Skjem deg bort (ikke skjem deg ut)

”Ja, vi vil bli skjemt bort! Og hvis du skjemmer bort deg selv, får du det akkurat slik du vil ha det. Som for eksempel å sette beina ned i et varmt og velduftende fotbad etter en slitsom dag – magi for kropp og sjel.”

Slik begynner bilaget ”Vår- vakker fra topp til tå” som fulgte med et tilfeldig valgt blad for mitt kjønn denne sesongen. Bilaget handlet om hår, sminke, spa og hud, og altså vårrengjøringen vi kvinner har lengtet etter i hele vinter. Jeg fikk bladet gratis av en som hadde fått det gratis og er i så måte glad for at jeg slapp å bruke penger på det. Etter å ha bladd gjennom føltes det som jeg hadde fått redusert IQen min.

Jeg jobber heller overtid så lenge jeg slipper å dra hjem, tenne duftlys og bade.

Skjønnhet

Jeg er i utgangspunktet veldig positivt innstilt til skjønnet. Jeg synes det er svært mange vakre mennesker rundt meg og liker selv å være fin. Jeg bruker mascara, rouge, deodorant og ansiktskrem hver dag. Jeg har til og med en egen nattkrem og bruker både hårkur og bodylotion innimellom, så ingen trenger å innbille seg at jeg er fanatisk mot kroppspleieprodukter. Tvert i mot, positivt innstilt altså.

Jeg er ingen ekstremist og vasker f.eks. gjerne ansiktet med denne. NB! Detter er ikke en reklame, jeg vil ikke ha noe ansvar hvis du får lyst på dette produktet.

Dumhet?

Men ærlig talt, hvordan kan det ha seg at oppegående mennesker greier å innbille seg at kroppen virkelig trenger badesalt, kroppsskrubb, selvbruningskrem, neglebåndsolje, øyekrem, ansiktsserum eller et sett med 5 ulike sminkekoster? Hvordan henger det sammen at et blad som forsøker å fremstå som seriøst i den redaksjonelle delen av utgivelsen sin kan lire av seg setninger som

 • ”Bodylotion kan faktisk virke beroligende på kroppen og hjelpe mot stress. Så finn en du virkelig liker.”
 • ”Hva er egentlig dette serumet- og er det nødvendig? Vel, det er nødvendig hvis du virkelig vil skjemme bort huden. (…) Få raskere resultater ved å velge et serum som passer akkurat dine behov.”
 • ”Huden under øynene er svært sensitiv, og nettopp derfor trenger vi en egen krem til denne. Øyekremen klappes forsiktig på med fingertuppene og skal påføres morgen og kveld.”
 • ”Ansiktskrem er et av de viktigste produktene vi bruker.”
 • ”Med riktig form på brynene ser du mer opplagt ut- og ikke minst et par år yngre ut!”

 

I 2009 fikk jeg rød og sår hud på øyelokkene og kjøpte en slik beroligende øyekrem. Den virket ikke. Men det virket å slutte å bruke vannfast maskara som måtte gnikkes av med bomullsdott hver kveld.

Hjernevask!

Hvorfor skal kvinner dyrke kroppslig renselse som om det er noe vi trenger for å hente oss inn? Hvorfor forventes det at jeg ikke bare skal holde meg ren og hygienisk, men at jeg i tillegg skal se på det som rekreasjon bare fordi jeg er kvinne? Nå blir jeg garantert sablet ned av noen som tror jeg er en sint feminist som hater menn. Dette kan jeg motbevise med det samme. Jeg er faktisk stort sett alltid i godt humør (selv rett etter jeg har stått opp) og jeg er meget glad i menn. Men ærlig talt, hvorfor skal liksom alle kvinner like fotpleie og et langt bad med agurkskiver over øynene?

Dette er hjernevask og jeg fatter ikke hvorfor det ikke er flere som hisser seg opp over det. Nei! Jeg vil ikke ha tips til hvordan jeg kan lage mitt eget badesalt. Jeg jobber heller overtid så lenge jeg slipper å dra hjem, tenne duftlys og bade.

 

En fortvilet mann som holder på å drukne i skumbadet.

Bilder:
Ansiktsvask, Ole Henriksen
Øyekrem, Apotek 1

Om forfatteren

Sunniva

Sunniva

35 år, Oslo, samfunnsøkonom. Sosialist, feminist, mosjonist og miljøverner. Leder for Oslo SV. Gruppeleder for SV i bystyret i Oslo og medlem av samferdsels- og miljøkomiteen. Lever i tiden og forventer effektivitet!

