UNISEX

Jeg liker ikke unisextoaletter. Det tror jeg utbyggere, restauranteiere og uteplasseiere gjør, fordi det blir flere og flere av de. Jeg  kan desverre ikke vise til tung forskning akkurat her (masteroppgavetema for deg?), men har gjort stikkprøver av ymse uteplasser i Trondheim, og tendensen er at det nå er flere unisextoaletter enn det var før. Det er selvfølgelig toaletter med felles vask og tørk-avdeling jeg snakker om, og det er i utgangspunktet 3 grunner til at jeg ikke liker disse toalettene:

1) De lukter ekkelt

2)  Sosialt problematiske 

3) Øker risikoen for overgrep

Punkt nummer en er enkelt og greit. De lukter ekklere (og er ekklere) enn damedoer. Jeg vet ikke om mannedoene lukter tilsvarende verre,  her må noen som går hyppigere på mannedoer opplyse meg. Jeg skal ikke begynne å spekulere i årsaker, men dette er den enkleste grunnen til at jeg er imot konseptet unisextoaletter.

Punkt to er at det skaper noen (relativt små) sosiale problemer for meg. Jeg mener, jeg har lært at hvis du møter en mann inne på det offentlige toalettet er det endten fodi du har gått feil. Da handler det om å komme seg fortest mulig ut der ifra. Eller; mannen har gått feil og du kan le høyt inni deg selv (og litt utenpå). Med fenomenet unisexdo kan jeg ikke lenger stole på innarbeidede handlingsmønster. Det er et (lite)problem. Plutselig står jeg der og ler og peker på en mann, som ikke har gått inn feil dør. Vi skal være i samme vask og tørk avdeling.

Punkt tre er den seriøse og alvorlige grunne til at jeg ikke liker unisexdoer. Voldtekt og seksuel trakassering er ikke et unormalt fenomen på byen, og de er spesielt knyttet til toaletter. Jeg tror at ved og ikke skille gutter og jenter øker risikoen for overgrep. På en plass der du skal kle av deg er det viktig at du er trygg. Jeg tror jentetoaletter føles og er noe tryggere enn unisextoaletter. Mange voldtekter er som sagt knyttet til toaletter, og jeg er redd for at terskelen for å gjøre overgrep blir lavere med unisexdo. Voltekt er åpenbart alvorlig, men også andre typer seksuel trakassering blir lettere. Dette er basert på egne observasjoner og erfaringer, men det virker som at det er lavere terskel for å slenge kommentarer på do enn andre steder. Også hyppigheten av direkte tilbud om samleie og andre former for sex inne i en av unisexbåsene øker. I de fleste tilfeller er det ikke spesielt fristende, og man kan høffelig takke nei.

Jeg må avslutte med å spørre om det bare er meg, eller om det er flere som har latt seg irritert over denne nye(?) trenden. Jeg liker den ihvertfall ikke, og alle kan få være med inn i “vi som ikke liker unisexdo” klubben min.

 

 

Om forfatteren

Åshild

Jeg er 28 år og er lærer. Jeg bruker resten av tiden min på politikk, tacospising, blogger med bilder av antrekk og trimming på treningssenter.

Visit Website

15 Comments

 1. Qystein 14/06/2012

  Jeg må dessverre opplyse om at blant de gjennomsnittlige mannlige do gjester, er det alt for mange som ikke kan å gå på do… Offentlige toaletter er et mareritt med tanke på lukt og skitt, og sånn sett er faktisk fellestoalettene en oppgradering for menn. Dette tror jeg kan ha noe å gjøre med at menn viser mer hensyn når det ikke bare er menn som skal på do etter dem. Så da kan du jo tenke deg til hvordan det kan se ut og lukte til tider. At det er sosialt problematisk, det er strengt tatt ikke noe problem. Overgrep og trakassering derimot, det er så absolutt noe som kan oppstå med unisex-toaletter .

 2. Martin 14/06/2012

  Det største problemet er vel egentlig at offentlige toaletter er ekkelt.

  At det er eklere og lukter vondere enn på dametoaletter, stiller jeg meg tvilende til. Damer går like ofte på do som menn. Tiss er tiss og avføring er avføring. Ingen menn sitter og tisser. Mange menn har sikteproblemer og dette blir ikke bedre på fylla. Ingen damer sitter og tisser når de er ute, men de står heller over toalettet og sikter. Dette medfører sikteproblemer som ikke blir bedre på fylla. At unisex-toalettene finnes på steder hvor det ofte er mange fulle menn og kvinner, betyr at det blir mye sikting og mye bomming.

  Jeg forstår at du kan bli forvirret at unisex-toaletter. Et dobesøk gir kan hende rom for litt stilhet fra tjas og mas på dansegulvet og kanskje skal du sitte der litt, og da hender det jo at filosofiske tanker presser seg fram. Siden tankene våre bygger på erfaringer og vaner og unisex-toalettene bryter med disse, er det ikke vanskelig å forstå at slike situasjoner du beskriver kan føre til en litt mer schizoid virkelighetsoppfatning.

