Push up, hold inn, hold opp

Natalia Moen-Larsen gjesteblogger:

Jeg synes at koplingen mellom jul, julebord og tynne modeller i push-up bh er påfallende i årets førjulskampanje på trikker og på T-banestasjoner, samt i ulike former for massemedia. Mulig dette ikke er noe nytt, men i år finner jeg det ekstremt irriterende. Kanskje fordi VG og Dagbladet har begynt å reklamere for slankekurer allerede før jul og ikke like etter jul som de vanligvis pleier å gjøre? Takk for det.  Jeg blir nok en gang slått av krysspresset av forventningen til kvinnes kropp og utseende. Hold-in truse, hold-in bokser, hold-in shorts, hold-in underkjole, hold-in singlet, hold-in body, hold-in tights. Så mye forskjellig man kan holde inn, men hvordan holder man det ut?

I tillegg er julebordsesongen i fare. For meg er ikke dette en særlig god nyhet. Personlig roper jeg «Hurra!» for julebordet,det er en hyggelig tradisjon som man absolutt bør fortsette med. Men nå er den altså truet. Og ikke av rølpefylla. Blir det av og til litt mye alkohol? Unektelig. Samtidig har det seg slik at hvis man skal kritisere julebordets alkoholflyt, bør man også løfte blikket mot den overordnede drikkekulturen i samfunnet. Aviser som på daglig basis skifter mellom overskrifter «Nordmenn drikker for mye i julen» og «Her er julens beste viner», er mildt sagt selvmotsigende. Julebordet er truet av noe helt annet enn dagen derpå hodepinen, nemlig av utilfredsstillende kvinnekropper med cellulitter og bulker (!). Men frykt for all del ikke. Jeg har funnet løsningen i nettartikkelen: Undertøyet som redder julebordsesongen, som umiddelbart gav meg med to tanker

A) Har jeg hatt på meg feil BH på julebordet?

B) Jeg savner det glade 90 tallet og Marky Marks Kevin Klein reklamer. Nei da.

I den overnevnte artikkelen står det:

«Hvem vil vel ikke føle seg like lekker inni som utenpå?»

Er dette et retorisk spørsmål? Hvor lekker er man egentlig «inni» når man har på seg hold-tights? Videre skrives det:

«Til fest skal antrekket gjerne være både glitrende, ettersittende og kanskje også en smule avslørende»

og

«Disse push-up bh-ene løfter puppene opp og frem».

Seriøst? På et jobbjulebord er det kanskje litt uheldig med mye «ettersittende», «avslørende», «opp» og «frem», det kan fort bli pinlig. Det er også påfallende hvor sexy julen har blitt: betegnelsene «det lille under», «hot-hottere» og «hete-netter», oser ikke akkurat julegløgg, marsipangris og giverglede. Misforstå meg rett, jeg liker fint og sexy undertøy på nivå med hvilken som helst annen nogenlunde forfengelig jente (sugar and spice and everything nice). Det er viktig at kvinner føler seg vakre, iført sexy undertøy og,om de liker det, i ettersittende kjoler. Det er heller perfeksjonismen jeg ikke setter pris på.  Det er viktig å ha et klart blikk på kvinneidealet som reproduseres. Det er i tillegg viktig å tenke over hvem vi gjør dette for, hvorfor, og om koplingen med «jul» er passende i denne sammenheng.

Ved å pushe opp og holde inn alt som holdes inn kan, konstruerer vi en kvinneskikkelse som for det første ikke er virkelig, og for det andre er vanskelig å opprettholde i lengden. Vi gjør det for og mot hverandre. Det er kvinnene selv som reproduserer disse urealistiske idealene. Vi sammenligner oss med hverandre og med massemedienes retusjerte idealkvinner. Vi gjør det ikke for mennene. Jeg mistenker at de ikke er så veldig opptatt av hold-in undertøy. Kanskje vi bør komme til en gjensidig enighet om at det uakseptabelt å måtte ha på seg løshår, falske øyevipper, falske negler, hold-inn undertøy og push-up bh i tillegg glitter og glam for å kunne føle seg vel på julebordet? Det kommer stadig nye ting på markedet som kan gjøre oss «vakrere», kanskje det snart er på tide å sette punktum et sted? Er ikke julen stressende nok fra før av?

Natalia Moen-Larsen er kultur-sosiolog. Hun jobber som vitenskapelig assistent på NUPI og er fungerende redaktør for tidsskriftet Nordisk Østforum.

 

Bilde 1: christmas 2007 av paparutzi (CC BY 2.0).

Bilde 2: christmas 2007av paparutzi (CC BY 2.0)

 

Om forfatteren

Gjesteblogger

Gjesteblogger

Hvis du vil være gjesteblogger for Maddam, send en mail til hei@maddam.no. Få med hva du vil skrive om og tre linjer om deg selv.

Visit Website

One Comment

 1. Torstein 23/12/2012

  Vi gjør det ikke for mennene. Jeg mistenker at de ikke er så veldig opptatt av hold-in undertøy.
   
  Jeg har brukt 3 år på å få ordnet synet mitt så godt som mulig. Tro meg, det har MYE å si. Men det aller viktigste er nok hvordan du selv føler deg i det du har på deg. Det er det som som skaper utstrålingen, som gjør dere virkelig uimotståelige. Jeg skjønner veldig godt at det er strevsomt å rekke over alt i en travel hverdag, og jeg vil mye heller møte en kvinne som føler seg bra og utstråler det enn en som bruker mye energi på valgene hun allerede har eller ikke har tatt.
  Så man må nok bare innse at ting er som de er, og gjøre det beste utav det. Betyr det å bruke en spesiell tights, så må du gjerne gjøre det for min del :)
  Hvis du ikke gjør det for menn, hvem gjør du det for? – Deg selv? Hvorfor er det så strevsomt da? – Gjør du det for statusen din? Er den verdt det? – Dine venninner? Er de bra venninner om de er opptatt av hvordan du kler deg?