Diskusjon over en kaffekopp

Det har gått livlig for seg i diskusjoner om mammabloggere i sommer. Sure feminister opp mot samfunnsbevisstløse mammabloggere. Karrierekvinner mot deltidsarbeidende. Kan disse damene forenes?

Nå som kalenderen nærmer seg august, er det fortsatt (i hvertfall) to interessante problemstillinger i debatten om mammabloggere. Hvorfor er det så mye verre å kritisere mammabloggerne enn alle andre? Bygger mammabloggerne opp om tradisjonelle kjønnsrollemønstre, og er det i så fall så farlig?

Hang til å kritisere andre?

Her på Aftenpostens nettsider har to innlegg handlet om at kritikken av mammabloggene dypes sett er en ”hang til å kritisere andre”.  Det er det definitivt ikke. Tvert i mot, i alle diskusjoner som omhandler likestilling på hjemmebane, deling av permisjon og liknende, er det for de fleste av oss aller mest behagelig å sitte helt stille. Å kommentere ”Såååå søøøøt” genererer erfaringsmessig langt mindre krevende debatter enn overnevnte temaer.

Det er heller ikke slik at vi tar alt på mammabloggene bokstavelig eller tror at kvinner som blogger om moderskapet er redusert til å være mor. Utfordringen ligger i at man reduserer leseren til kun å lese om dette fremfor andre ting. Ervik skriver at “å kose seg med en kopp te mens huset er fullt av rot krever stamina”. Jeg tror det krever langt mer stamina som dame å engasjere seg og mene noe om ting utenfor hjemmesfæren.

I denne debatten har jeg blitt kritisert i kommentarfeltet for å være nedlatende overfor mammabloggerne. Jeg mener det er ganske nedlatende å redusere det å være dame til oppdragelse, brudekjoler og kakebaking. Nettopp derfor håper jeg de kan bidra med noe som kan inspirere oss, og ikke minst deres egne døtre, til å også fokusere på andre områder enn barn og hjem. Normativt? Ja. Men jeg syntes faktisk det er helt greit å mene noe om samfunnet. Derimot syntes jeg det er problematisk å konkludere med at meningsytringer er en ”hang til å kritisere andre”. Hvorfor kommer slike kommentarer når man skriver om mammabloggere, men aldri når man diskuterer politikere, kulturpersoner eller religiøse ledere? Jeg gleder meg til følgende overskrift:

”Jens kutter barnetrygden. Mammabloggerne raser over Ernas over hang til å kritisere andre”.

Mor lager mat…

og far leser avisen. Er det urettferdig at det er mammabloggerne som har blitt symbol på cupcakes og barn i rene klær? Ja, det er det.Denne debatten kunne for min del like gjerne vært rettet mot glansede magasiner eller facebook. Utover hensyn til personvern, er det ikke et problem at  noen legger ut bilder av søte babyer og nybakte kaker. Jorunn Stokke Aamodt (aka Frøken Makeløs) skriver i sitt velskrevne og gode innlegg i debatten at det kanskje kunne være greit med en og annen regnværsdag også.

I tillegg til dette, er det kanskje også plass til noe fra utenfor hjemmet? Når de fleste damer som blogger konsentrerer seg om privatsfæren, bekrefter dette tidligere tiders holdninger om at det private tilhører kvinner. Det er en lengre diskusjon om det private i større grad bør løftes frem og belønnes. Per i dag tror jeg det i mange kretser gir mer tyngde å diskuterer neste samfunnsaktuelle problemstillinger enn siste nytt på bleieavtalefronten. Og utover familielykke gir lange permisjoner og deltid fremfor alt dårligere muligheter i arbeidslivet.

Det blir ofte skrevet og sagt at familier selv må få velge hva som er best for dem. Jeg tror faktisk ofte dette ikke er et reelt valg. Når far tjener mer enn mor, og det i tillegg ansees som feminint å være hjemmeværende, velger alle det samme. Er barna viktig? For de fleste mødre det viktigste. Men det er det sannsynligvis  også for pappaene, uten at de oppgir verken økonomiske eller akademiske ambisjoner. Jeg syntes debatten har vært interessant og nyttig. Jeg tror også at damene som skriver på de ulike bloggene kan forenes. Hva med en virituell kaffe om tidsklemma og finanskrisa?

