Gratulerer!

I dag gratulerer vi oss selv og andre damer med den store Jentedagen!

I desember 2011 etablerte FN en internasjonal jentedag. I år feires den for første gang i dag, 11.oktober 2012.

Nå er ikke dagen amerikanisert enda, så senk forventninger til frokost på sengen og gaver. I oppstarten av dagen er det internasjonale spørsmål som står på agendaen.

Seks av FNs Tusenårsmål involverer jenter. Jenter er de fattigste, færre jenter enn gutter fullfører grunnskolen, jenter utsettes for mer kjønnsbasert vold og langt flere jentebarn dør før de har fylt fem år.

Jenter har også større risiko for å bli smittet av hiv enn jevngamle gutter, samtidig som komplikasjoner under graviditet og fødsel nå utgjør den største dødsårsaken for jenter mellom 15 og 19 år.

Les mer om FNs internasjonale jentedag her

 

Bilde: Day 15.07 a message to the UN av Frierike (CC BY-NC 2.0)

Om forfatteren

Susanne

Susanne

Partipolitisk uavhengig byråkrat som innerst inne er rabiat radikaler. Er Østkant-patriot, og lar seg lett hisse opp i diskusjoner om forskjellene i Oslo. Blir irritert av mannsjåvinister, kjærringprat, smalltalk, broilere, folk som ikke er prinsippielle, og de som vi fortjener å ha det bedre fordi vi tilfeldigvis ble født i Norge eller i en rik familie. Altså: folk flest. Blir blid av å røyke, drikke vin, gå på ski, få skryt og å være sammen med gode venner. Kaster ofte bort tiden på meningsløse dataspill.

Visit Website

2 Comments

 1. Lisa 11/10/2012

  Hva er forskjellen paa jentedagen og kvinnedagen?

 2. Susanne Author
  Susanne 16/10/2012

  Hei Lisa.

  Kvinnedagen arrangeres 8. mars. Den har sitt utspring i sosialistbevegelsen. Les mer på http://no.wikipedia.org/wiki/Den_internasjonale_kvinnedagen. 

  Kvinnedagen er også annerkjent av FN. Jentedagen har som mål å skape oppmerksomhet rundt unge damers situasjon i verden. Kvinnedagen har også i noen grad dette perspektivet, men har kanskje enda sterkere fokus på kvinners likestilling i vårt samfunn og solidaritet mellom kvinner i arbeiderbevegelsen. 

  Susanne