  Terskelen for å slenge kommentarer. Det er mye mulig denne terskelen senkes i dokø, fordi en tvinges tettere sammen med mennesker en vanligvis ville unngått (du står jo ikke i dokø fordi du vil, men fordi du må) , noen føler en trang til å være kule når de er i en litt ukomfortabel situasjon (ja, det er litt flaut å måtte stå i kø med fine jenter som du tenker at tenker at du skal på do og at det sikkert er din skyld at det lukter vondere på unisex-toaletter) eller fordi det ofte er litt roligere i toalettområdet og noen føler at de absolutt må bryte stillheten (nei, dokøen er ikke et mingleområde for å møte drømmedaten).

  Så det alvorlige. Overgrepsrisikoen. Dette er jo en hypotetisk problemstilling. Men sett at den stemmer, går det an å forsøke å redusere problemet på i alle fall to måter. Enten ved å fjerne døra inn til vask og tørk-rommet slik de har gjort innerst på Revolver. Eller ved å putte vask og tørk inn på do-rommet slik de har gjort på det andre toalettet på Revolver.

 3. Maren 14/06/2012

  Ingen jenter sitter og tisser når de er ute? Sludder og vås! Mange gjør da det, og alle burde gjøre det (i det minte på doer som er kun for damer) For da slipper vi andre jentene å få deres tiss på låra. Det er bæh! Det er ufyselig!

 4. Author
  Åshild Tungen 14/06/2012

  Bra tanker. Ikke bare meg som har tenkt over det ihvertfall.

 5. Elisabeth 14/06/2012

  Jeg ser et stort fortrinn med unisextoaletter, og det er at folk slipper den evinnelig inndelinga i to atskilte kjønn som enkelte av oss synes er litt masete. Det er ikke alle som liker å definere seg som det ene eller det andre, hvertfall ikke hver dag. Hele tiden. Og det finnes også svært mange som ikke har et kjønnsuttrykk som gjør at de tydelig kan gjenkjennes som sitt biologiske kjønn, eller som ikke har et tydelig biologisk kjønn. Dette kan skape noen forvirrende og ikke minst ubehagelige situasjoner på offentlige toaletter, som bygger på et system som er helt avhengig av at vi alle skal kunne være absolutt gjenkjennbare som det ene eller det andre kjønnet uten rom for noe i midten. Jeg synes at vi skal lære av svenskene. De er jo som kjent ganske progressive av seg på feministfronten, og de som har vært i Sverige i det siste vet at det nesten ikke er annet enn unisextoaletter å oppdrive. Se og lær, sier nå jeg.

 6. Frøydis 14/06/2012

  Takk for et godt innlegg, men jeg vil gjerne komme med et argument for fellestoalett, i et likestillingsperspektiv. Og det er med utgangspunkt som småbarnsmor.

  Stellebord er stort sett alltid plassert på dametoalett, og som småbarnsfar har du da få/dårlige muligheter for å stelle babyen. Fellestoalett kan gjøre det enklere for far å ta med seg babyen for å skifte bleie.
  For litt større barn er det en fordel å kunne følge det uavhengig av hvilket kjønn det har. Jenter over fire år vil helst gå på dametoalett, og ønsker ikke å gå på herretoalett sammen med sin far. Tilsvarende er det ikke kult å sleppe femåringer inn på herretoalett alene, og heller ikke spesielt akseptert for deg som mor å følge inn på herretoalettet. Med uniseks-doer kan begge foreldre følge uavhengig av barnets kjønn.

  Jeg kunne gjerne tenkt meg familiegarderober i svømmehaller også for eksempel, men der er det litt lenger fram, og jeg ser en haug med motargumenter også.

 7. Margrethe 14/06/2012

  Frøydis, når det gjelder garderober i svømmehaller så er det vanlig at barn som er så små at de ikke kan klare seg i garderoben selv blir med foreldre inn, også når de er av forskjellig kjønn. Dette har gått greit i alle år. Det er kanskje litt verre for menn å gå inn på dametoalettet, men det burde jo være et minstekrav at slike stellebord enten er utenfor eller også på herretoalettet.

  Elisabeth, jeg ser hva du mener, men jeg mener at vi må kunne være litt runde i kantene i slike tilfeller, og la folk gå litt her og der hvis de har behov for det. De fleste jenter har jo vært inne på et herretoalett en eller annen gang når det har vært umenneskelige køtilstander på vår egen do. Hvis det er en hovedregel med delte toaletter tror jeg de fleste kan godta at en og annen besøkende er litt overraskende.

  Og Martin, jenter sitter og tisser, også ute. Man kan virkelig ikke sammelikne lukta.