PS: Les også Med tanke for lesaren om samme tema.

 

 

drinking coffee Hana* HanCC BY-NC-ND 2.0

CAFE Hana* HanCC BY-NC-ND 2.0

0512 tanzen practice Hana* HanCC BY-NC-ND 2.0

Om forfatteren

Susanne

Susanne

Partipolitisk uavhengig byråkrat som innerst inne er rabiat radikaler. Er Østkant-patriot, og lar seg lett hisse opp i diskusjoner om forskjellene i Oslo. Blir irritert av mannsjåvinister, kjærringprat, smalltalk, broilere, folk som ikke er prinsippielle, og de som vi fortjener å ha det bedre fordi vi tilfeldigvis ble født i Norge eller i en rik familie. Altså: folk flest. Blir blid av å røyke, drikke vin, gå på ski, få skryt og å være sammen med gode venner. Kaster ofte bort tiden på meningsløse dataspill.

Visit Website

One Comment

  1. Jeg innrømmer det: jeg jobber ikke i kantinen på statoil selv om jeg pleier å si det. Jeg jobber i NAV. Og i den forbindelse vil jeg påstå at mammabloggerene faktisk har påvirkning på folks ønsker om et feilfritt hjem, med hjemmelaget, sunn mat. Aktiveter, mor hjemme på dagtid. Ryddig hus. Masse venner med hjem etter skolen. Selv har jeg et nøkternt syn på hva man bør kunne forvente – om ikke annet så iallefall fra meg. Det er ikke mye…Dette med mammabloggene hisset jeg meg opp over allerede tidlig i år. Jeg unner folk å gå deltid. Å ta ekstra permisjon og kose seg med aupairen og hushjelpen. Men det er ikke noe jeg ANBEFALER. Hvis en kvinne (ja, det er kvinnen som gjør det) tar lenger permisjon – ulønnet – så mister hun ikke bare pensjon. Hun risikerer å miste retten til alle arbeidsrelaterte ytelser fra NAV: sykepenger, aap, uføretrygd, dagpenger…. Skulle det skje noe, så er det ingen fallskjerm, annet enn sosialytelse. Det er alvorlig. Og at pensjonen blir påvirket vet man jo. Og mange av dem som leser disse bloggene er enslige forsørgere – som drømmer om plettfritt hjem og tid til egne barn. Det er utopisk. Noen av dem har knapt penger til husleie. Da er det skadelig med mammabloggene. men jeg mener alikevel ikke at de skal ta slutt. Selvsagt ikke. Men kanskje skal vi slutte å promotere de motsatte bloggene? De som beskriver hauger med støv under senga, uvasket tøy og at de kommer for sent på skolen med barna fordi de stadig forsover seg. Gjennomsnittskvinnen. Og hvorfor? Jo, fordi de alltid blir brukt som det motsatte av vanlig – mot sin hensikt. De er morsomme. Det er promoterte blogger. Det er DE som blir annerledesbloggen, som blir lest med et smil om leppene. Det er ikke troverdig i lengden. Det er gøy underholdning. Absolutt. Men de er sjeldne og skriveren er fargerike mennesker som tør vise sin såkalte svake side. Men allikevel fremstilles de som annerledes. Og da blir det bare ren underholdning. Desverre. Sånn sett er vel jeg og en av dem som blogger om annerledes ting. Med snev av humor. Jeg håper alikevel ikke at jeg fremstiller meg selv som et rotehode med problembarn. Jeg trenger ikke skrive om det, tenker jeg. Og: som så mye annet – jeg tror mammablogger tar slutt. Det og ungmedbarn-blogger. Om noen år håper jeg vi ser tilbake og tenker “what?” når vi ser på de bloggene vi har lest i 2012. Mammablogger ER 2012. det står noe om dette i dette innlegget – spesielt med tankte på NAV og rettighetene som disse kvinnene har råd til å stå over… http://vestlandsembla.blogspot.no/2012/05/nar-flodhesten-i-stua-kles-i-de.html