Plumbotesten

Det blir dagen jeg får head
av Mette Hanekamhaug
Og vi ruller rundt i toyota`n
til Magdi med den merra

Det er Øya, lørdag kveld. Stemmen min gir alt den har. Armene er i lufta. Jeg smiler til en kompis. Røyken fra scenen velter ut over tusenvis av dansende festivaldeltakere. Magisk. Karpe Diem leverer i massevis.

Neste sang. Han ved siden av meg får en rynke i panna. Han griper meg i armen. ”Er det ikke Mette som står der?” Jeg snur meg og ser Mette Hanekamhaug stå rett bak meg. Hun jeg nettopp ropte ut navnet til. Hun jeg nettopp kalte merr. Hun står der, lys levende, 50 centimeter unna, tilsynelatende uberørt.

Og det blir så tydelig. Det er ikke kult med den teksten. Det er mobbing.

Karpe Diem er bra på antirasisme. De har samla oss som fellesskap, særlig etter 22. juli. Rapperne er forbilder for mange av oss.

De er ikke like gode på kvinnesyn… Med Hanekamhaug-strofa trår de over en grense. Teksten går etter en enkeltperson, ikke etter sak. Omtalen av Hamekamhaug kan lett kalles seksuell trakassering (Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den som oppmerksomheten rammer). Da er det ikke lenger progressiv rap. Da er det mobbing.

Om Karpe Diem går inn for å kritisere Frp, bommer de på både ballen og målet. De velger den yngste kvinnelige stortingspolitikeren i partiet og lager en sexistisk vits om henne. Det er lettvint, og det er verken imponerende eller inkluderende. Et band som virkelig setter ord på hva rasisme er, burde kunne se at det er en del like mekanismer som går på kjønn. Kvinner møter ofte seksuell trakassering. Det reduserer kvinner til sexobjekter, og det gjør at det blir vanskeligere for kvinner å bli tatt på alvor.

Alle skjønner at rappere bruker overdrivelser, underdrivelser og ironi. Rap er en sjanger med rom for en del grep man ikke ville godtatt andre steder. Men menneskesynet Karpe Diem preker, om toleranse og fellesskap, blir hult dersom de samtidig skal tillate seg å dra sjangertrekket helt ut og la dette ramme enkeltpersoner. Karpe Diem har overtaket i denne situasjonen. De har masse fans, og de er gode på å bruke humor. Innlegget deres i Dagbladet var morsomt, men viste liten vilje til å se forskjell på seksuell trakassering og andre typer språklige virkemidler i hiphop.

Er man mot mobbing, bør man være konsekvent. Det kan ikke være greit å håne en enkeltpolitiker fordi hun er ung, kvinne og fra ”feil” parti. Vi kan ikke tøye grensene for hva som er akseptabelt, selv om det gjelder et kult band som jobber for bra ting. Plumbo fikk massiv kritikk da de kalte Madcon mokkamann. Hadde Plumbo kommet unna med det, dersom de hadde tatt inn strofene om Hanekamhaug i sine sanger?

Jeg gikk hjem fra Karpe Diem-konserten, som egentlig var fantastisk, med en ekkel følelse i magen. Karpe Diem leverte musikken og showet, men de strøk på plumbotesten….

 

Bilde 1: Karpe Diem @ Øya 2012 av aktivioslo (CC BY-NC-ND 2.0).

Bilde 2: Karpe Diem @ Øya 2012 av aktivioslo (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Om forfatteren

trine

trine

Eg er 29 år, bur på Haugerud og jobbar i SV. Distré og stort sett ganske blid. Liker å bruke tida mi på kaffi, bøker, skog og politikk.

Visit Website

21 Comments

 1. Gymtimen 13/08/2012

  Hørt hele linja? “Banke Raggen i skau, etterlate han dau, det blir dagen jeg får head av mette hanekamhaug”… get it? 

 2. Simen 13/08/2012

  Hvordan kan det være mobbing når selv “offeret” nyter musikken? Og har du i det hele tatt prøvd å forstå teksten? Å kalle dette sexistisk er langt på vei det samme som å rope ulv.

 3. Weronicha 13/08/2012

  Don’t Get me wrong, jeg er All for feminisme, like rettigheter,menneskeverd, og alt det. Tro meg, med min bakgrunn har jeg ikke hatt noe annet alternativ. Men kjære jenter; ikke fremstill dere som ignoranter ved å tillegge en tekst en mening den har. Ikke bare synker deres egen troverdighet, men også deres gode venninne Mette.. Hun har allerede tatt standpunktfeil denne teksten. Hun har allerede svart at hun ikke føler seg trakassert . Hun GIKK PÅ KONSERTEN, fullt klar over at denne sangen ville bli spillt. 
  Kjære dere; hun føler seg ikke mobbet, de hadde ingen intensjon om å mobbe, Hvorfor lage en sak ut av det?
  Dessuten; for å ødelegge mitt så langt Saklige innlegg;
  OM teksten var ment bokstavelig, OM chirag patel skulle brukt denne teksten til å sette henne i søkelyset for sine seksuellebehov; han sier “Det blir dagen jeg FÅR head av Mette….” ikke TAR! All oralsex er ikke et overgrep.. I den virkelige verden finnes det jenter som gjør det der frivillig.. :P
   

 4. oysteins 13/08/2012

  Det er ikke greit å kunne drite ut og mobbe alt og alle under dekke av at at det er rap eller hip hoip og vi mener egentlig ikke det vi synger. Folk som synger og lager låter gjør det jo ut fra noen tanker de har. Ufattelig kleint og en bra kommentar.

