige, også i den virkelige verden, og hvis noen ser seg lik henne burde de gå inn i seg selv.

 22. Maegor 15/01/2013

  Mest skuffet over nivået i debatten egentlig, og finner artikkelen for kort og oppsummerende til å være interessant.(iallefall for bokleserne som du henvender deg til, siden du skriver Asha og ikke Yara). Ellers er jeg uenig i konklusjonen din
  -”Moralen er den, som i den virkelige verden, at snille piker kommer til himmelen, mens vi andre kommer så langt vi vil.”
   Jeg føler vel at ingen av kvinnene er der de ønsker å være, mye på grunn av deres mer maskuline trang til makt, aggresjon, vold og egoisme. Unntatt Sansa, hennes lojalitet ligger til familien Stark, så jeg vil si det var en egoistisk og maskulin ting å sladre til Cersei. Spiller liten rolle siden hun ikke direkte førte til Neds død, det er en faktafeil du bør rette opp. 
  Sansa er faktisk en av mine favoritter fordi jeg ser at hun er en av de menneskene som kommer til å spille et spill hun kan vinne. Hun aksepter de fordelene hun har som vakker kvinne med gode manerer og skuespillerferdigheter og trur hun vil komme langt.
   
  Til sist vil jeg kritisere ordvalget ”Fantasiverden Martins tar oss inn i er en mannsdominert verden,..”  
  For jeg mener George tar oss med i en verden styrt av de sterke, om det er styrke iforhold til kampdyktighet(Robert), intelligens(Littlefinger), rikdom(Tywin), konspirasjon(Cersei) eller blod(Jeffrey) er varierende. Dette er helt klart mest menn og det ligger det naturlige årsaker bak, dette er også en verden dominert av det med ”godt blod” og de med store ressurser(gold og hærstyrke), men også disse to er snevre tolkninger av et system.
  Også menn som bryter med idealet blir straffet, som regel fordi de blir stilt sterkere krav til en kvinner også og straffet hardere ved mangler. Ta Sam for eksempel, Han har ikke det samfunnet mener en mann skal ha så han blir straffet, eller hva med Tyrion, en svak og kortvokst mann? Theon blir ikke godkjent av sin far fordi han ikke er nok ”ironborn” lenger, og derfor defineres som svak.
   

 23. Ingvild Reymert Author

  Hei Tilla. Enig med dine kommentarer. Jeg har også prøvd å ikke ødelegge spenninga for de som ikke har lest bøkene, så noen refleksjoner til de siste bøeken er utelatt av den grunn.

 24. M.door 16/01/2013

  GoT kunne vært en bra serie hvis de ikke hele tiden skal tvære det ut med lange sex scener som tydelig er filmet av og for menn. Hvor inerressant er egentlig sex scener. Kunne like gjerne tatt med lange drite scener i skogen, Det er jo også helt naturlig, og mest inerressant for dem det gjelder. En film på 2-3 timer hadde vært bedre. Vi skjønner hva det går i. Bli ferdige.

 25. Nina 05/02/2013

  Synes dette var veldig gode poeng. Ble veldig positivt overrasket over vinklingen du hadde valgt også. Trodde det skulle være kjefting over hvor lettkledd og seksualisert de var. Takk for å motbevise det! Hilsen Nina.

 26. Eirik Sandaas 19/06/2015

  Ingvild, jeg bare må flisespikke litt påartikkelen din: Cersei heter ikke Baratheon, i Westeros får ikke ektefelle til en regent ta sin mann (eller hustru, om det er en dronning som regjerer) familienavn.

  Så hun er pr nå (i TV-serien) “Cersei Lannister, Dowager Queen, Lady of Casterly Rock, Lady Paramount of the Westerlands and Queen Regent.”