Husmora og julenissen.

Endelig jul og likestillingsfri?

 

Julen er tradisjonenes høytid. Noen feirer Jesu fødsel, mens flertallet bare følger juletradisjonene slik vi kjenner dem. Når vi ser tilbake på vår barndom husker vi mamma som tok seg av adventskalenderen, ønskelistene til jul, kakebakingen, julepynten, julevasken, matlagingen, juleverkstedet på kjøkkenbordet, klærne vi trengte til jul, kostymene til juleskuespillet, julekortskrivingen osv osv. Far tok seg først og fremst av juletreet, og gavene til mor og sin egen frisørtime.

Jula er en ekstremvariant av hvordan tilstandene er til vanlig, og slik kvinner kontinuerlig blir fortalt at vi burde være. Huslige, hjemmeorienterte mammaer.

Med variasjoner er slik mange av oss husker førjulstiden. Mitt inntrykk er at dette fremdeles er tendensen. Når julen ringer inn, er det nok  flest mødre som står og koker av hete over komfyren mens far planlegger sin viktigste oppgave – å grave frem julenissedrakta fra loftet for så å forvandles til julens høydepunkt.

Sånn det er med tradisjoner, vi repeterer dem slik vi kjenner dem. Og i jula smelter de mest velkjente  tradisjonene vi har, nemlig juletradisjonene og kjønnsrolletradisjonene, sammen. Mediene og bloggosfæren har også adressert problemstillingen. Budskapet fra den kanten har vært at kvinner må overlate mer av ansvaret for juleoppgavene til sin partner og slutte å være så perfeksjonistiske og overkjørende på hjemmebane. Hvis kvinner bare begynner å gi litt mer faen og mannen uforbeholdent ansvar, vil det gå dem vel. Så enkelt og så greit?

Det kan kanskje høres banalt ut, ja nesten komisk, å lage oppstyr over hvem som gjør hva i jula.

Nei, det ikke fult så enkelt. Bloggosfæren, mediene, reklamene forteller oss kontinuerlig at kvinner har en helt annen plass i hjemmet. Siden julefeiringen i all hovedsak foregår i hjemmet, har også de tradisjonelle kvinneoppgave har en helt sentral plass i denne høytiden. Når likestillingen ellers ikke har kommet lenger enn at det fremdeles er kvinner som gjør mest av omsorgs- og husarbeidet, er det ikke underlig at gapet mellom kjønnsrollene blir tydeligere for oss i jula. Jula er helst å forstå som en ekstremvariant av hvordan tilstandene ellers er, og slik kvinner kontinuerlig blir fortalt at vi burde være. Huslige, hjemmeorienterte mammaer.

Det kan kanskje høres banalt ut, ja nesten komisk, å lage oppstyr over hvem som gjør hva i jula. Da kan det være greit å viser til det Anita Borch, forsker ved Statens senter for forbruksforskning, uttalte i en artikkel i på NRKs nettsider i november. Hun presiserer at barna ikke ser på juleforberedelsene som en unntakstilstand, men heller som perfekt tid der alt er som det skal være. Den skjeve arbeidsdelingen mellom kjønnene i jula bidrar derfor også til å etablere noen oppfatninger om kjønn for den oppvoksende slekt. Og slik reproduseres  både jule-  og kjønnstradisjonene fra generasjon til generasjon.  

Førjulstiden inkluderer også en annen blodigle av en tradisjon. Tradisjonen jeg har i tankene er undertøyskampanjen til H&M. Kampanjen strekker seg tilbake til begynnelsen av 90-tallet da en lettkledt Anna Nicole Smith fikk norske menn til å kjøre av veien og feminister til å klikke i vinkel. Formålet med kampanjen til H&M er å vise kvinner hvordan vi kan gi sexy et nytt innhold i jula og menn et julegavetips til seg selv.

I år er det den franske modellen Laetitia Casta som med H&M undertøy viser oss hvordan vi skal presse brystene til nye høyder med en super push-up bh. En dag i desember stod jeg ansikt til ansikt med henne.

I dag er halvnakne kvinner blitt så vanlig å se i bybildet at få reagerer. Feministene har resignert, skjønnhetsindustrien vunnet og mannfolka blitt så blaserte at kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen,  sier at hun ikke frykter for trafikksikkerheten på norske veier i år. Det var sannelig betryggende å høre!

I år er det den franske modellen Laetitia Casta som med H&M undertøy viser oss hvordan vi skal presse brystene til nye høyder med super push-up bh. En dag i desember stod jeg ansikt til ansikt med henne. Hun hang i metervis lage bannere nedover Oslo City der jeg stod med tjukk ytterjakke og handleposer blant horder av hamstrende folk. Mer enn noen gang følte jeg at tyngdekrafta trakk både meg (og puppene mine) ned mot undergrunnen. Da var Casta i push-up akkurat det jeg trengte.

Og i dag er det omsider jul og landet bugner over av superkvinner som steller i stand en nydelig julefeiring for familien med både hjertet (og puppene) i halsen. Når kvelden er omme skal også julenissen ha sitt. Da kan kanskje mor stille opp med en sexy julepush-up til glede for nissen?

Er det rart kvinner hevdes å ha lavere sexlyst enn menn, undres jeg. 

Hvem orker vel å ha sex under slike omstendigheter?

 

På trykk i Klassekampen 24.desember 2012.

 

Bilde: 1962 packing problem… ,x-ray delta one`s Photoshop, CC BY NA SA 2.0 

Om forfatteren

Malin

Malin

For meg handler feminisme om rettferdighet og frihet. Å skrive om feminisme er viktig, både for meg personlig, men også fordi jeg håper det kan bidra til mer debatt, refleksjon og kjønnsrettferdighet.

Visit Website

Comments are closed.