 8. Ranveig 14/06/2012

  Jeg ser at det kan være verdt å diskutere unisex-toaletter i forhold til potensielle overgrep og voldshandlinger, men for mange heteroseksuelle menn vil det være til deres egen fordel å oppføre seg pent på et unisex-toalett, versus et rent herretoalett. Heteroseksuelle damer liker stort sett ikke menn som oppfører seg som griser (og vice versa). Dermed kan unisex-toaletter føre til generelt bedre oppførsel når man deler toalett med andre.

  Men det er en annen grunn til at unisex-toaletter faktisk kan føre til færre overgrep og trakassering. Når man har et kjønnsoverskridende eller normutfordrende kroppslig uttrykk opplever mange at rene herre og dame-doer kan være et rent helvete. Trakassering og vold er noe man ofte kan oppleve, og det føles ikke alltid så bra å være henvist til handicap-toalettet.

  For folk som er midt inne i en kjønnskorrigerende prosess er det heller ikke bare enkelt å “passere,” slik at det er uproblematisk å benytte rene herre og damedoer.

  I tillegg slipper alle må måtte definere seg inn i en av to kategorier som strengt tatt ikke passer alle.

  Jeg vil gjerne kunne tisse uten å måtte definere meg først, og uten å måtte gjennomgå blikk, trakassering og potensielt vold.

 9. Frøken 14/06/2012

  Tiss er ikke tiss! Urin fra menn har sterkere lukt og den havner oftere utenfor eller på do.

 10. Takk og lov at dette innlegget fikk i gang litt debatt! Jeg har i mange år irritert meg over den kunstige inndelinga i damedo og mannedo – spesielt når køen på damedoen strekker seg milevis (fordi folk driver og sminker seg/skravler?) og mannedoen er ledig.
  På jobb har jeg fått tydelige kommentarer om at jeg, som dame, ikke skal bruke doen med en mann på døra – selv om vi jobber over dobbelt så mange damer som menn der! Det er jo helt idiotisk!
  Hvis frykten for overgrep/slibrigheter på unisexdoer på utesteder er reell, har vi større problemer enn arkitektur å ta fatt i!
  Ja til unisexdo, i likestillingens navn!

 11. Sverre 25/06/2012

  Enda et eksempel på at kvinner kun vil ha likestilling når det er i deres favør. De to første grunnene er helt uvesentlige, og argumentasjonen for den tredje minner påfallende mye om argumentasjonen for kjønnssegregering på andre områder i samfunnet.

 12. Jeg er faktisk veldig enig med deg…Har ikke tenkt så mye over det, da det ikke er så ofte jeg kommer over unisex doer er jeg bor, men når jeg først kommer over det så liker jeg det svært dårlig. Da mest fordi jeg føler meg mer ukomfertabel med å “dele” do med enda flere individer. Ikke minst så blir det et “fristed” Spesielt for oss kvinnfolk som har en tendens til å gå sammen på do, skravle og stelle seg litt før man går ut igjenn, føler ikke jeg kan stå å sminke meg og være meg selv 100% hvis en gjeng utålmodige mannfolk skal gå på samme doer.

  Ellers så er det også et godt poeng det du drar frem i forhold til voldtekt og seksuell trakkasering, det tror jeg vil bli et STORT problem, særlig på utesteder og diskotek hvor alkoholinntaket er betraktelig stort.

  Hva likestilling angår, så ser jeg ikke problemet – ser noen over her drar inn likestilling i dette. Det å bli adskilt som menn og kvinner er da ikke problematisk og er en realitet, vi er to ulike kjønn og da syns jeg det er greit at vi deles opp deretter også i enkelte situasjoner. Hva blir det neste, felles dusj og garderober på skoler, treningssentre osv?

  Når det gjelder i forhold til barn så ser jeg problemstillingen, men da forslår jeg at man heller får et ekstra toalett hvor voksne /både menn og kvinner kan følge barna sine på do, eller hvor de kan skifte på barna sine!

 13. Synnøve 25/06/2012

  Sverre: Ja, for alle kvinner er heilt like og meiner akkurat det same…

 14. Anti-SU 05/07/2012

  I dag skal jo forskjellen på kjønnene viskes ut, og dere fjotter i ekstremistvenstre har ståt i fronten der. Så dette er og blir helt i tråd med hva dere har kjempet frem. At du ellers stempler alle menn som griser og voldtektsforbrytere beviser det intense mannshatet venstreekstremistene legger for dagen

 15. sofia 08/07/2012

  Jeg har veldig mange ganger gått på herre toalettet fordi det er ledig der i motsettning til hos damene. Unisex løser mange problemer for mange. Voldtekt er veldig alvorlig og noe er mange er beskymret over, problemet er ikke unisex toalett..!? – Man skal passe seg for å dra inn alvorlige problemstillinger på en slik måte, blir litt rart for meg, selv om det er veldig godt skrevet.

  – når det er sagt foretrekker jeg en busk fremfor offentlig toalett. Ja til felles busk!