 5. trine
  trine 14/08/2012

  @Gymtimen: Ja, har lest heile teksten, men synst ikkje det endra så mykje.

 6. trine
  trine 14/08/2012

  @Simen og @Weronica: Eg koste meg også med musikken! Men synst likevel dette var verdt å diskutere. Seksuell trakassering gjeld all type uynskja merksemd om seksualitet, ikkje berre overgrep. Og når songen fyrst er ute, er det ikkje så mykje rom til å seie i frå. Karpe Diem er kjent for å kødde med mykje og har mykje kred. Det er veldig vanskeleg å skulle kritisere at ein sjølv blir nemnt i ein tekst når det fyrst er lansert i media. Hanekamhaug har sagt at ho synst det går bra (etter lanseringa, som eg har forstått det), og det er fint for ho, men eg meiner likevel at Karpe Diem tråkka over streken då dei lanserte songen. Veldig mange ville ikkje forstått det som eit reelt val etter at songen er lansert.

 7. trine
  trine 14/08/2012

  @oysteins: Takk!

 8. Helt enig. Synes Karpe Diem er dobbeltmoralsk. Dyktige musikere, men jeg mister litt respekten for musikk-norge når en uskyldig mokkamann-kommentar forvandles til noe som minner om en kamp mot apartheid (ja, jeg mener faktisk det. kall meg hva du vil), men dette får lov til å gå ubemerket hen. Nei vet du hva. Jeg blir kvalm. Folk får være så uenige de bare vil med meg her. Jeg driter egentlig litt i det. Men dette synes jeg er kvalmt. Uansett om Hanekamhaug ikke føler seg støtt. Det er et etisk spørsmål, og noen steder må Karpe Diem også innrømme feil. 

 9. Martin 14/08/2012

  Poenget her er jo at de ikke mobber Mette Hanekamhaug. De sier “Det blir dagen jeg får head av Mette Hanekamhaug” som at det er like sansynlig at de skal banke Raggen og etterlate han for å dø i skogen som at Mette Hanekamhaug gir han head. 

 10. Gymtimen 14/08/2012

  Teksten tilsier at han sannsyneligvis ikke FÅR head… 

 11. Rune 14/08/2012

  Nå er det jo bra at Maddam kan ta denne diskusjonen ettersom Mette selv ikke virker kapabel til å ta den (er mer eller mindre tvunget til å nekte for å föle seg mobbet). Det er ille når svake jenter som tydelig blir utsatt for seksuell trakassering også blir presset til å akseptere det. Fint at det finnes noen som kan stille seg på barrikadene og gi verden beskjed om at disse jentene er et offer og trenger beskyttelse, og at det som disse jentene selv sier og mener egentlig ikke er noe annet enn ytterligere overgrep. Trine, det du gjör er minst like ille overfor Mette som det disse hiphop guttene gjör. Men ettersom du gjör det i kvinnekampen/feminismens navn og de er hankjönn så er det klart at du er den ‘gode’ og de er ‘onde og kvinnehatende’.

 12. trine
  trine 14/08/2012

  @Rune: eg vil ikkje at dette skal handle om Hanekamhaug, men om måten KD bruker enkeltpersonar i tekstane sine på. Eg meiner heller ikkje at KD er onde, berre at det er problematisk å omtale folk på den måten, samtidig som dei går inn for å vere eit band som jobbar for toleranse og mot diskriminering 

 13. Det som er sterkt problematisk er den holdningen mange unge gutter ser ut til å ha ovenfor kvinner de enten ikke har draget på eller ikke liker. Det som kommer til uttrykk her og innen online spill miljøet er rett og slett en holdning til kvinner, som jeg misliker.

  Det kommer blandt annet fra enkelte hip-hop/rap miljøer fra Amerika, der man får lov til å si det meste om horene sine…

  Kan noen forklare hvorfor dette er mindre krenkende enn Plumbos famlende og lite gjenomtenkte spøk til Madcon? Er det fordi, som andre også sier, at Mette er blitt nødt til å godta dette, mens Madcon ikke godtok det? Som politiker er det nok nettopp det som er grunnen og at hun sikkert ikke er lysten på å få SMS fra alle mannsjåvenistene som vil føle seg “krenket” på grunn av det.