Visit Website

7 Comments

 1. Torunn 11/05/2012

  Men, står det noe sted at det er forventet at alle kvinner skal like fotbad og badesalt og foryngende øyekremer? Dette bladet er jo tydeligvis like lite rettet mot deg som blader om bil og fotball er mot menn som ikke liker bil og fotball. Det står mye teit i sånne blader, men jeg ville ikke kalle det hjernevask…

 2. Sunniva Author
  Sunniva 11/05/2012

  Hei Torunn. Artig at du spør, for det glemte jeg å nevne. Ja, det står ganske mange steder at kvinner liker disse tingene, eller at det er forventet at dette er noe kvinner skal like. Frasene går slik som “Vi kvinner elsker jo å skjemme oss bort” eller “Alle kvinner elsker å bli stelt med” osv. Og jeg opplever at bladet på mange andre måter er rettet mot meg og andre kjøpesterke unge kvinner med interesse for trening, musikk, bøker, film, mat, karriere og samfunn. Det er liksom helt greit å skrive at alle kvinner liker kroppspleie, men ikke like lett å si at alle kvinner er opptatt av bøker. Eller at alle kvinner liker å se på film eller gå på konsert. Eller noe annet. Jeg lurer på hvorfor det er sånn.

 3. Jeg liker særlig når Dr.Greve proklamerer at “vi kvinner vet hva som skal til for at vi føler oss vel”, for jeg føler meg aldri så ukomfortabel som når disse reklamene finner meg til tross for at jeg prøver å skjerme meg for dem. Og hvem er disse damene? Jeg mener, de kan umulig ha jobber eller velfungerende relasjoner siden de tilbringer dagene sine i badekar med kanelstenger, neglebåndolje og tranebær-intimsåpe.

 4. Torunn 12/05/2012

  Ok, da skjønner jeg frustrasjonen bedre, spesielt om bladet bilaget fulgte med ellers er mer “oppegående”. Men selv om bilaget hevder at dette liker kvinner og gir tips til ditt og datt, er det jo ingen tvang til å følge tipsene? Samfunnet forventer vel ikke at vi skal ta forbad en gang i uken? I så fall er jeg ille ute…

 5. Man må ikke være kvinne for å kjenne seg fullstendig fremmedgjort i reklamens verden (selv om det virker som det må være enda mer påtrengende for kvinner enn for menn). Reklame handler i stor grad om å bryte ned folks selvbilde og/eller følelsen av tilfredshet, og så vise fram et produkt som skal gi det selvbildet eller tilfredsstillelsen tilbake. Jeg mistenker også at en del av poenget med slike kosmetikkreklamer er å framstille det som langt mer normalt å bruke disse greiene enn hva som egentlig er tilfelle.

 6. Forstår frustrasjonen over det. En del dameblader er jo også fylt opp med reklame for ymse i tillegg til reklame forkledd som artikler, så man må trå varsomt.
  Er enig med Even også, reklamene ønsker jo å skape et behov, og om man titter litt på slike bilag til blader er det ofte tydelige tiltrengte annonsekroner som har kommet inn på kontoen til bladet. Hjernevask vil jeg ikke påstå at det er, mest fordi jeg velger å tro at den jevne forbruker er oppegående nok til å se gjennom det.
  På den annen side kjøper vi jo også dyre dameblader med 50% annonser, mens vi har “Nei takk! Ingen reklame” på postkassa, så hva vet vel jeg…

 7. Jeg er helt enig! Kvinner skal liksom like å “skjemme seg bort”, og de skal også like fine innpakninger (?) og duflys. Jeg liker å bade, bevare meg vel. Det er behagelig å putte krem på hud som er så tørr at den klør – men det er ikke mitt formål i livet å gjøre alt dette. Jeg har heller aldri skjønt greia med spa (sjokolademassasje? algeinnpakning?). En god ferie er mye mer effektiv avslapning enn å ligge innsmurt i sjokolade og eteriske oljer med Enya i bakgrunnen.

  For the record er jeg det mange vil kalle en “jentete jente” som elsker fine kjoler, sminke, neglelakk og 5 ulike sminkekoster. Jeg bare syns ikke at en hel haug av produkter er noe jeg trenger for å “føle meg vel”. Jeg kan godt føle meg vel uten sminke i jeans og en genser.