tap-tap

Lørdag vant Cecilia Brækhus nok en boksekamp og er en av verdens beste proffboksere i sin klasse. Hun blir, som seg hør og bør, hyllet av det norske folk. Det handler om å være best i verden i en sport som ikke er lov på hjemmebane.

Gratulere eller ikke gratulere

Hadia Tajik, nyutnevnt idrettsminister, var tidlig ute med å gratulere Cecilia. I motsetning til Cecilia, som enten kunne vinne eller tape, var Tajik i en klassisk tap-tap situasjon. Hvis hun gratulerte Brækhus med seieren kom hun i den situasjonen at du gratulerer noen med en seier i noe som ikke er lovlig i Norge. Unngår du å gratulere Brækhus gjør du det motsatte av hva mediene og befolkningen forøvrig gjør. Nå valgte Tajik å gratulere Brækhus med prestasjonen. Folk gjorde et poeng ut av det, noe jeg velger å tro ville blitt påpekt hvis hun ikke gjorde også. Sannsynligvis av de samme folka.

Forbedringspotensialet

Proffboksing er ulovlig i Norge. Forslaget om å tillate sporten kommer opp i stortinget hvert år av Frp, og blir hvert år stemt ned. Jeg er verken spesielt interessert i boksing på TV eller driver med det til daglig. Likevel skal jeg driste meg til å komme med noen tips til proffboksingsmiljøet(ene) om hva de bør gjør for at Cecilia Brækhus kan bokse på hjemmebane og muligens øke min entusiasme.

For det første liker jeg å vite om det er europamesterskap, verdensmesterskap, olympiske leker eller et kretsmesterskap jeg ser på. Det er vanskelig å avgjøre i proffboksing. Cecilia er blant annet verdensmester i disse forbundene: World Boxing Association (WBA), World Boxing Council (WBC), World Boxing Organization (WBO) og World Professional Boxing Federation (WPBF). Så tips nummero uno er å organisere ett VM, og la det være offisielt. Er du verdensmester, så er du verdensmester.

For det andre er risikoen i sporten åpenbar. Og hvis ønsket er stort om å oppheve forbudet bør viljen til å minske risikoen være på plass. Du kan få ganske vondt i hode, men hodebeskyttelse er forbudt. Det er også forbud mot å bruke trøye.

«Motviljen mot hodebeskyttelse skyldes ene og alene frykten for å miste publikumsappell og derigjennom profitt. Med kaldt overlegg utsettes bokserne for økt risiko.» Vidar lehmann

Det er altså ikke bare i Norge vi lager mange forbud. Hvis proffboksingen går med på å lette på sitt forbud mot hodebeskyttelse, kan det tenkes at flere i Norge kan gå med på å oppheve forbudet mot sporten.

Doping

Min yndlingsport i verden (sykling – se tidligere innlegg) er dessverre mye preget av et stort dopingproblem. Deler av sykkelsporten er helt ødelagt av doping. Proffboksing har ikke dette problemet. De er ikke underlagt dopingkontroll. Det er likevel en del medisinske regler. En må, for å oppnå lisens, gjennomgå grundige medisinske tester før kamp. Dette er helt sikkert med på å minske risikoen i sporten noe, men ikke nok. Sykkel er heller ikke en sport utren risiko, sporten har flere dødsfall i året på ulike nivåer. Jeg mener ikke vi skal innføre forbud av den grunn, med den begrunnelsen at de gjør tiltak for å minimere risikoen. Som sagt er proffboksing lite preget av dopingskandaler. Det er ikke ulovlig å dope seg.

Bryter kjønnsroller

Cecilia Brækhus er et sunt forbilde for jenter. Dette kan jeg være enig i, når hun ikke er i bokseringen. Jeg har ingenting imot at flere blir som henne, men jeg ønsker ikke at drømmen for landets jenter skal være å drive med en sport som har forbud mot risikominimering, og er preget av mer forhandling og spill i kulissene enn idrett.

Gratulerer!

Tilbake til om en skal gratulere eller ikke gratulere. Jeg unner Cecilia Brækhus seier i sin idrett, og gratulerer gjerne. Det betyr ikke at jeg unner henne hjerneskade, eller mener vi bør oppheve forbudet mot proffboksing.

 

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

One Comment

  1. Jeg er veldig enig med deg i din konklusjon. Jenta har jobbet hardt mot dette og det er virkelig en stor prestasjon. Men jeg synes det er trist at hun (eller noen i det hele tatt) driver på med proffboksing. Muhammed Ali (Cassius Clay) er et godt eksempel på de skader en kan pådra seg. Han er et ekstremt eksempel, for all del. Men der er nok av de som har problemer med koordinasjon, med hukommelse, med hodepine, med alt mulig av mindre senskader som følge av proffboksing.
    Hadia Tajik, det politisk “riktige” ville vel være å ikke si noe som helst. Eventuelt kamuflere meningene sine med et, “Jeg synes Brækhus er en flink kvinne som har satt seg store mål og gjort en god jobb for å oppnå de”. Merkelig at hun likevel tråkker rett i det.