Pul før jul

Nå er det ikke lenge igjen til sommeren og sommerferie: Sol, iskrem, reker, sjø, fjell, hytte, Syden, campingvogn, myggstikk – alt det fine og rare sommeren bringer med seg. Noe å glede seg til!

Men det er ikke bare sommeren som nærmer seg, for de som tenker at det hadde vært hyggelig med barn bør skynde seg og komme i gang. For nå går vi inn i pulesesongen for de som ønsker barn og barnehageplass. For dine rettigheter til barnehageplass avhenger av når på året barnet ditt blir født. Så ønsker du barnehageplass må det planlegges.

1.september er barnehageopptaket. De som er født etter denne datoen får ikke være med i utdelingen av barnehageplasser. Det betyr at dersom ungen din er født etter 1.september 2011 får ikke du være med i barnehageopptaket i år, men må vente til neste års barnehageopptak.

Er du så uheldig å ha født i september må du derfor gå et helt år uten barnehageplass etter at foreldrepermisjonen har løpt ut. Desperate foreldre må derfor ringe besteforeldre, jobbe redusert eller finne en eller annen som kan se etter barna mens de er på jobb. Og må man jobbe redusert, er det ofte mora som gjør det.

 

Barnehagehjulet – Når bør du lage barn for å få barnehageplass?
Januar er den desidert dårligste måneden, mens Desember kommer best ut.

 

Dette er selvfølgelig svært dårlig for både barna, foreldrene og likestillinga. Det er også ganske vanskelig å planlegge et svangerskap til en bestemt uke eller måned. Dersom du blir gravid i vinnermåneden, Desember, men barnet blir født et par uker for sendt kan du pluselig være på gal side av 1.september, og plutselig stå uten barnehageplass – selv om du prøvde. Det er heller ikke alltid like lett å få barn, og dersom man endelig blir gravid i tapermåneden Januar, bør ikke det gi mye dårligere muligheter for barnehageplass.

Man skjønner fort at sånn kan vi ikke ha det, vi bør bygge flere barnehager i storbyene sånn at alle har rett på barnehageplass uavhengig når på året barnet er født. Hittil har jeg som bystyrerepresentant for SV i Oslo ikke fått med meg høyrebyrådet på å bygge flere barnehager, de er mer opptatt av å privatisere kommunens barnehager, så enn så lenge er iallefall Oslofolk nødt til å tenke sånn.

En tommelfingerregel kan være å pule før jul. Da er dere i alle fall sikra.

God sommer – pul før jul!

Om forfatteren

Ingvild Reymert

Ingvild Reymert

Jeg er 28 år og brenner for solidaritet, rettferdighet og miljø. Jeg er fast representant for SV i bystyre i Oslo, der jeg jobber for en by der det er mindre forskjeller på folk. En rettferdig boligpolitikk, et arbeidsliv der alle har ett på hele og faste stillinger og likestilling er tre av mine kampsaker.

Visit Website

5 Comments

 1. Martin 15/06/2012

  Etter barnehagen kommer skolen, og da er kjekt å være født tidlig på året for å være eldst mulig når du begynner. Dette har bla påvirkning på prestasjonene fram til siste året på ungdomsskolen da du skal velge og søke videregående opplæring (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Januarbarn-far-bedre-karakterer-5559055.html).

  For å få barn tidlig på året, kan det være lurt å sikte på februar, så har du en måneds margin om barnet skulle bli født for tidlig, og et par måneder å gå på om du skulle gå over tida eller ikke bli gravid første måneden.

  Tar man dette forbeholdet, er juni en fin måned å prøve å lage barn i – og det er jo nå!

 2. I regjeringens mønsterkommune (Trondheim), hadde vi null problemer med å skaffe oss barnehageplass til sønnen vår, selv om at han er født i desember. Vi hadde derimot større problemer med å skaffe plass i en barnehage som ikke var 20 min gange, hver vei, i feil retning av både jobb og skole. Der er alltid plasser ledige i Trondheim, så lenge man ikke har sterke preferanser på familiebarnehage vs kommunal vs privat, eller hvor i byen barnehagen skal ligge.

  I hjemkommunen min som jeg nå skal flytte tilbake til, har de nå store problemer med å finne plass til alle ungene. Dette kommer av at barnekullene har hatt stor variasjon i størrelsen, så for noen år siden la de ned to barnehager, for at de nå trenger minst to nye. I tillegg lever de private barnehagene i stor usikkerhet, ved at de lever på tilskudd som bestemmes fra år til år, der vedtaket ofte er sterkt forsinket.

 3. Susanne

  Dette kan jo faktisk bidra til økte klasseforskjeller: De ressurssterke som planlegger etter disse datoene og de som faktisk ikke engang vet om dem. Siste gruppe vil holdes enda lengre ute av arbeidslivet, og sannsynligvis sakke akterut på lønnsfronten… Dårlig utjevningspolitikk av Høyre. Som i alle andre sammenhenger mener må være opp til kvinnene å velge… Jeg tror det er MYE viktigere for småbarnsforeldre å få en plass i førsteomgang enn at den skal være privat!

 4. Jeg ser meg selv som rimelig ressurssterk. Men med barn nr to kan man ikke planlegge alt, da blir man fort for gammel. Så det ble datter i desember, og lykkelige var vi. Etter permisjonen ble mor (jeg) hjemme tre måneder uten lønn, før far tok sine tre måneder. Vi trodde hele tiden hun skulle få plass i sykehusbarnehagen etter dette, vi hadde jo søskenprioritering og var nøkkelpersonell og allting. Det var når hun ble ett år vi skjønte hvor ille det var og fikk panikk. 26 legebarn med søskenprioritet sto i kø. Det var to plasser. Ingen besteforeldre i landet. Krisen var et faktum.

  Det endte med au pair som jobbet full dag tre dager i uka, og at jeg gikk ned til deltid 70% og passet jenta mi to dager i uka. Kjedelig å bli tvunget til det, men jeg må si at det har vært fantastisk å kjenne tidsklemma slippe opp, få tid og rom, og ikke minst ork til å være en god mor.  Jeg skal aldri mer klage på kvinner som velger deltid.Nå regner jeg med at feministene vil rope: Men far da, god far?! Sannheten er at min jobb er mye tøffere enn hans, pga graviditeter og permisjoner er jeg etter i karrieren og går derfor fortsatt nattevakter i et tempo som passer unge single menn og kvinner. Her slites mødrene fort over i deltid, fordi det er så hardt. I tillegg orker faktisk mannen min mer enn meg, har bedre nattesøvn osv. Og han tar langt mer enn 50% på hjemmebane, bare så det er sagt.

  Hvis Høyre står for valgfrihet, bør de absolutt gjøre noe med dette latterlige falske barnehagetilbudet.