Jeg er først og fremst artist – ikke først og fremst kvinne


 

Dette var Susanne Sundførs takketale da hun vant Spellemannsprisen for i 2007. I dag kan vi gratulere Spellemann med å ha fjernet de kjønnsspesifikke kategoriene.

 

I dag har styret i Spellemannsprisen annonsert at de kommer til å fjerne de mannlige og kvinnelige kategoriene i årets spellemann. Styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, setter selv ord på hvorfor dette er riktig vei å gå:

 

Hovedgrunnen til at vi går bort fra kategoriene mannlig- og kvinnelig artist er at vi ønsker å rendyrke sjangerkategoriene. (…) Slik rendyrker vi at Spellemann er en konkurranse i kvalitet og uttrykk.

 

For som Susanne Sundfør sa: ”Jeg er først og fremst artist – og ikke først og fremst kvinne.” Artistene som tidligere meldte seg på i kategoriene mannlig- eller kvinnelig artist må nå melde seg på i den sjangeren de musikalsk hører hjemme. Det skulle jo egentlig bare mangle.

 

Samtidig kommer Joacim Lund med noen viktige betraktninger i sitt innlegg i Aftenposten ”Opp som en kvinne, ned som en fell”. Han er langt på vei enig i at en kjønnsdelt Spellemannspris er gammeldags, men samtidig påpeker han at også norsk musikkbransje er påvirket av et kjønnsskjevt samfunn. Menn velger menn, og når en kvinne først blir valgt, velger også hun menn.

 

Konklusjonen kunne dermed vært at en kvinnekategori er nødvendig, og heller bør ses som et ekstra fokus og en bevissthet rundt kjønnsskjevheten i bransjen. Han hevder prisen har bidratt til viktig eksponering av kvinnelige artister – en eksponering man ikke hadde sett hvis man ikke hadde hatt kjønnsspesifikke kategorier.

 

Kanskje har Lund rett i dette. Likevel er tiden overmoden for å avvikle de kjønnsspesifikke kategoriene. I dagens samfunn er disse gammeldagse og utdaterte. Norske kvinnelige artister står ikke tilbake for sine mannlige kollegaer, og både vil, kan og bør konkurrere på like vilkår.

 

Likevel er jeg enig med Lund når han skriver:

 

(…) [Dette] krever samtidig økt bevissthet i Spellemannskomitteen når prisene skal deles ut i fremtiden. For skal vi skaffe oss et mangfold i norsk musikkindustri, er vi tvingende nødt til aktivt å sørge for ikke å glemme de kvinnelige artistene. (…) Hvem blir årets spellemann?

 

 

Bilde: Susanne Sundfør på Øyafestivalen 2010 av Tonje Thilesen/aktivioslo (CC BY-NC-ND 2.0)

Om forfatteren

Nora

Nora

Jeg er 28 år, jobber som daglig leder på SVs partikontor og er leder av Oslo SV. Jeg samler på mye rart og er glad i planter, våren på St.Hanshaugen, en god kopp kaffe og snille folk.

Visit Website

One Comment

  1. Kaja Svarva Denstad 09/11/2012

    Thorsby fra Spellemannsprisen benektet på Dagsrevyen i går å ha blitt påvirket av kjønnsdebatten rundt Spellemannsprisen de siste årene. Hun presterte å si at “Vi synes nivået på de kvinnelige artistene nå er blitt såpass høyt…”. Norske kvinnelige artister har altså blitt “flinke nok” til å få lov til å være i samme kategori som menn. Hipp hurra.