  Det er rart, det er stort sett gutter som sier seg enig og er indignerte…. :-)

 14. Mats Lyngstad Willassen 14/08/2012

  Problemet ditt er dårlig språkforståelse, ser det ut til. Det han sier er jo: “at jeg får head av Hanekamhaug er noe som aldri kommer til å skje”. Han bruker det som et virkemiddel for å beskrive en totalt uppnåelig situasjon. Det er kanskje stygt å kalle folk for “merr” i tide og utide – men det fine med musikk og diktning er jo at man er fri til å ytre tankene sine. I manges øyne er Mette Hanekamhaug ei merr. En relativt kjip, stuck up, beregnende yrkespolitiker. Hun føler seg beæret av å bli nevnt.

  Det tydeligvis en ny overtro ute og går blant unge, politisk aktive: sangtekster er ikke lenger bare diktning, men profetier og hypnotiske budskap som lytterne er forsvarsløse mot. Kanskje har alle mistet sin evne til tolkning og skjønn. Farlige greier, denne musikken. Skjønner godt at du er redd når du ikke engang helt forstår norsk.

  Det andre problemet er at du ikke forstår sjangeren. I rap må man bruke referanser, og man må velge ordene med omhu, sånn at folk skjønner poenget umiddelbart. Karpe Diem er flinke til det. De gjør jobben sin, og virker som de reflekterer en del over sin egen framferd. Det pleier å lønne seg, i stedet for å skyte fra hofta i et mørkt rom, med solbriller, skylapper og bind for øynene.

 15. Rune 14/08/2012

  @trine: 

  Men KD bruker vel ikke enkeltpersoner noe mer for å oppnå noe enn hva du gjör i denne bloggen? De bruker en yrkespolitikers/en offentlig persons navn i et rim for å få frem ett poeng. Du bruker samme person samt en kjent rap-gruppes navn i din blogg for å före frem ditt poeng.

 16. @Rune: gud hjelpe for en stråmannsargumentasjon!

 17. @Mats Lyngstad Willassen: Så fordi du TROR hun er slik du beskriver, så er det greit å beskrive henne på den måten i en tekst? Eller er det bare fordi du ikke liker henne?
  Det er uansett helt OK å kalle andre merr, hore eller bitch? Fordi andre rap artister gjør det?
  For det finnes jo ingen andre måter å få frem poenget sitt?

  Det handler ikke om å forstå en genre, mislike politikere eller elelr forstå norsk! Det handler om holdninger, slike holdninger du later til å ha og forgifter oss med.

  Det er IKKE OK å snakke om andre på en nedsettende måte og det bør aldri bli det. Uansett om det er dine kjære ordblinde artister som gjør det. Hold deg inne du, på ditt gutterom….

 18. Renate 14/08/2012

  Det er bare kjipt å gå etter en ung jente som sannsynligvis har fått høre at hun er ung kvinne før. Hvorfor objektivisere henne? Og hvorfor steiler folk på rasisme, men ikke på sexisme?

  Om teksten sier at det er usannsynlig å få head av MH er jo irrelevant. Poenget er at seksuell trakassering av unge kvinner er helt vanlig, og KD er med på å normalisere det. Jeg digger Karpe Diem, og kommer så klart til å fortsette å høre på dem, men jeg syns sangen hadde vært bedre hvis de ikke hadde sparket nedover. Fordi sexisme er nettopp det, det er å sparke nedover. Ta henne for politikken hennes, for meningene hennes, for hva hun gjør. Ikke ta henne fordi hun er ung, pen og dame. 

 19. Himmelganger 14/08/2012

  På generelt grunnlag så vil jeg si at det å bruke en persons navn i en sånn sammenheng ikke er noe tegn på en positiv holdning. Selv om man kan diskutere dette med oralsex opp og ned, om det er fornedrigende eller om det er bemektigelse av den som utfører det, så er det slik at når en nevner en person med navn går det over fra å være upersonlig til personlig. Videre så er det jo kjent at KD ikke akkurat liker pariet som Mette hører til, dermed blir det enda mer suspekt. Dette blir litt sånn som et habilitetsspørsmål, det viktige er mer hvordan det ser ut en hva som egentlig er. Hvilke oppfattninger som folk får ved å lytte, og ikke hva poenget av teksten egentlig var.

  KD vil virke mer ansvarlige og voksne sin rolle som formidlere av gode holdinger ovenfor rasimse og mobbing hvis de trekker sangen tilbake i sin orginalform og endrer på den. Man kan diskutere om det er et artistisk knefall, kanskje, men noen ganger er det viktig for selv artister å gå i seg selv og endre stillen en smule.

 20. Kaja 14/08/2012

  Helt enig, – fint at du tok opp dette. Er selv fan av KD, men dette gir dårlig smak i munnen. Kommer dessverre ikke til å følge de med samme glede lenger.

 21. Hildegerd 17/08/2012

  En av de fyrene har lagt an på Mette og så har han ikke tålt avvisningen og laget en sang om det. Ler og ler.